Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Érsebészet / Visszér kezelése / Visszértágulat kezelése

Visszértágulat kezelése életmódváltással, visszértornával

Dagad a lába? Főleg a bokája környékén?

visszértágulat a lábonHa igen, akkor sokak életét megkeserítő problémája van. Ugyanis az alsó végtag, a lábszár vénás keringési rendellenessége, a visszértágulat sokakat érint. A vénák kóros tágulata, a vénatágulat az életkor növekedésével egyre több embernek okoz prolémát. Az évek számának növekedése mellett azonban más tényezők is szerepet játszanak a visszértágulat kialakulásában. Szeretné megismerni, hogy melyek lehetnek ezek?

Mi a vénák szerepe a vérkeringésben?

A vénák szállítják el a sejtekből és szövetekből az elhasznált, szén-dioxiddal telített vért, és a különféle salakanyagokat a szövetek közti térből. A vénákban a vér egyirányú, szív felé áramlását a jól záródó vénabillentyűk biztosítják, mert ezek a billenytűk a záródásukkal megakadályozzák a vér visszafelé folyását.

visszértágulatAmikor azonban ezek a csapóajtó módjára működő billentyűk a visszerek tágulata révén nem záródnak megfelelően, akkor már nem tudják megakadályozni a vénákban az elhasznált vér visszafelé áramlását. Ezért a kitágult vénákban rosszul záródó vénabillentyűk hibás működése miatt az elhasznált vérnek és a salakanyagoknak az elszállítása akadozik. A visszértágulattal érintett területek vénás vérkeringése ezért romlik.

A visszértágulat tehát a sejtek anyagcsere folyamatában elhasznált vér és a keletkezett salakanyagok nem megfelelő elszállítása miatt okoz egyre nagyobb problémát az érintett területeken.

Ez különösen a lábszár területén, és ott is főleg az alsó lábszáron és a boka környéként jelent nagy veszélyt, mert a vékony falú, tágulékony vénák belső falára itt már akár 80 cm-es véroszlop súlya is nehezedik. Ha pedig a lábszár izmai ellustulnak, és nem tartják feszesen a vénák falát, akkor azok bizony a véroszlop nyomásának engedve, ellenerő hiányában kitágulnak, és a szén-dioxidban dús, elhasznált vér elszállítása máris akadozni kezd.

Az elhasznált vér nem megfelelő elszállítása pedig visszahat az artériás keringésre is, ezért az adott testrészben található sejtek egyre nehezebben és egyre lassabban jutnak friss, oxigéndús vérhez. Ezáltal pedig romlik ezeknek a sejteknek a működése. Akadozik az anyagcsere. A szövetek fáradékonyabbak lesznek, és fájdalmak is jelentkeznek.

Melyek a visszértágulat tünetei?

A visszértágulat az alsó végtag kóros állapota. Elsősorban a comb, a térd és az alsó lábszár belső részén jelenik meg. Kialakulhat azonban a vádlin is.

 1. visszeres láb, vizesedő boka és lábfejA visszértágulat legfőbb tünete a vizesedés, a lábdagadás. Ennek legfőbb jele, hogy a reggel még kényelmes cipő estére igencsak szűk lesz. Beledagad a cipőbe a lábfeje.
 2. Megvastagszik a boka is.
 3. Viszket a bőr, és a fájdalom, a nehézláb érzés is jelentkezik.
 4. Éjszaka begörcsölnek a lábszár izmai, mert nem kapnak a működésükhöz elegendő friss oxigént és tápanyagot, valamint a salakanyagok sem szállítódnak el az elégtelen vérkeringés miatt.
 5. A visszeres láb vöröses-barnás elszíneződése is jelentkezhet.
 6. Elhúzódó, krónikus vénatágulat esetén a lilás vénák egyre jobban látszódnak, kitüremkednek.

A visszértágulat kialakulását növelő kockázati tényezők

 • Az évek számának növekedésével egyre nagyobb a veszélye a visszértágulat megjelenésének. A húszas éveiben járókat még alig-alig érinti a visszeresség. 60 éves kor felett azonban már minden negyedik-ötödik embert érint.
 • A nőknél is jóval gyakrabban alakul ki a vénatágulat. Kétszer, háromszor annyi beteg van a nők, mint a férfiak között.
 • Az öröklött tényezők is szerepet játszanak, ezért ha a szülei, nagyszülei visszér problémával küszködtek, akkor Ön is fokozottan veszélyeztetett.
 • Az életmód is nagy hatással van a vénatágulat kialakulására:
  • Az állandó állást igénylő munkát végzők és az ülőmunkát végzők között is nagyobb arányban alakul ki az alsó végtag visszértágulata akkor, ha nem mozognak rendszeresen, és nem tornáztatják az alsó végtag izmait. Ha sokáig ugyanabban a pozícióban marad a lábszár, akkor a vénák falára nehezedő nyomás miatt a vénák kitágulnak, a vénabillentyűk nem záródnak rendesen, és pang a vér a vénákban.
  • Az elhízás, a nagyobb túlsúly is kockázatot jelent, mert a lábaknak nagyobb súlyt kell hordozniuk.
  • A cukorbetegség illetve a különféle szív és érbetegségek is növelik a vénatágulat kockázatát.
  • A dohányzás is fokozza a veszélyt.
  • A nők között is gyakrabban fordul elő a visszeresség. Nagy kockázati tényezőt jelent a fogamzásgátló tabletták állandó szedése és a különféle hormonális változások a terhesség és a változókor idején.

A visszértágulat kezelése hogyan lehetséges?

A visszértágulat kezelésével

 • a vénában folyó vér szív felé áramlását kell biztosítani,
 • a visszaáramlást kell csökkenteni, megszüntetni, valamint
 • a vénák gyulladását és a vizesedést kell mérsékelni.

Ha már megjelent, kialakult a visszértágulat, akkor magától már nem fog elmúlni. De időben való felfedezésével sokat tud tenni a tünetek súlyosbodásának megállítására.

Változtasson az életmódján!

Első lépésként a problémák időben való észlelésével az életmódbeli változtatások, és a rugalmas gyógyharisnya viselése is elég lehet.

 1. polcolja fel visszeres lábátHa pihen, és megteheti, akkor inkább feküdjön, mint üljön. Fekvés közben is tegyen egy párnát a lába alá, mert ezzel is magasabbra kerül a lába. Ez segíti a vénás vér szív felé áramlását.
 2. Ha nem tud feküdni, és ülni kell, akkor hacsak lehet, polcolja fel a lábát. Ez is segíti a lábszár vénáiban lévő vér szív felé áramlását, és a salakanyagok elszállítását.
 3. Mozogjon rendszeresen! A legjobb az úszás, mert úszás közben vízszintes helyzetben van, és nem nehezedik a bokájában található vénára a függőleges véroszlop súlya. A mozgás mellett még a lábát körülvevő víz nyomása is segíti a vénás vér szív felé áramoltatását. Ha az úszásra nincs lehetősége, akkor jó a biciklizés is, mert ez is alaposan megmozgatja lábszára, vádlija izmait. Ha ez sem lehetséges, akkor napi fél órás könnyed séta is megmozgatja a lábait.
 4. Ne cipeljen nehéz dolgokat, ne emeljen nehéz tárgyakat! Emeléskor, cipekedéskor a megfeszülő, összehúzódó hasizom a hasában összenyomja a vénákat, és ezzel pedig a lábszár vénáiban fokozza a nyomást.
 5. A visszértorna is sokat segít. Feküdjön hanyatt, emelje fel a lábait , és végezzen bicikliző mozdulatokat. Ezzel megmozgatja a lábát, és a vénás vér szív felé áramlását is segíti.
 6. A meleg tágítja az ereket, ezért ne fürödjön meleg, hanem inkább langyos vízben. Sőt a legjobb, ha nem is fürdik, hanem inkább zuhanyzik.
 7. A tartós nagy meleg nem tesz jót a lábszár ereinek, mert kitágulnak, ezért kerülje a napozást is.
 8. Ha felesleges kilói vannak, akkor érdemes lefogyni. A túlsúly cipelése nemcsak a vénás keringést rontja, hanem még mozgásszervi panaszokat is okoz.
 9. Ha dohányzik, akkor azzal is sokat segíthet magán, ha leszokik a dohányzásról.
 10. Ha visszeres a lába, akkor ne szedje a fogamzásgátló tablettát, mert ez is fokozottan növeli a vénák tágulásának veszélyét. Védekezzen más módon a nem kívánt terhességgel szemben.
 11. Ha pedig ezek már önmagában nem képesek megelőzni lába vizesedését, akkor fáslizza a lábát, vagy vegyen fel megfelelő méretű gumiharisnyát!

Vénatágulat gyógyszeres kezelése

A gyógyszeres kezelés célja is a láb vizesedésének megakadályozása és a vénák rugalmasságának fokozása.

A vénák kezelésére használt korszerű gyógyszerekkel nemcsak fájdalmát és gyulladásos panaszait lehet enyhíteni, hanem a véna károsodását is vissza lehet szorítani.

 • A korszerű gyógyszerek csökkentik lába vizesedését. Akár meg is akadályozzák a láb vizesedését.
 • Emellett védik a vénák falát, és csökkentik a gyulladást is.
 • A gyógyszerek szedésének időben történő elkezdésével a vénatágulat súlyosbodása lassítható.

Azt azonban látni kell, hogy ezek a gyógyszerek is ugyanazt a hatást tudják elérni, mint a korábban felsorolt, mellékhatások nélküli természetes módszerek.

Természetesen a vénatágulat már lehet olyan előrahaladott állapotban, amikor már a gyógyszerek szedése nem mellőzhető. Azonban még ekkor is csökkenthető a tünetek súlyossága életmódja megváltoztatásával és a természetes módszerek egyidejű alkalmazásával.

Eljön érsebész szakorvosunkhoz visszértágulata kezeltetéséért?

 • Dr. Herr György érsebész szakorvosElőzetes bejelentkezés alapján várja érsebészünk a rendelésre.
 • Munkatársainktól érdeklődni, és bejelentkezni a +36-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • A konzultáción szakorvosunk
  • megkérdezi panaszairól,
  • részletesen érdeklődik az életmódjáról,
  • megnézi korábbi leleteit,
  • megvizsgálja visszértágulatát, és a tapasztaltak alapján
  • teljes körűen tájékoztatja visszeres lába állapotáról, és kezelésének lehetőségeiről.
  • Önnel egyeztetve az Ön számára legjobb kezelési tervet fogja javasolni visszértágulata kezelésére.
 • A konzultáció után már Ön is tisztán fogja látni állapotát, és gyógyulásának lehetőségét. Ragadja meg visszeres lába gyógyulásának az esélyét!

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.