Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Vállfájdalom kezelése / Befagyott váll kezelése / Befagyott váll műtét helyett

Befagyott váll műtét helyett lökéshullám kezelés és gyógytorna

A befagyott váll tüneteinek felismerése sokszor nem is olyan egyszerű. Emellett a kezelése, a fájdalom enyhülése, a váll mozgásterjedelmének visszanyerése is hosszadalmas folyamat.

Különösen hosszadalmas akkor, ha a tüneteket nem pontosan diagnosztizálják, és összekeverik a hasonló tüneteket produkáló húzódással vagy ideggyulladással, és ezt kezdik el kezelni. Ekkor az egyébként is hosszadalmas gyógyulás még tovább hosszabbodik a félrekezelés időtartamával.

Mi is az a befagyott váll szindróma?

A vállízület az egyik legösszetettebb ízületünk, amelyet a legsokoldalúbban használunk. Nemcsak a kar le és fel, valamint oldalirányú mozgásaira használjuk a vállat, hanem körkörös irányba mozgatva, forgó mozgásokat is végzünk a karjainkkal.

A vállban található rotátorköpeny izomcsoportot négy izomcsoport alkotja. Ez segíti a kar forgatását, körkörös irányú mozgását, és stabilizálja a vállízületet is.

A befagyott váll szindróma a váll és a vállízületet alkotó szöveteknek a krónikus gyulladásos betegsége.

Hogyan alakulhat ki?

Többféle módon kialakulhat:

 • A túlzott megerőltetés hatására könnyen begyulladhat a vállízület.
 • A nem kellő bemelegítés után végzett megerőltető vállmozgás, például súlyzós edzések is könnyen okozhatják a gyulladást.
 • A fedetlen vállízületet ért légmozgás is kiválthatja, például nyitott ablaknál egy autóban vagy bármilyen járművön.
 • Különféle betegségek következménye is lehet. Például az átlagosnál sokkal nagyobb arányban jelentkezik pajzsmirigy betegségek, Parkinson-kór vagy cukorbetegség esetén.
 • Sok esetben azonban nem lehet felfedezni konkrét kiváltó okot a fagyott váll megjelenése mögött.

A tünetek jelentkezésének kezdeti szakaszában az erős fájdalom a mozgás terjedelmének fokozott beszűkülésével jár. Vagyis kezdetben még „csak” nagy fájdalmat érzünk a váll mozgatására, de azért még tudjuk mozgatni előre-hátra, oldalirányba, valamint fel és le a kart.

A kar mozgásának terjedelme azonban fokozatosan csökken. Ha a vállát fájlalja, akkor egy ördögi körbe kerül.

A fájdalom hatására egyre kevésbé erőlteti a fájdalmas ízület mozgatását. Nincs ezzel első hallásra semmi gond. Így vagyunk kódolva. Ha fáj valami, akkor azt igyekszünk kímélni. Ez azonban nem szerencsés, mert ezzel követi el a legnagyobb hibát. Ugyanis minél kevésbé mozgatja a fájdalmas ízületet, annál inkább beszűkül annak a mozgástere.

Természetesen nem szabad a fájdalomküszöbön túl erőltetni a fájdalmas testrészt, de a váll mozgásterjedelmének fokozatos beszűkülése ellen bizony a legjobb orvosság a beszűkülő ízület fájdalomküszöböt át nem lépő mozgatása lenne. De mivel az egyre nagyobb időszakban jelentkező fájdalom miatt nem mozgatja a fájdalmas ízületet, ezért annak a mozgástere fokozatosan beszűkül. Nemcsak a csökenő mozgás hatására, de ez is fontos szerepet játszik benne.

A fagyott váll kialakulásának 3 jól elkülöníthető szakasza van:

 1. Az első szakaszban az erős fájdalom mellett a vállízület mozgásterjedelme fokozatosan csökken. Ez a lefagyás szakasza, amely 3-6 hónapig is tarthat.
 2. A második szakasz a fagyás, a fagyott váll szakasza, amikor a fájdalom már fokozatosan csökken, és a szakasz végére teljesen el is múlik, a váll mozgásterjedelme azonban nem nő. Nem tudja jobban mozgatni beszűkült vállát. Ez a szakasz már hosszabb, 6-9 hónapig is tarthat.
 3. A harmadik szakaszban, az olvadás szakaszában a fájdalom már nem jelentkezik, és a vállízület beszűkült mozgástartománya fokozatosan kezd visszatérni. Ez azonban lassú és nehézkes folyamat. A három szakasz közül ez a leghosszabb, akár egy év vagy még annál is hosszabb lehet.

Ez a három szakasz együtt bizony hosszú idő.

 • Ha ennek a három időszaknak az időszükségletét összeadja, akkor a legoptimálisabb esetben is minimum másfél év telik el, míg magától eljön a feloldódás, a vállízület mozgásterjedelmének a visszatérése. Ráadásul mivel több mint egy évig nem mozgott a fájdalomtól a vállízület, ezért nagy a veszélye annak, hogy a mozgás teljes terjedelme nem fog már visszatérni.
 • Ha pedig jobban elhúzódik a folyamat, akkor akár 2 és fél, három év is eltelhet válla mozgásterjedelmének visszatéréséig.

Ez olyan hosszadalmas idő, amit egyszerűen nem várhat ki tétlenül, és tennie kell valamit válla mozgásterjedelmének minél hamarabbi visszanyerése érdekében. Arról nem is beszélve, hogy mivel évekig nem vagy pedig csak alig-alig mozgatja a kezdetben fájdalmas, később már csak nem mozgó vállízületeit, ezért magától teljes terjedelmében nem is fog visszatérni válla korábbi mozgástere.

A befagyott váll kezelésének lehetőségei

A lefagyás szakaszában még erős a fájdalom, ezért ilyenkor a fájdalmas ízületet nem szívesen mozgatja senki a mozgásterjedelem szűkülésének megállítására.

Fagyott váll kezelése gyógytornával

A tünetek jelentkezésének első, fájdalmas szakaszában a kezelés a fájdalom csillapítására irányul.

A fájdalom csökkentése után lehet majd a váll mozgásterjedelmét megtartó, sőt növelő nyújtó gyakorlatokkal megőrizni, sőt növelni a váll mozgásterjedelmét. A gyakorlatoknál viszonylag egyszerű, könnyen megtanulható és végezhető gyakorlatokra gondoljon. Azonban ezeknek az ismétlésszáma fájdalmára személyre szabott kell legyen. Emellett pedig a fájdalomküszöböt sohasem átlépve rendszeresen kell végeznie azokat. Akár hónapokon, akár fél év, egy éven keresztül is. Ezért mivel mindenkinek más a fájdalomküszöbe, ezért kifejezetten fontos, hogy a váll gyógytornájára szakosodott gyógytornász iránymutatása alapján végezze a gyakorlatokat.

A fájdalom mérséklésére gyulladáscsökkentők gyógyszerek és orvosi ellenőrzés melletti szteroid injekciók állnak rendelkezésre. Ezeknek azonban mellékhatásaik is vannak, ezért óvatosan bánjon fájdalma nyakló nélküli gyógyszeres mérséklésével. Szakember fájdalma mérséklésére is tud mellékhatások nélküli, természetes módszereket ajánlani.

Befagyott váll műtéti kezelése

A lefagyást követő második fázisban a fagyott szakaszban a fájdalom már fokozatosan mérséklődik, de a váll mozgásterjedelme még nem javul. Ebben a szakaszban azonban már a merev váll mozgásterjedelmének gyorsabb visszanyerése érdekében lehetőség van akár műtéti beavatkozásra is.

Ez artroszkópos vállműtét, amelynek során a gyulladásban megvastagodott vállízületi tokot oldják, lazítják.

 • A műtétnél 2-3 darab 1 centiméteres bemetszést végeznek a vállízületi tok és a tokot körülvevő szalagok állományában, és ezzel felszabadítják a beszűkült mozgástartományú ízületet.
 • Az artroszkópos műtét során a vállízület üregébe jutnak be, és itt a vállízületi tok és a szalagok teljes elülső részét átvágják, és eltávolítják a mozgás beszűkülését okozó hegeket.
 • A vállízületnek a műtéttel visszaadott mozgásterjedelme fenntartásáról az ízületbe adott szteroid injekció gondoskodik.

A váll műtéttel visszaadott mozgásterjedelmének megtartása érdekében azonban a vállat a műtét után nem szabad hosszan rögzíteni. Gyakorlatilag azonnal meg kell kezdeni az ízületek célzott és óvatos tornáztatását, nyújtását. Ez kezdetben a váll mozgásterjedelmének passzív, gyógytornász által végzett illetve megmutatott mozgatással való megtartását, majd az aktív mozgásterjedelemre való áttérését jelenti.

Specialista gyógytornász segítségével, irányításával a célzott gyógytornát a műtétet követően azonnal el kell kezdeni.

 • Ezt követően a műtéti varratok kiszedésére a műtétet követő 10-12 nap múlva kerül sor. A műtött ízület óvatos nyújtása és célzott gyógytornája változatlanul folyik tovább, és 6 hetes kontrollnál már gyakorlatilag fájdalommentes a műtéti terület, és a mozgásterjdelem is aktív, és jól megtartott.
 • A 6 hetes kontrollt követően a műtét után elkezdett gyógytorna megfelelő végzésével már – természetesen megfelelő óvatossággal – lehet terhelni a műtött vállat. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan el lehet kezdeni sportolni vele, és fokozatosan terhelni. A terhelésnél a kulcsszó a kellő körültekintés melletti fokozatosság. Mégpedig figyelve nemcsak a műtött terület mozgatás melletti épségére, hanem az Ön általános egészségi állapotára is.

Műtét helyett lökéshullám kezelés

Az artroszkópos vállműtét ugyan viszonylag egyszerű és kevés kockázattal járó műtét. Azonban minden műtétnek van kockázata, és számolnia kell a műtét utáni rehabilitációval, lábadozással is legalább a műtétet követő 6 hétben.

A műtét helyett ugyanis van más, kifejezetten hatásos, valamint vágások és mellékhatások nélküli megoldás is befagyott válla oldásának a meggyorsítására.

A Harmónia Centrumban 10 éves tapasztalatunk szerint a legeredményesebb és legbiztonságosabb megoldást a lökéshullám kezelés biztosítja. A kezelés során alkalmazott 5-6 kezelés 80%-os eredményességgel oldja a lefagyást. Ez pedig azt jelenti, hogy 10-ből 8 fagyott váll tünetmentes lesz már a kezeléssorozat végére.

A kezelést követően javul a vérkeringés, ez pedig elősegíti az anyagcsere folyamatok felgyorsulását. Márpedig a tápanyag és oxigénellátás javulása beindítja fagyott válla öngyógyító folyamatait, a letapadás oldódását.

 • Válla panaszmentességéről, és befagyott válla gyógyulásának részleteiről érdeklődjön munkatársainktól a +36-1-269-2946-os telefonszámon.

Nem titok az, hogy miért olyan hatásos a kezelés lefagyott vállára?

A 15 perces kezelés heteken át tartó felfokozott öngyógyulást indít el vállában.

 • befagyott váll műtét helyettA kezeléssel felgyorsult vérkeringés a kezelést követő hetekben is felgyorsult ütemben szállítja a gyulladt sejtekhez az éltető tápanyagokat és az oxigént. A véráram visszaútján pedig a szövetközi térből elszállítja a felesleges salakanyagokat.Ezzel pedig
  • elpusztítja a gyulladást okozó kórokozókat,
  • oldja a lefagyást,
  • lazítja a letapadásokat, és
  • a feloldott meszes lerakódásokat és salakanyagokat is felgyorsult ütemben szállítja el.
 • Legfőbb előnye, hogy nem a tüneteket nyomja el a kezelés, hanem fájdalma okát, a sejtek tápanyaghiányos állapotát, valamint a gyulladást és a merevséget szünteti meg. Válla az utolsó kezelés utáni hetekben is lankadatlanul gyógyul tovább, és egyre jobban képes lesz felemelni a karját. Így közelít válla a 100%-os panaszmentesség felé.

Befagyást oldó kezeléssorozat válla mozgásterjedelmének visszaállításáért

Gyógyászati Centrumunkban sebész, reumatológus vagy ortopéd szakorvos vizsgálja meg.

Befagyott válla tapadásának oldására alternatív gyógyászati módszerekkel is várjuk a hagyományos kezelési módok mellett:

 • A mellékhatások nélküli lökéshullám kezelés mellett
 • a gyógymasszázs,
 • gyógytorna, és
 • természetgyógyászati kezelések is segítik válla mozgásterjedelmének növelését a szakorvossal való konzultáció után.

Ha van 5x15 perce, akkor műtét nélkül visszaadjuk válla panaszmentességét

 • Dr. Csokonay Péter sebész szakorvosBeszélne sebész szakorvosunkkal válla mozgásterjedelmének visszaállításáról?
 • A rendelésre szakorvosunk előzetes bejelentkezés alapján várja.
 • Munkaidőben hívja +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt.
 • Konzultációján szakorvosunk megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja fagyott válla pillanatnyi állapotáról, és a befagyás és letapadás oldását elősegítő kezelési megoldásokat javasol.
 • Közösen döntenek a befagyást oldó kezeléssorozatról.
 • A befagyást enyhítő kezelések még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával (ha vannak) korábbi leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.