Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Talpfájdalom kezelése / Metatarsalgia, lábközéptáji fájdalom

Lábközéptáji fájdalom (metatarsalgia) kezelése lökéshullámmal

A lábfeje kettős boltozatú szerkezet. A jól ismert hosszboltozat (amely a sarokcsonttól a lábközépcsontok talppárna feletti fejecséig, a lábujjak tövéig tart) mellett a harántboltozat is alkotja.

lábközéptáji fájdalomÁllás közben testsúlya jelentős része, felmérések szerint kb. 70%-a a sarkára nehezedik. A további 30% pedig az I. és az V. lábközépcsont fejecsére. Az egészséges lábfejben a középső 3 lábközépcsont nem éri el a talajt a harántboltozat boltozatos kialakulása révén, ezért gyakorlatilag nem is terhelődik. A lábfejre nehezedő túlzott terhelés (pl. túlsúly vagy a magas sarkú cipők túlzott viselete miatt) azonban nemcsak a hosszboltozatot, hanem a harántboltozatot is megsüllyesztheti. Harántboltozat süllyedésnél a középső lábközépcsontok is érintkeznek a talajjal. Ilyenkor a II, III és IV. lábközépcsontok fejecsére ható terhelés hatására túlterhelődnek a lábközépcsontok, és lábközépi fájdalom, vagyis orvosi szakszóval metatarsalgia alakul ki.

A metatarsalgia, a lábközéptáji fájdalom a harántboltozat süllyedésével fokozatosan alakul ki.

 • Az elején még csak enyhe égő érzést észlel a talpa közepén.
 • Később azonban, a boltozat további süllyedésével egyre erősebb lesz a lábujjak alatti égő fájdalom.
 • A fájdalom megszüntetéséhez a boltozatok süllyedését kell korrigálni, és az esetleges gyulladást visszaszorítani.

A megfelelő lúdtalpbetét korrigálja a megsüllyedt boltozatokat, és ezzel megszünteti a lábfej túlterhelését. Gyakorlatilag a lábfejre nehezedő terheket a talp olyan részeire csoportosítja át, ahol a lábfej már képes elviselni a rá nehezedő terhet. Az esetleges gyulladás csökkentésére pedig megfelelő kezelésre van szükség. Melyek lehetnek ezek a kezelések?

Szeretne újra fájdalom nélkül lépni?

Hogyan kezelheti talpa gyulladásos fájdalmát?

Lábközéptáji fájdalma ellen rendelkezésére állnak a jól ismert, hagyományos módszerek

Ha néha-néha jelentkezik csak a fájdalom, akkor még időben van, és könnyű a helyzete. Jó esélye van arra, hogy begyulladt talpa pihentetésével és/vagy jegelésével is megszűnnek a panaszai. Csökken a fájdalma, és a gyulladás is visszahúzódik.

Ne elégedjen meg azonban csak a gyulladás megszüntetésével, mert a gyulladás csak a következménye lett talpa túlzott terhelésének.

 • Lehet, hogy kezdődő hosszboltozat süllyedése (lúdtalp) van, és talpbetétre van szüksége.
 • Lehet, hogy a talpi szalagja gyenge a rá nehezedő terheléshez és testsúlyához képest. Ezért néhány felesleges kiló leadása és/vagy a talpi szalag óvatos nyújtása és megerősítése is hozzájárulhat talpfájása okának megszüntetéséhez.

Ha viszont a pihentetéssel és jegeléssel sem múlik el a talpfájása, akkor más kezelésekre van szüksége.

Hogyan kezelheti még fájdalmát?

Talpfájása ekkor van azon a ponton, amikor nem akarja tovább halasztani a dolgot, és felkeresi az orvosát vagy bemegy a jól ismert patikába, és elmondja panaszait.

Háziorvosa és patikusa néhány jó tanács mellett biztosan ellátja majd néhány gyulladáscsökkentővel is, hisz a talpa gyulladásban van.

 • Ez az, ami Önnek nagy valószínűséggel nem lesz hatásos. De miért is?
 • Leginkább azért, mert a talpa fáj, és ezeket a gyulladáscsökkentőket pedig a száján át veszi be. Ha le akarnám egyszerűsíteni a dolgot, akkor azt mondanám Önnek, hogy mire a gyulladáscsökkentő a szájától a talpáig eljut, addig elveszíti összes erejét. Ez azonban nagyon szakszerűtlen megfogalmazás lenne. Ezért pontosabb, ha azt mondom Önnek, hogy talpának és az inaknak nagyon rossz a vérellátása, márpedig a gyulladáscsökkentő gyógyszerek a véráramba bekerülve, és a vérben a fájdalmas területre eljutva tudják csökkenteni az ott kialakult gyulladást. Mivel a talpának, és az ott lévő talpi bőnyének nagyon rossz a vérellátása, ezért a bevett gyulladáscsökkentő gyógyszer nem fog eljutni a fájdalmas területre. Gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel esélye sincs csökkenteni talpa gyulladását.

Gyulladáscsökkentő tapaszok felragasztásával már kétségtelenül sokkal közelebb kerül talpfájdalma helyéhez. Rossz vérellátású talpában azonban nehezen fog hatni a tapasz gyulladáscsökkentő hatása.

Lehet-e tenni akkor valamit a gyulladás csökkentésére?

Ezeket a gyulladást csökkentő kezeléseket ismeri?

 1. A patikusától és a körzeti orvosától ugyan nem valószínű, hogy meg tudná kapni, de a röntgen besugárzás és az ultrahang kezelés már segíthetnek gyulladása csökkentésében. Ugyan a röntgen sugárzás nem ártalmatlan a szervezetre, és az eredményessége sem 100%-os, de kétségtelen, hogy használhat. Megpróbálni természetesen meg lehet.
 2. A gyógyszerek helyett sokkal hatásosabban lehet szteroid tartalmú injekciókkal kezelni a gyulladást. Ezekkel a szteroid tartalmú készítményekkel „csak” annyi gond van, hogy hatásuk időleges (2-4 hónap), és kellemetlen mellékhatásaik lehetnek.
 3. Nem házi használatú módszer, de nagyon hatásos megoldás a panaszos saját vérének levétele, és annak a kezelése. Ilyenkor a levett vért lecentrifugázzuk, és ezt visszainjekciózzuk a begyulladt talpba. Ez az eljárás máris hatásosan orvosolja azt a problémát, amit talpa rossz vérellátása jelentett. Talpa rossz vérellátását saját vérével növeljük meg, és a vérbőség hozzájárul a gyulladás csökkentéséhez. Ekkor a saját vére szünteti meg talpa gyulladását.

11 éves gyakorlati tapasztalatunkkal használjuk centrumunkban a lökéshullám terápiát a talp gyulladásos fájdalmának kezelésére

Megnézi a videón, hogy mi történik talpa lökéshullámmal való kezelésekor?

A gyulladás ellen miért annyira hatásos a többezerszeresen bizonyított lökéshullám terápia?

Természetes gyógymód Mellékhatások nélkül

4-6 kezelés  80%-os eredményességgel a mozgás szabadságát adja vissza, és az egészséges ember felszabadult mosolyát rajzolja arcára  
    
visszaadja talpa panaszmentességét.

lábközéptáji fájdalom lökéshullám kezeléseAz 5x15 perces kezeléssorozat hosszú heteken-hónapokon keresztül tartó felfokozott öngyógyulást indít be lábfejében, és megszünteti gyulladását.

 • Felgyorsult vérkeringése az utolsó kezelést követő hetekben is felgyorsult tempóban szállítja az oxigént és a tápanyagokat a sejtekhez, a visszaúton pedig szállítja el a salakanyagokat. Ezzel pedig
  • szünteti meg a gyulladást, és
  • szállítja el a feloldódott salakanyagokat.
 • Az 5. kezelést követően is csökken a gyulladása, és gyógyul tovább a talpa, így közeledik a 100%-os panaszmentesség felé.

Ha a kezelések után betartja útmutatónkat, akkor évekre, évtizedekre megőrizheti lába panaszmentességét, és a soha viszont nem látás ígéretét adjuk búcsúzóul.

Szeretne újra lábközéptáji fájdalma nélkül lépni?

 • Ha kérdése van lábfeje gyógyulásáról, és szeretne bejelentkezni konzultációra, akkor ortopéd sebész szakorvosunk várja a rendelésre előzetes bejelentkezés után.
 • Bejelentkezni, és munkatársainktól kérdezni a 06-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • A konzultáción szakorvosunk megvizsgálja lábfejét, teljes körűen tájékoztatja a terápiáról, és kezelése várható eredményéről.
 • Önnek nincs kockázata. Kezelésünket csak akkor fogja javasolni, ha gyulladásának a visszaszorítására komoly esélye van. A konzultáció után már Ön is tisztán fogja látni állapotát, és gyógyulásának lehetőségét. Ragadja meg talpa gyógyulásának az esélyét!
 • Eljön hozzánk fájdalom nélküli járásáért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.