Harmónia Centrum
Háta panaszmentességéért
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Csontkovácsolás

Csontkovácsolás háta panaszmentességéért

fáj a hátaElmozdult valamelyik gerinccsigolyája? Kimozdult egy ízülete?

 • Ha ehhez hasonló fájdalmai vannak, akkor segít a csontkovácsolás.
 • A csontkovács fellazítja a fájdalmas izmokat, és szakszerű mozdulattal helyrerakja az ízületet.

A csontkovácsolás komplex, egész testen végzett kezelés, melynek tudományos alapját a hagyományos kínai és a magyar népi gyógyászat tapasztalatai adják. A hagyományos értelemben vett csontkovács az ízületekre és a csontokra ható mozdulatokkal eléri, hogy a helyére kerüljön egy-egy kimozdult csont. A modern csontkovács kezelés ennél átfogóbb gyógyító kezelés.

A csontkovácsolás kifejezés azt jelenti, hogy „kézzel kezelni”. Mint önálló szakma 1895-ben Daniel David Palmer Davenport nevéhez fűződően jött létre. Holisztikus kezelési módszerként alapították meg. A holisztikus gyógyítás lényege, hogy nemcsak a fájdalmas testrészt kezelik, nemcsak a tüneteket orvosolják, hanem az egész test egészségére, harmóniájára, és emellett pedig még a test és a lélek harmóniájára is figyelnek, a helyreállítására törekednek. Vagyis nemcsak a fájdalmas fizikai tünetek megszüntetése a cél, hanem feltárja, kezeli és rendezi azokat az okokat is, amelyek kiváltották és fenntartják a fájdalmas tüneteket. A tünetek kezelése helyett a kiváltó okot szünteti meg.

Mivel foglalkozik a csontkovács?

A csontkovácsolás a diagnózis felállításával, az emberi mozgatórendszer statikai és dinamikai elemeinek funkcionális zavarainak, fájdalmainak a megelőzésével és kezelésével foglalkozik. Ezek közé tartozik a gerinc, az idegrendszer, az izmok, az inak és az ízületek kezelése.

A csontkovács úgy szünteti meg a panaszokat, hogy közben nem használ gyógyszereket vagy fájdalomcsillapítókat. Mellékhatások nélküli módszerekkel dolgozik.

A csontkovácsolás "gyengéd testvéré"-nek is nevezik az 1975 körül kifejlesztett Dorn módszert, melyet Dieter Dorn fejlesztett ki. Míg a csontkovácsolás, a gyors és felületes technikákat alkalmaz, ezzel szemben a Dorn terápiában gyakorlott terapeuta finom és célzott nyomással dolgozik.

A pácienssel együtt, közösen dolgozva végzi a csontkovács a mozdulatokat a fájdalommentesség, és a test szimmetriájának visszaállítása érdekében.

A Dorn terápiának két meghatározó előnye van:

 • Azonnal hatékony. Gyakran csak néhány kezelés szükséges a sikerhez. Ritkán több mint öt kezelésre van szükség a fenntartható fájdalomkúra érdekében. 
 • Biztonságos és finom technikát alkalmaz. A Dorn-terápia nem igényel gyógyszert. Az elmúlt 30 évben a Dorn-módszerrel nem észleltek a kezelés következtében kialakuló sérüléseket, annak ellenére, hogy sok tízezer kezelést végeztek már el a terapeuták.

A Dorn-módszert különösen a gerinc kezelés területén alkalmazzák kiemelkedő sikerrel. A kezelés "gyengéd" jellege miatt nagyon népszerű a gerincpanaszokból gyógyulni vágyók körében. A Dorn-terápiát elsősorban hát- és gerinc panaszok kezelésére használják nagy sikerrel.

Bár a test összes ízületét kiropraktikusan lehet kezelni, a hangsúly a gerinc ízületein található.

Gyakran egy csigolya legcsekélyebb elmozdulása a gerincben súlyos fájdalmat okoz. Okozhat egyéb károsodást (pl. idegnyomást) is, ugyanis az idegek kilépési helye a csigolyák között található, és ezek az idegek behálózzák egész testünket.

 • Ez azt jelenti, hogy még a különböző belső szervekhez, a vérnyomás ingadozásokhoz, az idiopathiás (indokolatlan, konkrét ok nélküli) idegfájdalomhoz hasonló panaszok is visszavezethetők 1 csigolya legkisebb elmozdulásához.

Mi a csontkovácsolás célja?

csontkovácsolásA csontkovácsolás célja a mozgásszervi rendszer korrekciója. Különösen a gerinc, az ízületek és az idegek működési zavarai által okozott panaszok és a fájdalom megszűntetése. 

Legtöbbször a hátproblémák oka a mozgásszegény és stresszes életmódra, valamint a gerinc illetve medence deformitásokra vezethetők vissza.

 • Ezek a deformitások vagy eltolódások úgy is megmutatkozhatnak, hogy az alsó végtag hosszkülönbsége szabad szemmel is látható.
 • Másik hosszútávú következménye a gerincet alkotó csigolyáknak elmozdulása, melyet porckorongsérvnek nevezünk. Ez nagyfokú fájdalommal jár. 

Ha az ízületei elveszítik megszokott mozgás tartományukat (blokkolttá vagy hipomobilissé válnak), akkor a csontkovácsunk segít a normális mobilitás, mozgástartomány helyreállításában célzott impulzusok révén. Ennek eredményeképpen a szomszédos idegszövet funkciója is optimalizálható számos esetben. Ezáltal is elősegítjük teste természetes öngyógyító képességének működését. Vagyis csontkovácsunk segít Önnek önmagát meggyógyítani. 

A csontkovács kezelés folyamata

 1. A kezelés elején a csontkovácsnak kérdései vannak:
  1. Milyen panaszai vannak?
  2. Milyen korábbi sérülései voltak?
  3. Volt valamilyen műtéte?
 2. Ezt követően megfigyeli testét, és kitapintással fizikai vizsgálatot végez.
 3. Ha a problémát okozó terület körüli izmok merevek, akkor ezeket kilazítja, hogy hozzáférjen a kezelésre szoruló ízülethez, csigolyához.
 4. A beszűkült ízület kimozgatással való helyrerakása egyetlen gyors, erőteljes, határozott és szakszerű mozdulattal történik.

A kezelés során átmozgatásra kerül egész teste

 • A csontkovács terapeuta fellazítja a merev izmokat.
 • Szükség esetén kezeli a meridiánokon lévő akupresszúrás pontokat, majd az ízületekben található ún. funkcionális blokkokat is oldja speciális fogásokkal.
 • A gerincoszlop, a csípőízület, a térd, a váll és könyök, valamint a kisízületek átmozgatása, mobilizálása által felszabadulnak az ízületi blokkok, mely által legtöbbször megszűnnek az ízületek valamint a gerincoszlop területén fellépő fájdalmak is.
 • csontkovácsolás a fájdalmas pontok gyógyításáraA csontkovácsolás hatására csontjai és ízületei az élettanilag megfelelő, helyes pozícióba kerülnek.
  • Az elmozdult csigolya nyomta a gerincoszlopból kilépő végtagjait vagy belső szerveit szabályozó ideget, ezért a fájdalom kisugárzott az adott szervre, kezére, lábára.
  • A csigolya (vagy ízület) helyrerakásával a kilépő ideg nyomásának megszünik, és ezzel a fájdalma is elmúlik, és megszűnnek a panaszai.
 • A kezelés előtt sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy panaszaikat talán egy kimozdult ízület vagy elmozdult gerinccsigolya okozza.

A jól képzett csontkovács nem okoz fájdalmat

Pontosan tudja, hogy mekkora erőt fejtsen ki a csontkovácsolás közben. Ezért Ön a kezelés közben teljes biztonságban van.

Fontos elmondani, hogy a csontkovácsolás nem fájdalmas, nem durva beavatkozás. Az a fájdalom, amivel sok ember hosszú ideig együtt él, gyakran kellemetlenebb, mint az az egyetlen mozdulat a kezelés során, ami megszünteti a fájdalmat.

A csontkovácsolás során fellazítjuk a kimozdult, blokkolt ízületek körüli fájdalmas, merev izmokat, majd egy szakszerű mozdulattal oldjuk az ízületi blokkokat. Az ekkor hallható "ropogás" nem más, mint az a kísérő hang, amely az ízületi folyadék hirtelen nyomáskiegyenlítődésekor keletkezik. Ez talán ijesztőnek hat, de nem ártalmas. Az így kezelt ízület azonnal felszabadul, és a mozgása könnyebb, szabadabb lesz.

A csontkovácsolás az alábbi panaszok esetén ajánlott:

 • Lumbágó, a sokakat érintő porckorongsérv
 • Derék- és hátfájás
 • Nyaki merevség, nyakfájdalom
 • Karba, lábba sugárzó fájdalom, zsibbadás
 • Hirtelen növés okozta gerincferdülés
 • Csípő- és térd ízületi fájdalmak
 • Ízületi kopások megelőzésére, megállítására
 • Izomfájdalmak, izommerevség esetén
 • Szülés utáni medence és gerincproblémák korrigálására
 • Migrén, krónikus fejfájás, szédülés, fülzúgás kezelésére
 • Balesetek után (főleg féloldali traumák esetére)

Ön melyik fájdalmára keres enyhülést?

Eljön hozzánk háta panaszmentességéért?

 • Rakovits Viktor gyógymasszőr, csontkovácsElőzetes bejelentkezés alapján várja gyógymasszőr csontkovácsunk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat. Munkatársunk válaszol kérdéseire.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A kezelésen pedig csigolyái és ízületei a megfelelő helyre kerülnek.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.