Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Alagút szindróma / Kéz zsibbadás ellen

Kéz zsibbadás ellen mit tud tenni?

Zsibbad a keze? Milyen gyakran?

 • A kéz zsibbadás sokunk egyszer-egyszer előforduló, bizsergően kellemetlen problémája.
 • Legtöbbször ártalmatlan, és hamar elmúlik a zsibbadás.

Keze zsibbadásának azonban sokféle oka lehet. Ezért a legfontosabb, hogy kiderítse mi okozhatja a zsibbadó, bizsergő érzést. A zsibbadó kéz pontos okának ismeretében tudja ugyanis megszüntetni a zsibbadás kiváltó okát.

kéz zsibbadásA karban és a kézen is jelentkező zsibbadás, bizsergés általában

 • a vérkeringés zavaraként valamilyen érproblémát jelent. Ilyenkor nem jut elegendő vér a kéz érintett területéhez. Vagy pedig
 • az érzékelés zavaraként valamilyen idegi eredetű bántalmat jelezhet az adott területet behálózó ideg nyomódása, roncsolódása vagy esetleges egyéb sérülése miatt.

Miért zsibbad a kezem?

kéz zsibbadás okaiHa egyszer-egyszer előfordul a kéz zsibbadás, akkor még nem kell rosszra gondolni. Bárkivel megeshet ez az apró, kellemetlen bosszúság. Mozgassa meg a kezét, és hamar elmúlik a kellemetlen érzés.

Azonban ha gyakran érzi testének ugyanazon a részén a zsibbadást, akkor érdemes kivizsgáltatni. Keze zsibbadása komolyabb problémát is jelezhet, amit célszerű azonnal kezelni.

A zsibbadást sokszor a vérkeringés átmeneti, enyhe zavara okozza. Ilyenkor a zsibbadó testrészbe nem jut elegendő mennyiségű vér. Ezért bizseregni, zsibbadni kezd.

 • Sokszor előfordul, hogy egyszerűen elfeküdte a vállát, nyakát vagy a karját, és ezért akadozik az adott terület vérellátása.
 • Az egyoldalú, féloldalas terhelés, a rossz testtartás miatt is előfordul, hogy az adott testrész elgémberedik és zsibbadni kezd.
 • Ilyenkor a vérkeringés megindulásához csak arra van szüksége, hogy változtasson a testhelyzetén, és mozgassa meg néhány alkalommal a zsibbadó testrészt. Helyre fog jönni a vérkeringése, és elmúlik a zsibbadás. Ezek ártatlan dolgok, nincs mitől tartania.

A zsibbadás azonban ennél súlyosabb probléma tünete is lehet.

Zsibbadó kéz keringési problémák miatt

Különösen akkor ajánlott komolyan venni az aggasztó tüneteket, és felkeresni háziorvosát, ha a zsibbadás a bal kezén jelentkezik.

A bal kéz zsibbadása ugyanis a szív és érrendszerrel kapcsolatos rendellenességek tüneteként is jelentkezhet. Éppen ezért érsebész szakorvosi konzultáció ajánlott a kézzsibbadás pontos okának feltárására.

 • Ez azért fontos, mert a zsibbadás a vérkeringés problémáján át érszűkületet, szívelégtelenséget, szívritmuszavart is jelezhet. Ha pedig a zsibbadás mellett még más tünetek is tapasztalhatók, például erős mellkasi fájdalmat érez, akkor a szívinfarktus vagy a szívkoszorúér görcse is felmerülhet.
 • Ugyanígy agyi infarktus, stroke korai előjele is lehet a kéz zsibbadása. Ezekkel a tünetekkel bizony nem szabad felelőtlenül játszani.

Kéz zsibbadás az érzékelés zavara, az idegek károsodása miatt

kéz zsibbadás az ideg nyomódása miattAz idegek károsodása is okozhatja a végtagok, így a kéz zsibbadását. Ilyenkor a zsibbadásnak számos oka lehet.

 • Valamilyen kéz vagy ujjsérülés, illetve gyulladás következménye is lehet az érzékelés kiesése.
 • Okozhatja a zsibbadást az ideget érő nyomás (alagút szindrómák), vagy az ideg becsípődése (pl. nyaki porckorongsérv) is.
 • A nyakcsigolyák meszesedésekor is zsibbadhat a karja. A csigolyák meszesedése a korral együtt járó jelenség. 50 év felett az emberek háromnegyedénél észlelhetők a meszesedés jelei. Ezek a lerakódások azonban a legtöbbször ártalmatlanok, mert olyan helyen vannak, ahol általában nem okoznak panaszt. Ha azonban a nyakcsigolyára rakódott mész a csigolyák között kilépő ideggyököket nyomja, akkor bizony érezhető a zsibbadás.
 • Perifériás neuropátia például cukorbetegség vagy alkoholizmus miatt is jelentkezhet.
 • A máj károsodása,
 • a pajzsmirigy valamilyen rendellenes működése, leggyakrabban az alulműködés,
 • vitaminhiány (B1, B5 vagy B12 vitamin hiánya), vas és magnéziumhiány, vérszegénység, vagy
 • az egészségtelen étrend miatti helytelen táplálkozás is kiválthatja a bizsergést, zsibbadást.

Gyakrabban előfordulhat keze zsibbadása akkor is, ha keveset mozog és sokat dohányzik. Ebből is láthatja, hogy az életmódja bizony végtagjai zsibbadására is hatással van.

Ha egyszerűen csak elfeküdte a karját, akkor gyorsan mozgassa meg. Ha rövidesen megszűnik a zsibbadás, akkor valószínűleg nincs mitől tartania. Ha azonban rendszeresen visszatér a zsibbadás valamelyik testrészén, akkor nem szabad felvállról venni a tüneteket.

Ilyenkor a rendre visszatérő zsibbadás a fentebb felsorolt komolyabb betegségek kezdődő tünete is lehet. Menjen el a háziorvosához, és kérjen egy beutalót a neurológus vagy reumatológus szakorvoshoz, vagy keresse fel magánrendelésen ezeket a szakrendeléseket.

Derítse ki időben kéz zsibbadása okát, mert ha szükséges, akkor így időben el tudja kezdeni a szükséges gyógyszeres kezelést vagy gyógytornát.

 • Vagy akár életmódja megváltoztatásával is megszüntetheti panaszát a szakorvosi konzultáció pontos diagnózisára támaszkodva.
 • Hívja munkatársunkat munkaidőben a +36-1-269-2946-os számon, és beszéljék meg a részleteket.

Ha pedig még többet szeretne megtudni kéz zsibbadása lehetséges okairól, akkor olvasson tovább az oldalon.

Melyek lehetnek a kézzsibbadás okai?

Gyakran a nyaki porckorongsérv okozza a zsibbadást

nyaki porckorongsérvAz egyik leggyakoribb idegbecsípődéssel járó mozgásszervi betegség, a porckorongsérv. Sokszor ez okozza a végtagok zsibbadását. Ilyenkor a zsibbadás mellett a fájdalom is kisugárzik a végtagokba, így a nyaki gerinccsigolyák között kiboltosuló porckorongok esetén a kézbe is. Emellett pedig a kéz szorítóereje is érezhetően csökken a sérvesedés előrehaladottságától függően.

A panaszok jelentkezésekor, visszatérő tapasztalásakor mindenképp keressen fel egy reumatológus szakorvost, mert időben történő kezeléssel, személyre szabott gyógytornával teljes biztonsággal el tudja kerülni a műtétet, és újra teljes életet élhet.

Alagút szindrómák is gyakran okoznak kézzsibbadást

kéztőalagút szindrómaA központi idegrendszer melletti perifériás idegek egy része a csontok, izmok és inak által kialakított szűk csatornákban, az alagutakban futnak. Ezekben a szűk alagutakban a kezet és a lábat beidegző perifériás idegek az inak duzzanata illetve a folyadék rendelleness felszaporodása miatt nyomás alá kerülhetnek.

A nyomás alá került ideg pedig a beidegzett terület zsibbadásával, érzéskiesésével, majd pedig fájdalmával reagál. Ezek az alagút szindrómák a lábon és a kézen is kialakulhatnak. Közüttük a leggyakrabban a kéztőalagút szindróma alakul ki csukló, a kézfej hüvelykujj felőli részén, és a hüvelykujj, mutatóujj, középső ujj, valamint a gyűrűsujj hüvelykujj felőli részén.

Zsibbadó kéz kéztőalagút szindróma miatt

A carpalis alagút szindróma nemcsak az érintett zsibbadó kéz csuklójának, hüvelykujj felőli tenyérrészének és a hüvelyk, mutató, középső valamint a gyűrűsujj hüvelykujj felőli felének bizsergő, zsibbadó érzését okozhatja, hanem a zsibbadással együtt fájdalom is jelentkezik.

Mivel a zsibbadás kezdetben elsősorban éjszaka, a kéz nyugalmi állapotában érezhető, ezért sokszor aludni sem tud tőle, ami bizony napközbeni kialvatlansággal is járhat. Előfordulhat tehát az is, hogy nem is tudja, hogy miért, de valamiért nem tud nyugodtan aladni éjszaka, és egész nap álmos.

Ha viszont nem veszi komolyan a kezdeni tüneteket, akkor az egyre nagyobb időterjedelemben jelentkező és egyre fájdalmasabb zsibbadás egyre kevésbé fogja hagyni aludni éjszaka, és a zsibbadás meg fog jelenni nappal is. Olyan mértékben, hogy a mindennapi tevékenységeiben is zavarja már. Például egyre nehezebben tudja megpucolni a kruplit, és ingének a begombolása is egyre nagyobb feladatot jelent. Ujjainak mozgása egyre sutább lesz.

Az érzéskiesés pedig a kéz mozgásának egyre nagyobb fájdalmát, a mozgás terjedelmének a beszűkülését, valamint idővel a zsibbadással érintett területek izmainak sorvadását is okozhatja.

Mit tegyen, és kihez forduljon

Ennek a megelőzésére forduljon időben kéztőalagút szindrómájával reumatológus szakorvoshoz vagy perifériás idegmobilizációban gyakorlott gyógytornászhoz.

A gyógytornász fájdalma okának feltárásával fájdalma megszüntetésére alkalmas gyakorlatsort állít össze Önnek. Ezeknek a gyakorlatoknak a rendszeres végzésével a kéztőalagútban nyomódó ideg fel fog szabadulni a nyomás alól, és megszűnik a zsibbadás, elmúlik a fájdalma.


Anyagcsere zavarok is állhatnak a háttérben

A zsibbadás sokszor az anyagcsere zavaraként jelentkezik, és legtöbbször alacsony magnézium és/vagy kalcium szintet jelentenek. Ilyenkor a zsibbadás okának azonosítása után elsősorban az étrendje átalakításával biztosítani kell a szervezetben ezeknek az ásványi anyagoknak a szükséges mennyiségét.

Perifériás idegek károsodását sok minden okozhatja

Perifériás neuropátia, a perifériás idegek károsodása (elsősorban a lábon, de a kézen is) sokféle okból kialakulhat:

 • Leggyakrabban a cukorbetegség okozza.
 • Rosszindulatú daganatos megbetegedés.
 • Pajzsmirigy problémák is állhatnak a háttérben.
 • Az egészségtelen táplálkozás miatt pl. a B-vitamin hiánya, az alkoholizmus, hosszan tartó, krónikus emésztőszervi betegségek is kiválthatják.
 • Gyógyszerek és különféle vegyszerek is okozhatják. Pl. az ólom, a higany vagy az arzén mérgezés kiválthatja. Egyes kemoterápiában használatos gyógyszerek is.

Az idegrendszer gyulladása

Nem gyakran, de előfordul, hogy az idegrendszer gyulladásos állapotai, példul a Parkinson kór vagy a sclerosis multiplex okozza a végtagok zsibbadását.

A szklerózis multiplex autoimmun betegség, a szervezet ilyenkor az immunrendszer téves utasítására önmagát támadja meg. A betegségben a gerinc és az agy idegsejtjeinek védőburka sérül meg, és ezt kezének zsibbadása is jelezheti.

Érdemes tudni róla, hogy a nőknél kétszer gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál, és leggyakrabban a 20 és 40 év között jelenik meg.

Mit tehet a kézzsibbadás ellen?

A legfontosabb az, hogy ha valamilyen betegség, például a korábban említett érszűkület, a cukorbetegség, a pajzsmirigy alulműködése, a reumás ízületi gyulladás vagy egyéb betegség okozza a zsibbadást, akkor  ilyenkor az adott betegséget kell kezelni a panaszok megszüntetéséhez.

Vannak azonban házi módszerek is a nem betegségek által kiváltott kéz zsibbadás megszüntetéséhez.

Házi módszerek zsibbadás ellen

A meleg vizes borogatás zsibbadáskor is jót tesz. Egyrészt ellazítja fáradtság, gyulladás vagy sérülés miatt megfáradt, begyulladt vagy görcsösen összeránduló izmokat, és serkenti a vérkeringést is. A meleg vizes ruhát 5-10 percre tegye zsibbadó kezére. Ezt kis szünetekkel többször is megismételheti, és használni fog.

Az elgémberedett, megfáradt izmoknak a vérkeringését óvatos masszírozással is javíthatja.

A mozgás, és a megfáradt, begyulladt izmok óvatos nyújtása is segít a regenerálódásban. A mozgás a nyújtás serkenti a vérkeringést, és a görcsösen megrövidült izmokat is regenerálja.

Keresse fel háziorvosát

A legfontosabb az, hogy ha rendre visszatér a zsibbadás ugyanazon a testrészén, akkor ne vegye félvállról a jeleket, és ne legyintsen a szaporodó és sokasodó tünetekre.

A zsibbadás főbb okainak megismerése alapján is láthatja, hogy a kéz zsibbadása sokféle eltérő betegség egyik tünete lehet. Éppen ezért a kivizsgálás mindig egyedi kell legyen.

A zsibbadás lehetséges oka függ

 • az Ön életkorától,
 • életmódjától,
 • már ismert és lehetséges betegségeitől, és az ezekre szedett gyógyszereitől, valamint
 • a zsibbadás mellett jelentkező egyéb tünetektől is.

Éppen ezért az okok feltárására, és a lehetséges kezelés megkezdésére keresse fel háziorvosát. Háziorvosa az Ön egészségi állapotának és kórelőzményének ismeretében, a tüneteire vonatkozó kérdések feltételével kezdi el zsibbadása lehetséges okának feltárását.

Háziorvosa már jól ismeri Önt, és valószínűsíteni tudja, hogy a lehetséges kiváltó okok közül melyek állhatnak a háttérben. Ha pedig Ön pontos leírást ad tüneteiről az orvosának, akkor még pontosabb lehet a diagnosztizálás. A kérdésekre adott válaszai, és a fizikális vizsgálat eredményeként hamarabb megtalálhatják zsibbadása kiváltó okát.

Ha pedig a háziorvosa a tünetek alapján nehezen tudja azonosítani a zsibbadását kiváltó okot, betegséget, akkor kérhet például vérvizsgálatot, vagy pedig ideggyógyászati, érsebészeti vagy pedig reumatológus szakorvosi vizsgálatot is.

A neurológiai, érsebészeti vagy reumatológiai szakrendelésen még nagyobb gyakorlati tapasztalat birtokában fogják tudni meghatározni zsibbadása kiváltó okát, és meg tudják kezdeni a gyógyszeres és/vagy gyógytorna kezelést, és életmódjával kapcsolatos tanácsokat is fog kapni a szakorvostól.

Eljön hozzánk kéz zsibbadása megszüntetéséért?

Ki szeretné deríteni kéz zsibbadása okát, és kezeltetni szeretné? Kérdése van karja, keze zsibbadásáról, és szeretne választ kapni rá?

 • Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosKonzultációnkon 30 perces gyógyító figyelem várja. Beszélni szeretne Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkkal a zsibbadó karjában a nyomás alatt lévő ideg felszabadításáról?
 • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várja reumatológusunk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción reumatológus szakorvosunk megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt karja, keze zsibbadásáról, a zsibbadás okáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést, fizioterápiás (gyógyszer nélküli) természetes kezelési módot, gyógytornát, ha pedig már szükséges, akkor a műtétet javasolja.
 • Ha pedig nem reumatológiai kezelés körébe esik karja zsibbadása, akkor a megfelelő szakorvoshoz irányítja Önt.
 • Reumatológusunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról zsibbadó keze tünetmentességének biztosításáért.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.