Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Alagút szindróma / Kéz zsibbadás ellen / Ujjak zsibbadása

Ujjak zsibbadása

„Zsibbad az ujjam. Mit tegyek?”

 • Ha egyszer-egyszer előfordul az ujjak zsibbadása, akkor ez még nem jelent semmi komolyabb gondot. Mozgassa meg a kezét, az ujjait, és nagy valószínűséggel már el is múlik a zsibbadás.
 • Ha azonban a zsibbadást hetente többször is észreveszi, és hosszabb ideig tart (nem múlik el 1-2 perc alatt az ujjai megmozgatására), vagy pedig már tényleg zavarja a mindennapi tevékenységeiben vagy az éjszakai alvásában, akkor mindenképp el kell mennie háziorvosához. Az is figyelmeztető jel, amikor mindig ugyanaz az ujja zsibbad el. Ilyenkor már az ujjak zsibbadása és a hozzá kapcsolódó további tünetek komolyabb betegség jelei is lehetnek.
 • Az ujjak zsibbadása valamilyen balesetet követően is jelentkezhet. Nemcsak a kéz vagy a kar sérülése okozhatja a zsibbadást.  Zsibbadást okozhat a hát, a nyak, a váll vagy a fej megütése is.

Ujjzsibbadás okai mik lehetnek?

Az ujjak, ujjvégek zsibbadása leggyakrabban nem az ujjakban kialakuló, helyi problémára figyelmeztet, mert a zsibbadás csak kisugárzik az ujjba.

Az ujjak, ujjvégek zsibbadása leggyakrabban keringési okok miatt, vagy pedig perifériás idegbántalom miatt szokott előfordulni. A vérkeringés problémája esetén az oxigénben és tápanyagban dús, friss vér valamilyen ok miatt (például az adott terület nyomódása vagy egyoldalú terhelése miatt) nem jut el a szövetekhez. Az idegbántalom oka többféle lehet:

 • pl. alagút szindrómák, amikor nyomás alá kerül az ideg, de ugyanilyen panaszokat okoz, ha a könyök területén nyomódik az idegszál, tartós könyöklés, teniszezés, vagy számítógép használat következtében.
 • Ha ízületi megterhelés, vagy gyulladás van jelen, az is okozhatja ezeket a panaszait.
 • Nyaki porckorongsérv is kiválthatja a zsibbadást.
 • Nyakcsigolyák meszesedése is.

Orvosi vizsgálat szükséges ahhoz, hogy a rendre visszatérő ujjzsibbadás oka kiderüljön.

Porckorongsérv is okozhatja az ujjak zsibbadását

A sérvesedést a gerinccsigolyák közötti porckorongok előboltosulása okozza. Ha a gerinc rossz tartásától, túlzott terhelésétől megkopnak a porckorongok, akkor a bennük található kocsonyás anyag kitöremkedik a csigolyák közül, és ez nyomja az idegeket. A kocsonyás anyag kiboltosulásától függően az idegek nyomódása kisebb-nagyobb zsibbadást, fájdalmat okoz nemcsak az érintett területen, hanem a zsibbadás kisugárzik a végtagokba is.

 • A felső végtagba, a karba és a kéz ujjaiba kisugárzó fájdalom kiváltója a nyaki porckorongsérv,
 • az alsó végtagba kisugárzó fájdalmat általában az ágyéki gerincsérv okozza.

A zsibbadás és a fájdalom elhanyagolása a porckorongok kiboltosulásának további fokozódásához vezet, és ez akár még bénulást is okozhat. Mindenképp előzze meg lába vagy karja bénulását.

Ha viszont a sérv még nincs ilyen előrehaladott állapotban, akkor a kisugárzó fájdalom helyének megfelelő személyre szabott McKenzie gyógytornával meg lehet annyira erősíteni a csigolyák melletti izmokat, hogy kiboltosuló porckorongok visszahúzódjanak, és megszünjön a kilépő ideg nyomódása, a zsibbadás és a fájdalom.

Kéztőalagút szindróma is állhat a zsibbadás mögött

A kéz túlterhelése miatt a csuklóalagútban futó 9 ín begyulladhat, megvastagodhat, és emiatt az ezeknek a beidegzését végző nervus medianus, vagyis a középideg nyomódik a szűk alagútban. Ez a nyomódás pedig kezdetben elsősorban éjszaka, nyugalmi állapotban gyakran okozza a hüvelykujj, a mutatóujj és a középső ujj zsibbadását. A zsibbadással együtt megjelenik a fájdalom is az ujjakban, a kézfej hüvelykujj felőli részén, és az alkarban is.

A kisujj és a gyűrűsujj zsibbadását pedig nervus ulnaris, vagyis a singcsonti ideg nyomódása okozza. Ha az ideg a könyökhajlatban lévő szűk könyökalagútban nyomódik, akkor könyökalagút szindrómáról, ha pedig a csukló vonalában lévő guyon alagútban, akkor guyon alagút szindrómáról beszélünk.

Az is lehet azonban, hogy nem is tudja pontosan megkülönböztetni, hogy melyik ujjában érzi a zsibbadást. Ilyenkor reflexvizsgálattal lehet eldönteni az ideg nyomódásának és a zsibbadásnak a pontos helyét.

Az idegek nyomódása miatt először a zsibbadás jelenik meg az ujjaiban, kézfején általában előbb éjszakánként. Ez a kezdeti enyhe tünet, azonban az ideg nyomódásának kezelése, megszüntetése nélkül egyre erősebb lesz, és egyre hosszabban tart, és már nemcsak éjszaka, hanem nappal is azt veszi észre, hogy zsibbadnak az ujjai. A zsibbadás mellett megjelenik a fájdalom az érintett területeken. Ha pedig hónapokon keresztül fennáll ez a zsibbadás és fájdalom, akkor az érzéskiesés és fájdalom mellé a kéz szorításának gyengülése, az izmok sorvadása is társulhat a nyomódó ideg által ellátott területen.

 • Ha tehát kézfeje, ujjai zsibbadását érzi, akkor minél hamarabb forduljon reumatológus szakorvoshoz vagy az alagút szindróma kezelésében jártas gyógytornászhoz, hogy még az alagút szindróma jelentkezésének 1. szakaszában, a zsibbadás szakaszában felismerjék keze és ujjai zsibbadásának okát, és ha tényleg a kéztőalagút szindrómáról, könyökalagút vagy guyon alagút szindrómáról van szó, akkor még időben felszabadítsák a nyomódó ideget az alagútban kialakult nyomás alól.
 • Ez azért is fontos, mert ezzel megelőzi az érzéskiesés fázisát, és az ezt követő tenyérizmok sorvadását, ami már visszafordíthatatlan lenne.

Eljön hozzánk zsibbadó ujjai panaszának megszüntetéséért, tünetmentességéért?

Kérdése van ujjai zsibbadásáról, és szeretne választ kapni rá?

 • Dr. Szeles Flórián reumatológusKonzultációnkon 30 perces gyógyító figyelem várja. Beszélni szeretne Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkkal a zsibbadó ujjai fájdalmának megszüntetéséről?
 • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várja reumatológusunk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción reumatológus szakorvosunk megvizsgálja karját, kezét, zsibbadó ujjait, és teljes körűen tájékoztatja Önt pillanatnyi állapotáról. A vizsgálat alapján panaszát, a zsibbadást enyhítő kezelést, fizioterápiás (gyógyszer nélküli) természetes kezelési módot, gyógytornát javasolja.
 • Ha pedig nem reumatológiai problémáról van szó, akkor a megfelelő szakorvoshoz irányítja Önt.
 • Reumatológusunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról zsibbadó ujjai tünetmentességének biztosításáért.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.