Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
(+36-1)269-2946
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Tüdőgyógyászat / Köhögés ellen / Éjszakai köhögés

Köhög a gyerek éjszaka, mit tegyek?

éjszakai köhögés gyereknélAz éjszakai köhögés nem a véletlen műve. Nemcsak a gyerek, hanem bizony a felnőtt is gyakran köhög éjszaka. A szülők viszont sokkal komolyabban veszik a gyerek köhögését, mint a saját gondjukat-bajukat.

Nappal sokkal kevesebbet köhögünk.

  • A gyerek nappal állandóan izeg-mozog, fut, rohan, játszik, érdekli a körülötte zajló világ.
  • A felnőtt is teszi a dolgát. Viszi a gyereket az iskolába, dolgozik, bevásárol, elvégzi a ház körüli munkákat. Nincs ideje még köhögni sem.

Éjszaka azonban a nappali rohanás fáradtsága ágyba parancsolja a gyereket és a felnőttet is. Alszunk, pihenünk. Nemcsak a kezünk és a lábunk, hanem a légutaink is pihennek. Ha meg van fázva, ha köhög, akkor pihenés közben éjszaka a légutaiban pang a váladék ahelyett, hogy kiürülne. Ez pedig heves köhögési ingert idéz elő.

Éjszakai köhögés gyereknél, felnőttnél

Az esős, hideg idő beköszöntével a gyerekorvosi rendelők hirtelen megtelnek köhögő, tüsszögő gyerekekkel. Sokszor a felnőtteknél sem jobb a helyzet. Mi olyan erős az esős őszi időjárásban, ami hirtelen előhozza a gyerekekből és a felnőttekből is a köhögést?

Nem véletlen, hogy elsősorban ősztől kora tavaszig támad a nátha, és az ehhez is kapcsolódó köhögés leginkább az éjszakai, hajnali órákban. Sokszor bizony a gyerek köhögése ébreszti a szülőket.

Az éjszakai köhögés nem véletlen. A fekvő gyerek garatjába hátrafolyik a váladék az orrából, és ez kiváltja a köhögést. Az éjjel termelődött váladék a légutakban pang, összegyűlik és megtapad, és máris ott van az éjszakai köhögés.

Ezzel szemben nappal, a gyerekek többsége kész örökmozgó, és mozgásával nemcsak kezét, lábát, hanem a légutakat is mozgatja. Ez az állandó mozgás pedig elősegíti a váladék felszakadozását és kiürítését. Éjszaka nincs ez a mozgás.

A köhögés nem önálló betegség hanem valamilyen betegségnek a tünete. A legtöbbször valamilyen légúti betegség áll a köhögés hátterében, de a légutakat ingerlő gőzök és gázok belégzése is köhögést okoz. Gyereknél nem ritka az sem, hogy valamilyen belélegzett apró valami, például egy kukorica vagy borsószem, vagy valamilyen apró golyócska okozza a makacs köhögést. A szervezet ugyanis úgy védekezik ez ellen, hogy köhögési rohamokkal is megpróbálja eltávolítani a szervezetből.

Köhögéskor az összehúzódó légzőizmok hatására a légutakból hirtelen nagy mennyiségű levegő áramlik ki. A szervezet így próbálja meg kilökni a légutakból a köhögési ingert kiváltó anyagot. Az egészséges gyerek nem köhög, ezért köhögéskor fontos kideríteni, hogy mi okozza a köhögést.

Mi okozhat köhögést?

Többféle betegség tünete is lehet a köhögés. A nagyon gyakori légúti fertőző betegségeket legtöbbször valamilyen vírus vagy baktérium okozza. Nem véletlen, hogy ezek a fertőző betegségek a tüsszögéssel, köhögéssel terjednek. A különféle gyulladások a tüdőgyulladás, az arcüreg vagy a gége gyulladása mellett a hörghurut, az asztma vagy a reflux is okozhat heves köhögési rohamot.

A vírusok és baktériumok garázdálkodására az orr és a garat nyálkahártyája megduzzad. A légcső nyálkahártyája begyullad, és máris kész a baj. Ilyenkor veszi elő a gyereket a köhögés.

A különféle betegségek mellett természetesen az esős, hideg időben a megfázások okozzák a legtöbb panaszt.

köhögés okaHajlamosít a köhögésre az alultápláltság, a rossz szociális körülmények és a legyengült immunrendszer is. Emellett azonban allergia is okozhatja. Bizonyított tény, hogy a felnőttek dohányzása miatti dohányfüstös környezet különösen veszélyezteti a gyermek egészségét. Ugyanis a dohányfüst irritálja a légcsövet és gyulladásban tartja. Ez pedig felhívás keringőre a különféle vírusoknak és baktériumoknak.

Esős, nyálkás, hideg időben pedig különösen nagy a veszélye a különféle, köhögést okozó légúti fertőzéseknek. Főleg akkor, ha ez még alacsony színvonalú lakhatási körülményekkel, a penészedő falak miatt gombaspórákkal terhelt levegővel is párosul a konyhában, a fürdőszobában.

Felnőtteknél természetesen lelki oka is lehet a köhögésnek. Gyerekeknél azonban ez nem jellemző.

A köhögésnek célja van

Éppen ezért nem biztos, hogy szerencsés dolog különféle köhögéscsillapítóval csökkenteni a köhögést. Különösen így van ez a megfázásos eseteknél, hurutos, váladékos köhögésnél, ahol a köhögéscsillapítók a köhögés csökkentésével nemcsak a köhögést akadályozzák meg, hanem ezzel együtt a légzőszervekben felszaporodott váladék kiürülését is.

Éppen ezért váladékos köhögésnél a köhögéscsillapítók szedése kifejezetten tiltott. A váladék kiürülésének segítésével gyorsíthatja meg a köhögő gyerek vagy felnőtt gyógyulását.
Egyébként is a megfázásokra nincsenek olyan gyógyszerek, amelyek érdemben meggyorsítanák a gyógyulás folyamatát. Különösen nem jók ilyenkor a köhögéscsillapító gyógyszerek, amelyek a köhögés csillapításával a felszakadozó váladék kiürülését is lassítják.

A köhögéscsillapítókkal szemben a különféle köptetők segítik a felszaporodott váladék felszakadását, kiürülését. Ezek a gyógyszerek azonban 2 év alatti gyereknek nem adhatók.

Éppen ezért kifejezetten javallottak gyerekeknél a gyógyszerek helyett a mellékhatások nélküli gyógynövények és egyéb házi praktikák.

A méz kiváló köhögéscsillapító

Talán nem tudja, de a gyógyszerekével vetekszik a méz köhögéscsillapító hatása gyerekeknél és felnőtteknél is. Ráadásul mindezt a gyógyszerek mellékhatása nélkül. Ön szerint akkor melyik lehet a jobb?

Azt azonban tudnia kell, hogy egy éves korig nem ajánlott mézet adni a kisgyereknek, mert túl nagy az idegrendszeri bénulással, hányással járó ételmérgezés, a botulizmus veszélye.

2 éves kor felett azonban, száraz köhögésnél, amikor a köhögés csillapítása kifejezetten hasznos, érdemes lefekvés előtt egy teáskanálnyi mézet adni a gyereknek. A méz jelentősen mérsékli az éjszakai köhögést, és ahelyett, hogy álmatlanul hánykolódva köhögne a gyerek, tud aludni.

Ha megteheti, akkor érdemes termelőtől vásárolni a mézet, mert a termelőktől negvásárolható nyers méz egészségesebb. Minél sötétebb és sűrűbb a méz, annál jobb.

A mézet nemcsak lefekvés előtt, önmagában érdemes fogyasztani, hanem a citromos tea ízesítésére is használhatja. A citromos tea segíti a váladék felszakadását, és a felszaporodott nyák kiürülését.

Gyógynövényteák köhögés ellen

A különféle gyógynövényteák, például a kakukkfű, az utifű vagy a bodza szintén segíti a váladék feszakadozást és enyhítik a köhögést is. A bodzatea a megfázás, a köhögés megelőzésére is tökéletes választás. Egész télen érdemes fogyasztani.

Hurutos köhögésnél érdemes néhány napig felfüggeszteni a tejtermékek fogyasztását, mert ezeknek a fogyasztása is erősíti a légutakba rakódó nyák termelődését.

A lakás egészséges, páradús levegője

Különösen a gyerekszobában fontos a páradús, megfelelő páratartalmú levegő. Ugyanis a száraz levegő a nyálkahártya szárításával erősíti a köhögési ingert is.

A köhögő gyerek gyulladt légutait a dohányfüst is ingerli, ezért ne dohányozzon a gyerek társaságában.

Éjszakai köhögés kínozza?

Szeretne megszabadulni kínzó köhögésétől minél hamarabb?

  • Dr. Hidvégi Edit tüdőgyászKérdezni szeretne munkatársunktól?
    • Munkaidőben várja hívását.
  • Beszélni szeretne gyerek és felnőtt tüdőgyógyász szakorvosunkkal panaszairól és köhögése megszüntetéséről?
  • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várja szakorvosunk.
  • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
  • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
  • A konzultáción tüdőgyógyász szakorvosunk részletesen kikérdezi, megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt a légutak és tüdeje állapotáról, és köhögését enyhítő kezelési megoldásokat javasol.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.