Az ételallergia egyik gyakori fajtáját a diófélék fogyasztása váltja ki. A mogyoróallergia is olyan, amelyik nemcsak a gyerekeket érinti, hanem később is bármikor kialakulhat.
A mogyoró allergiát a földimogyoróban lévő fehérje okozza az erre érzékenyeknél. Ehhez a fehérjéhez hasonló van a dióban, mandulában, gesztenyében, kesudióban, pisztáciában és egyéb olajos magvakban is.
A mogyoró (földimogyoró) és más olajos magvaknak a bevezetését az Egészségügyi szakmai irányelv, az új csecsemőtáplálási irányelv alapján
Ezek a tünetek már néhány perccel a mogyoró fogyasztása után jelentkezhetnek.
A földimogyoró az egyik legagresszívebb allergén anyag. Ezért a mogyoró allergia veszélyes azért is, mert egyes esetekben kifejezetten súlyossá tud válni. Ezért súlyosabb tünetek jelentkezésekor azonnali orvosi ellátást igényel. Ha ez elmarad, akkor a legsúlyosabb következménytől is tartani lehet. A légutak beszűkülésére kialakuló nehézlégzés, és a vérnyomás hirtelen lecsökkenése nemcsak szédülést és eszméletvesztést okozhat, hanem még a vérkeringés összeomlásának a veszélye is fennállhat. Ha mogyorót fogyasztott, és nehezen tud lélegezni, akkor azonnal menjen orvoshoz.
A mogyoró allergia tüneteinek értékelésekor a helyzetet az is nehezíti, hogy a tünetek erőssége mindenkinél más lehet. Sőt még ugyanannál a személynél is eltérő lehet a panaszok súlyossága különböző alkalmakkor. Az is teljesen kiszámíthatatlan, hogy milyen az erőssége ezeknek a tüneteknek, mert az egyszerű panaszoktól kezdve akár életveszélyes allergiás reakciót is kiválthat a diófélék fogyasztása az arra érzékenyeknél.
A dió, mogyoró és földimogyoró allergia tünetmentességére is az a megoldás, mint a többi allergiás panasz elkerülésére.
A mogyoró már kis mennyiségben is veszélyes lehet. Sőt még fogyasztani sem feltétlenül szükséges az allergiás reakcióhoz a mogyoróra érzékenyeknél. Elég lehet az allergiás reakcióhoz az is, ha belélegzi a földimorogyó porát.
Földimogyorót és mogyorót a feldolgozott élelmiszerek is nagy arányban tartalmazhatnak, ezért ezek vásárlásakor mindig nézze meg az összetételüket.
Földimogyoró lehet a reggelire annyira kedvelt gabonapelyhekben, de süteményekben és a kenyérben is. Hagyja ezeket az élelmiszereket az üzletek polcain. Így biztosan el tudja kerülni a kellemetlen tüneteket.
Az ismeretlen eredetű élelmiszereket inkább ne fogyassza. Ha nem biztos abban, hogy az adott élelmiszer biztosan nem tartalmaz mogyorót, diót, mandulát, pisztáciát, kesudiót vagy más olajos magvat, akkor inkább ne fogyassza. Ne kockáztassa meg egy esetleges súlyos allergiás reakció kialakulását. Különösen a sütemények, műzlik és egyéb gabonafélék, csokolédék és bizony még a teljes kiőrlésű kenyér is tartalmazhat nyomokban mogyorót. Ha nem teljesen biztos abban, hogy a kiválasztandó élelmiszer biztosan nem tartalmaz mogyorót, inkább ne vásárolja meg, ne fogyassza el.
Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, gyermekgyógyász főorvos 30 éves tapasztalatával várja dió vagy mogyoró allergiára utaló panaszával. Panaszának szakszerű vizsgálatával és mindenre kiterjedő figyelmével a doktornő igyekszik olyan orvosi ellátást adni Önnek, amely hasznos tanácsaival együtt biztosítja allergiás panaszának megszünését és jövőbeni megelőzését.
Mogyoró és dió allergiájáról beszélni szeretne Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus szakorvosunkkal?
Jöjjön el Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus főorvoshoz, gyermekgyógyász szakorvoshoz dió és mogyoró allergiából származó panasza megszüntetéséért. A doktornő várja Önt, illetve Önöket a gyerekével együtt. Jöjjön el hozzánk panaszmentességéért!
Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni
Hoppá...! Más vizekre szeretne evezni gyógyulásáért.
Biztos, hogy ez a legjobb megoldás?
Ha ezek után is elkattint a honlapunkról, akkor kívánom Önnek, hogy találja meg azt a partner gyógyítóját, aki egész életén keresztül hasznos tanácsokkal látja majd el Önt gyógyulásáért és egészsége megőrzéséért.