Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Sportsérülések kezelése / Csonttörés gyógyulásának elősegítése / Bokatörés gyógyulása

Bokatörés gyógyulásának felgyorsítása lökéshullám kezeléssel

A bokát alapvetően három csont építi fel: a sípcsont, a szárkapocscsont és az ugrócsont. Ha ezen három csont közül sérül egy vagy több csont is a bokaízület közelében, bokatörésről beszélünk. A bokatörés az enyhétől a súlyos törésig terjedhet. Egy enyhe törés nem fog gátat szabni a járásban, de súlyos törések esetén hosszabb lábadozási időre és akár több hónap tehermentesítésre lehet számítani.

Amikor „csak” az egyik csont törik el a bokában, akkor ez rendszerint a szárkapocscsont.

 • A szárkapocscsont alsó vége törik le. Ilyenkor külső bokatörésről beszélünk.
 • Előfordul olyan törés is, amikor a sípcsont is eltörik a szárkapocscsont mellett.

Általában elmondható, hogy minél több csont törik, annál instabilabbá válik a bokaízület. Töréssel egyidőben a szalagok is sérülhetnek. Ezek a szalagok a stabilitást segítik, helyén tartják a csontokat, az ízületet.

Mi okozhatja a bokatöréseket?

 • olyan sérülések, ahol a boka csavarodása jön létre
 • boka kifordulása egy rossz lépés következtében
 • megbotlás, esés miatt létrejövő törés
 • közlekedési baleset

Milyen tüneteket tapasztalhat bokatörés esetén?

Nagyon fontos, hogy az alábbi tünetek előfordulása esetén sor kerüljön a megfelelő vizsgálatok elvégzésére, mert egy súlyos bokaficam hasonló tünetekkel járhat, mint egy bokatörés, viszont a két különböző sérülés különböző ellátást igényel.

 • azonnali erős fájdalom
 • duzzanat
 • véraláfutás
 • érintésre fájdalmas az adott terület
 • előfordulhat, hogy fájdalmas a lábra való testsúlyhelyezés
 • deformitás, főként akkor, hogyha a bokaízület ficamodik is

Milyen vizsgálatokra számíthat?

A törés önmagában általában diagnosztizálható röntgen segítségével. Bonyolultabb, darabos törésnél szükség lehet CT elvégzésére, mely segít még pontosabb képet mutatni a törés pontos elhelyezkedéséről, valamint segíti megtervezni a műtétet, amennyiben szükség van rá. MRI vizsgálatra is szükség lehet abban az esetben, ha fennáll a szalagsérülés gyanúja, hiszen az MRI nem csak a csontokat, hanem a lágyrészeket (pl. szalagokat) is megmutatja.

Képalkotó eljárások mellett, fizikális vizsgálatokkal, sérülés körülményeinek feltérképezésével próbálunk pontosabb képet kapni a trauma jellegéről, helyéről.

Milyen kezeléseket alkalmaznak bokatörés esetén?

Attól függően, hogy milyen súlyos sérülésről van szó, többféle kezelést is alkalmazhatnak. Megkülönböztetünk műtéti és műtétet nem igénylő, úgynevezett konzervatív terápiát.

Bokatörés műtéti kezelése

bokatörés műtéti rögzítéseMűtétre akkor kerülhet sor, hogyha a csontvégek könnyen elmozdulnak egymáshoz képest, és a külső rögzítés (pl. gipsz) nem elegendő ahhoz, hogy stabilizálja a törött csontvégeket a helyes pozícióban. Műtét során belső rögzítéssel (pl. csavar, lemez, szeg) stabilizálják a csontot, így az már elmozdulásmentesen képes tovább gyógyulni, összeforrni.

Műtét szükséges akkor is, ha egy vagy több szalagban teljes szakadás jön létre, tehát nincsenek olyan pontok, ahol még csatlakozna egymáshoz a szalag. Ilyenkor szükséges újból összeilleszteni, megvarrni ezeket a szalagokat, hogy tudják stabilizálni a különböző mozgások során a bokaízületet.

A műtét stabilizálja a törött csontvégeket, és biztosítja a törött csontvégek átépüléséhez szükséges stabilitást, elmozdulásmentességet.

Amikor a külső rögzítés is elég

 begipszelt bokaízületElőfordulhat viszont az is, hogy elegendő a külső rögzítés is, és nincsen szükség műtéti beavatkozásra.

 • Ez akkor lehetséges, ha a csonttörés stabil, tehát a csontvégek nem mozdultak el egymáshoz képest.
 • Vagy ha el is mozdultak, a helyretétel (repozíció) után már nem mozdulnak el újból.

Ilyenkor általában 1-2 hét fekvőgipszet, majd ezt követően 4-6 hét járógipszet fog javasolni a törést kezelő orvos.

Bokatörés után sokszor megfigyelhető, hogy az érintett bokaízület nem lesz már olyan mozgékony, mint a sérülés előtt. Sokáig ugyanis duzzadt, fájdalmas, így kíméli az ízületet, vagy éppen a külső rögzítés miatt nem tudja mozgatni a bokáját, és a különböző mozgásirányok beszűkülnek.

A boka mozgékonyságának csökkenése miatt lába nehezebben tud alkalmazkodni a járás közben a lábára ható különböző energiáknak, így sokkal gyakrabban előfordulhat lábfájdalom.

Ne halogassa az orvos felkeresését, ha bokatörés gyanúja áll fenn. Menjen minél hamarabb orvoshoz, hiszen fontos, hogy megfelelően lássák el törését. Nem megfelelő, vagy késői kezelés esetén deformitások alakulhatnak ki. Ez pedig nem csak lábfájdalmakhoz, a bokaízületben található porcok gyorsabb kopásához, a cipőfelvétel nehézségéhez vezethet, hanem még egy rosszul összeforrt boka esztétikailag is szembetűnő.

Mennyi a bokatörés gyógyulási ideje?

 • A szárkapocscsont törésénél, külső bokatörésnél egy rövid gipsszel elég csak a bokaízületet rögzíteni.
 • A sípcsont és a szárkapocscsont együttes törésénél azonban már hosszú gipszre van szükség, amely a lábujjaktól egészen az ágyékhajlatig rögzíti a stabilitásukat vesztett ízületeket.

Külső bokatörésnél a rövid gipsz 4-6 hétig van fenn. Ha azonban mindkét csont (szárkapocscsont és a sípcsont) eltörik, illetve a lábszár vagy a combcsont töréséről van szó, akkor akár 8 hétig is szükség van a gipszre.

Lökéshullám terápiával felgyorsítható a csontgyógyulás!

Intsen búcsút a hosszantartó rögzítésnek, az ágybanfekvésnek és a mozgáshiánynak!

Lökéshullám terápiával mellékhatások nélkül tudjuk felgyorsítani szervezete saját öngyógyító folyamatát. Segítjük a szervezetét, hogy hamarabb össze tudja forrasztani törött csontjait.

Gyorsabb csontgyógyulással a rehabilitációs idő lecsökkenthető, így minél hamarabb visszatérhet élete a megszokott fájdalommentes kerékvágásba.

 • Nem kell hosszú ideig szenvednie minden egyes lépéssel.
 • Újból felveheti a legszebb cipőit, mert újra fel fognak menni a lábára.
 • Mivel hamarabb mozgásba hozhatja lábait, kevésbé gyengülnek le izmai, és lába mozgékonyságát is hamarabb visszanyerheti.
 • Nem mellesleg a bokaízületben található csontvégek porcai is nagyobb biztonságban vannak a sérült boka gyors és teljes mértékű gyógyulásakor.

Gyógytorna bokatörése után

A fájdalom mérséklődésével, a duzzanat visszahúzódásával, és a szövetek fokozatos regenerálódásával el fog jutni abba a fázisba, amikor elhagyható lesz a vízszintes helyzetben végzett tehermentesítő, duzzanat csökkentő torna.

Ilyenkor már a boka környéki izmok megerősítésére kell törekednie a teljes testsúlyát mozgatni képes erő visszaszerzése érdekében. Ezek a gyakorlatok kezdetben akár kapaszkodás mellett végrehajtott erősítések is lehetnek.

 • Például alapos bemelegítés után gyakorolhatja a lábujjra emelkedések, kitörések, elasztikus szalaggal szembeni erőkifejtések végzését.

Ezt követően jöhetnek majd a járó gyakorlatok, amely már átvezetés az instabil helyzetek felé.
Ezt követően az erőfejlesztés sikerességével haladhat tovább az egyensúlyfejlesztés irányába.

Ez is mutatja tehát, hogy a rehabilitáció időszakában mindent meg kell tennie azért, hogy bokaízülete visszanyerje korábbi mozgástartományát, stabilitását és erejét. Bokája törés előtti állapotának visszerzéséért lelkiismeretesen dolgoznia kell.

Lökéshullámmal és gyógytornával felgyorsítaná bokatörésének gyógyulását?

 • Dr. Hargitai Gergely traumatológusA törött csont átépülésének, és csontképződésének fokozódásával várjuk a kezelésre előzetes bejelentkezés alapján.
 • A kezelésről érdeklődni, és bejelentkezni+36-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • A konzultáción traumatológus, baleseti sebész szakorvosunk megvizsgálja bokatörése állapotát, a gyógyulás előrehaladását, és teljes körűen tájékoztatja a lökéshullám terápiáról, és kezelése várható eredményéről.
 • Önnek nincs kockázata. Bokatörése gyógyulásának felgyorsítására a lökéshullám terápiát csak akkor fogja javasolni, ha gyógyulásának elősegítésére komoly esélye van. A konzultáció után már Ön is tisztán fogja látni bokatörésének gyorsabb gyógyulási lehetőségét.
 • Eljön hozzánk bokatörése gyorsabb gyógyulásáért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.