Harmónia Centrum
Megszabadulna éjszakai köhögésétől >
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Tüdőgyógyászat / Köhögés ellen / Éjszakai köhögés

Köhög a gyerek éjszaka, mit tegyek?

éjszakai köhögés gyereknélAz éjszakai köhögés nem a véletlen műve. Nemcsak a gyerek, hanem bizony a felnőtt is gyakran köhög éjszaka. A szülők viszont sokkal komolyabban veszik a gyerek köhögését, mint a saját gondjukat-bajukat. Ez teljesen természetes is, hisz gyerekén csak a szülő tud segíteni, csak a szülő tud neki segítséget biztosítani.

Nappal sokkal kevesebbet köhögünk.

  • A gyerek nappal állandóan izeg-mozog, fut, rohan, játszik, érdekli a körülötte zajló világ.
  • A felnőtt is teszi a dolgát. Viszi a gyereket az iskolába, dolgozik, bevásárol, elvégzi a ház körüli munkákat. Nincs ideje még köhögni sem.

Éjszaka azonban a nappali rohanás fáradtsága ágyba parancsolja a gyereket és a felnőttet is. Alszunk, pihenünk. Nemcsak a kezünk és a lábunk, hanem a légutaink is pihennek. Ha meg van fázva, ha köhög, akkor pihenés közben éjszaka a légutaiban pang a váladék ahelyett, hogy kiürülne. Ez pedig heves köhögési ingert idéz elő.

Éjszakai köhögés gyereknél, felnőttnél

Az esős, hideg idő beköszöntével a gyerekorvosi rendelők hirtelen megtelnek köhögő, tüsszögő gyerekekkel. Sokszor a felnőtteknél sem jobb a helyzet. Mi olyan erős az esős őszi időjárásban, ami hirtelen előhozza a gyerekekből és a felnőttekből is a köhögést?

Nem véletlen, hogy elsősorban ősztől kora tavaszig támad a nátha, és az ehhez is kapcsolódó köhögés leginkább az éjszakai, hajnali órákban. Sokszor bizony a gyerek köhögése ébreszti a szülőket.

Az éjszakai köhögés nem véletlen. A fekvő gyerek garatjába hátrafolyik a váladék az orrából, és ez kiváltja a köhögést. Az éjjel termelődött váladék a légutakban pang, összegyűlik és megtapad, és máris ott van az éjszakai köhögés.

Ezzel szemben nappal, a gyerekek többsége kész örökmozgó, és mozgásával nemcsak kezét, lábát, hanem a légutakat is mozgatja. Ez az állandó mozgás pedig elősegíti a váladék felszakadozását és kiürítését. Éjszaka nincs ez a mozgás.

A köhögés nem önálló betegség hanem valamilyen betegségnek a tünete. A legtöbbször valamilyen légúti betegség áll a köhögés hátterében, de a légutakat ingerlő gőzök és gázok belégzése is köhögést okoz. Gyereknél nem ritka az sem, hogy valamilyen belélegzett apró valami, például egy kukorica vagy borsószem, vagy valamilyen apró golyócska okozza a makacs köhögést. A szervezet ugyanis úgy védekezik ez ellen, hogy köhögési rohamokkal is megpróbálja eltávolítani a szervezetből.

Köhögéskor az összehúzódó légzőizmok hatására a légutakból hirtelen nagy mennyiségű levegő áramlik ki. A szervezet így próbálja meg kilökni a légutakból a köhögési ingert kiváltó anyagot. Az egészséges gyerek nem köhög, ezért köhögéskor fontos kideríteni, hogy mi okozza a köhögést.

Mi okozhat köhögést?

Többféle betegség tünete is lehet a köhögés. A nagyon gyakori légúti fertőző betegségeket legtöbbször valamilyen vírus vagy baktérium okozza. Nem véletlen, hogy ezek a fertőző betegségek a tüsszögéssel, köhögéssel terjednek. A különféle gyulladások a tüdőgyulladás, az arcüreg vagy a gége gyulladása mellett a hörghurut, az asztma vagy a reflux is okozhat heves köhögési rohamot.

A vírusok és baktériumok garázdálkodására az orr és a garat nyálkahártyája megduzzad. A légcső nyálkahártyája begyullad, és máris kész a baj. Ilyenkor veszi elő a gyereket a köhögés.

A különféle betegségek mellett természetesen az esős, hideg időben a megfázások okozzák a legtöbb panaszt.

köhögés okaHajlamosít a köhögésre az alultápláltság, a rossz szociális körülmények és a legyengült immunrendszer is. Emellett azonban allergia is okozhatja. Bizonyított tény, hogy a felnőttek dohányzása miatti dohányfüstös környezet különösen veszélyezteti a gyermek egészségét. Ugyanis a dohányfüst irritálja a légcsövet és gyulladásban tartja. Ez pedig felhívás keringőre a különféle vírusoknak és baktériumoknak.

Esős, nyálkás, hideg időben pedig különösen nagy a veszélye a különféle, köhögést okozó légúti fertőzéseknek. Főleg akkor, ha ez még alacsony színvonalú lakhatási körülményekkel, a penészedő falak miatt gombaspórákkal terhelt levegővel is párosul a konyhában, a fürdőszobában.

Felnőtteknél természetesen lelki oka is lehet a köhögésnek. Gyerekeknél azonban ez nem jellemző.

A köhögésnek célja van

Éppen ezért nem biztos, hogy szerencsés dolog különféle köhögéscsillapítóval csökkenteni a köhögést. Különösen így van ez a megfázásos eseteknél, hurutos, váladékos köhögésnél, ahol a köhögéscsillapítók a köhögés csökkentésével nemcsak a köhögést akadályozzák meg, hanem ezzel együtt a légzőszervekben felszaporodott váladék kiürülését is.

Éppen ezért váladékos köhögésnél a köhögéscsillapítók szedése kifejezetten tiltott. A váladék kiürülésének segítésével gyorsíthatja meg a köhögő gyerek vagy felnőtt gyógyulását.
Egyébként is a megfázásokra nincsenek olyan gyógyszerek, amelyek érdemben meggyorsítanák a gyógyulás folyamatát. Különösen nem jók ilyenkor a köhögéscsillapító gyógyszerek, amelyek a köhögés csillapításával a felszakadozó váladék kiürülését is lassítják.

A köhögéscsillapítókkal szemben a különféle köptetők segítik a felszaporodott váladék felszakadását, kiürülését. Ezek a gyógyszerek azonban 2 év alatti gyereknek nem adhatók.

Éppen ezért kifejezetten javallottak gyerekeknél a gyógyszerek helyett a mellékhatások nélküli gyógynövények és egyéb házi praktikák.

A méz kiváló köhögéscsillapító

Talán nem tudja, de a gyógyszerekével vetekszik a méz köhögéscsillapító hatása gyerekeknél és felnőtteknél is. Ráadásul mindezt a gyógyszerek mellékhatása nélkül. Ön szerint akkor melyik lehet a jobb?

Azt azonban tudnia kell, hogy egy éves korig nem ajánlott mézet adni a kisgyereknek, mert túl nagy az idegrendszeri bénulással, hányással járó ételmérgezés, a botulizmus veszélye.

2 éves kor felett azonban, száraz köhögésnél, amikor a köhögés csillapítása kifejezetten hasznos, érdemes lefekvés előtt egy teáskanálnyi mézet adni a gyereknek. A méz jelentősen mérsékli az éjszakai köhögést, és ahelyett, hogy álmatlanul hánykolódva köhögne a gyerek, tud aludni.

Ha megteheti, akkor érdemes termelőtől vásárolni a mézet, mert a termelőktől negvásárolható nyers méz egészségesebb. Minél sötétebb és sűrűbb a méz, annál jobb.

A mézet nemcsak lefekvés előtt, önmagában érdemes fogyasztani, hanem a citromos tea ízesítésére is használhatja. A citromos tea segíti a váladék felszakadását, és a felszaporodott nyák kiürülését.

Gyógynövényteák köhögés ellen

A különféle gyógynövényteák, például a kakukkfű, az utifű vagy a bodza szintén segíti a váladék feszakadozást és enyhítik a köhögést is. A bodzatea a megfázás, a köhögés megelőzésére is tökéletes választás. Egész télen érdemes fogyasztani.

Hurutos köhögésnél érdemes néhány napig felfüggeszteni a tejtermékek fogyasztását, mert ezeknek a fogyasztása is erősíti a légutakba rakódó nyák termelődését.

A lakás egészséges, páradús levegője

Különösen a gyerekszobában fontos a páradús, megfelelő páratartalmú levegő. Ugyanis a száraz levegő a nyálkahártya szárításával erősíti a köhögési ingert is.

A köhögő gyerek gyulladt légutait a dohányfüst is ingerli, ezért ne dohányozzon a gyerek társaságában.

Éjszakai köhögés kínozza?

Éjszakai köhögés kezelése 30 éves szakmai tapasztalattal

30 perc gyógyító figyelem30 év gyógyító tapasztalat

Dr. Hidvégi Edit felnőtt és gyermek tüdőgyógyász szakorvos 30 éves tapasztalatával várja Önt és gyerekét köhögéses panaszával. Éjszakai köhögésének szakszerű vizsgálatával és mindenre kiterjedő figyelmével a doktornő igyekszik olyan orvosi ellátást adni Önnek, amely hasznos tanácsaival együtt biztosítja a köhögés minél hamarabbi csillapodását, felszakadozását, és minél hamarabbi teljes gyógyulását.

Szeretne megszabadulni kínzó köhögésétől minél hamarabb?

  • Dr. Hidvégi Edit tüdőgyászKérdezni szeretne munkatársunktól?
    • Munkaidőben várja hívását.
  • Beszélni szeretne gyerek és felnőtt tüdőgyógyász szakorvosunkkal panaszairól és köhögése megszüntetéséről?
  • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várja szakorvosunk.
  • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
  • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
  • A konzultáción tüdőgyógyász szakorvosunk részletesen kikérdezi, megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt a légutak és tüdeje állapotáról, és köhögését enyhítő kezelési megoldásokat javasol.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.