Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Magas vérnyomás kezelése / Hipertónia

Miért veszélyes a hipertónia?

A hipertónia, a magas vérnyomás leginkább a következményei miatt jelent komoly veszélyt. Az erek falára nehezedő fokozott nyomás a hipertónia szövődményei miatt veszélyes.

Persze a magas vérnyomás is csak akkor jelent veszélyt, ha tartósan magas a vérnyomás értéke. A vérnyomásnak ugyanis van egy napközbeni természetes ingadozása.

 • Reggel magasabb a vérnyomásunk mint este, ugyanis reggel az agyunk még friss, és ekkor több vérre van szüksége a működéshez.
 • Este viszont már az agyunk működése is lassul, ezért már kevesebb vér is elegendő a működéséhez.

Azt is látnunk kell, hogy minél magasabb a vérnyomás értéke, annál nagyobb veszélyt jelent. A kezeletlen hipertónia is sokféleképpen károsítja a szervezet működését.

Hipertónia a szervek működését veszélyezteti

A vérnyomásnak meghatározó szerepe van az agy működésére, ezért alapvető módon befolyásolja az emlékezés, a tanulás képességét, a gondolkodást. Ezért a tartósan magas vérnyomás előbb-utóbb a szellemi leépülés egyik okozója lehet.

Az agy mellett még fokozottan érintett a vérnyomás alakulásában a szív, a szem és a vesék működése is. Ezeknél a szerveknél a magas vérnyomás miatt fellépő érkárosodás jelentősen befolyásolja a szerveknek a működését is. Ugyanis az állandó magas vérnyomás nagy megterhelést jelent a szerveknek is. Nem tudnak pihenni, regenerálódni, nem tudnak megbírkózni az erek falára állandóan nehezedő nagyobb nyomással.

Nem véletlen, hogy a magas vérnyomástól szenvedők az átlagosnál jóval gyakrabban kapnak agyvérzést vagy agyérgörcsöt. Hisz az erek falára az agyban is magasabb nyomás esik, és ez az érfal repedését is könnyebben okozhatja.

A hipertónia miatt az érfalra magasabb nyomás esik, és ez az erek falának megvastagodásához, megkeményedéséhez vezet. Emiatt csökken az erek falának a rugalmassága is. A megvastagodott, megkeményedett érfalra jobbban lerakódnak a vérlemezkék, a vérben található zsírok, és ez még tovább szűkíti az ereket. Ezek pedig növelik a szívinfarktus kockázatát.

Az erekben lévő magas vérnyomás miatt a szívnek nagyobb ellenállással szemben kell kipumpálnia a vért az erekbe, emiatt az erőlködés miatt a szívizom megvastagszik, hisz egyre erőteljesebben kell dolgoznia azért, hogy a leszűkült ereken keresztül elegendő tápanyagban és oxigénben dús vérrel ellássa a szerveket, szöveteket. A megvastagodott szívizomnak azonban a vérellátása romlik, és ez szívelégtelenséget okoz.

Persze a rendszeres mozgás, a felesleges kilók leadása vagy a sótlanabb étrend, mind segíti a szívelégtelenség kialakulásának megelőzését.

A vese működésének károsodásával a salakanyagok kiszűrése is romlik. Ami még tovább nehezíti a helyzetet, hogy a vese működésének károsodása csökkenti a salakanyagok kiválasztását, ezért a salakanyagok felszaporodnak a szervezetben. Ez pedig még tovább növeli a vérnyomást. A veseelégtelenség kialakulásának mintegy negyedét a magas vérnyomás okozza. Ez nagyon nagy arány. Csak a cukorbetegség jelent nagyobb veszélyt a vese működésére.

Ha a magas vérnyomás hatására a szemben futó erek beszűkülnek, megvastagodnak, akkor ez nemcsak fejfájáshoz, hanem a látás romlásához is vezethet.
A végtagok vérellátására is hatással van a magas vérnyomás, ugyanis a lábak vérellátása is romlik, és ez a érzékelés zavara, a zsibbadás mellett még a hidegebb érzetben is kifejezésre jut.

Hogyan történik a hipertónia diagnosztizálása?

A hipertónia, a magas vérnyomás diagnosztizálásához, lehetséges okainak feltárásához az életmód feltérképezése mellett fizikális és műszeres vizsgálatokra is szükség van.

A magas vérnyomás diagnózisának felállításához a legfontosabb a vérnyomás rendszeres mérése. Egy egy mérésből nem lehet következtetéseket levonni.

Korábban már említettük, hogy a vérnyomás napon belül is ingadozik. Reggel magasabb a vérnyomásunk, míg este a vérnyomás is csökken.

Emellett természetesen mindenkinek lehetnek a megszokotthoz képest rohanósabb, stresszesebb napjai, és ilyenkor értelemszerűen a vérnyomása is magasabb lehet. Ha ezt követően azonban visszaáll a vérnyomás megfelelő értéke, akkor egy-egy magas mérésből nem kell következményeket levonni. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás értéke tartósan magasabb a vérnyomás normális értékénél.

Mit is jelent a vérnyomás normális értéke?

A vérnyomást mindig nyugalmi állapotban, természetes élethelyzetben, megszokott hőmérsékleti viszonyok között kell megmérni. Magasnak akkor tartjuk a vérnyomás értékét, ha ilyen körülmények között különböző napokon és különböző napszakokban elvégzett legalább három vérnyomásmérésnek az átlaga meghaladja a 140/90 Hgmm értéket.

Ha efeletti átlagos értéket tapasztal, akkor ezt követően már a háziorvos vagy a kardiológus feladata a mért magas vérnyomás diagnosztizálása, vagyis kideríteni a magas vérnyomás lehetséges kiváltó okát.

Elsődleges vagy másodlagos hipertónia

Ilyenkor az orvos feladata tisztázni azt, hogy elsődleges, konkrét kiváltó betegség nélküli, vagy pedig másodlagos magas vérnyomásról van szó.

 • Elsődleges magas vérnyomásnál ugyanis nem lehet kideríteni pontosan a magas vérnyomás konkrét kiváltó okát.
 • Másodlagos magas vérnyomásnál azonban a vérnyomás emelkedésének hátterében valamilyen elsődleges betegség áll. Ennek pontos megállapítása azért fontos, mert ha ilyen betegség van a vérnyomás emelkedésének hátterében, akkor ezt a kiváltó, előidéző betegséget kell kezelni. Az elsődleges betegség sikeres kezelésével ugyanis jó esély van arra is, hogy a vérnyomás értéke is visszaáll a normális értékére.

Az orvos a magas vérnyomás diagnosztizálásakor a beteg egészségi állapotának megvizsgálása, betegségeinek feltárása mellett alaposan tájékozódik az életmódjáról is. Ugyanis elsődleges magas vérnyomásnál alapvetően életmódbeli tényezők állhatnak a vérnyomás magas értékének a hátterében.

A vérnyomást leginkább befolyásoló betegségek lehetnek a szív és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a vese betegsége és a pajzsmirigy problémája. Ha ilyen betegsége van a panaszosnak, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy ez a betegség okozhatja vagy legalábbis közrejátszik a magas vérnyomás jelentkezésében. Ilyenkor a kiváltó betegség kezelésével jó esély van a vérnyomással kapcsolatos problémák rendeződésére is.

Ha nem tud ezeknek a betegségeknek a létezéséről, akkor pedig az állapotától függően célszerű elvégezni azokat a tapasztalati, eszközös és műszeres vizsgálatokat, amelyek ezeknek a betegségeknek kizárását illetve a meglétét igazolhatják.

A magas vérnyomás egyik leggyakoribb kiváltó oka az erek meszesedése, az erek szűkülete. Ezt legbiztosabban ultrahangos vizsgálattal lehet kimutatni mégpedig a nyaki verőérben. Magas vérnyomás esetén a leggyakrabban az erek meszesedése, és az ezzel együtt járó szűkülete a felelős leggyakrabban. Minél idősebb a panaszos, annál nagyobb a valószínűsége ennek.

Fizikális vizsgálat

A fizikai vizsgálatkor az orvos szemfenék vizsgálatot végez. Ekkor megnézi, hogy retinakárosodásra utaló jelek vannak-e. A szemben látható erek elváltozása ugyanis valószínűsítik azt, hogy máshol is károsodhattak már az erek.

Fonendoszkóppal meghallgatja az artériákat, mert ilyenkor az erekben kialakuló kis zörejek is hallhatóak. A pulzus vizsgálata, a szívverés sebességének és egyenletességének a vizsgálata is fontos információt jelenthet a gyakorlott háziorvosnak vagy kardiológusnak.

A tüdő meghallgatása is fontos, mert ezzel pedig azt tudja megnézni, hogy lehet-e pangó folyadék a tüdőben.

A has körültekintő vizsgálatával, megtapogatásával a vese megnagyobbodására utaló jeleket keres az orvos.

Eszközös, műszeres vizsgálatok

A másodlagos magas vérnyomás megállapításához illetve kizárásához többféle műszeres vizsgálatot is igénybe lehet venni. A leggyakrabban alkalmazott vizsgálatok az EKG, a mellkas röntgenezése, a vér- és vizeletvizsgálat. A hormonszint vizsgálat is segít a pajzsmirigy illetve a mellékvese működésének vizsgálatában.

Ezek a vizsgálatok talán kellemetlenek, és hosszadalmas is lehet. Ugyanakkor érdemes elvégezni őket, mert a lehetséges kiváltó betegség azonosításával válik ismertté a magas vérnyomás lehetséges kiváltó oka, illetve zárható ki egy lehetséges kiváltó ok, illetve betegség.

Az életmóddal kapcsolatos tényezők kikérdezése

Ha viszont nincs a háttérben ilyen kiváltó betegségre utaló jel a panaszos kórtörténetében, és a vizsgálatok sem utalnak ilyen jelekre, akkor az életmódjában kell feltárni azokat az életmódbeli tényezőket, amelyek szerepet játszhattak a magas vérnyomás jelentkezésében. Melyek lehetnek ezek az életmódbeli tényezők?

Modern korunk társadalmi problémája a stressz, az állandó rohanás. A semmire sincs időnk ezért állandó feszültségben élünk komoly szerepet játszik a magas vérnyomás jelentkezésében.

 • Egyrészt azok, akik azt érzik, hogy állandó feszültségben élik az életüket, hajlamosabbak a szorongásra, a depresszióra.
 • Másrészt pedig a pihenés hiánya, az állandó készültségben lévés fokozatosan kimeríti a test energiatartalékait, és gyengül az immunrendszer is, ami hatással van a vérnyomásra.

Az ülőmunka általánossá válása, és az ezzel együtt járó mozgásszegény életmód nem kompatibilis a mozgásra tervezett emberi test megszokott működésmódjával. Másrészt pedig a rendszeres mozgás a feszültség levezetésének is egy lehetséges hatékony módszere lehetne, ha többet és rendszeresen mozognánk.

Az életszínvonal emelkedése a fejlett világban elhozta az embereknek a „kánaánt”, ez azonban sokszor a szükségesnél több evésben, és emellett még a különösen egészségtelen előre elkészített, és tartósítószerekkel teletömött félkész és készételek túlzott fogyasztásában jelentkezik. Emellett még a túlságosan zsíros ételek jelentős túlsúlyban vannak a nyers ételek, a zöldség és gyümölcs fogyasztással szemben. Ennek pedig egyenes következménye az elhízás, ami a mozgásszegény életmóddal párosulva melegágya a szív és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség jelentkezésének.

A dohányzás sem kedvez a vérnyomás normális működésének, ugyanis a cigarettafüstben található nikotin és egyéb méreganyagok szűkítik az ereket. Vérnyomása csökkentése érdekében is érdemes leszokni.

Az életszínvonal emelkedése a túlzott ételfogyasztás és dohányzás mellett az alkoholfogyasztáshoz is jelentősen bővíti a rendelkezésre álló forrásokat, és bizony valószínűsíthető az összefüggés az alkohol túlzott mértékű fogyasztása, és a magas vérnyomás átlagosnál nagyobb mértékű jelentkezése között. Azonban még a kávé és az energiaitalok túlzott mértékű fogyasztásának is van kockázata a vérnyomás alakulása szempontjából.

Emellett nem mehetünk el még a kábítószer fogyasztásának az utóbbi évtizedben érzékelt jelentős arányú emelkedése mellett sem.

A panaszos kikérdezése során ezeknek a kockázati tényezőknek az előfordulását, és a veszélyeztetettség mértékét szükséges felmérni és alaposan értékelni a magas vérnyomás kialakulásának lehetséges kiváltó tényezőiként.

A hipertónia megszüntetését, az ideális vérnyomás értékét szeretné elérni?

És tartósan meg is tartani normális vérnyomását Benke Rita természetgyógyász, reflexológus támogatásával?

 • Az állapotát felmérő konzultációra előzetes bejelentkezés alapján, 30 év tapasztalatával várja természetgyógyász, reflexológusunk.
 • Munkaidőben hívja+36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és munkatársunk rövidesen visszahívja Önt.
 • Konzultációján életének egészségével kapcsolatos mérföldkövei alapján alapos állapotfelmérésre kerül sor. Állapotának felmérése alapján
  • kialakítjuk az új életmódját (mozgás, táplálkozás, esetleges fogyás, stresszlevezetési technikák), valamint
  • elkezdjük a mellékhatások nélküli fülakupunktúrára és talpreflexológiára alapozott kezeléssorozatát is a hipertónia mellékhatások nélküli eredményes kezelésének érdekében.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.