Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Gerincfájdalom kezelése / Nyakfájás kezelése

Nyakfájás kezelése gyógytornával, gerinctornával

Fáj a nyaka, és fájdalmát szeretné megszüntetni?

Érdemes ehhez kideríteni a nyakfájás okát.

 1. Rossz a tartása, és lehet, hogy ez okozza nyaka fájdalmát?
 2. Vagy rendszeresen ismétlődő mozdulatokat végez munkája közben?
 3. Talán a féloldalas válltáska cipelése okozhatja panaszait?

Nyaka keskeny, de rendkívül fontos kapocs a törzs és a fej között. A nyaki fájdalom éppen ezért gyakori. Figyelmet, és azonnali kezelést igényel.

A nyaki fájdalom oka tartáshiba is lehet

nyaki mozgások vizsgálataA mobiltelefonok, tabletek és egyéb okos készülékek segítenek Önnek lépést tartani a világgal. És közben pedig okozhatják nyaka fájdalmát is. Bizony itt is igaz, hogy valamit valamiért. Tájékozottságáért nyaka fájdalmával fizet.

 • Tájékozottságáért cserébe azonban nem kell adnia nyaka fájdalmát.
 • Fájdalommentességéhez csak egy kis odafigyelésre, nyakfájdalma okának feltárására, és helyes testtartása kialakítására van szüksége.

A kérdések közül melyik igaz Önre?

 • A következők közül melyik helyzetben érzi találva magát?

Sokat mobilozik?

Naponta akár egy óránál is többet beszél mobilon, és még az időbeosztását is a mobiltelefonjában rendszerezi. Ehhez pedig hosszú perceken vagy órákon át lefelé néz maga elé a tenyerében tartott mobilra. Amikor pedig végre felemeli a tekintetét, úgy érzi, hogy merev nyakizmai hónapról hónapra egyre elkeseredettebben próbálják emelni fejét?

mobilozás

Íróasztalnál dolgozik?

Tekintete jár papírról papírra, teste unottan roskad össze a székben, és hiába jelzi nyaka az egyet nem értését, a munka hevében észre sem veszi, csak mikor már felerősödik fájdalma?

 • Pedig tehetne ellene, néhány apró figyelmességgel.

ülőmunka irodában

Sokat számítógépezik?

Munkája közben a billentyűzet felett görnyed, és időnként görcsös, hasogató nyakfájdalma van? Esetleg vállát is merevnek érzi, és zúg a feje?

A kijelzők, monitorok és iratok hosszú ideig tartó merev figyelése nyakát olyan pózba kényszeríti, ahol az izmok egy része inaktívvá válik, másik része pedig állandó feszülés alatt áll. Ráadásul egyik izom sem dolgozik különösebben. Csak enged a gravitáció húzásának. Közben pedig egyre lejjebb, és lejjebb esik nyaka, és egyre gyengébbé vállnak nyakizmai.

 • Talán már Ön is tapasztalta, hogy tartós mobilhasználat után befeszül a nyaka, mellkasa, válla. Nehezebben mozog karja is, és nezebben vesz mély levegőt.
 • Ez azért lehetséges, mert nyakizmai kapcsolatban állnak lapockájával, háti gerincével. A karja mereven tartja a készüléket, amely mellizmai, vállizmai kötöttségét eredményezik.
 • Tehát nyaka mellett háta és válla is részesévé válik fájdalmának.

A nyak panaszai sosem önállóan jelennek meg. A nyak fájdalom kapcsolatban áll a környező testrészekkel, szervekkel. Egymás panaszait nem csupán átvenni tudják, de felerősíteni is, ezért kell teste jelzéseit figyelni, és mielőbb reagálni rá.

számítógépes munka

Hosszú órákon át ül a volánnál?

Napi szinten kell órákon át vezetnie? Nyaka ekkor a két rossz között, a mozdulatlanság illetve a lámpák kényelmetlen helyzetű lesése között váltakozik, ráadásul a mélyre ülő helyzetben a nyaka egy kényelmetlen helyzetbe kerül a gerinc domborulása miatt.

rendszeres vezetés

Kikapcsolódásként is különböző kijelzőket figyel?

Pedig az izmoknak szüksége van használatra, mozgásra. Munka után igyekezzen valami olyan tevékenységet választani, amely hagyja pihenni fejét, szemét, idegeit, azonban lehetőséget teremt a test felfrissülésére, átmozgatja teljes testének izomzatát! A nyak izmok közül azokat kell kiemelkedően tornáztatni, amelyek a hétköznapokban nem jutnak szerephez.

szabadidős programok

A párnája, fekvőhelye kényelmes?

Alváskor fontos a megfelelő párnaválasztás, hiszen több órán át ezen nyugszik a feje, és nyaka. Ha tud nyugodtan aludni, megfelelő alátámasztásban, akkor kipihenten fog ébredni. Ha kényelmetlen, akkor nem tud megfelelően pihenni sem nyaka, sem Ön.

rossz fekvés

És még sorolhatnám, nap, mint nap mennyi inger éri a nyakát, és tereli azt a fájdalmasság felé. A nyak tehát teste egyik legtöbbet használt, mozgatott része, ezért gyakran alakul ki ezen a területen fájdalom.

Tudja már, hogy mi lehet nyakfájása kiváltó oka?

Melyek lehetnek a nyakfájás okai?

Nyakfájdalom általában az izmokban, valamint a csigolyák területén alakul ki

A fájdalom hátterében állhat

 1. Tartós rossz helyzetben tartás okozta izommerevség.
 2. Túlerőltetés, nem szerencsés gyakorlat kivitelezés során meghúzódó izomzat.
 3. Esetleg porckorong probléma, vagy csigolya érintettség, mely a legkomolyabb szövődményekkel járhat.
 4. Sőt a stressz is kiválthatja a nyak fájdalmát.

A stressz generálta fájdalomnak általában nincsen orvosi képalkotó vizsgálattal kimutatható, igazolható jele. A tartós számítógép használat azonban biztosan stresszfaktor az idegrendszer a keringés és a váz és izomrendszer számára egyaránt.

Milyen mozdulatra fáj a nyaka? Mikor enyhül, és mikor erősödik a fájdalom? 

 • Kisugárzik nyaka fájdalma? Ha igen, akkor meddig?
 • Krónikus nyakfájdalmának mi lehet az oka?
 • Kattintson a linkre! Töltse ki kérdőívünket, és a nyakfájás okának ismeretében szabaduljon meg nyaki fájdalmától.

„Fáj a nyakam!” Nyakfájás ellen mit tehet?

előreálló nyak

Széke jól van beállítva?

Ha irodai munkát végez, és egész nap a számítógép előtt ül, akkor a stressz és a merev fejtartás biztosan részesek a problémában. Vizsgálja meg, a környezete mennyiben súlyosbítja helyzetét. Például ellenőrizze, jó magasságba állította-e a székét, valamint a monitort.

 • Amennyiben túl magasan, esetleg túl alacsonyan helyezkedik el a monitor, akkor ne lepődjön meg, ha estére megfájdul a nyaka.
 • Érdemes tehát az irodai kellékeket olyan magasságba állítani, ami nem terheli meg sem a nyakát, sem a hátát.

nyaki tartásMár kis mértékű nyaki tartásjavítás is hozhat jelentős fájdalom enyhülést. A fej-nyak helyzete ugyanis nagyban befolyásolja a gerincre háruló nyomás mértéket. Gyógytornászaink segítségére lehetnek abban, hogy megtanulja Önmagának ellenőrizni fejtartását. Emlékeztesse magát és társait naponta többször, a tartás javítására.

Kezelje a stresszes helyzeteket!

A stresszes életmód is nyomot hagyhat a nyakán. Ezért érdemes megismerkednie a stresszkezelő technikákkal, például az autogén tréninggel. Egyéni gyógytorna kezeléseinken erre is lehetősége nyílik.

autogén tréning

Tornáztassa a nyakát rendszeresen!

A rendszeresen végzett, állandóan ismétlődő mozdulatok a mozgással igénybevett izmok és ízületek kimerülését, túlerőltetését okozhatják. Ez nemcsak fájdalmat, hanem a túlerőltetett ízületek gyulladását is okozhatja. Ha például a munkája közben ugyanazokat a mozdulatokat ismétli állandóan, akkor tartson szünetet időnként, és nyújtóztassa ki, mozgassa meg izmait más mozdulatokkal is!

 1. Egy igazán alapos torna átmozgatásból, a mozgásterjedelem maximalizásával indul.
 2. Utána az összes nyakizomerősítésére időt szánnak.
 3. Végül pedig a nyújtás és relaxáció is szerepet kap.

És ez mind bele tud férni 20 percbe, ha megfelelő gyakorlatsort állítunk össze. Igényesebb tornázók a felsőtest izmaikra is fordíthatnak figyelmet, ekkor 40-50 perces tornasorral számolhat.

A gyógymasszázs és a kineziológiai tapasz is segíthet

A már kialakult izomszerkezeti elváltozásokat kezelni szükséges!

 • Feszült izmait gyógymasszázs hozhatja helyre.
 • Izmainak arányos erősítését pedig bízza gyógytornászainkra. A két kezelés kombinációban a leghatékonyabb, hiszen egy feszes izommal nem könnyű megfelelően tornázni, ugyanakkor a kilazított, de meg nem erősített izomzat hamarosan újra panaszossá válik.

kineziológiai tapasz vállraA gyógytorna és gyógymasszázs mellett a kineziológiai tapasz lehet még az Ön segítségére hétköznapjai során. Ez a rugalmas szövet hármas hatással dolgozik észrevétlenül, míg Ön munkahelyén ül:

 1. Egyrészt fokozza az adott terület keringését, lehetőséget teremtve így a szövetek regenerációjára.
 2. Másrészt átveszi az adott izmok terheinek egy részét, így segítve elő annak ellazulását.
 3. Végül azáltal, hogy ellenállást jelent az egyébként nem dolgozó izmoknak, azok erősödéséhez is hozzájárul.

nyaki szakasz sérvesedésenyakfájás vizsgálataDr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunk szakmai tapasztalata szerint ha régóta fennáll rossz tartása, korlátozottnak érzi a nyakmozgásait, és fejfájást tapasztal, vagy szédülést, esetleg karba sugárzó fájdalmat és zsibbadást érez, akkor lehetséges, hogy a nyaki szakasz sérvesedése alakult ki. Ne kockáztassa az egészségét!

 • Ezt mindenképp érdemes ellenőrizni szakorvosi konzultációval.
 • Forduljon bátran Dr. Szeles Flórián reumatológusunkhoz, ha a korábban felsorolt tüneteket tapasztalja. A gerinc problémákat jobb az elején nyakon csípni, mielőtt visszafordíthatatlan károkat okoznak.

Ellenőrizze fekhelyét is

Valószínűleg az Ön életében is előfordult már, hogy reggel kínzó nyakfájdalomra ébredt. Ha igen, akkor érdemes arra koncentrálni, hogy milyen fekhelyen alszik, valamint hogy milyen párnát használ. Ha nem érzi, melyik lenne megfelelő az Ön számára, kérjen segítséget szakértőktől!

Szerencsés esetben napjai egynegyedét, egyharmadát a fekhelyén tölti. Ezért ágya ugyanolyan kiemelkedő szereppel bír, mint a munkakörnyezet kialakítása.

 • Áldozzon a fekhelye és munkakörnyezete beállítására is időt és energiát. Már csak azért is, hogy ne a kezelésre kelljen utána az idejét elpazarolni.
 • Előzze meg fájdalma kialakulását, kiújulását!

kényelmetlen fekvőhely

A nyakfájdalom megelőzése hogyan lehetséges?

fáj a nyaka, válla, hátaA leghatékonyabb megelőzés a rendszeres mozgás.

 • Tehát érdemes munka közben többször felállni, mielőtt még az egyoldalú mozdulatokkal túlerőltetné az állandóan igénybevett izmait, illetve minél többet sportolni.
 • Valamint elengedhetetlen mind a nyakizmok, mind a hátizmok rendszeres mozgatása, erősítése.

Még csak izomfesszessége és fájdalmai vannak?

 • Mozgassa át heti rendszerességgel felsőtestét, nyakát, vállát.
 • Ehhez feladatokat talál az alábbi linken. Ezt a pár feladatot az irodában is könnyen elvégezheti.
 • Személyes foglalkozás keretén belül azonban még alaposabb, még célzottabb feladatokkal is szolgálhatunk az Ön számára.

Izom és kötőszöveti feszességén sokat enyhíthet a korábban már említett alapos gyógy, vagy japán masszázs is. Havi, de még inkább heti rendszerességgel végezve egyensúlyban tarthatja szervezetét.

A kezelések kiegészíthetők továbbá vitalizáló, regeneráló lökéshullám terápiás kezeléssel is, amennyiben Önnek már hónapok óta fennálló makacs fájdalom költözött a vállába és a nyakába.

Mi történhet akkor, ha elhanyagolja nyaka fájdalmát?

nyakfájás kezeléseSemmi jó nem származhat ebből.

 • Az előrehelyezett fejpozíció, a feszességtől egyre rövidülő izmok krónikusan rögzíthetik a nyakat egy eltúlzott S alakban.
 • Mozgástere egyre csökkenni fog, már csak fájdalmasan tud majd tekinteni bármerre.
 • Az alvás is kényelmetlen lesz.
 • Hétköznapjai egyre több kellemetlenséggel járnak, és gyakori vendégévé válik a fejfájás.
 • A megtörő szövetek agyi keringési zavart, memória és gondolkodási nehzéségeket, fülzúgást, valamint idegi panaszokat okozhatnak.
 • Súlyos esetben akár műtéti felszabadítás szükségéig fajulhat a dolog.

Kialakult esetleg már képalkotó vizsgálattal is látható csontos deformitás a nyakában?

 • Ne várja meg, míg visszafordíthatatlanná válik a problémája.

Nyakfájás kezelése a Harmónia Centrumban

Szeretné tudni, hogy mit tehet nyakfájás ellen?

Dr. Szeles Flórián reumatológusKisebb nagyobb rendszerességgel fáj a nyaka?

Ha panaszai régóta fennállnak, esetleg nem szűnnek meg, netán még erősödnek is, akkor érdemes reumatológus szakorvost, vagy gerincspecialista gyógytornászt felkeresni fájdalma enyhítésére.

 1. Mióta fáj a nyaka?
 2. Milyen panaszai vannak?
 3. Mikor jelentkeznek a tünetek?
 4. Milyen kérdései vannak panaszai enyhítéséhez?
 5. Konzultációján az Önnel hozott leteinek átnézése és a nyakfájadalmára vonatkozó kérdések részletes megbeszélése után következik a fájdalmas terület fizikai vizsgálata, a nyak,  hát, vállöv, valamint az egyéb testrészek átfogó vizsgálata.
 6. Akár képalkotó vizsgálatokra is szükség lehet nyakfájása pontos okának megállapításához, és a legjobb kezelési terv összeállításához.
 7. A vizsgálat alapján személyre szabott kezelési tervet állítok össze nyakfájdalma megszüntetésére.
 8. Az első alkalom során megtörténik az állapotfelmérés: A nyak, hát, vállöv, valamint az egyéb testrészek átfogó vizsgálata.
 9. Ezt követően fokozatosan nehezedő gyakorlatokat végzünk, valamint életmódbeli tanácsokkal látjuk el a pácienseinket.
 10. Természetesen minden óra végén összeírjuk az otthon végzendő gyakorlatokat, amelyek rendszeres gyakorlásával Ön is hozzájárulhat a gyógyulásához.

Eljön a Harmóniába nyaki fájdalma megszüntetéséért?

Turkovics Tímea gerinc specialistaSzemélyre szabott gyakorlatsort kér hátfájdalma enyhítésére? Szeretne beszélni Turkovics Tímea gerinc specialista gyógytornászunkkal panaszairól? Tanácsot szeretne kérni?

 1. Gerincspecialistánk állapotának felmérése során elvégzi nyaka, háta, a vállöv, valamint az egyéb testrészek átfogó vizsgálatát.
 2. Ezt követően fokozatosan nehezedő gyakorlatokat végeznek, és életmódbeli tanácsokkal látja el Önt.
 3. A konzultáció végén pedig összeírjuk az otthon végzendő gyakorlatokat, amelyek rendszeres gyakorlásával Ön is hozzájárulhat a gyógyulásához.
 4. A gyakorlatsor még pontosabb összeállításához kérjük hozza magával korábi leleteit is, ha vannak.

Várjuk Önt

 • Reumatológus szakorvosunk és gyógytornászunk bejelentkezés alapján várja Önt.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot! Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt, és a megfelelő szakemberünkhöz ad konzultációt Önnek.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.