Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Ízületi gyulladás kezelése / Reumatoid artritisz kezelése

Rheumatoid arthritis kezelése

Lüktet, nyilallik, hasogat vagy éppen szúr valamelyik vagy több ízülete is?

Milyen erős a fájdalma, és mióta jelentkeznek ezek a panaszai?

A rheumatoid arthritis (RA) hosszan tartó, sok ízületet megtámadó ízületi gyulladás.

Mi a reumatoid artritisz?

reumatoid artritisz tüneteiOlyan gyulladással járó, és mindkét oldali ízületet érintő ízületi gyulladás, amely elsősorban a kéz- és lábujjak ízületeiben, valamint a csuklóban, bokában jelentkeznek.

 • Ön is ezekben az ízületekben érzi a fájdalmát?

A rheumatoid arthritis egy autoimmun betegség, amelynek során a fertőzésektől és egyéb külső támadásoktól óvó immunrendszer téves reagálására a szervezet saját magát támadja meg. A külső kórokozók elleni védelem helyett az ízületekben az ízületi felszínt borító hártyában megjelenő gyulladással fokozódik az ízületi folyadék termelődése. Olyan anyagok termelődnek, amelyek megtámadják magát az ízületeket bélelő hártyát, majd ezt követően a csontot borító porcot, és később pedig már a csontokat is.

Ennek hatására a megtámadott ízületben felszaporodó ízületi folyadék elsőként az ízület feszülését, jelentős fájdalmát, majd a mozgás korlátozódását és a kezelés elmulasztásakor az ízület deformálódását is okozza, okozhatja. Ennek pedig már komoly következményei lehetnek.

Hazánkban a reumás ízületi gyulladás körülbelül 60.000-90.000 embert érinthet, és jellemző a jelentkezésére, hogy háromszor annyi a nő közöttük, mint a férfi.

 • Tehát nőként az ízületben érzett fájdalma fokozott kockázati tényezőt jelenthet.

Hogyan alakul ki? Mik lehetnek kialakulásának az okai?

Több tényező egymásra hatása indíthatja el a fájdalmas ízületi gyulladás folyamatát.

rheumatoid artritiszA rheumatoid arthritis nem öröklődő betegség. Azonban az ízületi gyulladásra való hajlam igen. Ezt alátámasztja az is, hogy számos családban generációkon át gyakrabban fordul elő az átlagosnál.

 1. Ezért, ha RA-s felmenője van, akkor fokozottan figyelnie kell az egyéb kiváltó tényezők elkerülésére is. A születéskor meglévő hajlamra támaszkodva ugyanis életmódbeli és környezeti tényezők aktiválják a betegség kialakulását. Melyek lehetnek ezek a tényezők?
 2. Dohányzás
 3. Stresszes, túlhajszoltnak érzett életmód
 4. Fogamzásgátló tabletták szedése
 5. Különféle bakteriális fertőzések.

Az immunrendszer téves reakcióját, az ízületi belhártya, a porcok és a csontok lebontását előidéző ellenanyagok termelődését meglévő hajlam esetén ezen kialakulást okozó tényezők közül már egy is kiválthatja.

 • Több megléte azonban még tovább növeli a reumás ízületi gyulladás megjelenésének veszélyét.

Melyek a rheumatoid arthritis tünetei?

rheumatoid arthritis tüneteiÁltalában 30-50 éves korban jelentkeznek a tünetek, de nem kizárt akár még a 60 éves kor után kezdődő panaszok sem.

 1. Fokozatosan kezdődik általában a kezek és a lábak kisízületeiben felszaporodó ízületi folyadék feszítő hatására mindkét oldalon az ízületi fájdalom. A fájdalom mozgáskor, mozgatáskor jelentkezik. Nyugalomban nem jellemző.
 2. A fájdalom az ízület duzzanatával jár.
 3. A fájdalmas ízület mozgása nehezen indul. Reggeli felkeléskor több mint egy óráig tartó ízületi merevség jelentkezik, mert az alvás közbeni nyugalomban a fájdalmas ízületekben felszaporodik az ízületi folyadék. Ez a merevség a fájdalmas ízület bejáratódására fokozatosan oldódik, majd megszűnik.
 4. Gyengeség, fáradékonyság, rossz közérzet, izzadás.
 5. Alvászavar.
 6. A tünetek mindenkinél másként jelentkeznek. Akár lázzal, heves fájdalommal, és járásképtelenséggel is jelentkezhet a gyulladás.
 7. A fájdalmas ízületek mozgása nehezedik, mozgástartományuk csökken. A porcállomány és a csontok fokozatos sorvadása az ízületek deformálódását okozza, amely a jelentkező fájdalom mellett a mozgásfunkcióknak a nehezedését is okozza. Nehezebben mozgatható a kéz, az ujjak, a boka, a lábfej, vagyis az érintett ízület által mozgatott végtagok. Fájdalmas és gondot okoz a járás, különböző tárgyaknak a megfogása, megemelése, olyan egyszerű feladatoknak az elvégzése, mint például a fésülködés, a kanál megfogása vagy az ing begombolása.
 8. Szerencsére az esetek kis százalékában (5-10%) bőr alatti ártalmatlan kis reumás csomók alakulhatnak ki.

A reumás fájdalom és gyulladás teste bármely ízületében megjelenhet, sőt különféle szervekben is. Az autoimmun gyulladás megtámadhatja az ereket a vesét, a szívet, a tüdőt vagy a szemet is.

Az RA-betegség lefolyása egyénenként eltérő lehet

 1. A leggyakrabban az RA-s esetek mintegy háromnegyedében, 70%-ában a jobb és rosszabb időszakok hullámzása jellemző. Ennek során a gyulladás fellángol majd csillapodik.
  • A betegség nem gyógyítható, azonban a panaszok pontos diagnosztizálásával és eredményes kezeléssel biztosítható tünetmentesség.
  • Kezelés nélkül azonban az ízületek fokozatos sorvadása, a porc és csontállomány pusztulása jelentkezik. Ez fokozott veszélyt jelent. Nem szabad, hogy ez bekövetkezzen.
 2. Az ízületi gyulladás enyhébb eseteiben (ez az esetek nagyjából 20%-át jelentheti) tartós panaszmentesség érhető el, és az ízületek sorvadása is megállítható.
  • Bizonyos esetekben akár még gyógyszeres kezelésre sincs szükség az életmód megfelelő átalakítása mellett.
 3. Az RA-s esetek mintegy 10%-ában azonban még megfelelő kezelés hatására is sorvadnak deformálódnak az ízületek, és a gyulladás nem állítható meg, nem tartható kordában. Előbb-utóbb a porcállomány kopása mellett a csontállomány pusztulása, a csont ritkulása is bekövetkezik.

Ebből is láthatja, hogy a reumatoid artritiszes betegek 90%-ának megfelelő kezelés mellett kevés panasza van, és viszonylag teljes életet élhet.

Hogyan történik a rheumatoid arthritis kezelése?

A jelentkező panaszok jellege (egy vagy több ízületet érint), erőssége, jelentkezésének gyakorisága, intenzitása és hossza alapján egyedi kezelésre van szükség.

Ennek során a családban előforduló esetleges RA-s felmenő azonosítása mellett a kiváltó okot előidéző életmódbeli tényezők feltérképezése is hozzátartozik.

Más betegségeknek a kizárása is fontos, mert a reumatoid artritiszen kívül mintegy 150 más ízületi gyulladás is lehetséges, ezért ki kell zárni az esetleges más betegségek valószínűségét is.

A gyulladás korai felismerésében nagy segítséget nyújt az ultrahang és az MR-vizsgálat. Ezeket a vizsgálatokat a csuklón, a kezeken és a lábakon végzik el.

Miért fontos, hogy ismerje fel korán a tüneteket?

rheumatoid arthritis vizsgálata kézenA gyulladás a porcállományt és a csontokat támadja meg, bontja le. Minél hamarabb megfékezzük a gyulladást, annál jobban tudjuk lassítani a porcok és a csont pusztulását, az ízületek sorvadását.

 • Éppen ezért a tünetek minél hamarabbi diagnosztizálására, beazonosítására hazánkban Országos Artritisz Centrum hálózat működik az ORFI, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet vezetésével.
 • Reumatológus szakorvosunk, Dr. Szeles Flórián az ORFI járóbeteg ellátásában résztvevő reumatológus szakorvosaként a legnagyobb gyakorlati tapasztalattal és a legmagasabb szakmai színvonalon vesz részt a reumatoid artritiszes tünetek diagnosztizálásában és személyre szabott kezelésében.
 • Tüneteinek diagnosztizálása az ő tapasztalt szakértő szemei előtt jó kezekben lesz.

Milyen lehetőségek vannak a reumás ízületi gyulladás kezelésére?

A kezelésnél a gyulladás által okozott fájdalom és a mozgás korlátozottságának csökkentésére irányul a beteg, a reumatológus és a gyógytornász figyelme.

Gyógyszeres kezelés a gyulladás csökkentésére

A gyógyszeres kezelés célja a fájdalmas gyulladás csökkentése, a fájdalom csillapítása, valamint a porc és csontállomány pusztulásának lassítása.

reumatológia magánrendelésEzért a gyógyszeres kezelés ennek a két folyamatnak a sikerét támogatja

 1. Az erősebb szteroid és az enyhébb nem szteroid gyulladást csökkentő gyógyszerek rövid távon enyhítik a fájdalmat, a gyulladásos panaszokat.
  • A nem szteroid gyógyszerek a gyulladást csökkentik, de nem tudják lassítani a porc és csontállomány sorvadását, valamint jelentős mellékhatásaik is vannak. Mivel a gyógyszerek jótékony hatása nem adódik össze, a mellékhatásaik viszont egyszerre jelentkeznek, ezért ezekből a gyógyszerekből egyszerre szigorúan csak egyet szabad szedni. Azt is reumatológusa folyamatos felügyelete mellett.
  • A szteroid gyógyszerek még erősebb gyulladáscsökkentők és már valamennyire képesek lassítani is a porcállomány pusztulását, de még erősebb mellékhatásaik vannak. A mellékhatások miatt különféle betegségeket, pl. csontritkulás, magas vérnyomás, cukorbetegség okozhatnak, ezért még szigorúbb felügyelet mellett szedhetők.
 2. A bázisterápiás, betegségmódosító gyógyszerek az immunrendszer működésének befolyásolásával már képesek lassítani a porc és csontállomány sorvadását, ezért hosszabb távon is képesek kordában tartani a tünetek jelentkezését, a fájdalmas ízületek sorvadását.
  • Csak ezektől a gyógyszerektől remélheti a porcok és a csontállomány pusztulásának lassulását, a szteroid és nem szteroid gyulladást csökkentőktől nem.
  • Szedésük során szigorúan be kell tartani reumatológus szakorvosa utasításait, és az esetlegesen jelentkező mellékhatások miatt rendszeres ellenőrzést igényel a kezelés.
 3. Biológiai terápiára, fehérjealapú gyógyszerekre akkor van szükség, amikor az előbb felsorolt gyógyszerekkel nem lehet csökkenteni a gyulladást, a porcállomány pusztulását, vagy pedig a gyógyszerek mellékhatásai miatt Önnek azok a gyógyszerek nem adhatók.
  • Ezeknek a gyógyításban való használata komoly szakmai és pénzügyi (TB) szabályokhoz kötött, ezért csak az Országos Artritisz Centrum rendelőintézeteiben juthat hozzá.
  • Ezek a gyógyszerek csökkentik a fájdalmat, a gyulladást és lassítják a porc és csontállomány pusztulását. Megfelelő életmód mellett nagy arányban képesek biztosítani a betegnek a korábbi életéhez való visszatérést, a munkavégzést. A megfelelő kezelés megtalálásával és az adagolás beállításával visszakaphatja korábban megszokott életvitelét. Még akkor is jelentős előrelépés ez, ha rendszeres orvosi együttműködésre van szüksége reumatoid artritisze tünetmentességének a biztosításához.

Rendszeres gyógytorna

A gyulladáscsökkentés, valamint a porc és csontállomány pusztulásának késleltetése miatti folyamatos gyógyszeres kezelés önmagában még kevés a normális élethez. A kezelés mellett ugyanolyan fontos a gyulladásban lévő fájdalmas ízületek mozgástartormányának a megtartása, sőt növelése, valamint az ízületek erejének a megőrzése is.

Ezt a gyógytornász által az Ön ízületi fájdalmára és gyulladására személyesen összeállított gyógytorna gyakorlatok rendszeres végzése biztosítja.

 • Az elvégzett gyakorlatokat és a gyakorlatok ismétlésének számát mindig az állapotának megfelelően kell beállítani. Például az ízületi gyulladás felerősödésekor csak az ízületek óvatos reggeli kimozgatása végezhető, tornáztatása, erősítése nem. A gyulladt ízületet pihentetni kell. A jegelés, a hideg vizes borogatás is csökkenti ilyenkor a gyulladást.

A kezelés célja tehát a gyulladás csökkentése, a gyulladásmentes, tünetmentes állapot biztosítása, valamint a porc és csontállomány károsodásának lassítása illetve megállítása az ízületek mozgástartományának a megőrzésével.

Hogyan élhet teljesebb életet a reumatoid artritisszel?

A gyulladás által okozott károsodás csökkentése érdekében érdemes életét is átalakítani teljesebb életéért.

Törekedjen az ideális testsúlya elérésére és megtartására

Minden plusz kiló felesleges terhet rak teherhordó boka, térd és csípőízületeire, és ezzel még tovább növeli ezeknek az ízületeknek a fájdalmát. Súlytöbblete leadásával és testsúlya tartásával ezt a többletterhet veszi le ízületeiről.

Állapotától függően mozogjon rendszeresen!

A megfelelő mozgásformát, mozgásformákat gyógytornászával együttműködve tudja meghatározni.
A mozgásban a legfontosabb a rendszeresség. Minden nap mozgassa át ízületeit. Óvatosan, finoman.

 • Ne rángassa, ne terhelje túl ízületeit.
 • A gyulladt ízületeket ne terhelje, ne tornáztassa. Ha pedig egy újabb ízület kezd el fájni, akkor annak a tornáztatását abba kell hagynia. A fájdalommal az ízület azt jelzi, hogy túl lett terhelve.

Táplálkozzon rendszeresen és egészségesen!

Ez azt jelenti, hogy egyen sok gyümölcsöt és zöldséget és kerülje a túlzottan zsíros ételeknek a fogyasztását. A teljes kiőrlésű élelmiszerek fogyasztásával, a rostanyagok bevitelével is segíti az emésztését.

Speciális diéta nincs ízületi fájdalmára, azonban az egészséges táplálkozás jobb általános állapotának biztosításával segíteni fog ízületi panaszainak mérséklésében is.

Hasznos az ízületek melegítése és a gyulladt ízületek hűtése

A melegnek több jótékony hatása is van. Ellazítja a feszülő izmokat, fájdalmat csökkent, és a vérkeringést is élénkíti. Ezt például melegvízben való fürdéssel, zuhanyozással is biztosíthatja. Különösen télen érdemes odafigyelni az ízületek melegen tartására.

A gyulladt ízületek hűtése például hideg vizes borogatással vagy jégakkuval pedig a fájdalom csillapításában, a gyulladás csökkentésében segít.

Tartsa be reumatológusa, gyógytornásza tanácsait!

A visszajelzései alapján felállított pontos diagnózis hozzájárul gyógyszeres kezelésének beállításához, és ezzel panaszmentességének biztosításához. A gyógytornászával közösen meghatározott gyakorlatok kialakítása és azok rendszeres végzése pedig segít megőrizni ízületei mozgásképességét. Mindkettő fontos korábban megszokott életvitele biztosításához.

A gyógyszeres kezelés mellett ezekre az életmódbeli változtatásokra is szüksége van ahhoz, hogy reumatoid artritiszben szenvedőként minél teljesebb életet élhessen. A megfelelő kezelés és életmódja átalakításának fontosságát talán semmi sem bizonyíthatja jobban, mint az, hogy a reumatoid artritiszben szenvedők átlagosan közel 10 évvel kevesebbet élnek.

Minél kevésbé tartja be orvosa, gyógytornásza tanácsait, annál nagyobb a veszélye élettartama még nagyobb mértékű rövidülésének.

Reumatoid artritisze eredményes kezeléséről beszélne reumatológusunkkal?

 • Dr. Szeles Flórián reumatológusElőzetes bejelentkezés alapján az ORFI-ban praktizáló Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunk várja a rendelésre.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg nevét és telefonszámát. Munkatársunk munkaidőben visszahívja Önt.
 • Konzultációján szakorvosunkkal részletesen megbeszéli panaszait, és Szeles doktor megvizsgálja. A vizsgálat után teljes körűen tájékoztatja Önt ízületei pillanatnyi állapotáról, és ízületi panaszait enyhítő kezelési megoldásokat javasol a szükséges gyógyszeres kezeléssel és személyre szabott gyógytornával.
 • RA-specialistánkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelésről.
 • A panaszait enyhítő kezelési megoldás még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával leleteit is.
 • Eljön Szeles doktorhoz fájdalmas ízületi panaszai enyhítéséért és élete könnyebbségéért, fájdalommentessé tételéért? 

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.