Harmónia Centrum
Kéz zsibbadás, lábzsibbadás ellen
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Alagút szindróma

Alagút szindróma kezelése műtét nélkül

Alagút szindróma okozta zsibbadását megszüntetjük gyógytornával, a nyomódó ideg felszabadításával. Tudni szeretné, milyen gyógyító folyamatok indulnak be a kezelés hatására?

 • Önnek elmúlik végtagja zsibbadása, és panaszmentes lesz.
 • Ez azért jó Önnek, mert zsibbadó végtagjától függően az idegfelszabadító alagút szindróma torna gyakorlatok végzésével nagy biztonsággal elkerülheti a fájdalmas műtétet.

Ismerje meg az oldalon, hogy a szűk alagútban nyomódó ideg felszabadításával hogyan tudunk segíteni Önnek.

Hogyan érzi az alagút szindróma jelenséget?

kéztőalagút szindróma tüneteiA kezdetben csak kellemetlen, majd egyre kínzóbb zsibbadást, sokszor az érintett testrészt behálózó perifériás idegek nyomódása okozza. Az idegek testünkben gyakran izommal, ínnal és csonttal körbezárt csatornákban futnak. Ezek a csatornák az alagutak.

 • Ha az alagutakban haladó idegek nyomás alá kerülnek, akkor a nyomódó idegek alagút szindróma jelenségéről beszélünk.

Testünk számtalan pontján (pl. a csuklóban, könyökön, vállban, lábon) találhatunk ilyen izomból, szalagokból és csontokból alkotott alagutakat. Ezekben az alagutakban az inak mellett idegek és erek haladnak, amik gyakran nyomás alá kerülnek.

 • Az idegek nyomódása számtalan kellemetlenséget okozhat: zsibbadást, érzéskiesést, fájdalmat, izomgyengülést.
 • Ha zsibbad valamije, akkor lehet, hogy Önnek is ilyen idegek nyomódása miatti alagút szindrómája van.

Mi okozhatja a zsibbadást, érzéskiesést?

 1. A perifériás idegek nyomódását kiválthatja valamilyen sérülés, gyulladás, törés vagy vérömleny keletkezése is. Ebből adódóan az alagutakban futó idegek nyomás alá kerülnek.
 2. A csontkinövés és régi sérülések hegesedése is csökkentheti a csatorna átmérőjét.
 3. A jelenséget különféle betegségek is okozhatják: a pajzsmirigy alulműködése, diabétesz, rheumatoid artritisz (reumás sokízületi gyulladás) vagy a köszvény.
 4. A csukló és a könyök fokozott igénybevétele is kiválthatja a tüneteket.

Csuklófájdalom az ideg nyomása miatt

csukló alagút szindróma vizsgálataA csuklóban haladó csontok és az itt futó ínszalagok által határolt területként található a csuklóalagút. Ebben a csontok és szalagok által határolt szűk csatornában a kézfej mozgatóizmait a csontokhoz rögzítő inak és a tenyért és az ujjakat beidegző medianus ideg halad. Ha ezeknek az inaknak és az idegnek a haladását akadályozza valami, akkor kialakulhat a csuklófájdalom.

 • Az alkar illetve a csukló túlzott erőltetésekor (pl. testépítő edzéskor, vagy nagy súlyok rendszeres munkahelyi emelgetésekor) illetve
 • az alkar, a csukló és az ujjak rendszeres, monoton használatakor.
  • Például a számítógép billentyűzet és az egér túlzott vagy helytelen csuklótartással végzett rendszeres, hosszadalmas használatakor az ínhüvely és/vagy az ízület begyullad.
  • Ugyanilyen gyulladást okozhat azonban például a futószalagok mellett végzett munka, a zongorázás vagy bármilyen rendszeresen állandó mozdulatokkal végzett monoton egyéb mozgás is.
  • Ön milyen munkát végez?

A csukló területén a megerőltetésből származó gyulladáskor megduzzadnak az inak, és az adott keresztmetszetű alagútban a begyulladt, megduzzadt inak nyomják az ideget. Ez a nyomás az ujjvégek, ujjak, illetve a tenyér zsibbadását, érzéskiesést, vagyis a kéztőalagút szindróma tipikus tüneteit okozhatja. A csuklóalagútban kialakult idegi nyomás zsibbasztó, érzéskiesést okozó hatása kisugárzik az ujjakba és a tenyérbe.

 • Önnél mi lehet a zsibbadás kiváltó oka?

Melyek lehetnek az alagút szindróma tünetei?

 1. Az alagút szindrómák fő tünete a fájdalom, amely általában átmeneti, főleg az éjszakai órákban jelentkezik. Ennek oka a vénás pangás, vagyis az elégtelen vérellátás.
  • Amennyiben az érzőideg kerül nyomás alá, akkor a panaszos terület jól körülírható. Ilyenkor éles, égő jellegű a fájdalom.
  • Ha a mozgatóideg érintett, akkor a fájdalom tompa, valamely izomcsoport, vagy ízület területén jelentkezik, és a határa elmosódik.
 2. Az idegek nyomódásakor először a zsibbadás jelentkezik. Ez a legenyhébb tapasztalható tünet, amely először szintén éjszaka okoz panaszokat. Később azonban nappal is egyre gyakrabban fordul elő.
 3. Ha az ideg már hosszabb ideje nyomódik, akkor előbb-utóbb megjelenik az érzéskiesés is.
 4. Ha nem történik kezelés, akkor az idegek nyomása már az izomzatra is hatással lesz, ami előbb izomgyengeséget okoz, majd pedig az izmok sorvadásához vezethet. Idáig már nem szabad eljutnia. Ha az alagút szindróma kezdeti tüneteit, a zsibbadást és az ezzel járó éjszakai fájdalmat érzékeli, akkor mihamarabb forduljon szakorvoshoz annak érdekében, hogy a súlyosabb tüneteket elkerülje, és a gyógyítást is mielőbb megkezdhessük.

Alagút szindróma lábon, kézen, vállon

A keze, az ujjai vagy a lába zsibbad az idegek nyomódása miatt?

 • Az érzéskiesés mellett gyengének is érzi zsibbadó végtagját?

Alagút szindrómák kézen és a kéz ujjain

Kéztőalagút szindróma. Vagy inkább carpalis?

Lehetséges, hogy Ön carpalis alagút szindrómaként hallott már erről a kellemetlen kézzsibbadásról a csuklónál, a tenyér felőli oldalon. Csukló alagút szindróma néven is ismert még a kéznek ez az idegek nyomása miatti zsibbadása.

 • Az alagút szindrómák közül a carpalis alagút fordul elő a leggyakrabban, körülbelül olyan gyakorisággal, mint az összes többi alagútra jellemző szindróma együttvéve.
 • Fontos jellemzője még, hogy háromszor olyan gyakran alakul ki nőknél, mint férfiaknál. Ennek minden bizonnyal az lehet az oka, hogy a kisebb női kézen a kéztőalagút is szűkebb, ezért a 9 hajlító ín mellett még kevesebb hely jut a középidegnek (nervus medianus). Megfigyelhető az is, hogy általában 40 éves kor felett jelentkezik.
 • Talán nem meglepő az sem, hogy a gyakrabban használt kézen jóval sűrűbben előfordul.
 • A kéztő alagút szindrómájának okát a legtöbb esetben nem lehet megállapítani. Azonban sok esetben a kialakulás hátterében ismert okok állnak:
  • Foglalkozási ártalomként jelentkezik azoknál, akik túlságosan igénybe veszik a csuklójukat munka közben, pl. a rendszeresen billentyűzeten dolgozó nőknél vagy légkalapáccsal dolgozó férfiaknál fordul elő gyakran
  • A gyakori számítógép használat, gitározás vagy zongorázás is kiválthatja a tüneteket

A kéztőalagút szindróma kialakulását a csukló tenyéri oldalán, a carpalis alagútban a középideg (nervus medianus) nyomódása okozza.

A kéztőalagút szindróma tünetei megegyeznek az általános tünetekkel

 1. kéztőalagút szindrómaKezdetben a zsibbadás éjszaka jelentkezik a hüvelyk, a mutató és a középső ujjban az ujjak végén. Később már nappal is érezhető a zsibbadás és a fájdalom pl. autóvezetés vagy számítógép használat közben, amikor hosszabb időn át emelve tartjuk a kezünket.
 2. A fájdalom kisugározhat.
 3. Jellemző tünet még a három ujj érzéscsökkenéssel együtt járó ügyetlensége. A szorítóerő elillan a kézből, az ujjak erőtlenné válnak.
 4. A csukló megduzzad, nyomásra érzékeny
 5. Jellemző tünet még, hogy mozgatáskor a fájdalom erősödik.
 6. Ha nem kezelik, akkor a hüvelykujj alatti izompárna sorvadása is megindul. Az izomsorvadás kialakulásához a panaszok tartós fennállása vezethet.

Könnyen megelőzheti a csuklóalagút szindróma fájdalmas tüneteinek jelentkezését

 • Amennyire lehet, munkavégzés közben is ügyeljen a helyes csuklótartásra. Ez azt jelenti, hogy munkája közben ne hátrafeszített, hanem egyenes kézfejjel dolgozzon. Ezt azzal is segítheti, ha ügyel a munkapad, az asztallap és az egérpad magasságának megfelelő beállítására.
 • Monoton munka közben, például számítógépezés, autóvezetés során érdemes időnként felállni, megállni. Ilyenkor lazítsa el, mozgassa meg a kezét, tornáztassa meg az ujjait.
  • Az a fontos, hogy a rendszeresen végzett mozdulataival szemben ilyenkor ellentétes irányú mozgásokat végezzen.
 • A carpal tunnel szindróma ellen a stressz csökkentése, a relaxálás (lazítás) különböző módszerei (pl. jóga, autogén tréning, agykontroll, stb.) szintén jót tesznek.

Könyök alagút szindróma

 • A könyöknek ezt az idegek nyomódása miatti fájdalmát cubitalis alagút szindrómaként is ismerheti. Melyik néven hallott már róla?
 • A cubitalis alagút szindróma a nehéz fizikai munkát végzőknél, sportolóknál gyakrabban fordul elő.

Leggyakrabban a könyököt ért valamilyen sérülés vagy ízületi probléma okozza az ideg nyomódását. A sok írás, a könyöklés, hajlított könyökkel alvás, valamint a túlzott mobiltelefon használat is állhat a hátterében. Minden olyan rendszeresen ismétlődő, monoton mozgás fokozza az ideg nyomódásának a veszélyét, amikor a könyöke 90 foknál kisebb szögben hajlik be.

 1. könyök alagút szindrómaA tüneteket a könyök kisujj felőli oldalán futó nervus ulnaris ideg nyomódása okozza.
 2. A panaszok jelentkezésekor a zsibbadás a gyűrűs és a kisujjban, valamint a tenyéren jelentkezik, elsősorban éjszaka.
 3. Ez az égő fájdalom kisugározhat az alkarba is.
 4. A fájdalmas kéz gyakran ügyetlenebb. A páciens esetenként a finom mozgásokat csak darabosan tudja végezni, és a kisujj hajlítása is nehézséget okozhat.
 5. Amennyiben a kórkép hosszabb ideje fennáll, a gyűrűs, és a kisujj alatti izompárna elsorvadhat.

A képen pirossal megjelölt területen zsibbad a kisujja és a gyűrűsujja?

Hogyan előzheti meg a könyök alagút szindróma tüneteinek kialakulását?

 • Ha valamilyen sérülés éri a könyökét, és emiatt nyomódik az ideg, akkor ez ellen csak a sérülés elkerülésével védekezhet. Ez természetesen nem könnyű, mert baleset bármikor érhet bennünket.
 • Rendszeres tevékenységei közben azonban ügyelhet könyöke megfelelő tartására. Ez azt jelenti, hogy hacsak lehetséges, akkor könyöke ne zárjon be munkavégzése közben 90 foknál kisebb szöget.
  • Ha sokat számítógépezik, akkor az iróasztal és a billentyűzet magasságának megfelelő beállításával elkerülheti könyöke túlságosan nagy behajlítását.
  • De fizikai munkájának végzése közben is odafigyelhet a munkapad magasságának megfelelő beállítására.
  • Házi munkája végzése közben is lehet az asztallap megfelelő magasságba beállítva. Ha végiggondolja, akkor az asztal melletti állásnál nem fenyegeti könyökét a túlzott behajlítás veszélye. Ha viszont leül az asztal mellé, és úgy hámozza a krumplit, és végzi egyéb munkáit, akkor már könnyen lehet, hogy 90 foknál sokkal kisebb szögben fog állni a könyöke. Figyeljen oda erre is.
 • Természetesen nem teheti meg, hogy ne legyen 90 foknál kisebb szögben behajlítva a könyöke, de arra figyeljen oda, hogy huzamosabb ideig ne legyen állandóan behajlítva. Időnként hagyja abba azt, amivel foglalatoskodik, és mozgassa meg a könyökét. Nyújtsa ki a karját, körözzön az alkarjával néhányat.

Guyon alagút szindróma

A nervus ulnaris (az alkarban lévő singcsonti ideg) felületes és/vagy mély ága kerül ilyenkor nyomás alá a csukló vonalában.

Kialakulásának hátterében megerőltető fizikai munka, tartós nyomás a kisujjpárnán (pl. biciklizés, motorozás, mankózás), valamint a singcsont törése is állhat.

A tünetek között szerepel a gyűrűs- és a kisujj zsibbadása, ami az alkarba sugározhat. Továbbá az érintett ujjak izomzata is gyengülhet, melynek eredményeként kialakulhat a jellegzetes eskütartás.

Alagút szindróma vállon

TOS (Thoracic outlet) szindróma

Jellemzően azoknál alakul ki a TOS szindróma, akik például a munkájuk közben a karjukat folyamatosan felemelve tartják. Ebből pedig már tudja is, hogy kik lehetnek az igazán érintettek. Bizony a szobafestők, a villanyszerelők között különösen nagy arányban fordul elő ez a panasz. Karjuk állandó fej felé emelése miatt egy idő után már nem tudják oldalra felemelni a karjukat, nem tudják kifelé fordítani.

thoracic outlet szindrómaEnnél a vállban megjelenő alagút szindrómánál a kar perifériális beidegződését adó karfonat nyomódik. A karfonat nyomódhat a nyakon, az első borda és a kulcscsont között vagy pedig a kulcscsont és a lapocka között is. A lapockából kiinduló, azonos oldali vállba sugárzó fájdalom oka a lapocka feletti ideg, a nervus suprascapularis nyomódása a lapocka felső részénél lévő scapularis alagútban (lapocka).

 • Már a helytelen testtartástól is kialakulhat.
 • Leginkább azonban valamilyen megerőltetésből származó sérülés okozza az izmok bevérzését, megduzzadását, gyulladását, ami nyomja az ideget.

A thoracic outlet szindróma rendkívül összetett lehet, mivel a szűk csatornában gyakran az erek is nyomás alá kerülhetnek, és ez komplex tüneteket eredményez.

Melyek a TOS szindróma tünetei?

 1. Az érzéskiesés, a zsibbadás az alkar kisujj felőli oldalán jelentkezik, a tenyéren pedig a kisujj és a gyűrűsujj vonalában. Ritkábban ugyan, de esetenként érezhető a felkaron is.
 2. Jellemző tünet az alkar és a kéz izmainak a gyengesége.
 3. Az érzéskiesés miatt a kéz érezhetően ügyetlenebb.
 4. A kéz hidegebb és el is fehéredhet. Ez a tünet gyakran csak az érintett kéz felemelésekor jelentkezik, mert ekkor nyomódnak az erek.

Hogyan előzheti meg a tünetek kialakulását?

Ennél a szindrómánál is jellemzően a monoton, egyoldalúan terhelt, és váll fölé emelt ízületeknek a rendszeres más irányú mozgatásával, és átmozgatásával tudja megelőzni a panaszok jelentkezését.

Alagút szindróma lábon

Peroneus alagút szindróma

A láb zsibbadása azoknál jelentkezik, akik pl. szoros zoknit hordanak, vagy pedig gyakran teszik keresztbe a lábukat, ezzel nyomás alá helyezve a nervus peroneust. A hosszú ideje gipszet viselő betegeknél is jelentkezhetnek ilyen panaszok. A külső nyomáson kívül a szárkapocscsont (fibula) törése is kiválthatja a tüneteket.

A lábon jelentkező zsibbadás a lábszár külső részén, a lábháton és a nagylábujj felőli oldalon jelentkezhet. A láb zsibbadása és érzéketlensége lógó lábfejet, és „steppelő járás”-t is okozhat.

Piriformis szindróma

piriformis szindrómaA piriformis szindróma a keresztcsontból eredő musculus piriformis vagyis a körteképű izomról kapta a nevét. A piriformis izom a csípőízület mögött a combcsont nagytomporán tapad, és mozgatja a csípőt. Alatta fut az ülőideg, amely testünk leghosszabb és legvastagabb (hüvelykujjnyi vastagságú) idege.

Ha a medencetájék sérülése, vagy valamelyik izom zsugorodása, elváltozása miatt az ülőideg nyomás alá kerül, akkor a farpofába, a comb hátsó részébe, és a lábszárba sugárzó fájdalmat okoz. Súlyosabb esetben ez az alsó végtagba kisugárzó fájdalom azonban akár a lábujjakig is kisugározhat.

A gerincsérv is ugyanilyen tüneteket produkál, amikor a porckorong nyomja az ideggyököt. Ahhoz, hogy meg tudjuk különböztetni a gerincsérvet a piriformis szindrómától CT vagy MRI vizsgálatra lehet szükség.

Az alagút szindróma kezelése hogyan történik?

Ha valamilyen elsődleges kiváltó betegség (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködés, reumatoid artritisz (reumás sokízületi gyulladás, vagy köszvény) okozza a panaszokat, akkor természetesen az alapbetegséget kell kezelni.

Ha viszont túlerőltetés, a kézfejében futó izmok egyoldalú, monoton terhelése okozza panaszait, akkor az idegek nyomódása többféle módszerrel is eredményesen kezelhető.

Zsibbadás megszüntetése műtét nélkül

 1. Az érintett területre felragasztott kinezio tape csökkenti a gyulladást és a fájdalmat. A tapasz nagy előnye, hogy több napon keresztül fennmaradhat anélkül, hogy zavarná a mozgásban.
 2. A zsibbadás jelentkezésekor rögzítő sínekkel helyezik nyugalomba az érintett területet. Ha szükséges, akkor akár még nappalra is. Ugyanis ezzel az eljárással biztosítani lehet az alagút legnagyobb átmérőjét, és ezzel a benne futó ideg tehermentesítését.
  • Emlékszik még, hogy korábban azt olvasta, hogy ne hátrafeszített, hanem egyenes kézfejjel dolgozzon?
  • Pl. a kéztőalagút szintrómánál a sínekkel rögzítés ezt az egyenesen tartott kézfejtartást biztosítja.
 3. Nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel és kenőcsökkel is csökkenthető a gyulladás.
 4. Gyógytorna, fizikoterápia is sokat javíthat a fájdalmas terület állapotán, és legtöbbször csökkenti illetve megszünteti a zsibbadást. A személyre szabott gyógytorna gyakorlatok rendszeres végzésének az a lényege, hogy az Önnek összeállított speciális nyújtó és mobilizáló (átmozgató) gyakorlatok végzésével a szűk alagútban
  • olyan izmok és inak merevségét szüntetjük meg, amelyet nagyon ritkán használ. Ezáltal a közöttük futó idegek (amelyek a gyulladt izmok és inak merevsége miatt nyomás alatt vannak) számára több hely marad, és felszabadulhatnak a nyomás alól.
  • De gyakori a túlerőltetés miatti gyulladásból származó panasz, amelyre szintén hatékony gyógyírt jelenthet.
 5. Ha ezek a módszerek nem használnak, akkor szteroid injekcióval lehet folytatni a kezelést. A szteroid injekcióknak azonban számos mellékhatása lehet, ezért meggondolandó a használatuk. Bizonyos betegségeknél, pl. diabéteszes betegeknél és magas vérnyomástól szenvedőknél nem is alkalmazható.

Alagút szindrómák műtéti kezelése

Végső esetben, ha a konzervatív kezelések nem segítenek, akkor műtétre van szükség. A műtétkor az ideget nyomó, szorító izmot, szalagot vágják át ambulánsan, egynapos sebészet keretében. A műtét után néhány napig még pihentetni kell a műtött csuklót, könyököt, utána azonban már mozgatható, és az esetek 80-90%-ában teljes panaszmentességet érhetünk el.

 • Ehhez azonban szükség van arra is, hogy időben forduljon szakorvoshoz, és a kézfejében, karjában, vállában futó izmok még ne legyenek elsorvadva.
 • A panaszmentesség eléréséhez a műtét után is szükség van speciális, célzott gyógytornára.

Mikor és hogyan segít Önnek az alagút szindróma gyógytorna?

A túlerőltetésből származó alagút szindrómákat eredményesen kezelhetjük gyógytornával, műtéti beavatkozás nélkül.

 • Ha viszont valamilyen sérülés vagy betegség okozza a panaszokat, akkor műtétre lehet szükség.
 • Ezt személyre szabott vizsgálattal tudja eldönteni reumatológus szakorvosunk vagy az alagút szindrómák kezelésére szakosodott gyógytornászunk.

Leggyakrabban a kézfejnek és a kéz ujjainak a zsibbadásával, a kéztőalagút szindróma gyanújával fordulnak hozzánk.

Amikor túlerőlteti, és egyoldalúan terheli a kézfejében futó és például az ujjait hajlító izmokat (pl. a munkájából adódóan), akkor felbomlik az egyensúly a csukló és kéz hajlító és feszítő izmai között. A túlzott terhelés, az egyoldalúan végzett, monoton mozdulatok miatt a hajlító izmok elfáradnak és megrövidülnek. Ha ez a folyamat hosszú időn keresztül zajlik – és erre munkájából adódóan jó esélye van – akkor egyre nagyobb erőfeszítésbe kerül az ujjak hajlítása. Előfordulhat az is, hogy már nem tudja teljesen behajlítani az ujjait. Az izmok megrövidülése miatt az ujjak nyújtása és a csukló hátrafeszítése is fájdalmas lehet. Talán Ön is ezeket a tüneteket érzi, amikor fájdalmával küszködik.

A megoldás ilyenkor a hajlítóizmok pihentetése és nyújtása. Az izmok rendszeres – ellentétes irányú – mozgatásukkal visszanyerhetik eredeti hosszúságukat, vagy legalábbis nő a hosszúságuk, ami panaszai enyhülését hozza. Természetesen nincsenek csodák. Mindenkinek más és más problémája súlyossága, viszont önmagához képest a lelkiismeretes és kitartó gyakorlással mindenki, Ön is javulást érhet el.

A kézfejben futó hajlítóizmok rendszeres ellentétes irányú mozgatásával és nyújtásával azt is eléri, hogy felélénkíti a vérkeringést ezen a területen, és ezzel több vért juttat ezekhez az izmokhoz. A felgyorsult vérellátás és a több vér, pedig nemcsak az izmoknál, hanem az idegeknél is az öngyógyulás, a regenerálódás kulcsa.

 • Ha a megnövekedett vérellátással több oxigénhez és tápanyaghoz jutnak a szövetek, akkor gyógyulni kezdenek.
 • A felgyorsult véráramlásnak a jótékony következménye még az is, hogy a gyulladásos salakanyagok is gyorsabban kiürülnek, mert a véráram gyorsabban elszállítja onnan.

A hajlítóizmok célzott tornájával, nyújtásával tehát komoly eredményeket érhet el. Nagyon fontos azonban az, hogy itt nem a hajlítóizmok erősítéséről, hanem a nyújtásáról van szó. Tehát marka erősítésével nem a kívánt hatást éri el.

Az alagút szindrómák alternatív kezelése gyógytornával, perifériás idegmobilizációval

A perifériás idegmobilizáció zsibbadást csökkentő, megszüntető kezelés a kézfejen, alkarban, lábban. Egy olyan fizioterápiás eljárás, amely a perifériás idegek állapotát, működését vizsgálja és kezeli. A módszer célja, hogy speciális fogásokkal az alsó és felső végtagok idegeit felszabadítsa a fokozott nyomás alól. Vagyis megszüntesse a zsibbadást.

 1. A kezelés során először megvizsgáljuk a pácienst, és a speciális tesztek segítségével megállapítjuk a panasz okát.
 2. Majd különböző manuálterápiás és idegmobilizációs technikákkal segítjük az érintett ideg gyógyulását. Ezekkel a fogásokkal serkentjük az ideg keringését, amelynek eredményeként csökken a fájdalom és a zsibbadás is.
 3. Természetesen a pácienseket otthon végezhető gyakorlatokkal is ellátjuk, amikkel segítheti a mielőbbi gyógyulást.

Ilyen zsibbadás jellegű tüneteknél a hozzánk forduló panaszosok rendre visszatérő kérdései:

 1. Milyen gyakorlatokat kell végeznem?
 2. Mikor kell csinálnom a gyakorlatokat?
 3. Mennyi ideig kell csinálnom?
 4. El fog múlni ezektől a zsibbadás?

Ezek azok a kérdések, amelyekre a panaszától függően mindenkinek más és más válaszokat kell adnunk. Különösen az első kérdésre adott válasz, az adott panasz csökkentésére irányuló nyújtó gyakorlatok sorozata az, amely mindenkinél más és más, konkrét panaszától, zsibbadó végtagjától függően.

 • Az otthon is végezhető gyakorlatokat célszerű jellemzően reggel, vagy inkább napközben csinálni, ugyanis az elért eredmény így tovább megmarad. Lehetőleg minden nap.
 • Kezdetben rövidebb ideig, kevesebb ismétlésszámmal dolgozzon, és fokozatosan növelheti a gyakorlatok végzésének idejét. Fontos, hogy ne legyen fájdalmas, túlzottan megterhelő.
 • Az Ön problémájára hatásos nyújtó, lazító gyakorlatsort és ezek végzésének szabályait gyógytornászunktól panaszának felmérésekor kaphatja meg.

Az alagút szindróma jeleire is igaz az, hogy minél hamarabb fordul orvoshoz panaszával, annál könnyebben kezelhető a fájdalma, szüntethető meg a zsibbadás, és biztosítható a tünetmentesség.

A tünetek kiújulására azonban lehet számítani, főleg akkor, ha erre hajlamosító tényezők, pl. a munkavégzéséből adódóan fennállnak Önnél. A fájdalmat, a zsibbadást okozó izmok ellentétes irányú rendszeres mozgatásával azonban jó esélye van a fájdalom megszüntetésére.

Önnek milyen tünetei vannak?

Eljön hozzánk zsibbadó végtagjának tünetmentességéért?

 • Dr. Szeles Flórián reumatológusKérdése van, és szeretne választ kapni rá?
 • Konzultációnkon 30 perces gyógyító figyelem várja. Beszélni szeretne Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkkal a zsibbadó végtagjában nyomás alatt lévő ideg felszabadításáról?
 • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várjuk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción reumatológus szakorvosunk megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt alagút szindrómája pillanatnyi állapotáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést, fizioterápiás (gyógyszer nélküli) természetes kezelési módot, gyógytornát, ha pedig már szükséges, akkor a műtétet javasolja.
 • Reumatológusunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról zsibbadó végtagja tünetmentességének biztosításáért.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.