Magas vérnyomás kezelése otthon

A magas vérnyomás kezelése otthon alapvetően életmódja átalakítását igényli. Ha magas lett a vérnyomása, akkor érdemes változtatni azokon a szokásain, amelyek magas vérnyomása kialakulásához vezettek. Életmódja megváltoztatásával a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellékhatása nélkül nyerheti vissza normális vérnyomását.

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése a tünetet, a magas vérnyomás értéket próbálják a vérnyomás normális értékére visszaállítani. Ha kardiológus szakorvosa az Önnek megfelelő vérnyomáscsökkentő gyógyszert megtalálja, akkor ez sikerülni is fog.

Ezt a gyógyszert azonban hosszú ideig, lehetséges, hogy akár élete végéig is szedni kell azért, hogy vérnyomása normális értéket mutasson. A vérnyomáscsökkentő szedése közben azonban a gyógyszer lehetséges mellékhatásai folyamatosan hatni fognak a szervezetére. Befolyásolják immunrendszere működését, hisz a gyógyszer szedésével idegen anyagokat juttat be a szervezetébe.

Mégpedig úgy szedi a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, hogy magas vérnyomásának kiváltó okát, azt a jelenséget, ami kiváltotta és fenntartja magas vérnyomását, nem derítik ki. Ezért Ön nem szünteti meg. Nem is szüntetheti meg, hisz nem tudja pontosan, hogy mi is okozhatta magas vérnyomását.

A gyógyszeres vérnyomáscsökkentéssel szemben a magas vérnyomás otthoni, mellékhatások nélküli kezelése a magas vérnyomás lehetséges kiváltó okának a felderítésére, és annak a megszüntetésére irányul.

Miért eredményesebb az okot feltáró otthoni kezelés a gyógyszeres tüneti kezeléssel szemben?

Azért, mert magas vérnyomása kiváltó okának feltárásával és megszüntetésével azt a kiváltó okot tudja megszüntetni az életében, ami vérnyomása magas értékének a kialakulásához vezetett.

Márpedig joggal bízhat abban, hogy ha ezt a kiváltó okot megszünteti, akkor magas vérnyomása is megszűnik. Hisz az ok megszüntetésével nem lesz már jelen életében az a kiváltó tényező, ami magas vérnyomását okozta. Mit jelent ez?

Azt jelenti magas vérnyomása okának feltárása és megszüntetése, hogy a gyógyszeres kezelés mellékhatása nélkül, életmódja átalakításával meg tud szabadulni magas vérnyomásától. Mire van ehhez szüksége?

magas vérnyomás oka

Milyen életmódbeli oka lehet magas vérnyomásának? Kattintson a képre magas vérnyomása okát kiderítő kérdőívéért!

Arra, hogy kiderítse magas vérnyomása lehetséges kiváltó okát.

Ha pedig már tudja, hogy mi okozza Önnél a magas vérnyomást, akkor ezt a kiváltó okot szüntesse meg az életében. Vagyis változtassa meg úgy az életét, hogy ne lehessen továbbra is magas a vérnyomása.

Hogyan szüntetheti meg magas vérnyomását otthon, házi módszerekkel?

Egészségesebb táplálkozással, mindennapi rendszeres mozgással és a stresszes helyzetek eredményes kezelésével jelentősen csökkenteni tudja a stresszhormonok termelődését, és ezzel pedig káros mellékhatások nélkül visszanyerheti normális vérnyomását.

Egyen egészségesebb ételeket!

magas vérnyomás kezelése otthon

Magas vérnyomás kezelése otthon étrendje átalakításával

A verőerek falának rugalmasságát megőrző egészséges étkezés elsősorban gyümölcsök és zöldségek fogyasztására épül. Ezek vitaminokban, ásványi anyagokban és emésztést segítő rostokban gazdag élelmiszerek.

Emellett pedig a teljes kiőrlésű péksüteményeket és telítetlen zsírsavakat gazdagon tartalmazó élelmiszereket tartalmaz még étrendje. A telítetlen zsírsavak a telített zsírokkal szemben segítik a vérzsírszint egészséges határok között tartását, és ezzel megelőzik a vér zsírosodását, az erek falára való lerakódást, az erek falának meszesedését, és ezzel együtt az erek rugalmasságának csökkenését és az érszűkület kialakulását. Sok telítetlen, omega-3 zsírsavat tartalmaznak a tengeri halak és a hüvelyes zöldségek. Ezeket érdemes fogyasztani a korábbinál nagyobb mennyiségben.

Az élelmiszerek között messze a legtöbb omega-3 zsírsavat tartalmazza a lenmag és a belőle hidegen sajtolt lenolaj. Jelentősen csökkenti a vérzsírszintet, ezzel pedig segíti az érelmeszesedés és a magas vérnyomás megelőzését.

Jól ismert a fokhagyma gyulladást és vérnyomást csökkentő, valamint értágító hatása. Ha mindennap megeszik egy gerezd fokhagymát, akkor ezzel jelentősen mérsékli szervezetében a gyulladást, és segít a magas vérnyomás megelőzésében is vértisztító, értágító hatásával.

sófogyasztás mérséklése

Egyen kevesebb sót magas vérnyomása csökkentéséért!

A magas vérnyomás csökkentésében fontos szerepe van a sófogyasztás mérséklésének is.

Emellett pedig érdemes jelentősen csökkenteni a túlfinomított anyagokat tartalmazó felvágottak, félkész és készételek, cukros üdítők, koffein tartalmú energiaitalok és kávék, a vöröshúsok, a szalonna és az alkoholos italok fogyasztását is.

Mozogjon rendszeresen!

A rendszeres mozgás nemcsak az ízületeit mozgatja meg, hanem felélénkíti a vérkeringését. Rugalmasabb lesz a verőerek fala, és ezért a rugalmasabb erek nagyobb nyomást lesznek képesek elviselni károsodás nélkül. Azért, mert jobban tágulnak. Ezért minél többet mozog, annál rugalmasabbak lesznek az erek, és annál jobban csökken a vérnyomása. Felmérések szerint a mindennapi rendszeres mozgással akár 5 Hgmm-rel is csökkenhet a vérnyomása.

Arról nem is beszélve, hogy a mindennapi rendszeres mozgással könnyebben és hamarabb le tudja adni a felesleges plusz kilókat is. Márpedig azt is kutatások sora bizonyítja, hogy 10 kg plusz súly tartós leadásával a vérnyomását 5-20 Hgmm-rel is csökkentheti.

Nem kell nagy intenzitással mozogni, sportolni, mert ez magas vérnyomásnál és szívbetegségeknél még veszélyes is lehet. A vérnyomás csökkentése szempontjából a hosszan tartó, kitartó, egyenletes mozgásnak van jelentős hatása. A tempós séta, a kocogás kezdetben tökéletesen megfelelő a mozgás elkezdésére. És addig csinálja, amíg nem megerőltető. Amikor már megerősödik az izomzata, és jobban bírja a mozgást, akkor növelheti a mozgás időtartamát fél órára vagy még ennél is hosszabb időre.

Valamilyen szív és érrendszeri betegségnél azonban kérdezze meg háziorvosát, hogy milyen mozgásformát és hogyan elkezdve javasol Önnek. A háziorvosa ismeri az egészségi állapotát a legjobban, és talán ő tud ebben a leginkább jó tanácsot adni Önnek. A mozgásnál a rendszeresség és a fokozatosság a legfontosabb szempont. Minden más csak ezután jön.

Kezelje a stresszt!

Az állandó rohanás a sok idegeskedés is jelentős kockázati tényező a magas vérnyomás kialakulásában. Ezért minden olyan módszer, ami segíti abban, hogy alacsony szinten tartsa a stresszhormonok termelődését szervezetében, jót tesz immunrendszere erősségének és vérnyomása normális értékének megtartásában és visszaszerzésében is.

A rendszeres mozgás is nagyon jó stresszkezelő és levezető módszer. A meditálás, a relaxálás vagy az autogén tréning is segítheti abban, hogy könnyebben levezesse a feszültséget. Önmaga jobb megismerése, saját maga elfogadása is segíti abban, hogy jobban elfogadja önmagát, és megtalálja a lelki békéjét.

Emellett azonban bármilyen stresszkezelő módszer, ami Önnek segít a stresszes helyzetek kezelésében jó megoldás lesz immunrendszere erősségének megőrzésében és magas vérnyomása csökkentésében is. Csak az a fontos, hogy a stresszes helyzetekben rendszeresen használja is a stressz eredményes levezetésére.

Élje optimistábban az életét!

Miért annyira fontos lelki békéje és mindennapi boldogsága megteremtése?

Azért, mert felmérések sokasága szerint azok, akik derűsen és elégedetten élik az életüket azok nemcsak boldogabbak, hanem tovább is élnek, mint a pesszimisták.

Az optimista embernek van jövőképe, akar valamit az élettől. Kezdeni akar valamit az életével, és ez arra sarkallja, hogy egészséges, jó szokásokat alakítson ki az életében, és tartsa magát valamilyen napirendhez.

Ezért nemcsak erősebb az immunrendszerük, és ellenállóbbak a betegségekkel szemben, hanem a vérnyomásuk is alacsonyabb pesszimista embertársaiknál.

A magas vérnyomás otthoni kezelése a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek rendszeres szedése helyett egy egészségét és normális vérnyomását megőrző és visszaszerző életmódot ajánl Önnek a beszedett vérnyomáscsökkentőkkel együtt járó káros mellékhatásokkal szemben.

Boldogabban szeretne magas vérnyomás nélkül élni? Vagy ugyanúgy szeretne továbbra is idegeskedni és keveset mozogni a vérnyomáscsökkentők egészségét károsító mellékhatásaival együtt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük