Harmónia Centrum
Felfokozott öngyógyulás beindítása
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Sportsérülések kezelése / Izomszakadás kezelése

Izomszakadás kezelése

Izomszakadást szenvedett sportolás közben?
Ha igen, akkor elhagyta a szerencséje, mert az izomszakadás a legfájdalmasabb izomsérülés.

 • Rendszeresen sportol, és közben szenvedett sérülést?
 • Vagy bemelegítés nélkül kezdett hozzá az edzéshez?

izomszakadás vádlibanSokan mondják, hogy „engem nem érhet baj”. Ezzel szemben viszont mindenki szenvedhet komoly sérülést. Akár Ön is, ha nem mozog rendszeresen, és edzetlen izmait valamilyen szokatlan terhelésnek teszi ki. Egy hirtelen, gyors mozdulatnak, irányváltásnak, fékezésnek komoly következményei lehetnek.

 • Talán arra gondol, hogy csak kedvtelésből ütöget egy kicsit, vagy csak passzolnak párat. Ez sem veszélytelen azonban. A játék hevébe belefeledkezve a hirtelen irányváltások és gyors sprintek veszélyesek lehetnek az edzetlen izmok megfelelő bemelegítése nélkül.
 • Az izomszakadás leggyakrabban azoknál az alkalmanként sportoló 40-50 éveseknél fordul elő a legnagyobb arányban, akiknél az izmok regenerálódása már lassabb, rugalmatlanabbak már az izmok a korábban megszokottnál, azonban a lendület, a dinamizmus még megvan. Megfelelő bemelegítés nélkül az edzetlen izmok egy gyors mozdulatra vagy hirtelen irányváltásra könnyen szakadással reagálnak.

Lehet, hogy Ön is emiatt szenvedett izomszakadást?

 • Ha igen, akkor már biztos megtanulta, hogy gyógyulása után, a következő alkalommal már ne maradjon el majd a bemelegítés.

Rendszeres mozgással egyre jobb lesz az edzettségi állapota. Ha nem felejtkezik el az alapos bemelegítésről, és a fokozatos terhelésről, akkor sokkal kevésbé kell tartania a különféle izomsérülésektől.

Ha viszont már megtörtént a baj, akkor izomszakadását kezeltetnie kell.

Gyorsabb gyógyulása felé, első lépésként hívja munkatársainkat a 06-1-269-2946-os telefonszámon!

 • Segítenek Önnek az izomrost szakadás gyógyításában, és tájékoztatják a felépülését meggyorsító lehetőségekről.

Izomszakadás tünetei mik lehetnek?

részleges izomszakadásTeljes és részleges lehet az izomszakadás.

 1. Legfőbb tünet az izomrostok szakadása miatti éles, hirtelen jelentkező fájdalom. Már a részleges izomszakadás is nagy fájdalmat okoz.
 2. Teljes izomszakadásnál akár az is előfordulhat, hogy sérült testrészét nem tudja egyáltalán mozgatni.
 3. A fájdalmon kívül még bevérzés is kialakulhat. Kisebb-nagyobb duzzanat és vérömleny is jelzi a komoly bajt. Legyen óvatos, mert ha mélyebben lévő izom sérült, akkor sérülésének nincs látható nyoma kívülről.
 4. Az ínszalag is megsérülhet a baleset közben.

Melyik a leggyakoribb izomszakadás?

Egy hirtelen mozdulatra leggyakrabban talán a vádliban szakad el az izom. Gyakran előfordul azonban a combizom vagy a vállizom szakadás is.

 • A vádli izomszakadás könnyen bekövetkezhet például egy bemelegítés nélküli, hirtelen irányváltáskor. Bemelegítés nélküli hirtelen mozdulatra azonban bármelyik izma elszakadhat részlegesen vagy akár teljesen is.
 • Ha Önnel is ez történt, akkor mit érzett közvetlenül a szakadás után?

Mennyi lehet az izomszakadás gyógyulási ideje?

A gyógyulás ideje alapvetően három dologtól függ.

 1. Egyrészt attól, hogy mennyire súlyos a sérülés. A részleges izomszakadás gyógyulási ideje természetesen rövidebb, mert kisebb a sérülés, és a részlegesen elszakadt izomrostok hamarabb regenerálódnak.
 2. Másrészt pedig függ attól is, hogy melyik izom szakadt el, mert az alsó végtagot nehezebb nyugalomba helyezni, ezért lassabb a gyógyulása is.
 3. Harmadrészt pedig a teljesen vagy részlegesen elszakadt izom használatától is függ. Például a gyakran megsérülő vádliizom szakadása után hónapokig is érezhető még a fájdalom az izom szakszerű rehabilitációja mellett is.

Az izomszakadás kezelése

Az izmoknak jó a vérellátottsága, ezért részleges izomszakadásnál az izomrostokban beindulnak az öngyógyító folyamatok. A kezelés során nincs szükség műtéti beavatkozásra.

Teljes izomszakadásnál azonban az izom varrását, és a keletkezett vérömleny eltávolítását már műtéttel végzik el.

Pihentetni kell a sérült testrészt, és jegeléssel tudja csökkenteni a duzzanatot, és mérsékelni a fájdalmat. A duzzanat visszahúzódása és a fájdalom enyhülése után a sérült izom terhelését óvatosan kell újrakezdeni. Ilyenkor nagyon hasznos a fokozatos gyógytorna, mert a mozgás segíti a megsérült izom oxigénellátásának és vérkeringésének a javítását, és ezzel az izom gyorsabb regenerálódását.

 • A sérülés helyétől és súlyosságától függően a tapasztalt gyógytornász egyénileg kialakított gyakorlatokat állít össze az elszakadt izomrostok gyógyulásának meggyorsítására.
 • Ezek a gyakorlatok először terhelés nélkül mozgatják az izmot, majd a kis terhelés fokozatosan egyre erőteljesebb lesz, és ettől fokozatosan erősödik az izom. A növekvő terheléssel járó gyakorlatok az idő előrehaladtával egyre dinamikusabbá válnak. Végül pedig következik a sérült izmot nyújtó gyakorlatoknak a végzése.

Az elszakadt izomrostok gyógyulása hosszan tartó, lassú folyamat. A következmények nélküli, teljes gyógyulásért türelmesnek kell lennie, és rendszeresen végezni a sérült izmot fokozatosan nyújtó, erősítő gyakorlatokat.

Lökéshullám az izomszakadás kezelésében

A gyógyulás lassú folyamata 11 éves gyakorlati tapasztalatunk szerint lerövidíthető lökéshullám terápiával.

 • Részleges izomszakadásnál a lökéshullám kezelés felgyorsítja a vérkeringést és az izom öngyógyulását.
 • Teljes izomszakadásnál pedig a műtéti beavatkozás után segíti a gyorsabb felépülést. Fontos azonban, hogy nem helyettesíti, hanem csak kiegészíti a megfelelő műtéti ellátást, és teljes felépüléshez szükséges gyógytornát.

Miért annyira hatásos a lökéshullám az izomszakadás kezelése során?

Mert elszakadt izmai gyógyulásának kapuját tárja szélesebbre.

Természetes gyógymód Mellékhatások nélkül

Az alkalmanként 15 perces kezelés a részlegesen elszakadt vagy a műtét után rengerálódó izom vérbőségét fokozva heteken át tartó felfokozott öngyógyulást indít be a sérült szövetekben.

Különösen teljes izomszakadásnál tesz jó szolgálatot a lökéshullám, mert a műtétet követő fokozatos gyógytorna hatékonyságát javítja, és a regenerálódást felgyorsítja. Több alkalmas kezeléssorozatnál még szembetűnőbb a kezelések jótékony, felépülést gyorsító hatása.

 1. A részlegesen vagy teljesen elszakadt és műtéttel helyreállított izomban a kezelések felerősítik a vérkeringést, és fokozzák a vérbőséget.
 2. A felgyorsult vérkeringés a sérült izomrostok anyagcsere folyamatait is felgyorsítja.
 3. A fókuszált (egy pontra ható, nagy erejű) és radiális (körkörösen, nagyobb területre ható, kisebb erejű) lökéshullámok izomszakadása jellegére meghatározott kombinációja kifejezetten hatékony rehabilitációja felgyorsításában, mert az öngyógyító folyamatok stimulálásával elősegíti a sejtek regenerálódását, és közben felgyorsítja a roncsolódott szövetek, salakanyagok eltávolítását. A felgyorsult anyagcsere egyenes következménye a gyulladás visszahúzódása, és a szövetekben kiválasztott salakanyagok gyorsabb elszállítása a felgyorsult vérárammal.
 4. A kezeléssorozat nemcsak a rehabilitációt gyorsítja meg, hanem az elszakadt izmok kíméletes mozgatását végző gyógytorna hatékonyságát is javítja.

Kertész Csaba újra tud járni

"Kedves Eszter!
Izomszakadással jöttem hozzád, komoly fájdalmakkal, gyakorlatilag járni nem tudtam.
A kineziológiai tapasz és a lökéshullám kezelés sem tűnt valami hatékony dolognak, de legnagyobb döbbenetemre bicegve, de sokkal könnyebben jártam az első kezelés után .
3 alkalom nyomán szinte teljesen regenerálódott az izmom. Olyan, mintha csak egy kis húzódás lenne. Végig úgy éreztem, hogy professzionális kezelést napok, mindezt empátiával, mosollyal, figyelmes tanácsokkal. Nagyon szépen köszönöm!
Kertész Csaba" - 2019.07.26.

Lökéshullámmal felgyorsítaná izomszakadása gyógyulását?

 • Gyorsabb felépülésével várjuk a kezelésre előzetes bejelentkezés alapján.
 • Érdeklődni munkatársainktól, és bejelentkezni a 06-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • Az első konzultáción a teljes körű vizsgálat után szakorvosunk tájékoztatja állapotáról, és panaszait enyhítő kezelési megoldásokat javasol.
 • Közösen döntenek a kiválasztott kezelésről, és az első kezelést meg is kapja.
 • Izomszakadását követő gyorsabb felépüléséért eljön hozzánk?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.