Felfekvés elleni krém

Felfekvés a nyomás alatt lévő bőr és a bőr alatti szövetek sérülése. Ezt a sérülést a bőr nyomódása, és az ágyneművel való súrlódása okozza. A felfekvés elleni krém ennek a sérülésnek a kezelésére használható jól.

felfekvés elleni krém

Felfekvés elleni krém használatával gyógyul a seb

A felfekvési seb veszélye mindig jelentkezik, ha valaki tartósan leesik a lábáról, és ágyba parancsolja a kényszer. Azért, mert hosszas fekvés közben a hosszú ideig nyomódó bőrfelületeken vörös elszíneződések, majd pedig sebek, fekélyek jelenhetnek meg.

Miért alakul ki a felfekvési seb?

A nyomódó terület rossz vérellátása miatt. Azért, mert ha napokig, sőt hetekig nehezedik rá a testsúlya a bőr nyomódó felületére, akkor ez akadályozza a nyomott felületen lévő sejtek vérellátását.

Ilyenkor a nyomódó felületen a bőr először csak bepirosodik a vérellátás hiánya miatt. Később azonban be is gyulladhat, majd viszketni kezd. Idővel pedig égni kezd, és egyre erősebben fáj az állandóan nyomódó felület a rossz vérellátás miatti tápanyag és oxigénhiány miatt.

Tartós ágyban fekvésnél ez ellen az állandó nyomódás ellen tenni kell valamit. Ennek lehetnek aktív és passzív módjai is.

  • Aktív módja lehet a nyomódás megszüntetése. Ilyenkor megszűnik a nyomódás, és újra felélénkül az eddig nyomódó terület rossz vérellátása. A vérkeringés élénkülésével a nyomódó területen lévő sejtek újra tápanyaghoz és oxigénhez jutnak, és felgyorsul az anyagcseréjük. A nem nyomódó felület gyorsabban regenerálódik. Ez történik akkor, ha megfordul az ágyban fekvő beteg. Vagy pedig megfordítják, ha erre saját maga nem képes.
  • Passzív módja lehet a nyomódás kezelésének a nyomódás következményeinek az enyhítése. Ilyen lehet például kényelmesebb fekvőhely kialakítása például egy megfelelő matraccal. És ilyen lehet a felfekvés elleni krémek rendszeres használata is.

Felfekvés elleni krémek használatának mik az előnyei?

Ezeket a krémeket a már kialakult sebek kezelésére és megelőzésre is használhatja. A felfekvési sebek kezelésére használható krémek a seb megtisztítása után a seb gyógyításában vesznek részt. A megelőzésre használt felfekvés elleni kenőcsök pedig a nyomódó bőr regenerálásával és megnyugtatásával segítik a sebesedés megelőzését.

Felfekvést megelőző krémek hatása

A gyakran nyomódó bőrfelületet hűsítik, nyugtatják és fertőtlenítik is. Csökkentik a gyulladást, és ezzel együtt az égő fájdalmat is mérséklik. A felfekvés krémek regeneráló, gyulladást csökkentő hatása a viszketést is csillapítja.

Ezek a regeneráló krémek a sejtek anyagcseréjének támogatásával segítenek a nyomódó felületen lévő sejteknek a gyorsabb regenerálódásban, és a felfekvési sebek kialakulásának megelőzésében.

Azok a felfekvést megelőző krémek a legbiztonságosabbak, amelyek gyógynövényekből készülnek. Azért, mert a gyógynövényekben található természetes gyulladást csökkentő anyagok káros mellékhatások nélkül képesek a nyomódó bőr regenerálódását segíteni.

Felfekvési sebet kezelő krémek hatása

sebkezeles-lokeshullammal

Fekélyes seb kezelése lökéshullám terápiával a Harmónia Centrumban

A váladékozó, gennyedző sebet meg kell tisztítani a sebszélektől, az elhalt szövetektől és a gennyedző, fertőző váladéktól. A gondosan megtisztított sebet a gyulladást csökkentő és sebgyógyulást segítő krémek használatával lehet kezelni.

A felfekvésre használt krémek a gyulladást csillapítják és a sejtek anyagcseréjét támogatják. Ezzel pedig a sebszélek összehúzódását, a sebgyógyulás folyamatát segítik elő. A sejtek anyagcseréjének élénkítésével pedig a sejtek és szövetek gyorsabb gyógyulását biztosítják.

Miért olyan veszélyes a felfekvési seb?

Azért, mert hosszan tartó fekvésnél a sokat nyomódó pontokon drasztikusan romlik a bőr vérellátása. A vérellátás romlásával pedig a szövetek tápanyaggal és oxigénnel való ellátása is romlik. Emiatt lelassul a sejtek anyagcseréje. A lelassult anyagcsere miatt pedig a felgyülemlett méreganyagok nem szállítódnak el a szövetek közötti térből. Ezért a szövetek fájnak, mérgeződnek, majd pedig tartós nyomódásnál megindul az elhalásuk is.

Első gondolatra talán azt gondolná, hogy a felfekvés az időseket fenyegeti akkor, ha tartósan ágyba kényszerülnek. Ez valóban így is van. Őket fenyegeti talán a legjobban.

sípcsonttörés műtéti rögzítése

Sípcsonttörés és a törés műtéti rögzítése

Egy baleset miatti mozgáskorlátozottság, tartós ágyban fekvés azonban a 20 és 30 évesekkel is bármikor bekövetkezhet. Egy súlyos töréssel is hetekig ágyban fekvő beteggé válhat bárki akkor, ha ágyban fekvő gipszet kap a törés rögzítésére. Akár 6-8 hetes ágyban fekvés is lehet egy súlyos lábtörés vagy medencetörés fájdalmas következménye.

Természetesen fiatal korban a vérkeringés még jó. Az áramló vér bőségesen szállítja a tápanyagokat és az oxigént a sejtekhez. Ezért nem olyan nagy a baj, mintha valaki 80 éves korában kényszerül tartósan ágyba. Azonban az állandóan ugyanazon területet nyomó fiatal sérült tartós ágyban fekvése is okozhat nyomási fekélyt, ha nem figyel arra, hogy ne mindig ugyanabban a pozícióban feküdjön kényszerű ágyba parancsolásának ideje alatt.

Milyen kezelési lehetőségek vannak még a felfekvés elleni krémek mellett?

A felfekvési sebek kezelésének legjobb módja a felfekvés megelőzése. A felfekvés gyógyításának legjobb módja, amikor nem nehezedik rá a nyomódó felületre a beteg testsúlya.

A sejtek és szövetek oxigén és tápanyaghiányos állapotát leginkább a bőrfelület nyomódásának az elkerülésével tudja biztosítani.

Rendszeres forgatás, mozgatás

A mozgás felélénkíti a vérkeringést, és több tápanyagot és oxigént juttat a mozgatott területre. Ha pedig a tartósan ágyban fekvő beteg nem képes még az ágyában sem mozogni, akkor a sebesedés megelőzésére érdemes 2-3 óránként megmozgatni az ízületeit, és megforgatni, hogy ne mindig ugyanaz a bőrfelület nyomódjon a testén.

Ha a baleset miatt tartósan ágyba kényszerülő képes mozogni, csak átmenetileg ágyban kell lennie, akkor az ágyban is lehet tornázni. Érdemes megmozgatni azokat az ízületeket, amelyeket az ágyban fekvés alatt nem használ. A rendszeres torna, gyógytorna a vérkeringés élénkítésével nemcsak a sebesedés megelőzésében segíti, hanem az immunrendszerét is erősíti.

A mozgás szinte mindent gyógyít. A seb gyógyulását is segíti a vérkeringés élénkítésével. Bízhat benne, hogy mozgással, ha pedig ez nem megy még, akkor mozgatással hamarabb fog tudni talpraállni.

Tisztaság az ágyban fekvő beteg körül

A tisztaság leginkább a fertőzések megelőzésében segít. Ha az ágyban fekvés még a széklet és vizelettartás problémájával is együtt jár, akkor különösen fontos a sokszor nyomódó bőrfelület tisztán tartása. A tisztítás és fertőtlenítés mellett arra is figyeljen, hogy tisztálkodás után szárazra kell törölni a bőrt.

A tiszta és megigazított ágynemű nem irritálja, nem dörzsöli a bőrt, és nem gyorsítja meg a sebesedés folyamatát.

Fontos az is, hogy ne irritálja a bőrt. Ne használjon olyan anyagokat a fürdés és mosdás közben, ami irritálja a bőrt.

Segíthet a felfekvés elleni matrac használata vagy a vízágy. Azért, mert ezeknek a használatával kisebb nyomás éri az állandóan nyomódó bőrfelületet, és sokkal kisebb a fekélyesedés, a sebesedés veszélye. Ezeknek az eszközöknek a használatával jobban eloszlik a beteg testsúlya a nyomódó felületek között, és nemcsak egy vagy néhány ponton nyomódik a bőr.

Egészséges táplálkozás a felfekvés megelőzésében is segít

egészséges zöldségek és gyümölcsök

Friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása erősíti az immunrendszerét

A zöldség és gyümölcsfogyasztás a vitaminok, ásványi anyagok és a megfelelő rostbevitel miatt is nagy fontosságú. A tartósan ágyba kényszerülő betegnél az anyagcsere romlása, lassulása mellett a vitaminok és ásványi anyagok hasznosulásának mértéke is alacsonyabb lehet az egészségesnél. Ezért is van nagy jelentősége a megfelelő utánpótlásnak az egészséges étkezéssel.

A tápanyagok pótlása mellett a bőséges folyadékfogyasztásra is oda kell figyelni. Főleg azért, mert a tartósan ágyban fekvő beteg idős korban már nem iszik eleget. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre ezért külön is figyelni kell.

Lökéshullám terápia és mezoterápiás mikroinjekció együttes használata

A felfekvési sebek kezelésének legfontosabb területe a sebek szakszerű ellátása. Ez magába foglalja a seb megtisztítását rendszeres kötözését, valamint a seb gyógyulási hajlandóságának a fokozását a seb gyorsabb gyógyulása érdekében.

felfekvés a sarkon

Felfekvési seb gyógyítása a sarkon

A seb gyógyulási hajlandóságának javítását segíti elő a mezoterápiás mikroinjekció és a lökéshullám terápia együttes alkalmazása. A seb gondos megtisztítása után a lökéshullám terápia a kezelt terület vérkeringésének fokozásával több tápanyagot és oxigént juttat a sebes területre. Ezzel pedig meggyorsítja a sejtek gyorsabb regenerálódását. Emellett pedig új sejtek képződését is segíti.

A felfekvési seb gyógyulását segíti a seb szakszerű kötözése is, mert megvédi a sebet a felülfertőződéstől, és a gyulladást csökkentő és regenerálódást segítő kenőcs használata segíti a seb gyógyulását. Amit a lökéshullám kezeléssel és mezoterápiás mikroinjekció használatával jelentősen meg lehet gyorsítani.

A felfekvés elleni kenőcsök szakszerű használata segít a felfekvéses sebek gyorsabb gyógyulásában. Ha a felfekvésre használt krémek természetes gyulladást csökkentő anyagokat tartalmaznak, akkor mellékhatások nélkül gyógyít a felfekvés krém. A krémek utólagos használata helyett érdemes azonban mindent megtenni a felfekvés megelőzéséért.

A felfekvés legbiztonságosabb és legeredményesebb kezelése a felfekvés megelőzése. Ha pedig ez nem sikerült, és megjelent a felfekvéses seb, akkor a gyógynövényekből készült, természetes gyulladást csökkentő hatóanyagokat tartalmazó felfekvés elleni krémek használata a legbiztonságosabb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük