Talpfájdalom és lábszár panaszok kezelése

Zoltán rendszeres futónak vallja magát. Erre jó oka van, mert heti több napon 10 kilométer körüli távokat teljesít. 45 évesen, mozgásszervi panaszoktól mentesen élte napjait. A covid járvány azonban őt sem kímélte. Rákényszerítette arra, hogy novemberben tartson egy négy hetes szünetet a futásban. Ez a kihagyás nem tett jót a talpának és vádlijának.

talpi ín gyulladás

Túlterhelte a talpát, és ezért gyulladt be?

A kihagyás után a régi intenzitással próbált visszatérni kedvelt sportjához. Újra 10 kilométereket akart futni, azonban talpfájdalomra lett figyelmes. Az elkövetkező két hétben igyekezett pihentetni, kímélni a jobb lábát.

Ezért óvatosan próbálgatta újra a futást, de nem engedett a fájdalom. Valószínűleg már ekkor kialakult a talp-vádli izmok-inak régiójában valamiféle akut gyulladás. Ez azonban nem került kivizsgálásra.

Talpfájdalomra a pihentetés nem használt, komolyabb kezelés kell

Ő is érezte, hogy a pihentetésnél komolyabb kezelésre lesz szüksége. Masszírozni kezdte, kenegette Voltarennel a fájdalmas területet. Fájdalma megszüntetéséért még kézi ultrahang készüléket is beszerzett.

2 hónap után talált rá a talpi ín gyulladás eredményes kezelésére

Alapvetően egy akut gyulladásra ezek a kezelések enyhülést kellett volna hozzanak. Vélhetően tehát valami fenntartotta a gyulladást, melyet hetekkel később a nálunk zajló konzultáción igyekeztünk közösen felderíteni.

talpi ín gyulladás kezelése lökéshullámmal

Talpi ín gyulladás kezelése lökéshullám terápiával

Végül 2 hónap eredménytelen próbálkozás után honlapunkon megtalálta a talpi ín gyulladásról szóló cikkünket.

  • Azonnal bejelentkezett gyógytornász konzultációval egybekötött lökéshullám terápiára.

A tünetek alapján kolléganőm esélyesnek találta a plantaris fascitis diagnózisát, bár nem tapasztalta kifejezetten intenzív gyulladás jeleit. Úgy véltük, az enyhe tünetek a már megkezdett fizikoterápiának, fájdalom és gyulladás csökkentő kezeléseknek köszönhető. Ugyanakkor az elhúzódás azt jelenti, valamilyen lappangó tényező fenntartja a gyulladást.

Zoltánnak terhelésre jelentkezett a talpi ín gyulladása

A konzultáción Zoltán az előzmények mellett arról számolt be, hogy nála a gyulladásokra jellemző éjszakai fájdalom egyáltalán nem volt jelen, nem zavarta nyugodt alvását. A szintén gyulladásra jellemző reggeli mozgásindítási nehézség megjelent nála, noha az is csak árnyalatnyi volt Zoltán számára. Pár lépés után „bejáratódott” a lába, és onnantól a séta nem okozott számára talpfájdalmat. Őt a nagyobb terhelésre, futásra vagy 10 kilométer feletti sétára jelentkező fájdalom keserítette el.

talp sarok gyulladás kezelése

Sarokkezelés lökéshullámmal

Kolléganőm a talpi ín gyulladás kezelésében jó eredményeket mutató fizikoterápiás kezelést megkezdte, mivel nem volt semmilyen ellenjavallata a lökéshullám terápiának Zoltán esetében.

  • Megcélozták a már hetek alatt krónikussá váló, makacs gyulladás csökkentését, a regenerációnak idegrendszeri stimulálását, és a fájdalom oldását.

Szolgáltatásunk azonban nem csak a jelenlegi panaszok oldására irányul, nem csak tüneti kezelést végzünk. Oki terápiára törekszünk, igyekszünk feltárni a kialakult panaszok eredetét, és otthoni tanácsadással támogatni az ok kezelését, hogy ne tartsa fenn a panaszokat. Illetve ezek a tanácsok a tünetek oldódása után hozzájárulnak a prevencióhoz is, a kiújulás megelőzésében.

Mi lehet az oka a talpi ín makacs gyulladásának?

Érthető, hogy a hosszú kihagyás után újrakedzett sport okozhat akut gyulladást vagy túlterhelést az izomzatban. Azért, mert hirtelen megnő a terhelés a fokozatosan növelt edzésintenzitás helyett.

Ugyanakkor gyanús, miért nem enyhülnek a panaszok, ha masszírozza, és ultrahanggal kezeli pihentetés mellett? Milyen okai lehetnek ennek?

talpfájdalom oka

Mióta fáj a talpa? Milyen napszakban fáj? Pontosan hol fáj? Mindig ugyanott? Zsibbad is? Mire figyeljen még? Mikor enyhül és mikor erősödik a fájdalom? Derítse ki talpa fájdalmának okát a kérdőív kitöltésével! Utána szüntesse meg ezt az okot! Ezzel megszűnik talpfájdalma is

Kolléganőm a lökéshullám kezelés elvégzése mellett az általunk nyújtott szolgáltatás részeként igyekezett feltárni az okokat is.

  • Van-e a jelen lévő fájdalomnak más oka is, mint a hirtelen mozgási terhelés okozta feltételezett talpi ín gyulladás?
kényelmes cipő

Kényelmes cipő

Mi az, ami fenntartja a panaszt a korábbi otthoni pihentetések és kezelési próbálkozások ellenére?

  • Például rákérdezett a cipőviselési szokásaira, hogy kényelmes, minőségi és rendszeresen cserélt cipőben sportol-e?
  • Hétköznap is kényelmes cipőben jár-e?
  • Igyekezett felmérni a futás körüli bemelegítő és levezető feladatok megfelelőségét, rendszerességét, és felmérni a talpi és vádli izmainak nyújtottságát.

Gyógytorna a talp és sarok, Achilles panaszmentesítésére

Pakulár Nóra gyógytornász

Pakulár Nóra gyógytornász vagyok. Fájdalmas sarka és talpa panaszmentességéhez milyen sarok és talptorna gyakorlatok segíthetik hozzá?

A kényelmes, bő lábfejű, sarkát stabilan tartó és talpát rugalmasan alátámasztó, 3-5 cm magas sarkú cipő viselése segít sarok és talpfájdalma megszüntetésében. A kényelmes cipő hordása mellett a vádli és talpizmokat nyújtó gyakorlatok is segítenek a talp és sarokfájdalom kezdeti mérséklésében és megszüntetésében. Lehet, hogy hetekig, sőt akár hónapokig vagy akár fél évig is tornáztatni kell sarkát és talpát, hogy megszűnjön a fájdalma. Ha sarka és talpa fájdalma évek alatt alakult ki, akkor nem fog megszűnni néhány hét alatt még rendszeres torna mellett sem.

Zoltán is kapott otthonra nyújtó és masszírozó feladatokat, melyeket minden Achilles-talp-sarok panasszal érkező vendégünknek megmutat a gyógytornász. Pontosan azért, mert gyakran tapasztaljuk, hogy a teljes gyógyuláshoz ezeket is végezni kell.

A passzív fájdalom- és gyulladáscsökkentő kezeléseken való részvétel nem elég. Azért, mert többféle egymás hatását erősítő kezelés mindig teljesebb és gyorsabb gyógyulást hoz a csak 1-1 különálló kezelést alkalmazóhoz képest.

lábujj feszítés pipáló bokával

Lábujj feszítés pipáló bokával talpa és lábfeje tornáztatására

Sajnos Zoltán lökéshullám kezelési eredményei nem hozták azt az eredményt, amit vártunk a sarok és talptorna gyakorlatok végzésétől. Noha bevallása szerint a gyakorlatokat végezte otthon is, és a kezeléseken is a lökéshullám intenzitása a fájdalomküszöböt megfelelően súrolta.

Teltek a hetek, és nem oldódott a fájdalom. Nem tudott visszatérni a sportba.

Talpára szabott talpbetét sem segített

gyógytalpbetét

Lúdtalpbetét talpára szabottan sarok és talpi fájdalma megszüntetésére

Talpbetétet egyénit készíttetett, de változást nem tapasztalt ettől sem.

Talplenyomata nem lapos, épp ellenkezőleg, magas boltozattal rendelkezett. Cipői minőségiek, és nem kopottak, így az sem lehet a háttérben. A gyulladásos jelek nem erősek, ráadásul a több hete tartó fizikoterápia, jegelés és kenőcs alkalmazás már kellett volna csökkentse a gyulladás fájdalmát.

Így aztán az egyetlen kulcs, ami maradt, az az izomzatnak és kötőszöveti régiónak a feszessége, csomóssága kell legyen. Mit jelent a feszes izomzat? Miért nem jó ez? Mit lehet tenni ellene?

Ez azt jelenti, hogy túlságosan feszes, kötött a talpi ín és a vádli izomzata, ami a hirtelen növelt terhelés hatására túlzottan összehúzódik, és feszíti a csonthoz tapadásánál a csonthártyát.

  • sarok sarkantyú

    Tartós csonthártya gyulladás esetén a sarok sarkantyú sarokcsontja talpi részén és a sarokcsont hátsó részén, az Achilles-ín tapadásánál is kialakulhat. A csonthártya gyulladás kezelésével megelőzheti a sarkantyú kialakulását

    A vádli feszessége az Achilles-ínt feszíti a sarok sarokcsonti tapadásánál.
  • A talpi ín feszessége pedig a sarokcsont talpi tapadásánál okoz csonthártya gyulladást. Ilyenkor fokozatosan, óvatosan, kellő bemelegítés után a vádlit és a talpi ínt is nyújtani kell ahhoz, hogy jobban bírja a terhelést. A hosszabb izomzat ugyanis lassabban fárad el. Mégpedig azért, mert terhelésre az izom mindig befeszül, összehúzódik. Ha azonban hosszabb az izom, akkor jóval több tere van az összehúzódásnak. Egy nyújtott, hosszabb izomzat, mindig hosszabb idő alatt húzódik össze annyira, hogy az már fájdalmas feszülést okozzon.

Egy apró sikerélményről tudott beszámolni a ötödik hét végére: végre le tud guggolni kisterpeszben végig lent hagyott sarkakkal. Ilyet hosszú évek óta nem tudott, tehát a vádlit és talpi ínt nyújtó gyakorlatok, úgy tűnik, lassan eredményt hoznak.

Az utolsó kezelés már az izmok nyújtását segítette

Az utolsó kezelésen egy nagyon kiterjedt és intenzív kezelést tartottunk, melyen lökéshullám kezeléssel nem csak a fájó talpgyöki pontokat kezeltük meg, hanem a 36mm-es applikátorral a vádli izom és talpboltozat területét is átmasszíroztuk. Ez még nagyobb területen növeli meg a véráramlást, és még jobban beindítja a gyulladt sejtek anyagcseréjét a sejtek tápanyag és oxigén ellátásának növelésével.

Ezen kívül újra átnéztük az általa végzett nyújtó gyakorlatokat. Mivel az első hetekben elmondása szerint csak 2 naponta sikerült időt szánnia a gyógytorna gyakorlatokra, most nyomatékosan megkértem, hogy naponta háromszor végezze el a nyújtásokat és masszírozásokat.

Amennyiben az intenzív nyújtás és a mindent átfogó lökéshullám kezelés hatására sem indul meg a gyógyulás, úgy javasolt lehet ultrahang vizsgálatot elvégeztetni.

Ha viszont megindul, akkor még jobban rá kell fókuszálni az izomzat nyújtására, lazítására, akár a lökéshullám sorozat folytatásával, akár gyógymasszázs igénybevételével.

Ebből is látszik, hogy néha a fizikoterápia nem elég önmagában, és muszáj napi szinten rászánni az időt a mozgásterápia végzésére. Úgy tűnik, nem győzzük ezt elégszer hangsúlyozni, és elégszer számon kérni. Talán ha Zoltánnak is jobban rágjuk a fülét, és hamarabb kezdi sűríteni a nyújtásokat, akkor már előrébb lenne a gyógyulásban.

Zoltán 2 héttel az utolsó kezelés után ezt mondta megkeresésemre:

  • Sajnos két hét után sem tapasztalt jelentősebb javulást, noha a fájdalom már mintha jönne le a vádliból. Pedig napi 3x nyújt, esténként Flektor tapasszal keni, masszírozza a fájdalmas területet.

Mit tanulhat Zoltán vádli és talpi ín gyulladásából?

Zoltán példája tanulságos lehet Önnek is. Ha szeretné megőrizni talpi izmai fájdalommentességét, akkor ne várjon fájdalmával 4 hónapot mielőtt segítséget kérne.

Ha viszont mégis vár, és csak 4 hónapnyi fájdalmas gyulladás után kezdi el talpa és lábszára gyulladásmentesítését, akkor számíthat rá, hogy a passzív fizikoterápiás kezelés önmagában már nem lesz elég fájdalommentes járása visszaszerzésére.

Késlekedés nélkül hozzá kell látni a vádli és a talp nyújtásának is. Mégpedig azért, mert ami hónapok elatt begyulladt a lábszárában és a talpában, az bizony rendszeres alapos bemelegítés utáni nyújtásra is csak hónapok alatt fog újra fájdalommentes lenni.

Az az izom, amely hosszú hónapokig gyulladás alatt van, az sajnos nem fog 1-2 hét alatt fájdalommentes lenni. Különösen így van ez az Achilles-ínnal és a talpi ínnal. Mégpedig azért, mert az inaknak sokkal rosszabb a vérellátása, mint az izmoknak. A vérerekkel dúsan ellátott izmok a vérkeringés fokozásának hatására viszonylag hamar regenerálódnak. Azért, mert a vérkeringés jelentősen növelhető a vérerekkel ellátott területeken.

Az inakban azonban alig-alig vannak vérerek. Itt a vérkeringés javítására csak kismértékben nő meg a vérkeringés. Márpedig ahol nincsenek erek, oda a vér sem tudja elszállítani a regenerálódáshoz szükséges tápanyagokat és oxigént.

talpfájdalom kezelése lökéshullámmal

Talpfájdalom kezelése lökéshullámmal a Harmónia Centrumban

Hosszú hetek és hónapok kellenek a passzívan alkalmazott vérkeringést fokozó lökéshullám terápiának, gyógymasszázsnak és az aktív gyógytornának, hogy az inakkal csontokhoz rögzített izom visszanyerje a korábbi fájdalommentességéhez szükséges nyújtott állapotú rugalmasságát.

Azért, mert a vérerekkel gyengén ellátott ín sokkal lassabban regenerálódik, mint az izom. Az izomban sokkal több ér fut, és ezek szállítják a tápanyagot és oxigént az izom sejtjeinek az anyagcseréjéhez.

2 gondolatok ezen: “Talpfájdalom és lábszár panaszok kezelése

  1. Papp Francisc

    Polineuropatiam van. Mindent megpróbáltam, nem gyógyítható, ezt is megerősítette a neurológia intézet, de a fájdalmat csökkentené-e a lökéshullám, és mennyibe kerül egy kezelés. köszi.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Papp Francisc!
      Igen, polineuropátiára abszolút szokott segíteni a lökéshullám terápia. A fájdalmat, és az érzetkiesést is nagyon szépen csökkenti. Heti egyszer kell jönni a kezelésekre, ha nincs ellenjavallat, valamint az első konzultáció alapján ajánlott a lökéshullám terápia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük