Harmónia Centrum
30 perc gyógyító figyelem
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Sebészet

Sebészeti magánrendelés beutaló és sorban állás nélkül

Diabéteszes lábsebek kezelése

A diabétesz szövődményei közül a szakemberek különösen a közepes és nagy átmérőjű verőerek károsodására hívják fel a figyelmet. A cukorbetegség hatására a kis verőerekben és a hajszálerekben is elváltozás keletkezik, amely a vesében és a szemben mérhető leginkább. Az idegek is nagymértékben károsodhatnak, ami neuropathia (a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos, az idegrendszer károsodásával járó szövődménye) kialakulásához vezet.

A cukorbetegség egyik legkomplexebb és legnehezebben kezelhető szövődménye a diabéteszes láb szindróma, amely az idegek és erek károsodásával jár. Az érzéskiesés miatt észrevétlenek maradnak a sérülések, a láb izomzata sorvad, a lábfej pedig deformálódhat. A diabéteszes láb szindróma a nehezen gyógyuló sebek és a bőr rétegeiben kialakuló lábszárfekély formájában jelentkezik, és végső soron végtagvesztéshez is vezethet.

 • A betegség megelőzése nagyon fontos.
 • Ha azonban már kialakult, akkor megfelelő kezelésre van szükség.

A diabéteszes láb szindróma gyógyítására többféle általánosan alkalmazott módszer létezik, de az utóbbi években dolgoztak ki egy új technikát: a lökéshullám terápiát. A lökéshullámok a szövetekben elnyelődve gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki. Így a nehezen gyógyuló sebek, például fekélyek gyógyulási hajlama javítható, a sebgyógyulás ideje rövidíthető.

Lábsebek kezelésének eredményei

30 véletlenszerűen kiválasztott neuropátiás diabéteszes lábfekéllyel küzdő betegnél az olaszországi Bari egyetemén 2006 októbere és 2007 márciusa között fél évig tartó kontrollált klinikai vizsgálatot végeztek. Nézze meg a lökéshullám terápiás kezelés és a hagyományos kezelési eljárás eredményességét!

Szeretne még többet megtudni a nehezen gyógyuló sebek kezeléséről?

A lassan és nehezen gyógyuló diabéteszes fekélyes lábak gyógyítására 2009-ben Németországban is sikeres klinikai tanulmányokat végeztek. A külföldi tapasztalatokkal alátámasztva 2012-től már itthon, Magyarországon is van lehetőség a különböző eredetű lábsebek hatékony kezelésére a Harmónia Gyógyászati Centrum sebészeti szakrendelésén.

Sebész szakorvosunk, Dr. Fekete László várja Önt is sebészeti magánrendelésén diabéteszes fekélyes lábak gyógyítására szakosodva.

 • Lökéshullám terápiával a kialakult lábsebek sikeresen gyógyíthatók.

Mi történik az első találkozás alkalmával?

Nagyon fontos, hogy hozza magával összes addig készült leletét, hogy a főorvos úrnak lehetősége legyen áttekinteni a kórtörténetet. Dr. Fekete László sebész főorvosunk kérdéseket fog feltenni az eddigi kezelésekkel kapcsolatban. Ezt követően a seb alapos vizsgálatával illetve az eddigi eredmények figyelembe vételével dönti el, hogy milyen esetleges további diagnosztikai vizsgálatokra illetve megkezdhető terápiára van szükség fekélyes sebe gyógyulásához.

A lökéshullám kezelés folyamata:

 1. A kórelőzmények és a kezelési dokumentáció áttekintése. Célzott kérdések az eddigi kezelésekről
 2. A seb fizikális vizsgálata.
 3. Klasszifikáció - a seb speciális skála szerinti besorolása.
 4. Ön beleegyező nyilatkozatot tesz, hogy vállalja a kezelést.
 5. A radiális lökéshullám kezelés előtt szabályos sebtisztítás és az elhalt szövetek kimetszése történik meg.
 6. Steril műanyag fedőkötszert helyezünk a seb és a környező szövetek fölé.               
 7. Steril kontakt gél felhelyezése a fedő fóliára.
 8. A lökéshullám kezelés elvégzése.
 9. A gél és a műanyag fedőkötszer eltávolítása, és a seb steril sóoldattal történő öblítése.
 10. Kötözés a standard sebkezelési eljárásnak illetve az egyes sebek aktuális állapotának megfelelő kötszerrel.

Vannak a kezelésből kizáró tényezők is:

 • fertőzött sebek,
 • nekrotikus sebek (elhalt szövetek),
 • az University of Texas Wound Classification System szerinti sebosztályozási rendszer szerinti III. fokozatú sebek nem kezelhetők lökéshullámmal.

Maga a lökéshullám kezelés könnyen elvégezhető

Egy-egy kezelés nem igényel több, mint  15 percet. A seb alapos előkészítése a kezelésre, illetve a kezelés utáni gondos, körültekintő sebtoalett, illetve kötözés azonban további hosszú perceket vesz igénybe. Így egy-egy kezelési alkalom időtartama több tényezőtől is függ, pl. a sebek számától és nagyságától is. Ezért a kezelőben töltött idő akár 45 perc is lehet. Mivel Galsa Emese sebkezelő szakértőnk minden betegét a lehető legalaposabban látja el, ezért kérjük mindenki türelmét, ha csúszás van a kezelések során. Ez ugyanis garancia arra, hogy Ön is a legjobb ellátásban részesül.

Amennyiben a főorvos úr első alkalommal nem találja a sebet megfelelőnek a lökéshullám kezelés megkezdésére, ezt mindenképpen közli a beteggel és hozzátartozójával. Abban is megállapodnak, hogy mi az előfeltétele a kezelés megkezdésének. Ez például lehet a jelenlévő kórokozók által okozott tünetek megszüntetése a területen pl. antibiotikum kúra segítségével.

Eljön hozzánk sebe gyógyulásáért?

 • Várjuk a rendelésre előzetes bejelentkezés alapján.
 • Munkatársainktól érdeklődni, és bejelentkezni a 06-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • A konzultáción sebész szakorvosunk megvizsgálja Önt. Teljes körűen tájékoztatja lábának állapotáról, a terápiáról, és kezelése várható eredményéről.
 • Önnek nincs kockázata. Kezelésünket csak akkor fogja javasolni, ha a gyógyulásának komoly esélye van. A konzultáció után már Ön is tisztán fogja látni állapotát, és gyógyulásának lehetőségét. Ragadja meg gyógyulásának az esélyét!

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.