Befagyott váll szindróma esettanulmány

G. Angéla 46 éves vendégünk 2020 nyara óta tapasztalt fájdalmat és mozgás beszűkülést mindkét karjában. Először a vállában volt érezhető a nyilalló és kellemetlen fájdalom.

Idővel egyre kevésbé tudta a karjait felemelni. Mindennapi teendőinek az elvégzése is problémát okozott neki. A fésülködés és a kabát felvétele is egyre nagyobb kellemetlenséget okozott. Kifejezetten azok a mozgások váltottak ki fájdalmat, ahol a váll forgó mozgása jött létre.

Próbált bizonyos edzés és mozgásformákat végezni. A fájdalom jelentkezésekor a TRX-et, és úgy érezte, hogy majd szépen lassan elmúlik a fájdalom. Ezért döntött úgy, hogy orvosi vizsgálatra lesz szüksége vállfájdalma megszüntetéséért. Főleg azért, mert nemhogy javult volna a helyzet, hanem inkább egyre rosszabb lett. Egyre kevésbé tudta a karjait felemelni, és karjainak ez a beszűkülő mozgása is egyre nagyobb fájdalommal járt.

Befagyott váll szindróma szakorvosi vizsgálata

Angéla 2021. január 11-én jött el hozzánk a Harmónia Centrumba, hogy egy ortopédiai vizsgálat keretein belül megállapítható legyen a pontos diagnózis.

Angéla ambulánslapján a következő diagnózis szerepelt: Periarthritis humeroscapularis l.u. in obs. Ismertebb néven ez a befagyott váll szindróma. Ennek a legfőbb jellemzője, hogy három szakaszból áll: Befagyó fázis, fagyott fázis és legvégül az olvadó fázis.

Amikor először jelentkezett a fájdalom, akkor még csak a jobb válla fájt. Később azonban mindkét vállnál hasonlóak lettek a tünetek. Az, hogy mi volt az előzmény, és hogy mi okozhatta ezeket a kellemetlenségeket az nem átlátható. A befagyott vállról található és olvasható tanulmányokban is jelzik, hogy nem lehet pontosan meghatározni a kiváltó okot.

Vendégünk számítógépes munkát végzett, és végez még most is. Emellett a futás és a TRX edzésforma is része volt a napjainak. Hetente futott a vállfájdalom előtt. A fájdalom jelentkezése után azonban egyre nagyobb kellemetlenséget okozott neki futás közben a karok gyors és dinamikus mozgatása, mozgatása.

Első gyógytorna konzultáció

maximális karemelés befagyott vállnál

Angéla maximális karemelése befagyott vállnál

Az első gyógytorna egyéni konzultációjának napja 2021.01.14. volt. Itt történtek meg a további felmérések, vizsgálatok és az anamnézis felvétel is. Itt még mind a két váll befagyott fázisban volt. Fényképet is készítettünk, hogy legyen összehasonlítási alapunk majd a későbbeikben készülő képekkel. Szabad szemmel és a képen is látható volt a vállak magassága közötti különbség, és tapintható volt a trapéz izom feszessége is.

A trapéz izom feszessége már magában is kellemetlenséget okozhat. Emellett pedig még befolyásolhatta a vállak aszimetrikus pozícióját is.

Több tanulmány is kimutatja, és tapasztalataink is ezt támasztják alá, hogy a befagyott váll rehabilitációs időszaka 1 vagy akár 1,5 évig is eltarthat. Extrém esetben pedig akár két és fél, sőt három év is lehet a vállfájdalmas időszak. A befagyott váll fázisait ezért is fontos volt beazonosítani, átbeszélni és személyre szabottan foglalkozni mind a két vállal a gyógytorna alkalmak alatt.

Pakulár Nóra gyógytornász

Pakulár Nóra gyógytornász vagyok. Befagyott válla állapotának felmérése után milyen célt tűz ki maga elé gyógyulása során?

Azt fontos volt már az elején átbeszélnünk, hogy a befagyott váll rehabilitációja egy hosszadalmas folyamat. Éppen ezért kitartást és motivációt igényel a gyógytornásztól és az érintett személytől egyaránt. Azért, mert a rendkívül hosszú vállfájdalmas időszakot csak a vállra való odafigyeléssel, és a váll rendszeres tornájával, mozgásterjedelmének fokozatos növelésével lehet jelentősen lerövidíteni.

Vendégünk átlátta az előtte álló időszakot, és motivált volt azért, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a mihamarabbi gyógyulás érdekében.

Jelen esetben az is lassította a gyógyulást, hogy kétoldali befagyott váll tünetei nehezítették a mindennapokat. Ezért fókuszáltan és személyre szabottan kellett mind a két váll területével foglalkozni.

Ezután átbeszéltük a rehabilitációs tervet. Rendszeres gyógytorna és fizikoterápiás lökéshullám kezelések alkalmazása is szerepelt javaslatként az ortopéd szakorvos által összeállított ambuláns lapon.

További gyógytorna alkalmak a befagyott váll kezelésére

befagyott váll passzív kimozgatása

Befagyott váll passzív kimozgatása gyógytornász által a Harmónia Centrumban

Elsődlegesen a lökéshullám terápiát alkalmaztuk öt héten keresztül heti egy alkalommal. Utána pedig közvetlenül miután a kezelés lazította a befeszült izmokat, a váll passzív kimozgatását végeztük. Az aktív gyakorlatok közül legjobban a lapockaközelítések estek jól és a nyújtó gyakorlatok. Ezek segítették a legjobban a váll mozgásterjedelmének a visszaszerzését.

A lökéshullám terápiát egyaránt alkalmaztuk a gyulladás csökkentése érdekében és az érintett izmok kilazítására. A lökéshullám kezeléssel a fájdalmasan beszűkült váll vérkeringését élénkítettük. A kezelés hatására felgyorsult vérkeringés több tápanyagot és oxigént szállít a kezelt terület sejtjeihez. Ezzel pedig felgyorsul a sejtek anyagcseréje, és felgyorsul a regenerálódásuk. Gyorsabban szűnik a gyulladás, és enyhül a fájdalom is. A gyulladás csökkenésével a kar mozgásterjedelme is javulhat, de ebben leginkább a gyógytorna tud segíteni.

A lökéshullám terápiának köszönhetően könnyebb volt a vállak passzív kimozgatása, ezért már az első két alkalom után érezhető és látható volt minimális javulás. Átbeszéltük az otthon végzendő gyengéd intenzitású gyakorlatok végzését. Jeleztem, hogy napi szinten szükséges időt szakítani a gyakorlatokra.

A gyakorlatok között szerepelt a teniszlabdával hengerezés a váll, kar és lapocka belső oldalának területén lazítás céljából, vállkörzések és lapockaközelítések. Óvatos hűtést is javasoltam, ha érzékeny lenne az otthon végzendő torna után. Angéla napi szinten időt szakított a gyógytorna gyakorlatokra, és ez az eredményekben is meglátszott.

A gyógytorna alkalmakra heti egy alkalommal került sor, és a gyógytorna mellett az első öt hetet a lökéshullám kezelések kísérték.

Ahogy teltek a hetek, növeltük a mozgástartományt és csökkent a fájdalom. Ekkor már nagyobb hangsúlyt fektettünk az érintett izmok megerősítésére és a nyújtó gyakorlatokra, hogy idővel visszanyerjük az érintett izmok megfelelő munkáját és mérését. Az izmok erejét izometrikus gyakorlatok végzésével kezdtük visszanyerni.

Ebből is látszik, hogy a gyakorlatokat a kezdetektől folyamatosan bővítettük, és mindig rehabilitációs időszakhoz megfelelően választottam ki. Ezért fontos a gyógytornász rendszeres segítsége. Ő tapasztalatból látja azt, hogy a fájdalom enyhülésének és a mozgásterjedelem visszatérésének függvényében hogyan érdemes növelni a válltorna gyakorlatoknak az erősségét és intenzitását. Nem lehet gyorsan sem növelni a terhelést, mert ez visszaesést okozna a váll túlzott megerőltetésével. Ugyanakkor nem érdemes a lehetségesnél lassabban sem növelni a gyakorlatok intenzitását, mert ezzel pedig lassabb lenne a gyógyulás folyamata.

Utolsó fázisban már olyan gyakorlatokat is alkalmaztunk, ahol súlyokat használtunk, és a saját testsúly megtartását is gyakoroltuk.

Angéla maximális karemelése a kezelések végén

Angéla maximális karemelése a kezelések végén

Több mint félév után 2021.10.27 volt az utolsó közös gyógytorna alkalmunk időpontja, és elkészült az utolsó fotó, hogy összehasonlíthassuk honnan indultunk és hova érkeztünk. Január közepétől heti egy alkalommal járt Angéla gyógytornára.

A gyógyulás 80-90%, és már csak minimális mozgásbeszűkülés volt megfigyelhető. A fájdalom minimális lett, és a crepitatio is csökkent. Ez a recsegő ropogó hang az ízületek területéről.

Mondtam Angélának, hogy utólag is érdemes végezni a gyógytorna gyakorlatokat. Ha nem is napi szinten, de minden héten érdemes időt szakítani rá. Leginkább az érintett izmok nyújtása fontos, és az úszás, masszázs is fontos része lehet a mindennapoknak. Ez azért hasznos, mert a váll rendszeres tornáztatásával sokkal kisebb a veszélye a váll újbóli lefagyásának.

Mit tanulhatunk Angéla befagyott vállának kezeléséből?

Angéla gyógyulásának története is mutatja a váll gyógytornájának és a fizikoterápiának a hasznosságát. Angéla esetében válla gyógytornája mellett a lökéshullám kezelés segített visszanyerni válla korábbi mozgásterjedelmét.

Nem a véletlen műve, hogy a befagyott váll kezelésében a gyógytornát fizikoterápiás kezeléssel kombinálva hatékonyabb és gyorsabb gyógyulást tudunk elérni. Természetesen fontos a kezelési technikák megfontolt és harmonikus kiválasztása, és rendszeres alkalmazása.

Ahogy felismertük a problémát fontos, hogy időben elkezdődjenek a kezelések, és ekkor rövidíthetünk a gyógyulás időszakán is.

A pontos okát nem ismerjük a befagyott vállnak. Ha azonban rendszeresen odafigyel a testmozgásra és vállai rendszeres mozgatására, akkor nagyobb esélye van rá, hogy ne kelljen befagyott vállával hónapokon át gyógytornára és fizikoterápiára járni. És ekkor nem kell majd otthon sem gyógyító céllal tornáztatni fájdalmas vállát. Legfőképp azért, mert rendszeresen megmozgatja, tornáztatja a vállát is azért, hogy ne fájduljon meg a mozgás hiánya miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük