Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Ízületi gyulladás kezelése / Köszvény kezelése / Magas húgysavszint csökkentése

Magas húgysav szintjének csökkentése

Ha egészséges, akkor a vérében keringő húgysav jelentős része, mintegy kétharmada, vagy még több is a vesén keresztül választódik ki a szervezetéből. A húgysav fennmaradó része pedig a bélrendszeren át, illetve az ízzadtsággal ürül ki a szervezetéből. A húgysav magas szintje azonban veszélyes lehet.

Magas húgysav szint mit jelent és mit okozhat?

A húgysav a purin vegyületek lebomlásából keletkezik, a purin pedig a fehérjét tartalmazó élelmiszerek elfogyasztásakor kerül a szervezetébe. Az elfogyasztott fehérjét tartalmazó élelmiszerek az emésztéskor purinná, húgysavvá alakulnak át, és bekerülnek a keringésbe.

Az egészséges embernél, normális körülmények között a húgysav termelése és kiválasztása egyensúlyban van. A kiválasztás működése révén a húgysav szintje nem emelkedik meg, és nem tud felhalmozódni.

A húgysav egészséges, normál szintje a férfiaknál magasabb:

 • férfiaknál: 220-420 µmol/l
 • nőknél: 140-340 µmol/l

Ez azt is jelenti, hogy a nőknél nagyobb arányban okozhat problémát a szervezet magas húgysav szintje.

A húgysav mindaddig nem okoz gondot, amíg egyensúlyban van a termelődés és a kiválasztás. Ha viszont a húgysav termelődése és kiválasztása nincs egyensúlyban, akkor megemelkedhet a húgysav szintje a szervezetben. A húgysav magas szintje a vérben is kimutatható.

Mikor mérhetnek magas húgysavszintet a szervezetében?

A húgysavszint alakulását befolyásolja a nemünk is. Amint látta, a férfiaknál magasabb. A változókort elérve azonban megemelkedik a nőknél is.

Emellett még az életkorunk és a táplálkozásunk is befolyásoló tényező. Az évek számának emelkedésével növekszik a húgysav szintje is. A táplálkozásunk pedig a fehérjedús élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztásakor emeli meg a húgysav szintjét.

Nem véletlenül, az emelkedett húgysavszint két esetben fordulhat elő. Akkor, ha nagymértékben termelődik a húgysav a szervezetben, illetve ha csökken a kiválasztódása.

 • A húgysav fokozott termelődése a magas purintartalmú ételek fogyasztásakor jelentkezik. Különösen a vöröshúsok, állati belsőségek, kolbászfélék fogyasztásakor magas a szervezet purintartalma.
 • A szervezetben keletkezett húgysav jelentős részét a vese választja ki, ezért ha a vese húgysav kiválasztása nem működik megfelelően, pl. a vese valamilyen betegsége vagy cukorbetegség miatt, akkor szintén megemelkedik a szervezet húgysav tartalma.
 • Természetesen más betegségek, például fehérvérűség, illetve a daganatos betegségek kezelése miatti kemoterápia idején is megemelkedik a szervezet húgysavszintje.

A húgysavszint lehet alacsony is néha, mert például a C-vitamin túlzott mértékű fogyasztása is alacsony húgysavszintet eredményezhet.

Mit okoz a magas húgysavszint?

A tartósan túl magas húgysavszint a hidegebb ízületekben nátrium-urát kristályok formájában kikristályosodhat, és ezzel gyulladást okoz. Így alakul ki a köszvény. A köszvény örökletes betegség. Ezen kívül azonban tagadhatatlan, hogy a jóléti társadalom betegségeként, a fehérjetartalmú ételek túlzott fogyasztásával növekszik meg a köszvényes rohamok jelentkezésének az aránya.

Nemcsak az ízületekben rakódhat le, hiszen nagyrészt a vesén keresztül távozik a szervezetből, a vese választja ki a vizeletből. Ezért a vesében is felhalmozódhat és lerakódhat a húgysav, és ott vesekőként kristályosodhat ki.

Érdemes azonban tudni azt is, hogy a magas húgysavszint önmagában nem feltétlenül baj, mert nem minden esetben okoz köszvényt. Nem minden esetben csapódnak ki a nátrium-urát kristályok az ízületekben.

A fehérjedús ételek túlzott mértékű fogyasztása azonban a köszvény illetve a vesekő képződés mellett is komoly kockázati tényezőt jelent, mert ilyen életmódnál jóval nagyobb arányban jelentkezik a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség a húgysav túlzottan magas szintjén.

 • A magas húgysavszint nem minden esetben okoz köszvényt, és ez mindenképp jó hír.
 • Elrettentésül viszont jó, ha tudja, hogy magas húgysavszintnél 10-szer gyakrabban fordul elő a magasvérnyomás betegség.
 • Az egyéb szív és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség pedig háromszor olyan gyakran fordul elő.

A puringazdag étrend tehát nemcsak a köszvényes rohamok előidézésével, ízületi fájdalmak okozásával, vesekő képződéssel tudja rombolni az egészségét.

Magas húgysavszint ellen mit tehet?

Ha magas szervezetében a húgysav szintje, akkor az életmódját kell átalakítani a köszvényes rohamok elkerülése érdekében.

 1. Ilyenkor a legfontosabb az étkezésének átalakítása. Kerülni kell a magas purintartalmú, fehérjében dús ételek fogyasztását. Csökkenti a húgysav szintjét a rostokban gazdag, magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása is.
  • A zöldségek, gyümölcsök fogyasztása nemcsak rost és folyadéktartalmuk miatt előnyös, hanem magas C-vitamin tartalmuk miatt is. A C-vitamin ugyanis antioxidáns tartalma miatt is csökkenti a purinszintet.
  • A meggy, a cseresznye vagy a szeder fogyasztása is gyulladást csökkentő hatása miatt csökkenti a magas húgysavszintet.
 2. Fontos még a bőséges folyadék fogyasztása is, mert a bőséges vizelet ürítés is mossa ki a szervezetből a húgysavat. Naponta legalább másfél, de inkább két, két és fél liter folyadékot igyon meg.
 3. Nagymértékben csökkenteni kell az alkohol fogyasztását, mert az alkohol fokozza a húgysav termelődését ugyanakkor gátolja ennek a kiválasztását.
 4. Mindenképp hasznos, ha elkezd rendszeresen mozogni, mert ez nemcsak az ízületeinek tesz jót, hanem az emésztését is segíti,és ezzel az elhízást is megakadályozza. A köszvényes betegek jelentős része, háromnegyede elhízott vagy túlsúlyos.

Ha idejében derül ki hajlama a húgysav ízületekben való kikristályosodására, akkor az életmódjának átalakításával jó esélye van a megfelelő húgysavszint elérésére. Ha viszont ezek az életmódbeli változtatások nem elegendőek, akkor a húgysav szintjét csökkentő gyógyszereknek a szedése lehet a megoldás. Ez előtt azonban mindenképp meg kell nézni azt, hogy életmódjának az átalakításával kordában tudja-e tartani a betegségét.

Eljön hozzánk a húgysav magas szintjének csökkentéséért?

 • 30 perces gyógyító figyelem várja Dr. Szeles Flórián reumatológus konzultációján.
 • Beszélni szeretne reumatológusunkkal magas húgysavszintjének csökkentéséről?
 • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várja szakorvosunk.
 • Munkaidőben hívja+36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción szakorvosunk megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt húgysavszintje jelenlegi állapotáról. A vizsgálat alapján életmódváltást, panaszait enyhítő kezelést és fizioterápiás (gyógyszer nélküli természetes kezelési módot, pl. gyógyvizet) javasol.
 • Reumatológusunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról.
 • A panaszait enyhítő megoldás még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával leleteit is. Természetesen akkor, ha vannak.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.