Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Pajzsmirigy betegség / Pajzsmirigy göb

Pajzsmirigy göb kezelése mellékhatások nélkül, természetes gyógymódokkal

pajzsmirigy göbA pajzsmirigy göb olyan csomó a pajzsmirigyben, ami lehet tömör és folyadékkal teli ciszta is. Ezeknek a göböknek a nagy többsége teljesen ártalmatlan. Oda kell azonban figyelni rájuk, mert ritkán ugyan, de elrákosodhatnak a göbök, és ezért ennek a megelőzésére kezelésre van szükség.

A pajzsmirigy göbösödés a nőknél gyakoribb. Életük során a nők négy százalékánál, míg a férfiak egy százalékánál alakul ki egy vagy több göb a pajzsmirigyben. Ennek egyik fontos oka az, hogy a göbösödés gyakran kialakul a terhesség alatt.

A pajzsmirigy göb kialakulásának lehetséges okai

ivóvíz jódtartalma MagyarországonA pajzsmirigy tökéletes működéséhez és megfelelő hormontermeléséhez jódra van szükség. Magyarország területének négyötöd részén azonban az ivóvíznek nincs meg a szükséges jódtartalma. Ez azt jelenti, hogy az ivóvíz jódtartalma 25 mikrogramm/liter alatt van. Nézze csak meg az Országos Közegészségügyi Intézet által készített térképen a rózsaszínnel jelzett területeket! Ön az ország melyik területén lakik?

Emellett pedig a terhesség időszakában még meg is nő a szervezet jódszükséglete.

A felnőtt szervezetnek napi 150 mikrogramm jódra van szüksége. A terhesség időszakában azonban a napi jódszükséglet felemelkedik 200-250 mikrogrammra is. Könnyen belátható, hogy az egyébként is elégtelen jódtartalmú ivóvízből ezt a jódszükségletet nem tudja biztosítani pajzsmirigye tökéletes működéséhez. Különösen a várandósság idején. A jódellátás elégtelensége pedig könnyű táptalaja lehet a pajzsmirigy göbök megjelenésének, illetve a már meglévő göbök nagyobbodásának.

Ezt olvasva könnyen gondolhatja, hogy akkor a jódhiány pótlásával ezt a problémát könnyen megszüntetheti.

 • Ez így is van, azonban a pajzsmirigy gyulladása vagy túlműködése esetén a jód pótlása nemhogy segítene, hanem még ront is az állapotán, és panaszai súlyosbodását okozhatja.
 • Ne kezdjen tehát hozzá a jódozott só vagy a különféle jódtartalmú vitaminok szedéséhez addig, amíg nem ismeri pontosan panaszai okát. A mellékhatásokkal ugyanis többet árthat, mint amennyit használ.

Az örökletes tényezők is szerepet játszanak a göbös pajzsmirigy kialakulásában.

Említettem már, hogy a nőknél – különösen a várandósság ideje alatt – nagyobb arányban fordul elő, mint a férfiaknál. Emellett az életkornak is szerepe van a göbösödés gyakoriságában. Idősebb korban gyakrabban jelentkezik.

Az életmód is befolyásolja a pajzsmirigy göbök megjelenésének valószínűségét. A dohányzás növeli a göbök kialakulásának veszélyét.

A pajzsmirigy göb lehet meleg vagy hideg is

Ha például tapintás útján vagy a nyakon megjelenő duzzanat vizsgálatakor felmerül a pajzsmirigy göb gyanúja, akkor ezt ki kell vizsgálni. Meg kell határozni a göbök számát, méretét és jellegét is.

Az endokrinológus a panaszok részletes kikérdezése után tapintással megvizsgálja a pajzsmirigy területét. A tapintásos vizsgálatkor az 1 centiméteres, illetve az ennél nagyobb göb érzékelhető jól. Ultrahang vizsgálattal azonban az ennél kisebb göbök is felfedezhetők. Az ultrahanggal tehát nemcsak a göbök számát, hanem azok méretét is meg lehet határozni.

A göbök jellegének vizsgálatához izotópos vizsgálatra van szükség.

 • A meleg göbök jóval gyakoribbak. Pajzsmirigy túlműködést okozhatnak, de egyébként szerencsére ártalmatlanok, veszélytelenek az esetek döntő többségében. Lehetnek azonban kivételek is. Ezért szükséges az alapos vizsgálat.
 • A hideg göbök viszont daganatos elváltozásra utalhatnak, ezért különösen komolyan kell venni a kivizsgálásukat. A hideg göb is lehet azonban ártalmatlan, veszélytelen, erről azonban csak alapos vizsgálat alapján lehet meggyőződni.

Az izotópos vizsgálat során a hideg göb nem vesz fel izotópot, ezért a felvételen a göb helyén egy hideg, kék terület látszódik. A hideg göb rosszindulatú is lehet, ezért ilyenkor az izotópos vizsgálat mellett még kötelezően el kell végezni a szövettani vizsgálatot is, az esetleges rosszindulatú elváltozás kizárásához. Ez a göbösödések 1-2%-ánál fordul elő, de hideg göbnél nagyobb arányú ez, ezért mindenképp szükség van a citológiai vizsgálat elvégzésére.

A meleg göb viszont bőségesen tárol izotópot, ezért a göb helye a képen piros színű. A meleg göb általában ártalmatlan, és ugyan a pajzsmirigy túlműködés tünetei társulhatnak hozzá, mégis nagyon jó eséllyel gyógyítható.

A pajzsmirigy göb kezeléséhez az esetek nagy többségében nincs szükség pajzsmirigy műtétre

A göbös pajzsmirigy teljes körű vizsgálata után a göbösödés okától függően egyénre szabott kezelésre van szükség.

Daganatos elváltozásnál pajzsmirigy műtét elvégzése szükséges.

Az ártalmatlan, meleg pajzsmirigy göbök azonban nemcsak gyógyszeres kezeléssel, hanem mellékhatások nélküli természetgyógyászati módszerekkel és életmódja megváltoztatásával is nagyon jó arányban kezelhetők.

Pajzsmirigy ciszta felszívódása

A jóindulatú göbök egy része a folyadékkal töltött pajzsmirigy ciszta, amely akár magától is elmúlhat, felszívódhat. Ha viszont nem szívódik fel magától a cisztában lévő folyadék, és nő a ciszta mérete, akkor az eltávolítására általában műtétet javasolnak. Erre azonban a legtöbbször nem lenne szükség, mert a folyadékkal töltött tömlő a mellékhatások nélküli természetgyógyászati kezelésektől is visszahúzódhat.

 • Ön szerint megéri a mellékhatások nélküli kezelés, ha ezzel elkerülheti a műtétet?

Mónikának eltűnt a pajzsmirigy göb

„Pajzsmirigyem bal lebenyében az UH-os Vizsgálat egy 13mm-es göböt mutatott ki. Az endokrinológus szerint ez olyan nagyság már, amit meg kell szúrni és tovább vizsgálni.

Én nagyon féltem a szúrástól és igaz, hogy még soha nem jártam természetgyógyásznál, de más segítség hiányában meg kellett próbálnom. Az interneten találtam Benke Ritára, aki akupunktúrás kezelést, talpmasszázst és gyógytea keveréket ajánlott.

Kb a 6. kezelés után csináltattam egy ellenőrző UH-os vizsgálatot. Az orvos legnagyobb meglepetésére ellentétben a korábbi lelettel – a göb nem volt látható!

Így alakult ki az én bizalmam a természetgyógyászat iránt, és nagyon köszönöm a segítséget.

u.i.: A 13mm-es göb mellett volt még egy 6 mm-es is, az első lelet szerint, ami szintén „eltűnt” a 6 kezelés miatt.
Bné Mónika” - 2016.12.02.

Pajzsmirigy műtét helyett megállt a göb növekedése

Pajzsmirigy göböm kapcsán műtétet javasoltak nekem. Mivel a szakmaiságon kívül semmi nem igazolta számomra, elutasítottam azt, és elkezdtem alternatív gyógymódok után keresni. Így találtam a Harmónia Centrumra és azon kívül Benke Rita természetgyógyászra.

Nagy bizalommal és izgalommal jöttem az első alkalomra, s a bérlet ideje alatt az előbbi nőtt, az utóbbi elmúlt. Mindig kellemes volt a Ritával való idő, bár egy-két kellemetlen szúrás is előfordult, de semmiképp nem volt eltántorító.

Az ellenőrző vizsgálatok szerint a göb ugyan még létezik, de legalább nem nőtt. Most csak azért hagyom abba a kezelést, mert a várandósságomra fordítom külső és belső figyelmem. Abban maradtunk Ritával, hogy amennyiben a későbbiekben is szükséges lesz a kezelés, jövök hozzá. Addig is sok szeretettel gondolok Rá, kedves személyiségére, biztató szavaira, öleléseire és arra, hogy bármikor számíthatok a melegségére.

Hálás köszönettel, ezen új és maradandó élményért!
Gecse Zsófia” - 2017.02.28-04.11.

Pajzsmirigy göbét szeretné Ön is elmúlasztani műtét nélkül?

Megszabadulna pajzsmirigy göbétől mellékhatások nélkül?

Benke Rita természetgyógyászSzeretne találkozni, és beszélni Benke Rita természetgyógyász, reflexológus, fülakupunktúrás addiktológussal pajzsmirigy göbösödésének mellékhatások nélküli, eredményes kezeléséről?

 • A konzultációra előzetes bejelentkezés alapján 30 év tapasztalatával várja Rita.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt.
 • Az első konzultáción alapos állapotfelmérésre kerül sor, amely alapján megállapítható, hogy a sikerhez milyen életmódbeli változások és kezelések (talpreflexológia, talpmasszázs, fülakupunktúra, gyógyteák stb.) szükségesek.
 • Kérjük hozza magával a konzultációra göbös pajzsmirigye vizsgálatának leleteit is.
 • Eljön Ritához pajzsmirigy göbe elmúlasztásáért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.