Talpi bőnye gyulladás kezelése krémmel

Talpán a sarokcsont talpi részétől a lábujjak tövéig húzódó 2-4 milliméter vastag talpi fascia szalag talpa lengéscsillapítójaként dolgozik járás közben. Minden lépésekor csillapítja sarka talajhoz ütődésének erejét. Talpa túlzott terhelésekor azonban begyullad ez a kötőszövetes lengéscsillapító, és fájdalmasan szúr.

talpi bőnye gyulladása

Talpi bőnye gyulladása, amikor gyulladt talpi fascia szalag feszíti a csonthártyát a talpi bőnye sarokcsonti tapadásánál

A talpi bőnye gyulladásából származó szúró, égő fájdalmat legjobban a fascia szalag sarokcsonti tapadásánál és a lábujjak alatt a csontokhoz tapadási helyén érzi. Nem véletlenül ez az erős talpi fájdalom helye. Ugyanis ezeknél a csontokhoz tapadásnál nemcsak a gyulladt talpi ín feszül, fáj, hanem a gyulladt talpi fascia feszíti, irritálja a tapadási pontokon a csontok hártyáját is. Márpedig a csonthártya bőven el van látva idegvégződésekkel. Az itt kialakult gyulladás fájdalmáról bőségesen szállít információt az itt található rengeteg idegvégződés az agyba.

A talpi bőnye gyulladásának megszüntetését sokan gyulladást csökkentő gyógyszerek vagy gyulladást csökkentő krémek használatától remélik. Ezek a gyulladást csökkentő készítmények azonban csak magát a gyulladást, a tünetet mérséklik. Illetve a gyulladásról fájdalmat továbbító idegeket tompítják le. Nem szüntetik meg magát a gyulladást okozó jelenséget.

Pedig, ha tartós javulást szeretne fájdalmas talpa állapotában, akkor talpi bőnye gyulladást csökkentő krémekkel vagy gyógyszerekkel való kezelés helyett jobban jár, ha kideríti talpi gyulladása okát. Azért, mert a kiváltó okot megszüntetve, nemcsak elnyomja a fájdalmas gyulladás tünetét, hanem magát a gyulladást kiváltó okot szüntetheti meg. Márpedig azt biztosan hallotta már Ön is, hogy a tüneti kezelés mindig eredményesebb a fájdalom okát kiderítő, és azt megszüntető kezelés.

Talpi bőnye gyulladás kezelése krémek helyett más módszerekkel

talpi bőnye gyulladás

Szúró fájdalom a talpi bőnye szalag sarokcsonti tapadásánál. A talpi bőnye gyulladás krémmel való csillapítása megszüntetheti a gyulladást. Vagy más módszer eredményesebb lehet?

Talpi bőnye gyulladásának megszüntetésében a leggyorsabb és legbiztosabb eredményt akkor remélheti, ha már a szúró talpi fájdalom első jelentkezésekor igyekszik megszüntetni a fájdalmat.

Márpedig talpa túlzott terheléséből származó fájdalmas gyulladását akkor tudja a legegyszerűbben megszüntetni, ha visszavesz talpa korábbi terheléséből. Ha pihenteti a talpát, akkor megszünteti a túlzott terhelést, és nem ad okot a gyulladásra. Persze ha állómunkával keresi a kenyerét, akkor nem biztos, hogy meg tudja oldani, hogy felére csökkentse talpa korábban megszokott terhelését. Ezért a pihentetés mellett más módszerekre is szüksége lesz gyulladása megszüntetéséhez.

Ha állómunkája van, akkor könnyen lehet, hogy túlhordott, széttaposott munkacipője nem tartja már stabilan a sarkát, és nem támasztja a talpát. Ezért fájdult meg a talpa. Ha cipőjének a kérge nem tartja már stabilan a sarkát, és cipőjének talpa nem ad rugalmas alátámasztást a talpának, akkor érdemes lecserélni egy újabb darabra munkacipőjét. Vagy éppen az edzésre használt sportcipőjét. Ugyanis a sportcipők talpa is elveszíti rugalmasságát 800-1.000 km lefutása után. Ha emiatt fáj a talpa, akkor az új cipőben rövidesen meg fog szűnni a gyulladás.

Nem kell azonban csak az új cipőtől várni szúró talpi fájdalma elmúlását. A gyulladt talpi bőnye szalag bemelegítés utáni kíméletes nyújtásával, tornáztatásával és masszírozásával is felerősítheti talpa vérkeringését. Márpedig ez két szempontból is segíti a gyulladás gyorsabb megszüntetését.

  • Egyrészt a felgyorsult véráram több tápanyagot és oxigént szállít a megdolgozott terület sejtjeihez, és felgyorsítja az anyagcseréjüket. A több tápanyaghoz és oxigénhez jutó sejtek ezért gyorsabban gyógyulnak meg. A felgyorsult vérkeringés pedig visszaútján is felgyorsult tempóban dolgozik. Gyorsabban szállítja el a gyulladás salakanyagait, és ezzel is segíti a gyulladás megszüntetését.
  • A nyújtás és masszázs pedig a talpi bőnye rugalmasságát is növeli. Márpedig a rugalmasabb talpi fascia nemcsak többet bír majd el a jövőben, hanem lassabban is fog elfáradni. Vagyis nem fog olyan könnyen begyulladni ugyanolyan terhelésre.
jantó betét

Talpbetét talpára szabottan talpfájdalma megszüntetésére

Sokszor a talpboltozat lesüllyedése okozza talpa gyulladását. A deformálódott hosszboltozat hamar elfárad, és fájdalmasan begyullad a talpa. Ilyenkor a talpára elkészített betét rendszeres viselése segít megszüntetni az égő talpi fájdalmat. A megfelelő pontokon alátámasztott talp kellő támaszt kap talpbetététől ahhoz, hogy elmúljon a gyulladás.

Az is lehet azonban, hogy talpa gyulladását a túlsúlya okozza. A talpi bőnye krémmel való kezelése nem szünteti meg a gyulladást okozó túlsúlyt. Sőt még a talpi fascia szalag nyújtása, erősítése és talpbetéttel való megtámasztása még kevés lehet talpfájdalma tartós megszüntetéséhez. Ilyenkor a talpára nehezedő terhelés csökkentése jelentheti az igazi gyulladáscsökkentő megoldást. Ehhez pedig érdemes megszabadulni feleslegesen cipelt plusz kilóitól.

Nem kell azonnal leadnia a plusz kilókat, hanem lassan, fokozatosan. Mert ezzel fogja a legjobbat tenni gyulladt talpa fájdalommentességének visszaszerzéséhez is.

Ha ezek az akár házilagosan is használható módszerek sem hozzák meg gyulladt talpa fájdalommentességét, akkor talpa lökéshullám kezelése is segít a gyulladás csökkentésében talpa vérkeringésének a felgyorsításával.

A lökéshullám kezelés a mozgáshoz és masszázshoz hasonlóan felgyorsítja a vérkeringést a kezelt területen. Ezáltal a sejtek több tápanyagot és oxigént kapnak az anyagcseréjükhöz, és a gyulladás salakanyagai is sokkal gyorsabban szállítódnak el, mint kezelés nélkül. Erős talpi fájdalomnál pedig nem is érdemes választani ezek közül a gyulladást csökkentő módszerek közül, hanem érdemes a lökéshullámot, valamint talpa nyújtását és masszírozását is egyszerre használni. Ez fog segíteni a leggyorsabban megszüntetni a gyulladást.

A gyulladást kiváltó ok kiderítésével és megszüntetésével pedig tartósan is megszabadulhat talpa fájdalmától.

Mi okozza talpi bőnye gyulladását?

A krémek és kenőcsök tüneti fájdalomcsillapítása helyett talpi gyulladása okának kiderítésével és megszüntetésével akár egész életére megszabadulhat talpa gyulladásos fájdalmától.

  1. talpfájdalom oka

    Mióta érzi a fájdalmat? Mikor fáj a talpa? Mikor enyhül, mikor erősödik a fájdalma? Hol fáj pontosan? Zsibbad is? Mire figyeljen még? Találja meg a talpi bőnye gyulladásának okát a kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre kérdőívéért

    Hetek óta tartó talpfájdalma okának kiderítéséhez töltse ki talpfájdalom kiváltó okát kiderítő kérdőívét!  Kattintson a linkre fájdalmas talpi gyulladása megszüntetésének legnagyobb esélyéért!
  2. A kérdések gondos megválaszolása után pedig válaszai értékelésével derítse ki talpfájdalma okát. Ha nem boldogul, akkor tud Önnek segíteni talpi gyulladás kezelésére szakosodott specialistánk. Persze csak akkor, ha elküldi hozzánk kitöltött kérdőívét.
  3. Ha pedig kiderítette fájdalma okát, akkor ezt a kiváltó okot megszüntetve már „könnyen” meg tud szabadulni talpa gyulladásától.

A talpi bőnye gyulladás krémekkel és kenőcsökkel való tüneti kezelése helyett szüntesse meg talpa gyulladásának kiváltó okát.

2 gondolatok ezen: “Talpi bőnye gyulladás kezelése krémmel

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Erika Kiss Bacso!
      Próbálja meg mindenképpen cikkünk alapján óvatos hűtéssel és kenegetéssel enyhíteni a talpa fájdalmát.
      Ha esetleg makacs a fájdalom, érdemes a cipőket cserélgetni. Melyikben jobb vagy rosszabb a helyzet. Esetleg személyre szabott talpbetétet készíttetni. Centrumunkban fel tudják mérni a talpát Jantó-féle talpbetét készítés céljából. Lehet csak az elemzést/vizsgálatot kérni, amiben kiderül, hogy esetleg boltozat probléma okozhatja-e a fájdalmat. Lehet ez például lúdtalp, bokasüllyedés vagy haránt boltozat süllyedés is.
      Ha erre sem múlik a fájdalom, akkor lökéshullám terápiával tudunk segíteni. Ez egy természetes gyulladáscsökkentő terápia, amely a talp gyulladása esetén a vérbőség fokozásával megszünteti a gyulladást és a fájdalmat.
      Töltse ki a talpfájdalom okai kérdőívünket, ami részletesen rávilágíthat, hogy mitől lehet a talp fájdalma:
      https://www.harmonia-centrum.hu/talpfajdalom-okai-kerdoiv
      Mielőbbi fájdalommentes járást kívánunk Önnek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük