Harmónia Centrum
Jöjjön köhögése csillapításáért >
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Tüdőgyógyászat / Köhögés ellen

Köhögés ellen

köhögés ellenA köhögés jó, amikor megvéd bennünket a félrenyelt ételtől. Ha viszont sokat köhögünk, akkor nagyon kellemetlen is tud lenni. A felnőtteknek is kellemetlen, de az állandó köhögés különösen megviseli a gyerekeket. Ha kis gyereke van, akkor pontosan tudja, hogy miről beszélek.

Mik lehetnek a köhögés okai?

Köhög, de vajon mitől?

Megfázás, vírusos és bakteriális fertőzés következménye is lehet

köhögés okaiA köhögés a mindenki által ismert megfázás, valamint vírusos vagy bakteriális fertőzés tünete is lehet. Jóval gyakrabban jelentkezik éjszaka, mert a nappali állandó mozgás, és a mindennapos  teendők elnyomják a köhögési ingert. Bokros napi teendőink között még köhögni sem érünk annyira rá. Persze nemcsak ezért, de jellemzően elsősorban éjszaka jelentkezik a köhögés.

Köhögéskor ugyanis szervezete a légútjaiban felhalmozódott váladéktól igyekszik megszabadulni. Mivel napközben nemcsak Ön, hanem a légutak is jobban mozgásban vannak, ezért a váladék sem halmozódik fel annyira a légutakban.

Éjszaka azonban nemcsak Ön pihen meg, hanem a légutak is nyugalomba kerülnek. Ezért a váladék felhalmozódik bennük. Ettől pedig egy idő után szervezete igyekszik megszabadulni, mégpedig a köhögéssel. Ezért nem véletlen az elsősorban éjszaka jelentkező fokozott köhögés.

Sokszor küszködünk valamilyen vírus által okozott, köhögést kiváltó betegséggel. A légutak fertőzéses megbetegedései közül a két talán legfontosabb a légcsőhurut és a hörghurut. Önnél mi lehet a köhögés oka?

A légcsőhurut tipikus tünete az ugató köhögés

Előfordul, hogy akár napokon keresztül, állandóan köhögési rohamok kínozzák.

 • Általában csak hőemelkedéssel jár, de ha ettől szenved éppen, akkor szinte biztos, hogy étvágya alig van, és rossz a közérzete.
 • Valószínű az is, hogy be van rekedve.
 • Hasfájást is okozhat a sok köhögés, különösen gyerekeknél.

A köhögés csillapítása nehéz ügy, mert alig mérséklik a tüneteket a megszokott köhögéscsillapítók. A légcsőhurut szerencsére nem tart sokáig, mert a hurut a légcsőről továbbmegy a tüdő hörgőire.

A hörghurut már nem okoz olyan drámai tüneteket

A légcsőhurutnál megszokott száraz köhögést a hurutos köhögés váltja fel, és a köhögési rohamok gyakorisága is jelentősen csökken.

A felköhögött váladékkal együtt a kórokozók is eltávoznak a tüdőből, és oldódik a hurut, tisztul a tüdő. Gond akkor van, ha ezt a kórokozókkal teli váladékot lenyelik (gyerekeknél gyakran előfordul), mert ilyenkor ezek a kórokozók a gyomorba jutnak, és gyomor vagy bélhurutot okozhatnak.

A hörghurut heveny (rövid ideig tartó, hirtelen) formájában télen fordul elő leggyakrabban, és a legtöbbször megfázásra, meghűlésre jellemző panaszokkal indul. Az influenzavírusok a leggyakoribb okozói.

Az idült (hosszan tartó) hörghurutban szenvedők Magyarországon kb. félmillióan vannak. A cigarettázók gyakori betegsége ez. Évek során ilyenkor már a tartós gyulladás a tüdő hörgőinek a falában is szerkezeti változásokat okoz. Ez állandó légzési zavarokat, nehézségeket okozhat.

A hörghurut melyik formájával küzd?

A köhögésnek egyéb okai is lehetnek

Ilyenek lehetnek például:

 • az arcüreggyulladás,
 • a tüdőgyulladás,
 • az asztma,
 • az allergia
 • a reflux,
 • vagy akár a tüdőrák tünete is lehet a köhögés.

Elhúzódó (2-3 hétnél hosszabb) köhögéses panaszánál már mindenképp érdemes felkeresnie a háziorvosát vagy egy tüdőgyógyász szakorvost. Ha pedig a köhögéshez még egyéb tünetek, például láz is társul, akkor már 1-2 nap után menjen orvoshoz. Ugyanis nem zárható ki, hogy egy egyszerű megfázáson túl valamelyik komolyabb betegség egyik tüneteként jelentkezik a köhögés.

Ezeknél a betegségeknél már korántsem a kellemetlen tünetként jelentkező köhögést kell csillapítani, hanem a kiváltó betegséget kell kezelni. Sőt a tünetként jelentkező köhögés csillapítása akár még akadályozhatja is a köhögést kiváltó betegség pontos diagnosztizálását, és hatékony kezelését.

Allergiás a pollenekre?

 • Ha igen, akkor virágzáskor (különösen a parlagfű virágzáskor) a levegőbe kerülő pollenek allergiás náthát vagy asztmatikus nehézlégzést okozhatnak. Mindkettőnek a tünete lehet a köhögés.

Refluxxal küszködik?

A tüdőgyulladás is köhögéssel jár

Mit tehet a köhögés csillapítása érdekében?

A háziorvosa vagy egy tüdőgyógyász szakorvos a hasznos tanácsok mellett gyógyszeres kezeléssel is segíthet. A gyógyszeres kezelés mellett azonban egyszerű otthoni praktikák csatasorba állításával is segítheti a köhögés gyorsabb megszüntetését.

Ha éjszaka köhög, akkor már azzal is sokat segít, ha egyszerűen megemeli az ágya fejrészét, például egy nagyobb párnával. Ugye, hogy nem olyan nagy dolog ez, csak egy kis odafigyelést kíván. Ezzel ugyanis eléri, hogy a felső légútjai váladékmentesek legyenek.

Lefekvés előtt alaposan szellőztessen ki. Könnyebb lesz a légzése, ha friss, páradús levegő lesz a szobában, és ezzel is csökkenti a köhögésre való hajlamot. A páradús levegőben ugyanis nem tudnak kiszáradni a légútjai, ami köhögést okozhatna. Egyszerűen felszámolja a köhögést kiváltó okot, a légutak kiszáradását.

köhögés csillapításaFogyasszon sok folyadékot, például citromos teát, mert ezzel is a légutak felszabadulását, az orrdugulás megszüntetését segíti.

További hatásos házi használatú gyógymódok segíthetnek még köhögése gyógyszer nélküli csillapításában.

 • Biztos hallott már az inhalálásról, talán ismeri is, és többször is csinálta már. Az inhalálással a légutak nagyobb átjárhatóságát biztosítja, és ezzel is sokat segít a köhögés mérséklésében.
 • Egy forró zuhany is ugyanúgy a légútjai átjárhatóságát segíti.
  • A meleg gőz viszont nem lesz jó, ha asztmás. Erre figyeljen oda.
 • A gyógyteák is segítenek többféleképpen is. A kakukkfű, a lándzsás útifű vagy a bodzatea nemcsak a fogyasztásával, hanem a teából felszálló illatok inhalálásával is segítik a légutakban felgyülemlett váladék felszakadozását. A váladék hígításán túl még a hörgők görcsös összehúzódását is megelőzi.
 • Az almaecet is jó mézzel édesítve, mert hígítja a légutakba lerakódott váladékot.
 • Lefekvés előtt már ne használjon váladékoldót. Ezek ugyanis köhögtetik a felszaggató hatásuk miatt, és ez bizony nem segítené az éjszakai alvását.
 • A köhögés csillapítása este fontosabb a váladék felszakadozásánál, még hurutos köhögésnél is. Ezért például a méz nagyon jó köhögéscsillapító. Talán nem is gondolná, hogy sok recept nélkül kapható köhögéscsillapító gyógyszernél jobb, ha este 1-2 kávéskanál mézet bevesz. Ezt  a gyógymódot köhögése csillapítására két éves kortól bárkinél alkalmazhatja.

Köhögés eredményes kezelése 30 éves szakmai tapasztalattal

30 perc gyógyító figyelem30 év gyógyító tapasztalat

Dr. Hidvégi Edit felnőtt és gyermek tüdőgyógyász szakorvos 30 év tapasztalatával várja köhögéses panaszával. Szakszerű vizsgálatával és mindenre kiterjedő figyelmével a doktornő igyekszik olyan orvosi ellátást adni Önnek, amely hasznos tanácsaival együtt biztosítja köhögése megszünését, és minél hamarabbi teljes gyógyulását.

Köhögési roham kínozza? Eljön hozzánk az egészségéért?

 • Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászMunkatársunktól szeretne kérdezni?
  • Munkaidőben várja hívását.
 • Beszélni szeretne tüdőgyógyász szakorvosunkkal panaszairól és a gyógyulásáról?
  • Szakorvosunk a rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várja.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción szakorvosunk részletesen kikérdezi, alaposan megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt a légutak és tüdeje állapotáról, és panaszait enyhítő kezelési megoldásokat javasol.
 • Közösen döntenek a kiválasztott kezelésről.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.