Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
1055 Budapest, Markó utca 11
H-P: 8.00-19.00
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Egészséges életmód / Immunrendszer erősítése / Immunerősítő vitaminok

Immunerősítő vitaminok immunrendszere védelmére

Az immunrendszer megerősítésére az a legjobb, amikor az immunerősítő vitamin készítmények helyett természetes formájukban fogyasztja az immunrendszerét támogató ételeket és növényeket.

egészséges élelmiszerekAzokat az immunerősítő gyümölcsöket, zöldségeket, ételeket gyógynövényeket és fűszernövényeket, amelyeknek olyan magas a B-, C-, D- és E-vitamin tartalma valamint antioxidáns, ásványi anyag és nyomelem tartalma, hogy megerősítik az immunrendszerét.

  • Azért is kifejezetten hasznos a természetes immunerősítő ételek és növények fogyasztása, mert ezeket nem tudja túladagolni. Amikor azonban immunerősítő vitamin készítményeket vesz be, akkor előfordulhat, hogy kicsit túllő a célon. A túladagolásnak pedig nagyobb lehet a káros hatása, mint az immunrendszerét erősítő szerepe. Persze, ha odafigyel, akkor nem kell tartani a táplálékkiegészítők túladagolásától sem.

Mikor van szüksége immunerősítő vitaminok fogyasztására?

Különösen a téli időszakban nem biztos, hogy az elfogyasztott ételekben lévő természetes immunerősítők fogyasztásával minden vitaminhoz megfelelő mennyiségben hozzá tud jutni a szervezete. Ilyenkor az ételekben elfogyasztott természetes immunerősítők hatásának kiegészítésére bátran használhatja az immunerősítő vitaminokat. Figyeljen oda arra, hogy a napi szükségletnél többet ne fogyasszon belőlük.

tüdőgyulladásHa pedig éppen valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés okozta betegségben, pl. tüdőgyulladásban van benne, vagy műtét után lábadozik, akkor immunrendszere minél hamarabbi megerősítésére is a napi szükségletet nem túllépve az immunerősítő vitaminok is segítenek immunrendszere hamarabbi megerősítésében.

Akkor is megerősítésre szorul az immunrendszere, ha rossz a közérzete, fáj a feje, lázas vagy teljesen kimerültnek érzi magát.

Akkor is szüksége van immunrendszere erősítésére, ha túl gyakran kap el különféle vírusos vagy bakteriális fertőzést vagy tüdőgyulladást.

Fontos akkor is, ha túlsúllyal küzd, és igyekszik diétával megszabadulni felelesleges kilóitól. Amikor diétázik, akkor különösen fontos, hogy a fogyását segítő kevesebb kalória bevitel nem jelenti azt, hogy vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből is kevesebbet kell bevinni a szükségesnél. Sőt ilyenkor különösen oda kell figyelnie az immunrendszerét erősítő vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő bevitelére immunrendszere védelméért.

idős nőIdős korban is szüksége lehet a vitaminok pótlására, mert ekkor már a szervezete kisebb hatékonysággal tudja hasznosítani az élelmiszerekben lévő természetes vitaminokat. Plusz vitaminbevitelre lehet szüksége ahhoz, hogy szervezete hozzájusson a mindennapi vitaminszükséglethez.

Akkor is fokozottan oda kell figyelnie a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő bevitelére, ha az immunrendszere valamilyen allergiás reakcióként valamire túlzottan reagál. Azért fontos ez, mert az immunrendszer túlzott reakciója az immunrendszer hibás működésére utal. Igen gyakori ez például pollenvirágzás idején, asztmatikus panaszoknál, vagy különféle ételallergiáknál és gyógyszerallergiánál.

Fontos azonban tudnia, hogy az immunerősítő vitaminok megfelelő mennyiségű fogyasztása nem helyettesítheti a rendszeres mozgást és a stresszes helyzetek megfelelő kezelését immunrendszere megerősítésében és egészsége védelmében.

A vitaminok két nagy csoportra oszthatók:

  • A zsírban oldódó vitaminok a májban és a zsírszövetekben raktározódnak el. Mivel elraktározódik a felesleges mennyiség, ezért ritkán fordul elő a túladagolásuk. Egészséges táplálkozással nem fontos a pótlásuk, azonban időnként szükség lehet rá. Például a napfényhiányos téli időszakban, amikor a napfényből a szervezete nem tudja előállítani a D-vitamin szükségletét. A D-vitamin mellett zsírban oldódó vitamin még az A, E és a K vitamin is.
  • A vízben oldódó vitaminok közé a B és a C-vitamin tartozik. Ezeket a szervezet nem tudja raktározni. A fel nem szívódott mennyiség eltávozik a szervezetből, mert kiürül a vizelettel. Ezért ezekből a vitaminokból a napi szükségletét napi szinten pótolni kell.

Melyek az immunerősítő vitaminok?

A legfontosabb immunerősítő vitaminok immunrendszere erősségének védelmére a B-, C-, D- és az E-vitamin. Ezeknek a vitaminoknak a biztosításával tudja megvédeni immunrendszere az egészségét.

  • A zsírban oldódó vitaminoknál nem szükséges minden nap elfogyasztani a szükséges napi mennyiséget. Azért, mert ezekből a vitaminokból a szervezete raktározni is tud a zsírszövetekben.
  • Azonban a vízben oldódó vitaminok esetében a napi szükséglet feletti vitaminmennyiség a vizelettel együtt kiürül a szervezetből. Ezért a vízben oldódó vitaminoknál minden nap szüksége van a napi vitaminszükséglet biztosítására.

egészséges zöldségekA legjobb, ha napi vitaminszükségletét természetes élelmiszerek, zöldségek és gyümölcsök formájában fogyasztja el. Ha azonban ez nem lehetséges, akkor szüksége van immunerősítő vitaminok formájában hozzájutni a napi vitaminadagjához.

B-vitamin

A B-vitaminok megfelelő mennyiségű jelenléte növeli szervezete védekezőképességét a bakteriális fertőzésekkel szemben. Javítják az emésztését, serkentik a memóriáját és javítják a gondolkodását is.

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, ezért a napi szükségletet meghaladó mennyiségük a vizelettel együtt kiürül a szervezetéből. Ezért minden nap szükséges bevinni belőle a napi szükségletet.

A B-vitaminok legnagyobb arányban olyan jól ismert élelmiszerekben vannak benne, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, hal, tojás és máj. Sok B-vitamin van még az élesztőben és a különféle zöldségekben is.

C-vitamin

A C-vitamin közismerten segít megelőzni a megfázást. Emellett csökkenti a gyulladásokat, mert enyhe antibiotikumos hatása van. Megvédi a sejteket is a különféle fertőzésektől és szabad gyököktől. Jelenléte erősebbé teszi a fejtek falát, ezért a kórokozók nehezebben jutnak be a sejtekbe. Segíti a fehérjék jobb beépülését is. Ezért kifejezetten fontos az izomerősítés folyamatában is. A bőre is szebb, selymesebb lesz tőle.

Segít még a daganatos betegségek valamint a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Jelenléte javítja a B és E-vitaminok hasznosulásának hatékonyságát is.

A hiányát könnyen észreveszi, ha gyakran kap el különféle légúti betegségeket. A sebek is nehezebben gyógyulnak.

Legnagyobb mennyiségben a nyersen megevett gyümölcsökben és zöldségekben található.

  • paprikaSok C-vitamin van a paprikában, paradicsomban, brokkoliban, a sárgarépában, a leveles zöldségekben és a savanyú káposztában.
  • A gyümölcsök közül sok C-vitamint tartalmaz az alma, a kiwi, a citrom és a grapefruit.
  • Emellett azonban szinte minden frissen elfogyasztott zöldség és gyümölcs tartalmaz C-vitamint.

Fontos tudni, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben található C-vitamin jelentős része a főzés során elveszlik. Akár 25-50%-a is. A fagyasztás is jelentősen csökkenti a C-vitamin tartalmat.

A szervezet minimum C-vitamin igénye nőknél 75, férfiaknál pedig 90 milligramm naponta. Ennél azonban nagyobb mennyiséget érdemes fogyasztani. Érdemes belőle legalább napi 500 mg-ot elfogyasztania. Mivel a C-vitamin vízben oldódó vitamin, ezért a felesleges mennyiség a vizelettel kiürül.

D vitamin

A D-vitamin a napfény vitamin.

Jelenléte nagyfokú védelmet ad a különféle fertőzésekkel szemben. Az autoimmun betegségek kialakulásának veszélyét is csökkenti. Csökkenti a gyulladásokat, és a csontállomány épségének megőrzésében is fontos szerepe van. Mégpedig azzal, hogy segíti a kalcium beépülését a csontokba. Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

Hiánya az előbb felsoroltakon túl megnöveli a légúti fertőzések kialakulásának veszélyét is.

Napfény vitaminnak azért nevezzük, mert napfény hatására termelődik a bőrünkben. Nagy mennyiségben megtalálható a halakban is.

E-vitamin

Az E-vitamin is nagymértékben erősíti az immunrendszert. Antioxidáns hatásával lassítja az oxidációs folyamatokat a sejtek anyagcseréjében. Ezzel pedig sejtszinten óvja szervezetét az öregedéssel szemben. A sejtek anyagcseréjében összekapcsolódik az oxigén molekulával, és így megakadályozza, hogy az oxigén peroxiddá, egy erős szabadgyökké alakuljon át.

A sejtek anyagcseréjének javítása mellett csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét is.

Sok E-vitamin található a tojásban, a májban, a dióban és a különféle magvakban.

Vitaminok szerepe vírusfertőzés megelőzésében és kezelésében

Az immunrendszer megerősítése a vírusfertőzések megelőzésében és kezelésében is alapvető fontosságú.

egészséges gyümölcstálA vírusfertőzések megelőzésében kiemelkedő fontossága van a természetes immunerősítő ételeknek. Azért, mert ezekkel a túladagolás veszélye nélkül erősíheti az immunrendszerét. Emellett pedig ezek jobban is hasznosulnak a szervezetében, mert a vitaminok mellett tartalmaznak még olyan ásványi anyagokat, nyomelemeket és enzimeket is, amelyek javítják a vitaminok felszívódását és szervezetbeli hasznosulását.

Ha viszont már elkapott valamilyen vírust, akkor gyors, nagy hatásfokú megerősítésre van szüksége immunrendszerének. Ilyenkor feltétlenül szüksége van az immunerősítő vitaminok támogatására.

Vigyázzon magára immunrendszere megerősítésével. Ha pedig úgy érzi, akkor használja az immunerősítő vitaminokat is egészsége védelméért.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 2 munkanapon belül visszahívjuk.

         
Harmónia Centrum a médiában: