Harmónia Centrum
Eljön csípője egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Gyógytorna / Csípő gyógytorna

Csípőtorna felnőtteknek

csípőfájdalom állásbanHogy van a csípője? Mit tapasztal?

 • Kattog? Merev? Esetleg gyenge?
 • Szokott fájni? Hogyan?
 • Mikor fáj? Ülés közben, ágyból felállva, vagy ha sokat jár?

Csípője fontos szerepet vállal teste mozgatásában. Minden olyan pillanatban kitüntetett szerepe van, amikor egy lábon kell megtartania testsúlyát, például járás közben, lépcsőzéskor. Emellett még ugyanúgy fontos a teher áttételében és elosztásában még két lábon álláskor is. Számos betegség alakulhat ki a csípőben, már akár kisgyermek kortól, nehezítve ezzel a könnyű, fájdalom nélküli mozgását.

 • Milyen fájdalmat érez? Milyen csípőfájdalomra keres enyhülést?

Számtalan csípő probléma lehet, amire kell a csípő gyógytorna

 1. Némelyik lehet születési rendellenesség (például: coxa valga / coxa vara, dysplasia, veleszületett csípőficam).
 2. Gyengülhet a csípőízületi porcréteg elöregedés, vagy ütközés miatt, (oszteoartritisz / femoro acetabular impingement),
 3. de akár keringési okokból eredően a csontállomány is gyengülhet. (avascular necrosis).
 4. Az ízületek között található labrumnak (ízületi vápa kiszélesítő szövetnek) rendellenessége is csípőfájdalmat okozhat.
 5. Különböző nyáktömlők is találhatók a csípőben, melyek külön vagy együtt begyulladhatnak, leggyakrabban túlterheltségből eredően (bursitisek).
 6. Az íntapadások is lehetnek érzékenyek, például az iliotibialis szalag szindróma vagy a nagy trochanter fájdalom szindróma esetén.
 7. A csípő fájdalmaiba a derékcsigolyák betegségei is beleszólhatnak. Vagy a csípő körüli izmok túlzott feszessége nyomhatja a keresztülfutó alsóvégtagi idegeket. Ezt nevezzük piriformis szindrómának.

Fájó csípő esetén ki mondja meg, mennyi idő alatt múlik el a fájdalom?

Először kell egy diagnózis az orvostól, utána van mit kezelni. Anélkül csak tüneti a terápia, és csak átmeneti lesz az eredmény. A mélyben megbúvó betegségeket elsősorban az különíti el egymástól, hogy mire és hol jelentkezik a fájdalom. Ezekre irányulnak általában az orvosi konzultáció során a legelső kérdések.

Mi hol fájhat?

 • csípő és medencetájékA csípőben elől jelentkező fájdalom esetén orvosa gyanakodhat oszteoartritiszre vagy labrum szakadásra, tehát inkább a csontos képletek jeleznek.
 • Míg a csípőben hátul jelentkező fájdalom esetén inkább a piriformis szindróma, medencecsonti, vagy ágyéki gerinc deformitása okozza a - gyakran idegi – panaszokat.
 • Oldalt leggyakrabban a nagy trochanter fájdalom szindróma jelez.

Mire van még szükség a csípőfájdalom pontos diagnózisához?

 1. Hol van a fájdalom helye?
 2. Kisugárzik vagy lokális?
 3. Mióta fáj?
 4. Mi történhetett?
 5. Mikor jelentkezik a fájdalom, és kötődik-e valamihez? (napszak, mozgás stb.)
 6. Valamire szűnik-e?
 7. Volt-e valamikor valamilyen traumás (baleseti) sérülése?
 8. Sportol-e most?
 9. Versenyszerűen vagy hobbi szinten?
 10. Ha igen, milyen rendszerességgel?

És még további 13 kérdés, amelyek megválaszolása csípőfájdalma okának még pontosabb meghatározását biztostja.

Természetesen a kórtörténet felvétele mellett, fizikális vizsgálat, esetleg műszeres diagnosztika is szükséges. Akut vagy fáradásos törés, combcsont elmozdulás gyanúja esetén elengedhetetlen a röntgen vizsgálat. MR vizsgálatot ennél komolyabb betegség gyanúja esetén javasolnak.

Az orvos után a gyógytornász is vizsgál

Megnézi az állást 1 és 2 lábon, a lábak hosszát, hogy a csontok milyen szöget zárnak be egymás között. Ezek után aktívan megvizsgálja az összes mozgásirány terjedelmét, és az izmok erejét. Továbbá elvégezhet különböző speciális teszteket, amivel az előzőekben felállított hipotézisét igazolja vagy elveti.

Csípőtorna, a csípő gyógytornája

A csípőfájdalom torna sokféle formát ölthet. A gyógytorna mindig egyéni, mert nem feltétlenül csak egy kórok van a háttérben, és a szervezet többi mozgásszervétől is függővé kell tenni a kezelést. Arról nem is beszélve, hogy a munkakör és az életmód is erőteljesen befolyásolja a gyógyulás és fájdalomcsillapodás ütemét.

Mutatunk Önnek néhány, egymástól egészen eltérő jellegű csípő torna gyakorlatot, csípőtornát igénylő szituációt:

 1. csecsemő csípő tornaCsípőficama van a gyereknek?
  • 2-3 éves csecsemőnél a csípőt a térdnél fogva mozgassa, körzéseket, kiforgatást nyomatékosítva a mozgatás közben. A csípőficam torna idősebb gyermekeknél már nem ennyire egyszerű, mert ezeknél a feladatoknál már összetettebb elemeket is tartalmaz.
 2. Piriformis szindrómától szenved?
  • Ha igen, akkor az ülőideg valamilyen ok miatt nyomás alá került, és a farpofákba, a comb hátsó részébe és a lábszárba lesugárzó fájdalom csökkentése érdekében végezzen nyújtást ülésben. Ez is csípőtorna gyakorlat kisugárzó fájdalma csökkentésére.
 3. csípőízület átmozgatásaCsípő porckopása van?
  • Ha igen, akkor ízülete védelméért könnyű hanyatt fekvő csípő tornát végezzen. Többféle gyakorlat is hasznos lehet. Példaként egy gyakorlatot láthat az itt bemutatott képen is:
   • Egyik lába legyen talpon a matracon, másik lába jó öreg biciklizős mozdulatot végezzen.
   • Ha többet szeretne megtudni, akkor bővebben az ízületvédő átmozgató tornáról a Csípőkopás gyógytorna menüpontban olvashat. Kattintson a linkre, mert enyhítheti panaszait. Ha kopásos panaszai vannak, akkor érdemes megnéznie, hogyan csökkentheti fájdalmát.
 4. csípő erősítő és egyensúly fejlesztő feladatKorosodik, és problémája van az egyensúlyával?
  • Nincs egyedül ezzel a problmájával, mert Önhöz hasonlóan sokan járnak még ebben a cipőben.
  • Időseknek ajánlott feladat esés megelőzés céljából, hogy álljon egy lábon - nehezítés esetén puha matracon -  miközben másik lábát alacsonyan, de nyújtott térddel hátra emelgeti lassú ütemben. Bővebben az egyensúly fejlesztő tornáról az esés megelőzéséről szóló menüpontban olvashat. Ha problémája van az egyensúlyával, akkor kattintson a linkre, és nézze meg a járásstabilitását fejlesztő tornát!
 5. csípőprotézis műtét utánCsípőprotézist ültettek be?
  • Csípőprotézis műtét utáni rehabilitációban oldalt fekvésben csak a combok közé távtartó párnát rakva helyezkedjen el. Abban a helyzetben a lába oldalra emelése még nehéz lehet kezdetben, ezért manuális támogatással, javasoljuk a tornát. Erről még többet a csípőprotézis műtét utáni gyógytornáról itt olvashat.

Milyen csípőfájdalomra keres enyhülést?

 • A csípőtorna melyik formájára van szüksége fájdalma mérsékléséhez?

Csípőfájdalma enyhítéséért eljön hozzánk csípő gyógytornára?

 • Reszeg Bettina gyógytornászCsípőre szakosodott gyógytornászunk várja Önt konzultációra és személyre szabott csípő tornára előzetes bejelentkezés alapján.
 • Munkatársainktól kérdezni, és bejelentkezni a +36-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • A konzultáción csípő specialista gyógytornászunk körültekintően megvizsgálja, és a vizsgálat alapján teljes körűen tájékoztatja a gyógytorna lehetőségeiről, és panaszai alapján személyre szabott csípőtorna gyakorlatsort állít össze Önnek. Ha pedig szükségesnek látja, akkor ortopéd szakorvosi konzultációra irányítja.
 • A konzultáció után már Ön is tisztán fogja látni csípője épségének és egészségének visszanyeréséért szükséges feladatokat, és a rendszeresen végzendő személyre szabott csípő gyógytorna gyakorlatokkal együtt fog távozni a konzultációról. Ezeket a gyakorlatokat érdemes 2-3 alkalommal a gyógytornásszal begyakorolni, aki látva az Ön mozgását segít Önnek, és kijavítja a mozdulatait. Utána már Ön is tudja otthon végezni a gyakorlatokat. Rendszeres gyakorlással megőrizheti csípője egészségét.
 • Ragadja meg csípője fájdalommentességének és gyógyulásának az esélyét!
 • Eljön hozzánk csípője fájdalommentességéért, személyre szabott csípőtorna gyakorlataiért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.