Ha egészséges, akkor a vérében keringő húgysav jelentős része, mintegy kétharmada, vagy még több is a vesén keresztül választódik ki a szervezetéből. A húgysav fennmaradó része pedig a bélrendszeren át, illetve az ízzadtsággal ürül ki a szervezetéből. A húgysav magas szintje azonban veszélyes lehet.
A húgysav a purin vegyületek lebomlásából keletkezik, a purin pedig a fehérjét tartalmazó élelmiszerek elfogyasztásakor kerül a szervezetébe. Az elfogyasztott fehérjét tartalmazó élelmiszerek az emésztéskor purinná, húgysavvá alakulnak át, és bekerülnek a keringésbe.
Az egészséges embernél, normális körülmények között a húgysav termelése és kiválasztása egyensúlyban van. A kiválasztás működése révén a húgysav szintje nem emelkedik meg, és nem tud felhalmozódni.
A húgysav egészséges, normál szintje a férfiaknál magasabb:
Ez azt is jelenti, hogy a nőknél nagyobb arányban okozhat problémát a szervezet magas húgysav szintje.
A húgysav mindaddig nem okoz gondot, amíg egyensúlyban van a termelődés és a kiválasztás. Ha viszont a húgysav termelődése és kiválasztása nincs egyensúlyban, akkor megemelkedhet a húgysav szintje a szervezetben. A húgysav magas szintje a vérben is kimutatható.
A húgysavszint alakulását befolyásolja a nemünk is. Amint látta, a férfiaknál magasabb. A változókort elérve azonban megemelkedik a nőknél is.
Emellett még az életkorunk és a táplálkozásunk is befolyásoló tényező. Az évek számának emelkedésével növekszik a húgysav szintje is. A táplálkozásunk pedig a fehérjedús élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztásakor emeli meg a húgysav szintjét.
Nem véletlenül, az emelkedett húgysavszint két esetben fordulhat elő. Akkor, ha nagymértékben termelődik a húgysav a szervezetben, illetve ha csökken a kiválasztódása.
A húgysavszint lehet alacsony is néha, mert például a C-vitamin túlzott mértékű fogyasztása is alacsony húgysavszintet eredményezhet.
A tartósan túl magas húgysavszint a hidegebb ízületekben nátrium-urát kristályok formájában kikristályosodhat, és ezzel gyulladást okoz. Így alakul ki a köszvény. A köszvény örökletes betegség. Ezen kívül azonban tagadhatatlan, hogy a jóléti társadalom betegségeként, a fehérjetartalmú ételek túlzott fogyasztásával növekszik meg a köszvényes rohamok jelentkezésének az aránya.
Nemcsak az ízületekben rakódhat le, hiszen nagyrészt a vesén keresztül távozik a szervezetből, a vese választja ki a vizeletből. Ezért a vesében is felhalmozódhat és lerakódhat a húgysav, és ott vesekőként kristályosodhat ki.
Érdemes azonban tudni azt is, hogy a magas húgysavszint önmagában nem feltétlenül baj, mert nem minden esetben okoz köszvényt. Nem minden esetben csapódnak ki a nátrium-urát kristályok az ízületekben.
A fehérjedús ételek túlzott mértékű fogyasztása azonban a köszvény, illetve a vesekő képződés mellett is komoly kockázati tényezőt jelent. Azért, mert ilyen életmódnál, a húgysav túlzottan magas szintjén jóval nagyobb arányban veszélyezteti a magas vérnyomás kialakulása, az elhízás és a cukorbetegség jelentkezése is.
A puringazdag étrend tehát nemcsak a köszvényes rohamok előidézésével, ízületi fájdalmak okozásával, vesekő képződéssel tudja rombolni az egészségét.
Ha magas szervezetében a húgysav szintje, akkor az életmódját érdemes átalakítani a köszvényes rohamok elkerülése érdekében.
Ilyenkor a legfontosabb az étkezésének átalakítása. A fájdalmas köszvényes rohamok megelőzéséért annyit tegyen, hogy kerüli a magas purintartalmú, fehérjében dús ételek fogyasztását. Különösen a vöröshúsok, kolbászok fogyasztását mellőzze. Vagy legalábbis csökkentse drasztikusan étrendjében. A húsféleségek közül zsírszegény húsokat fogyasszon, például gépsonkát, virslit és különféle baromfihúsokat. Ezeknek alacsony a purinszintje.
Az állati fehérjék közül hasznos a tejtermékek és a tojás fogyasztása, mert ezek purin tartalma alacsony. Növelje étrendjében ezeknek a fogyasztását, és figyeljen a zsírszegény étrendre. Már ezzel is sokat tesz a köszvényes rohamok megelőzéséért.
Csökkenti a húgysav szintjét a rostokban gazdag, magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása is.
Fontos még a bőséges folyadék fogyasztása is, mert a bőséges vizelet ürítés is mossa ki a szervezetből a húgysavat. Naponta legalább másfél, de inkább két, két és fél liter folyadékot igyon meg. A több folyadék fogyasztásának többszörösen jó hatása lesz egészségére. Az alacsonyabb purinszint mellett jobb lesz a méregtelenítése, alacsonyabb lehet a vérnyomása, és elkerülheti a fejfájást is.
Nagymértékben csökkenteni kell az alkohol fogyasztását, mert az alkohol fokozza a húgysav termelődését ugyanakkor gátolja ennek a kiválasztását.
Önnek lesz hasznos, ha elkezd rendszeresen mozogni, mert ez nemcsak az ízületeinek tesz jót, hanem az emésztését is segíti, és ezzel az elhízást is megelőzi. A köszvényes betegek jelentős része, háromnegyede elhízott vagy túlsúlyos.
Ha idejében derül ki hajlama a húgysav ízületekben való kikristályosodására, akkor az életmódjának átalakításával jó esélye van a megfelelő húgysavszint elérésére. Ha viszont ezek az életmódbeli változtatások nem elegendőek, akkor a húgysav szintjét csökkentő gyógyszereknek a szedése lehet a megoldás. Ez előtt azonban mindenképp meg kell nézni azt, hogy életmódjának az átalakításával kordában tudja-e tartani a betegségét.
Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni
Hoppá...! Más vizekre szeretne evezni gyógyulásáért.
Biztos, hogy ez a legjobb megoldás?
Ha ezek után is elkattint a honlapunkról, akkor kívánom Önnek, hogy találja meg azt a partner gyógyítóját, aki egész életén keresztül hasznos tanácsokkal látja majd el Önt gyógyulásáért és egészsége megőrzéséért.