Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Gyógytorna / Kéztorna, csukló gyógytorna / Ínhüvelygyulladás kezelése gyógytornával

Ínhüvelygyulladás alternatív kezelése

Ínhüvely gyulladás megelőzése

Mi is az ínhüvely?

ízületA testünket mozgató izmok rendezett izomrostokból épülnek fel, amelyek a csontváz egy pontjáról ínasan erednek, és a csontváz egy másik pontján ínasan tapadnak. Az inakat több helyen is ínhüvelyek borítják, amelyek védik azokat, valamint támogatják azok működését.

Az ínhüvely egy erős szövetből alkotott cső, melyeken az inak átfutnak és benne csúsznak. A mellékelt sematikus ábrán láthatja a csonton tapadó inas izomvégződést, az inakat, amelyeket több helyen ínhüvely véd.

Hol és mitől alakulhat ki az ínhüvelygyulladás?

Amennyiben akár időszakosan is, monoton, sokszor ismétlődő mozgást végez, ezen a területen gyulladás alakulhat ki.

Differenciál diagnózis / Elkülönítő vizsgálat:

 • Akár egy egyszerű sérülés, tüskeszúrás elfertőződése és gennyesedése is kiválthat hasonló panaszokat, ez azonban általában lázzal társul, így lehet megkülönböztetni a megerőltetéses gyulladástól.

Ínhüvely gyulladás mindenütt előfordulhat a szervezetben, ahol ínhüvely van. Leggyakrabban a kéz, csukló, alkar válhat érintetté, de a könyöktájon, lábon, lábszáron, saroktájon is többször előfordul. (A tenyéren előforduló ínhüvelygyulladást pattanóujjnak is nevezik.)

keze épsége nagy kincsAzt gondolja, Önnek nem lehet ínhüvely gyulladása, hiszen  nem végez monoton, ismétlődő mozgást. Hiszen nem futószalag szerűen végzendő munkája van. Talán épp ezért azt is gondolja, nem is kell tennie semmit ennek elkerülése érdekében?

 • Téved! Ennek a kellemetlen, mindennapokat erősen befolyásoló gyulladásnak mindannyian ki vagyunk téve, hiszen napi rendszerességgel használunk számítógépet, okostelefont, és végzünk valamilyen ház körüli tevékenységet, házimunkát.
 • Különösen nagy esélye van az ínhüvelygyulladásra, ha Ön olyan hobbinak hódol, amely igénybe veszi kezeit, például festés, zenélés; vagy ha családi, genetikai hajlama van az ínhüvelygyulladásra.

Hogyan zajlik le az ínhüvely gyulladás, ha nem figyel oda szövetei védelmére?

A betegség lényege, hogy a hüvelyt és inakat alkotó szövetekben irritáció hatására folyadék szaporulat képződik, tehát duzzadttá válik, s ezzel az ínhüvelyben lévő mozgástér csökken. Kezdetben feszülő, szúró, égő érzést okoz. Az ínhüvely és a benne áthaladó inak gyulladását mozgásra felerősödő fájdalom és akadozó mozgás jellemzi. Az sem meglepő, ha mozgatás során kattanó hangot hall. Megjelenhet az érintett területen dörzsölő érzet, mely ahhoz hasonlítható, mint a hógolyó gyúráskor érezhető ropogó hó.

A megerőltetésekből eredő akut gyulladás, ha elhanyagolják, sokáig nem kezeltetik az érintett területet, akkor átalakulhat hónapokon keresztül fennálló krónikus gyulladássá is.

 • Ez azért veszélyes, mert a krónikus fájdalmak kezelése hosszabb időt igényel, mint az akut gyulladás terápiája.

Mit tehet az ínhüvely gyulladás elkerülésének érdekében?

Legfontosabb, hogy ismerje fel, mikor végez monoton, ínjait terhelő mozdulatot. Ezt a mozgást igyekezzen megtörni könnyű átmozgatással, finom nyújtásokkal.

Adunk Önnek pár gyakorlati tippet!

Például rendszeres kézszorítással, csuklómozgással járó tevékenység esetén félóránként végezzen átmozgatást. A körülbelül 5 perces torna tartalmazzon csuklókörzést, ujjak hajlítását-nyújtását erősen feszítve az ízületeket; illetve passzív nyújtást.

 • alkari hajlító és visszafeszítő izmok nyújtásaPasszív nyújtás egyik oldalra: Nyújtsa ki egyik kezét maga elé vízszintesen, könyöke és csuklója nézzen a plafon felé. Másik kezével terheljen rá az előrenyújtott ujjaira, és feszítve őket vissza, a talaj felé húzva a kézfejet. Tartsa meg abban a helyzetben, ahol kellemesen feszülnek alkari, tenyéri szövetei, és csak 15 másodperc után engedje fel, lassan.
  • Az első, bal oldali képen az alkari hajlító izmok nyújtását láthatja.
 • Passzív nyújtás másik oldalra: Ennél a gyakorlatnál zárja ökölbe ujjait, továbbra is előrenyújtott kézzel és forgassa befelé öklét, amennyire tudja. Optimális esetben most az ujjai kifelé néznek, ökölbe hajlítva. Fogjon rá ellenoldali kezével felülről, kívülről az öklére, húzza felfelé finoman, közben a csuklót további hajlásra sarkallva. Ezt is 15 másodpercig tartsa kellemesen feszülő helyzetben.
  • A második, jobb oldali képen az alkari visszafeszítő izmok nyújtását láthatja.
  • Arra figyeljen, hogy nyújtás közben az alkari hajlító és visszafeszítő izmok érezhetően feszüljenek, mert így van igazán értelme az izmok nyújtásának.
  • Biztos szeretné ha hatásos lenne a gyakorlat elvégzése.

Amennyiben nem észlelte időben szervezete jeleit, és már kialakult egy enyhe szöveti irritáció, mozgásra jelentkező fájdalomérzet, azonnal függessze fel a fájdalmas fokozó tevékenységet. Igyekezzen pár napig minél többet pihentetni a fájdalmas területet. Akár fáslival, rögzítővel támogatva, ha nem tudja nélkülözni a kezét a munkában. Komolyabb panaszok esetén, vagy ha pár nap alatt nem enyhül fájdalma, keressen fel egy szakorvost.

Várjuk a Harmónia Centrumban

Várjuk Önt is, hogy elsajátítsa a tudást, mellyel megvédheti csuklóját és kezét a hétköznapokban veszélyeztető terhelésektől. Illetve akkor is, ha nem biztos benne, hogy ínhüvelygyulladás kezdődő jeleit tapasztalja e karján, vagy komolyabb betegségtől kellene félnie.

Ínhüvely gyulladás a csuklón - konzervatív terápia

A gyulladásos tünetek megjelenésekor érdemes mielőbb kezelésbe vonni az érintett végtagot, mert az elhanyagolt, hónapokon keresztül fennálló akut gyulladás krónikus gyulladássá átalakulhat.

Miből áll a csuklót érintő ínhüvelygyulladás konzervatív terápiája?

lökéshullám terápia és kineziotape csukló gyulladásraKonzervatív terápiának nevezzük mindazon kezelési módokat, mely nem esik az operáció körébe:

 • segédeszközök,
 • fizikoterápiás fájdalom és gyulladáscsökkentő módszerek,
 • gyógyszerek, krémek, masszázs, gyógytorna, …

Fizikoterápiás fájdalom és gyulladáscsökkentő módszerek közül mi kineziotape felhelyezésével, és lökéshullám kezelés sorozattal támogatjuk a kezeléseinket választók gyógyulását.

 • Az első képen a lökéshullám terápia alkalmazását láthatja a csuklótáji gyulladásos problémára. A második képen pedig tape kerül a csuklón, a visszafeszítő oldalon kialakult ínhüvely gyulladásra.

Hasznosak, de önmagában nem feltétlenül elegendőek az otthon alkalmazott házi praktikák:

 • hűsítő borogatás, masszírozás, könnyű mozgatás, vagy épp pihentetés-rögzítő viselés...stb.

Lehet, hogy ami elsőre logikusnak tűnik, pár nap múlva nem kellemes már az Ön számára, és hosszútávon nem támogatja a gyógyulását. Ezért nem csak a megérzésekre érdemes hagyatkozni, amikor otthoni praktikákat választ fájdalma enyhítésére.

Egy gyógytornász vagy orvosi konzultáció keretén belül abban is tudunk Önnek segíteni, hogy mit tehet egészsége visszaszerzése érdekében otthon, s ezt a megszerzett tapasztalatot későbbiekben is bátran alkalmazhatja.

Konzultáció a gyógytornásszal

csuklórögzítő viseléseA gyógytornásszal való konzultáció azért is különösen fontos, mert a mozgásos irritáció okozta gyulladás esetén a további nem megfelelő mozgás káros lehet a gyulladt szövetek számára. Az ínhüvelygyulladás egyik legjellemzőbb kezelése tehát a nyugalomba helyezés, vagyis fásli, vagy rögzítő alkalmazása. Az érintett terület rögzítése több hétig is eltarthat, ha már kórosan fennálló problémáról van szó.

 • A képen is látható módon csuklórögzítő viselése ajánlott csukló, ujj, és könyökpanaszok esetén.

Ez idő alatt a mozgás csak a gyógytorna idejére van lekorlátozva, finom nyújtózó mozdulatok nagyrészt, és minimális erőkifejtés. Amennyiben felkeres egy szakembert, gyógytornászaink meg tudják Önnek tanítani, hogy milyen mozgást engedhet meg magának, és milyen mozgást kell korlátoznia a kezdeti időszakban.

a csukló és az ujjak együttes visszafeszítésePéldául egy könnyed átmozgató, nagyobb fájdalom idején is alkalmazható feladat az alábbi:

 • Az asztallapról, vagy a levegőben az asztallap síkjából egyszerre kezdje meg csuklója, és nyújtott ujjai visszafeszítését. Ekkor az idegrendszere szól a hajlító izmoknak, hogy relaxáljanak, mert az ellentétes izmok dolgoznak. Ez egy nagyon biztonságos enyhe nyújtási technika. Innen lassan engedje vissza kezeit vízszintesbe, és lazítsa el ujjait. Nem kell ökölbe szorítani ujjait, sem leejteni a csuklót vízszint alá.
 • Láthatja a mellékelt képen is, hogy a csukló és az ujjak együttes visszafeszítésével nyúlnak a tenyéri izmok és inak.

Összefoglalva tehát:

 • Pihentetés, szöveti relaxáció, gyulladás csökkentő technikák.
 • Mozgásban pedig mindent lehet, amitől nem fokozódik a fájdalom, de semmit nem lehet, ami rontja az állapotát.

Talán most félelem fogta el, hogy már sosem használhatja újra a kezeit, de nyugodjon meg!

 • A kezdeti időszak után a terápia módosulhat: a gyógyulás mértékének és a fájdalom visszahúzódásának megfelelően fokozatosan el lehet hagyni a gyulladáscsökkentő kezeléseket, és emelni lehet a fájó terület aktivitását, igénybevételét.
 • A fokozatosságról szintén kérje bátran kezelője véleményét.

Pattanó ujj torna - ínhüvelygyulladás a kézen

Pattanó ujj problémájára keresi a megoldást?

 • Bizonyára beszélt már a problémájáról háziorvosával, vagy egy ortopéd szakorvossal.

Mi az a pattanó ujj, és miért alakult ki Önnél?

pattanóujj betegségAmikor a ujjhajlító ínon valamilyen okból kisebb csomó képződik, az a szűk tenyéri ínhüvely alagút szájánál zökkenés, pattanás kíséretében tud átugrani befelé is, és kifelé is.

 • A képen is láthatja, hogy pattanó ujjnál az ín megvastagodása miatt nem jut át a hüvelyen.

A csomó általában azért keletkezik, mert az ín begyullad az alábbi okok egyike miatt:

 • Túlterhelést jelenthet a kéz számára az ismétlődő markoló mozdulat.
 • Begyulladhat egy külső sérülés miatt, például ha tompa ütés megsérti a tenyérben futó hajlító inakat.
 • Fokozott rizikóval jelenhet meg a pattanó ujj a kezén, ha szisztémás gyulladásos betegségben szenved, például cukorbetegség, reumatoid arthritis, köszvény.

Természetesen ez a betegség is fokozatosan alakul ki. Kezdetben még csak azt tapasztalja a beteg, hogy fájdalmas és nyomásérzékeny az ujja töve, tapintásra pedig kisebb megvastagodást érez. Jellemzően a középső ujjpercnél található a csomó, illetve hüvelykujjakon az utolsó ujjpercen.

 • A megjelent gyulladásos csomó a kéz használata közben, minden egyes új nyújtáskor és hajlításkor, minden egy új pattanással tovább irritálódik, és a csomó egyre nő. Közben az ínhüvely is gyulladhat, amin áthalad.
 • A probléma odáig fokozódhat, hogy már csak nagy nehézségek és fájdalmak árán tudja mozgatni ujjait. Ekkor az érintett ujjakat a fájdalom miatt egyre kevesebb nyújtásinger éri, az izom, illetve az adott ínrost egyre kezd zsugorodni, és az ujjak hajlított helyzetben egyre inkább rögzülnek.

Szeretné megszüntetni a roppanó-pattanó érzést, és visszanyerni ujjai fájdalommentes, és teljes mozgásterjedelmét? Csak nem tudja kihez forduljon, és milyen kezelésre számítson?

 • Az esetek nagy százalékában sajnos nem elegendő a konzervatív terápia. Csak a sebészet jelenti a végső megoldást.
 • Azonban mielőtt berohanna a kés alá, érdemes megpróbálni a kevésbé drasztikus megoldásokat.

Két fő szempontot tartson szem előtt!

 1. Az egyik az ín és ínhüvely gyulladásának csökkentése, és ezzel együtt a duzzanat csökkentése.
  • A gyulladás és duzzanat csökkentésére az egyik lehetséges megoldást a gyógyszerek jelenthetik. Sajnos a periférián lévő gyulladásoknál a szájon át alkalmazott szerek nagy százalékban lebomlanak, mire a célterületre érnek a keringéssel. Ezért érdemes a kezet érintő gyulladásos panaszoknál célzottan a fájdalmas területre lokális kezelést alkalmazni.
  • Lokálisan alkalmazhatóak a gyulladáscsökkentés céljából a különböző gyulladáscsökkentő krémek, és fizikoterápiás fájdalomcsillapító eszközök, mint a pulzáló elektromágneses terápia, vagy a víz alatti ultrahang kezelés. Ezek a technikák lassan, akár fél év alatt érik el hatásukat, így elégtelenségükre is csak lassan derül fény.
  • Ennél sokkal radikálisabb helyi kezelést jelentenek a különböző hormon, vagy szteroid tartalmú injekciók, azonnali fájdalomcsillapító hatásuk azonban nem hosszú távú. Ráadásul összetevőik miatt az alábbi betegségek esetében nem is alkalmazhatóak: Cukorbetegség, nehezen kezelhető magas vérnyomás, gyomorfekély, terhesség.
 2. A másik szempont az ín hosszának őrzése a gyulladt szövetek minimális irritációja mellett. Erre való a pattanú ujj gyógytorna.
  • Bemelegítő jelleggel aktív gyakorlatot javaslok, mely során az ujjait nyújtogatja, és ellazítja lassú ütemben. Alkarja pihenjen az asztalon, csuklója lógjon le az asztal szélén, onnan emelje fel kéztövét, és ujjait nyújtsa az asztal síkjába, vagy ha tudja, akár affölé.
  • alap nyújtógyakorlat a csukló és az ujjak gyakorlatáraÉrdemes megpróbálni az adott izom nyújtását, napi többszöri alkalommal, 20 másodpercig kitartva nyújtott helyzetben. Ezt a mozdulatot könnyen betaníthatja Önnek egy gyógytornász és otthon is végezheti.
   • A mellékelt képen is láthatja, hogy ez az alap nyújtó gyakorlat kiválóan alkalmas a csukló és ujjhajlító izmok nyújtására, átmozgatására.
  • A nyújtás időszakán kívül érdemes az ujjat rögzítőben tartani, és nyugalomba helyezni. Csökkentse az érintett kézzel a szorításokat, fogásokat.
   • Csuklórögzítő viselése ajánlott csukló, ujj, és könyökpanaszok esetén is.
  • A csuklórögzítő helyett vagy mellett akár az ujjak és tenyér fáslizását is érdemes kipróbálnia, mert ez is segíthet.

Ugyanezek a kezelési elvek igazak egyébként a láb és más területek ínhüvely gyulladásos, panaszainál is.

kézsebészet - pattanóujj műtétHa azonban azt tapasztalja, hogy hosszútávon ez a torna nem hoz enyhülést a hétköznapi karhasználatban, akkor önmagában ezek a konzervatív terápiák nem elegendőek az Ön panaszára, és kénytelen ortopéd sebészorvoshoz fordulni.

 • A mellékelt képen a kézsebészeti beavatkozást láthatja a pattanó ujj műtéte során.

Műtét után ügyeljen arra, hogy ne térjen vissza a probléma. Rendszeresen mozgassa csuklóját, ujjait, és ügyeljen a megismert nyújtási technika rendszeres alkalmazására. Bátran kérje gyógytornász segítségét a műtét után is. A pattanó ujj torna a panaszok kiujulásának megelőzésére is szolgál.

 • Szeretné visszanyerni csuklója és ujjai korábbi mozgását, mozgásterjedelmét?

Eljön hozzánk a Harmónia Centrumba inhüvelygyulladásos panaszainak megszüntetéséért?

 • Turkovics Tímea gyógytornászBeszélni szeretne kéz és csukló problémák kezelésével foglalkozó gyógytornászunkkal, Turkovics Tímeával fájdalmas panaszairól? Tanácsot szeretne kérni panaszai megszüntetéséhez?
 • Tímea előzetes bejelentkezés után várja Önt panaszai megszüntetésével.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és munkatársunk visszahívja Önt!

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.