Pajzsmirigy alulműködésre vitaminok

A pajzsmirigy alulműködés kezelésének legfontosabb eleme életmódjának átalakítása és a stressz eredményesebb kezelése. Ha pedig szükséges, akkor a gyógyszeres kezelés is szóba jöhet a pajzsmirigy megfelelő hormontermelésének visszaállításához. Sokat tehet azonban pajzsmirigye egyensúlyi működésének helyreállításáért étrendjének átalakításával és pajzsmirigy alulműködés ellen hatásos vitaminok fogyasztásával is. Elsősorban ezeket a vitaminokat bőven tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával.

Alulműködő pajzsmirigynél a pajzsmirigy egyensúlyi működésének helyreállításához szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket elsősorban természetes formájukban, egészséges ételeket étrendjébe illesztve érdemes bejuttatni a szervezetébe.

Pajzsmirigy alulműködésre legjobb vitaminok természetes bejuttatásának két előnye is van

Élelmiszerekben nem tudja túladagolni a vitamint

Egyrészt az élelmiszereinkben lévő vitaminokat és ásványi anyagokat egyszerűen nem tudja túladagolni.

Természetes formájukban ugyanis szinte bármilyen mennyiségben bejuttathatja a szervezetébe mellékhatások nélkül. Természetesen itt most a vitaminokról, és azok szervezetbe juttatásáról van szó az egészséges étkezésnek megfelelő mennyiségben elfogyasztott ételekben. Egészsége védelméért ugyanis a vitaminok fogyasztása mellett a testsúlyára is figyelni kell.

Sok egyéb vitaminhoz is hozzájut egészséges élelmiszerek fogyasztásával

Másrészt pedig a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztva nemcsak 1-1 fontos vitaminhoz vagy vitamincsoporthoz jut hozzá a szervezete, hanem sokféle egyéb fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz is.

Ugyanis a zöldségekben és gyümölcsökben sokféle vitamin és ásványi anyag megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben. Ezért lehet, hogy Ön 1-1 gyümölcsöt vagy zöldséget egy olyan vitaminjáért fogyaszt, amiről tud. Az adott zöldség és gyümölcs elfogyasztásával azonban több más vitaminhoz is  hozzájut a szervezete kisebb-nagyobb mennyiségben. És ez jót fog tenni immunrendszerének anélkül, hogy tudna róla.

Nagyon sok gyümölcs és zöldség tartalmaz olyan gyulladást csökkentő antioxidáns anyagokat, amelyek a szervezetben kialakult gyulladás csökkentésével hozzájárulnak a pajzsmirigyben zajló gyulladásos folyamatoknak a csillapításához is. A pajzsmirigyben kialakult gyulladás mérséklésével pedig több pajzsmirigy termelésére ösztönözheti az alulműködő pajzsmirigyet, és ezzel pedig hozzájárul a pajzsmirigy egyensúlyi működésének helyreállításához. Nézzük melyek a pajzsmirigy egyensúlyi működésének helyreállítását segítő zöldségek és gyümölcsök.

bogyós gyümölcsök

Az olyan bogyós gyümölcsök, mint a málna, az eper, a szeder és a bodza antioxidáns hatásukkal segítik a gyulladás mérséklését

Az olyan bogyós gyümölcsök, mint például a málna, az eper, a szeder vagy a bodza nagyon sok antioxidáns anyagot tartalmaznak. Ezzel pedig nagyban hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, és ezzel együtt a gyulladások mérsékléséhez.

Ezeken túl pedig az összes vörös és lila színű gyümölcs és zöldség sok antioxidánst tartalmaz sok egyéb más fontos ásványi anyag és nyomelem mellett. Például a cékla, a vörös káposzta, a lila hagyma, az otelló szőlő rengeteg antioxidánst tartalmaz a gyulladásos folyamatok mérsékléséhez. Ezeknek a fogyasztása segíti alulműködő pajzsmirigye egészséges működésének a helyreállítását.

A sok antioxidánst tartalmazó zöldségek és gyümölcsök mellett azonban vannak olyan egyéb ásványi anyagok és vitaminok is, amelyek segítenek az alulműködő pajzsmirigy egyensúlyi működésének visszaállításában.

Jódhiány pótlása alulműködő pajzsmirigyre

pajzsmirigy alulműködés jelei

Pajzsmirigy alulműködésének gyakori oka a jód hiánya. Ilyenkor érdemes sok jódot tartalmazó ételeket fogyasztani

Sokszor a pajzsmirigy alulműködését a jódhiány okozza. Ezért a hiányzó jód pótlására érdemes minden olyan élelmiszert nagyobb arányban és rendszeresebben fogyasztani, ami sok jódot tartalmaz.

Sok jód van a tengeri halakban, például a heringben, a tonhalban és a tőkehalban. Sok jód van az áfonyában, a tejben és különféle tejtermékekben is. A krumpli is tartalmaz jódot. Ezeket az élelmiszereket érdemes rendszeresebben beilleszteni pajzsmirigye egyensúlyi működésének helyreállítására szolgáló étrendjébe.

Szelén és cink a gyulladás ellen

A szelén és a cink fogyasztása is hatásosan hozzájárul a gyulladásos folyamatok mérséklődéséhez. Ezért érdemes növelni ezeknek a bevitelét is. Sok szelén van például a tengeri halak közül a tonhalban, a szardiniában és az osztrigában. A baromfihúsokat is érdemes fogyasztani, mert ezeknek a szeléntartalma is magas. Emellett pedig még sovány húsok révén kevés zsíradékot tartalmaznak, ezért nem növelik a vér koleszterinszintjét, és a gyulladást a szervezetben. A zöldségek közül különösen a gombákat és a hüvelyes zöldségeket érdemes fogyasztani jelentős szelénforrásként.

A tengeri halakban a szelén mellett sok cink is van. Csakúgy, mint a hüvelyes zöldségekben. Ráadásul ezek mindegyike értékes fehérjeforrás is, ami táplálja a szervezetet, és nem növeli a vér koleszterinszintjét. Érdemes fogyasztani az olajos magvakat is.

D- és C-vitamin immunrendszere erősítésére

c-vitaminban gazdag ételek

C-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával erősítheti immunrendszerét a gyulladásokkal szembeni védelemre

A szervezet D-vitamin és C-vitamin ellátottságára is érdemes jobban odafigyelni alulműködő pajzsmirigynél. Azért, mert ezeknek a vitaminoknak a biztosítása általánosan is erősíti az immunrendszert, és erősebb immunrendszerrel pedig sokkal hatásosabb védelmet tud kialakítani magának a különféle gyulladásokkal szemben is. Vagyis erősebb immunrendszerrel a pajzsmirigy gyulladásnak sokkal kisebb a veszélye.

A D-vitamin tartós hiánya kezdetben az immunrendszert gyengíti. Egyszerűen fáradtabbnak érzi magát. Ha viszont a hiány tartósan fennáll, akkor a pajzsmirigy alulműködését is okozhatja a vitaminhiányos állapot.

A D-vitamin pótlását könnyen el tudja érni azzal, hogy sokat van a szabadban márciustól novemberig. Lehetőleg ne a 11 órától 15 óráig terjedő időszakban tartózkodjon fedetlen bőrfelülettel sokat a napon, mert ez nemcsak a leégés miatt veszélyes, hanem az ibolyán túli sugarak is okozhatnak kellemetlen panaszokat túlzott napozásnál.

Napos időben a bőrét érő napsugarakat alakítja át a szervezete immunrendszerét erősítő zsírban oldódó D-vitaminná. A téli időszakban azonban nem süt a nap, és nem jut elegendő D-vitaminhoz a bőre. Ezért 2-3 hónap alatt az emberek 90%-ának kiürülnek a D-vitamin raktárai. Ezért január második felétől kezdve nemcsak a pajzsmirigy alulműködéssel küzdőknek, hanem az emberek 90-95%-ának szüksége van a D-vitamin pótlására. Sok D-vitamin van a lazacban és a tonhalban. Ezért ezeket fogyassza bátran. A tejben és a tojásban is van D-vitamin. A növények közül egyedül a gombákban található D-vitamin. Illetve a zabpehelyben is van belőle.

A C-vitamin is nagyban hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Emellett pedig a pajzsmirigy működését is szabályozza. Ezért érdemes fogyasztani több paprikát és paradicsomot. Sok C-vitamint tartalmaznak a citrusfélék is. Ezért a téli időszakban, amikor nem terem a paprika és a paradicsom érdemes sok narancsot, citromot vagy grapefruitot enni.

Sok C-vitamin van a kiviben is. Télen nagyon jó C-vitamin forrás a savanyú káposzta is. A káposzta ugyan keresztesvirágúként goitrogén anyagokat tartalmaz, ezért nyersen nem ajánlott fogyasztani, mert megakadályozza a jód lebontását. Ez pedig alulműködő pajzsmirigynél kifejezetten hátrányos. A savanyú káposzta azonban áztatással, erjesztéssel készül, és ennek során ezek a goitrogén anyagok eltűnnek az erjesztett savanyú káposztából.

Ezért alulműködő pajzsmirigynél is bátran fogyassza immunrendszere erősítésére a savanyú káposztát. Nyersen azonban ne kerüljenek ezek a káposztafélék az étrendjébe, mert akadályozzák a jód felszívódását.

A- és B-vitamin a pajzsmirigy egyensúlyi működéséért

Az A-vitamin zsírban oldódó vitaminként többek között a jód hasznosulását, valamint a vér koleszterinszintjét is szabályozza, ezért szükséges a pajzsmirigy egészséges működéséhez. Hiánya a pajzsmirigy alulműködését is okozhatja. Ugyanakkor túlzásba sem érdemes vinni a bevitelét, mert az A-vitamin túlzott bevitele is ugyanúgy okozhat alulműködést. Ezért is előnyös az élelmiszerekben való természetes bevitel, mert ezzel egyszerűen nem tud túl sok A-vitamint bevinni.

Sok A-vitamint tartalmaz a sárgarépa és a sárgabarack és a sárgadinnye. Egyébként pedig minden olyan zöldség és gyümölcs, aminek sárga vagy piros a színe.

A tojásban és a tejtermékekben is sok A-vitamin van.

b12 vitamin

Gondolkodását serkentő B12-vitamin állati eredetű élelmiszerekben. Segít a vérszegénység megelőzésében is

A B-vitaminok közül különösen a B-12, a cianokobalamin bevitel megfelelő biztosítására van szükség. A B-12 vitamin a pajzsmirigy egyensúlyi működése mellett az idegrendszer, vagyis gondolkodásunk és memóriánk zavartalan működéséért felelős.

Sok B-12 vitamin természetes formájában a húsokban és tejtermékekben található meg.

Növényi eredetű élelmiszerekben a B-12 vitamin nem található meg, ezért azok, akik csak növényi eredetű élelmiszereket esznek táplálékkiegészítőként kell biztosítaniuk a megfelelő B-12 vitamin bevitelt.

A pajzsmirigy alulműködés étrendjében a zöldségek és gyümölcsök nagyobb arányú fogyasztásának fontos szerepe van. Több zöldség és gyümölcs fogyasztása hozzájárul alulműködő pajzsmirigye pajzsmirigy termelődésének serkentéséhez és a pajzsmirigy egyensúlyi működésének helyreállításához.

A friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával ugyanis szervezete sok egyéb vitaminhoz és nélkülözhetetlen ásványi anyaghoz hozzájut. Ez pedig immunrendszere erősítésével jobban védi szervezetét a gyulladásokkal szemben is. Emellett pedig a zöldségekben és gyümölcsökben lévő rostanyagok vizet kötnek meg, és ballasztanyagként a teltségérzetet is biztosítják, amivel meggyorsítják a bélrendszer működését, és segítenek az emésztőrendszeri panaszok kezelésében és megelőzésében is. Anyagcseréje és emésztőrendszere egészséges működése pedig immunrendszere erősítésén keresztül segíti alulműködő pajzsmirigye egyensúlyi működésének a visszaállítását is.

Pajzsmirigy alulműködés oka mi lehet Önnél?

pajzsmirigy túlműködés oka

Milyen tünetek jelentkeznek Önnél? Mióta? Milyen erősséggel? Mire figyeljen még? Mi okozta pajzsmirigye alulműködését? Kattintson a képre, és derítse ki a Pajzsmirigy betegségek okát feltáró kérdőíve kitöltésével!

Alulműködő pajzsmirigye pontos megfigyelésével töltse ki a Pajzsmirigy betegségek okai kérdőívét!

A kérdőív gondos kitöltése után válaszai kiértékelésével derítse ki pajzsmirigy problémája okát.

Ha pedig már tudja, hogy mi lehet a kiváltó oka pajzsmirigye alulműködésének, akkor az alulműködést kiváltó ok megszüntetésével jó eséllyel helyre is tudja állítani pajzsmirigye egyensúlyi működését. Ezzel pedig meg tud szabadulni panaszától is.

4 gondolatok ezen: “Pajzsmirigy alulműködésre vitaminok

  1. Kertész Andorné

    Részemre nagyon tanúságos volt a cikk. Most még csak az lenne a kérdésem, hogy hashimotonál kerülendő- e a jód. Mert olyan sok jó vitamint látok, de mindegyedikben van egy kis jód. Köszönöm megtisztelő válaszukat.
    Tisztelettel: Kertész Andorné

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kertész Andorné!
      Köszönöm kérdését! Alapvetően az Ön állapotától, étrendjétől, értékeitől függ, hogy mennyi és milyen vitaminokat érdemes bevinni a szervezetébe.
      A szervezet tartósan jódhiányos állapota is okozhat krónikus pajzsmirigy problémákat. Ugyanakkor a tartósan túlzott jódbevitel is kiválthatja az autoimmun reakciókat a pajzsmiriggyel szemben. Éppen ezért a jódpótlás szükségességének és mértékének meghatározása endokrinológus szakorvos hatáskörébe tartozik. Javaslom ha még nem tette, érdemes konzultálni egy endokrinológus szakorvossal.
      Másrészt pedig a krónikus autoimmun Hashimoto betegség az esetek nagy többségében nem jár együtt jódhiánnyal, ezért szükséges egyeztetni orvossal.
      Harmadrészt olvassa el a Hashimoto betegség kezelése és a Hashimoto diéta oldalainkat honlapunkon, aminél az étrendre való figyelés fontossága is ki van emelve. Általában az étrendre figyelés többet segít ilyen betegségnél, mint csupán a vitaminok szedése:
      https://www.harmonia-centrum.hu/hashimoto-betegseg-kezelese
      https://www.harmonia-centrum.hu/hashimoto-dieta
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  2. ARADI JANOSNE

    állandóan hol alacsonyabb, hol magasabb értéket mérnek. Napi 1 db eltiroxint szedek reggel. A mostani érték 14,193 volt, és ez ingadozik le-fel. Kérdésem, hogy mi lehet az ok, és miben káros számomra. Nagyon megköszönném válaszukat. Tisztelettel Aradi Jánosné

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Aradi Jánosné
      Több tényező lehet a labor érték ingadozásának okozója. Például a mozgás, étkezés, stressz szint, stb. Az Eltroxinnak számos mellékhatása van, súlyosabb és enyhébb, mindenkire máshogyan hatnak a gyógyszerek. Arra biztatom Önt, hogy keresse fel kezelőorvosát vagy endokrinológusát, aki tud Önnek segíteni, hogy esetleg milyen problémákat okozhatnak a mellékhatások. Érdemes természetgyógyászaink egyikét felkeresnie, hogy mitől lehet ez a kilengés, megtanulni a pajzsmiriggyel kapcsolatos étrend betartását, valamint a stressz kezelését az ő segítségükkel.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük