Izomgyengeség és izomfájdalom

Az izomgyengeség a legtöbbször valamilyen más panasz vagy betegség egyik tünete. Az izomerő hiányát vagy érzékelt hiányát jelenti. Az izmok gyengesége legtöbbször izomfájdalommal is együtt jár.

Az izomgyengeség kétféle lehet

Az egyik esetben az izomgyengeség valóban izomgyengeség formájában jelentkezik, mert az izom által kifejtett erőhatás sokkal kisebb, mint amire az izom egészséges állapotában képes lenne.

alagút szindróma

Alagút szindrómák közül a leggyakoribb a kéztőalagút szindróma a tenyér és az ujjak zsibbadásával

Ilyenkor az izomgyengeség fizikai gyengeség formájában jelentkezik. Sokszor előfordul ez, és többféle oka is lehet. Az izomgyengeség lehet betegség következménye, és kialakulhat az izmot mozgató idegek tartós nyomódásának hatására is, amikor az izom az ideg tartós, több hónapos vagy akár több éves nyomódására sorvadni kezd. Ilyen lehet például alagút szindrómák esetén, amikor az ideg nyomódása már hosszú ideje tart, és a tünetek a nyomódó ideg felszabadításának elmaradása miatt eljutottak az izomsorvadás szakaszába.

Az izomgyengeség másik formája a képzelt vagy érzékelt izomgyengeség. Ilyenkor a panaszos gyengének érzi az izom által kifejtett erőt. Azt gondolja, hogy sokkal nagyobb erő és energiabefektetésre van szüksége, mint amit az izom mozgása visszajelez, azonban az izom erőhatása megfelelőnek tekinthető. Gyakran érzékelt izomgyengeség ez a krónikus fáradtság szindrómánál.

Izomgyengeség milyen mértékű lehet?

izomgyengeség

Az izomgyengeség 0-tól 5-ig terjedő skáláján milyen fokozatú izomgyengeséget tapasztal?

Az izomgyengeségnek 0-tól 5-ig terjedő súlyossági fokozatai vannak. A kezdő 0-dik szinten az izmot az izomösszehúzódásnak a képtelensége jellemzi. Az 5-ik fokozat pedig a normális izomerőt mutatja. Ilyenkor nincs probléma a tapasztalt izomerőben.

Az izomgyengeség skáláján a két véglet között pedig az átmenet fokozatai vannak. Az első fokozatnál már tapasztalható az izomnál némi összehúzódás, az izom által mozgatott ízületnél azonban nem észlelhető még semmilyen elmozdulás.

Az ezt követő második, harmadik és negyedik szinten az izom mozgása mellett már az ízület is mozdul. Azonban bármilyen külső ellenállással szemben nem tud még erőt kifejteni az izom. Minél alacsonyabb fokozatú az izomgyengeség, annál kisebb az erő kifejtésének hatékonysága.

Mi okozhat izomgyengeséget?

Sok minden okozhat izomgyengeséget, amikor valaki nem képes elég erőt kifejteni. Vagy legalábbis úgy érzi, hogy nem képes. Mik lehetnek ezek?

Különféle betegségek

Az izomgyengeség okozói lehetnek az autoimmun betegségek. Ilyenkor az immunrendszer téves érzékelésére, nem képes felismerni saját sejtjeit, szöveteit. Az immunrendszer saját szervezetét megtámadva, a saját sejtjei ellen termel antitesteket. Azért, hogy az idegen behatolónak érzékelt sejtjeit elpusztítsa.

Az egyik gyakori autoimmun betegség, a központi idegrendszert érintő szklerózis multiplex egyik legjellemzőbb tünete az izomgyengeség. Az immunrendszer téves riasztására ellenanyagokat termel az agyi és gerincvelői idegeket körülvevő myelinhüvely zsírsavakban gazdag, fehérjetartalmú anyaga ellen. Emiatt a myelinhüvely fehérjéi károsodnak, elpusztulnak, és ez a gyulladás végül az idegek károsodásához vezet. Az idegek károsodása pedig a mozgatóidegek ingerülettovábbítását rontva az idegek által beidegzett izmok gyengeségéhez vezet.

A cukorbetegség, a tartósan alacsony vércukorszint is okozhatja az izmok gyengeségét. Ezt a vércukorszintre való odafigyeléssel tudja elkerülni.

pajzsmirigy alulműködés jelei

Pajzsmirigy alulműködés is okozhatja az izomgyengeséget

A pajzsmirigyhormonok elégtelen termelése a pajzsmirigy alulműködéséhez vezet. Ha pedig életmódja átalakításával, egészségesebb étrenddel, rendszeres mozgással és a stressz eredményesebb kezelésével vagy pajzsmirigyhormon pótlással nem állítják vissza az alulműködő pajzsmirigy egyensúlyi működését, akkor idővel a szervezetben zajló folyamatok lassulása az izomrendszer működésére is hatással lesz, és az izmok gyengeségéhez vezet.

Az egyik gyakori észlelt izomgyengeség a krónikus fáradtság szindróma. Ennél a szindrómánál olyan nagy mértékű fáradtság tör rá a panaszosra, amin a sok pihenés és alvás sem segít. Ráadásul még nehéz diagnosztizálni is ezt az érzékelt, képzelt panaszt. Azért, mert előtte minden más lehetséges szervi okát ki kell zárni az extrém mértékű fáradtságnak.

Vitamin és ásványianyag hiányok

Az izomgyengeség gyakori oka lehet a szervezetben kialakuló különféle vitamin- és ásványianyag hiányok.

Gyakori ok lehet a kálium, kalcium vagy a nátrium hiánya, például egy-egy kimerítő, fárasztó edzés után, ha nem figyel oda ezeknek az anyagoknak a pótlására. Azonban ezeknek az ásványi anyagoknak a hiánya akár krónikussá is válhat.

A vashiány is okozhatja az izmok gyengeségét, hisz a vas tartós hiányában a vörösvérsejtek nem képesek elég oxigént szállítani az izmokhoz a megfelelő működésükhöz.

A B12 vitamin, a cianokobalamin hiánya az idegrendszer működésében okoz zavarokat, és a mozgatóidegek ingerülettovábbítását is rontja, ami az izmok gyengeségéhez vezethet.

Ezeknek a vitamin és ásványianyag hiányoknak a kialakulását tudja megelőzni egészséges és változatos táplálkozással. Azért, mert az egészséges ételekben megtalálhatók ezek, és változatosan táplálkozva minden fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzá tud jutni.

Idegek nyomódása

A mozgató idegek hosszú ideje tartó nyomódásának hatására az ideg nem tudja kifejteni az általa beidegzett izom megfelelő mozgatását, ezért az izom sorvadásnak indul. Ehhez természetesen tartósan, hónapokig nyomódni kell az idegnek.

Az izmok zsibbadása, gyengesége jelentkezhet gerincsérv, isiász vagy alagút szindrómák esetén akkor, ha az érzéskiesés, a zsibbadás már hónapok óta tart, és nem tesz semmit az ideg nyomódásának megszüntetésére. Azért, mert a mozgató ideg nyomódása az ideg működését is rontja, és ez tartós nyomódásnál az ideg által beidegzett izmok működésére is hatással van.

Izomgyengeség hogyan kezelhető?

izomfájdalom okai

Mióta érzi a fájdalmat? Melyik izma fáj? Megerőltette? Vagy inkább a stressztől fájhat? Mire figyeljen még? Mi okozza izomfájdalmát? Töltse ki a kérdőívet, és derítse ki a kiváltó okot! Kattintson a képre izomfájdalma okát kiderítő kérdőívéért!

A kezelés, az izomgyengeség megszüntetésének legfontosabb lépése annak kiderítése, hogy mi okozhatja az izom gyengeségét?

A tünetek tartós jelentkezésekor érdemes felkeresnie háziorvosát. A háziorvosa ismeri a legjobban az egészségi állapotát. Ha indokoltnak tartja, akkor szakorvosi vizsgálatot fog javasolni vagy vérvizsgálatot kér.

A kezelésnek elsősorban a panasza hátterében álló betegségnek a kezelését, illetve a panaszát kiváltó oknak a megszüntetését jelenti.

Ha izomgyengesége mögött nem áll valamilyen autoimmun betegség, cukorbetegség vagy hormonzavar, akkor a legtöbbször valamilyen vitamin vagy ásványianyag hiány vagy mozgásszervi panasz lehet az izomgyengeség oka.

A vitamin és ásványianyag hiányt az adott vitamint vagy ásványi anyagot bőségesen tartalmazó élelmiszer bőségesebb fogyasztásával könnyen meg tudja szüntetni. Ha pedig a jövőben odafigyel arra, hogy egészségesebb, vitaminban és ásványi anyagokban gazdagabb ételeket egyen változatosan, akkor várhatóan nem is fog később jelentkezni az izmok gyengesége.

alkari hajlító izmok nyújtása csuklóalagút szindrómánál

Az alkari hajlító izmok nyújtása kéztőalagút szindrómánál. Az izmok és ínak nyújtása mellett a kineziológiai tapasz felragasztása is segít csökkenteni a fájdalmat és a zsibbadást.

Ha pedig valamilyen mozgásszervi panasz okozza az izmok gyengeségét, akkor általában rendszeres mozgással, gyógytornával és/vagy valamilyen fizikoterápiás kezeléssel tudja javítani a fájdalmas izom vérellátását.

A vérellátás javítása pedig több tápanyagot és oxigént szállít a jobban megmozgatott vagy kezelt területre, és ez meggyorsítja az izom regenerálódását. Ez pedig elősegíti majd a gyulladás megszüntetését, az izomerő visszanyerését.

5 gondolatok ezen: “Izomgyengeség és izomfájdalom

  1. Boros Jozsef

    75 eves ferfi vagyok sulyos lelki csapas ert 2 eve utana ibs beteg lettem es hozzajön ujabban izomfajdalom izomvesztes – talán a fogyastòl ?, reggeli faradt ébredes ez mind talán az említett lelki csapás okozza? Puffadas is van. Ill szelesseg. Ez mind idegi alapon?
    Eléggé szorongós pánikos vagyok.
    Megjegyzem a vervetelnel 2023 03 ho a tsh:0.19 volt fogok menni jul 25 pajzsmirigy szakrendelésre.
    Tisztelettel
    Boros jozsef
    Bpest

  2. Toroczkai Mária

    Tavaly óta jelentkezett nálam, hogy rogyadozni kezdtek a lábaim, majd úgy éreztem a karokat. Éjjel nem tudtam megmozdítani. Sokat görcsöl a gyomrom is. Van, hogy az ujjam hegyéig fáj a karom! Cukor és szívbeteg, vérszegény is vagyok. Előre is köszönöm szépen válaszukat! 74 éves nő vagyok!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Toroczkai Mária!
      Érdemes lenne felkeresnie gyógytornászt, akár centrumunkban akár az Ön közelében, mivel ez a láb gyengeség/ kar zsibbadás lehet kiboltosuló porckorong problémától is. Másrészt az erek állapotát érdemes megnézni szív betegsége miatt, hogy a vérellátás rendben van-e a perifériáknál, szóval a karokban és lábakban. Ebben háziorvosa vagy angiológus/kardiológus tud segíteni.
      Gerinc/ porckorong probléma esetén tudunk segíteni centrumunkban speciális McKenzie tornával, ami ezt helyrehozza.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

  3. Attila Kelecsényi

    Tisztelt Cím!
    A húsvét hétvégén hányás, hasmenés és lázam volt, ebből kigyógyultam, de rá pár napra azt éreztem, hogy a lábamból és a kezemből megy ki az erő, nehézkes a járás, illetve ha leülök nehezen tudok felkelni a székből. Mintha nem lenne erő a lábaimba, ez most kb. egy hete tart. Talán egy kicsi változást érzek, viszont rosszabb nem lett, lehet a vírus utáni immunválasz az oka? Elmentem a házi orvosomhoz, és többen felkeresték ugyanezekkel a tünetekkel, izomgyengeség, végtag gyengeség ő azt mondta 1-2 hétig tart.
    Közben negyedik napja a derekam annyira fáj, hogy kétszer ki kellett éjszaka hívni az ügyeletet lehet, hogy isiász. Lépcsőn alig tudok felmenni. Lehet, hogy van összefüggés a kettő között?
    Előre is köszönöm válaszukat.
    Üdvözlettel:
    Kelecsényi Attila

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kelecsényi Attila!
      Igen, a vírus általi gyengeség is okozhat végtag gyengeséget akár karok és lábak esetén is. Ha ez 1-2 hét múlva nem múlik el, akkor lehet isiász vagy gerincből eredő fájdalom/ gyengeség. Sokszor ha beteg az ember akkor rossz pozíciókban tud feküdni, így abszolút előfordulhat derékfájás vagy egy becsípődés. Ha derekával szüksége van segítségre, akkor hívjon minket, gyógytornászaink nagyon hatékonyan tudnak ezen segíteni McKenzie tornával.
      https://www.harmonia-centrum.hu/mckenzie-torna
      Mielőbbi jobbulást kívánunk Önnek
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük