Harmónia Centrum
Cukorbeteg lábsebe gyógyulásáért jön?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Lábfekélyek gyógyítása / Cukorbeteg láb kezelése

Cukorbeteg láb gondos kezelése

A cukorbetegség népbetegség, napjaink leggyakoribb anyagcsere betegsége.

 • A kevés mozgás és az egészségtelen táplálkozás egyenes következménye az elhízás és a túlsúly. Egészségtelen életmódunk fájdalmasan tragikus következménye, hogy hazánk lakosságának közel kétharmada elhízott vagy túlsúlyos. A hazai és a nemzetközi helyzet is aggasztó.

A felmérések szerint az Egyesült Államok lakosságának nagyjából 7%-a cukorbeteg, ami megközelítőleg 20.800.000 ember.

 • Hazánkban is hasonlóak az arányok. A Magyar Diabétesz Társaság 2014-ben indított országos szűrésének az adatai azt mutatják, hogy kb. 7% az ismert cukorbetegek aránya. A nemzetközi felmérések több évtizedes tapasztalata pedig azt mutatja, hogy minden felismert diabéteszesre egy fel nem ismert cukorbeteg jut. Ebből kikövetkeztethető, hogy hazánkban kb. másfél millió ember érintett a cukorbetegségben. Ezt a nagyságrendet a korábbi tapasztalati adatok is alátámasztják.

A diabetes mellitus betegségnek sokféle, különböző súlyosságú szövődménye ismert. Nem hiába foglalkozik a média az elhízás kérdéskörével olyan sokat, hiszen a cukorbetegség kettes típusában nagy szerepet játszik az életmód is a genetika mellett.

 • A diabétesz egyik leggyakoribb szövődménye a cukorbeteg láb megbetegedése. A cukorbeteg lábában idegi károsodások alakulnak ki. Ez diabéteszes neuropátiás lábnak is nevezik. A cukros láb, aminek csökken az érzékelő képessége, számos veszélynek van kitéve. Sokkal könnyebb égési vagy fagyási sérülést okozni, megvágni, kényelmetlen cipővel rossz helyen krónikus nyomásnak kitenni a talpat, ujjakat.
 • A cukorbeteg egyén lábában keringési nehézségek is kialakulnak, így a szövetek regenerációja, öngyógyulási folyamata is lassulttá válik. Ha tehát a csökkent érzékelésből eredően sérül a láb, akkor a seb nehezen gyógyul be. Hosszú távon ez a láb fekélyesedéséhez is vezethet.
 • Noha a cukros láb érzékelése a neuropátia következtében csökken, a testet behálózó idegrendszerünk fekete humora, hogy a kiesett érzékelés helyére fantomérzeteket, bizsergéseket, és a csökkent oxigén ellátottság miatt fájdalmakat produkál.

Melyek lehetnek a cukorbeteg láb tünetei?

 • cukorbeteg láb tüneteiA vérkeringés zavarát jelzi:
  • A legfőbb tünet a fájdalmas seb a lábon.
  • A cukorbeteg láb seb megjelenése előtt azonban az elvékonyodott, elfehéredett bőr és a hideg lábak is árulkodó jelek.
 • A neuropátia, az idegi károsodás jellemző  tünetei:
  • Az érzékelés zavara, amikor nem érzi a talpán a nyomást. A hideg és meleg érzékelése is romlik.
  • Úgy érzi, mintha "vattán járna", és bizonytalanná teszi a járását.

Ha a cukorbetegség tünetei megjelennek a lábán, akkor vegye komolyan a jeleket. Azonban az érzékelés zavarának a legfőbb veszélye, hogy nem érzi a talpán a nyomást, a fájdalmat, ezért a kisebb sérülések észrevétlenek maradnak. Csak akkor veszi észre a tüneteket, amikor már nagyobb a baj.

A cukorbeteg láb kezelése

Ön vagy közeli hozzátartozója valamely típusú cukorbetegségben szenved?

 • Menjen el rendszeresen ellenőrzésre. Évente egyszer vizsgáltassa meg lába épségét lábspecialistával.
 • A megelőzésben Ön a legfontosabb láncszem. A hétköznapok során alaposan ügyeljen lábai higiéniájára, és legyen érzékeny cukorbeteg lába esetleges elváltozásaira.

A cukorbeteg láb seb kialakulását könnyebb megelőzni, mint kezelni

 • cukorbeteg lábA kis bőrfertőzések, ischaemiák, korai kezelésével elkerülhető a lábon, lábszáron kialakuló fekélyes seb.
 • A cukorbetegséggel járó szövődmény, a kiserek betegsége ugyanis megnehezíti a sebészeti ellátásokat is, hiszen ha nincs megfelelő szöveti keringés, akkor nem tud gyógyulni a seb. Előrehaladott állapotban a rossz minőségű kiserekben érsebészeti korrekcióra szinte nincs lehetőség, tehát az erek elzáródásával véglegesen megszűnik az adott terület, például lábujj oxigénellátása. A gyógyulásra nem képes nyílt seb elfertőződése továbbterjedést okozhat az adott végtagon, vagy súlyosabb esetben a keringésbe jutó fertőzés révén akár az egész szervezetben lázas sokk alakulhat ki.

Figyeljen oda lába épségére, és a sérülést mielőbb kezeltesse hozzáértő szakemberrel, és tartsa be a cukorbetegség kezelésére vonatkozó szabályokat, amíg nem késő!

 • Mit tehet még azért, hogy diabéteszes lába épségét a lehető legtovább megőrizze?

A fájdalom csökkentése, és a perifériás (végtagi) szöveti keringés állapotának fenntartása érdekében javasolt Önnek

 • Lába gondos ápolása. Rendszeresen, naponta mossa meg a lábát langyos vízben, és gondosan törölje szárazra. A törülközés közben azonban ne dörzsölje az elvékonyodott bőrt, és a lábujjak közét is gondosan törölje szárazra. A bőrkeményedést távolítsa el, az esetleges szemölcs vagy tyúkszem eltávolítását bízza szakemberre. Lába ápolását szakképzett pedikűrös segítségével tanulja meg.
 • A lábtorna, alsó végtagi gyógytorna segít a vérkeringés élénkítésében.
 • Fontos az optimális lábboltozat kialakítása ortopédiai talpbetéttel, hogy a terhelés a megfelelő pontokon nyomja a talpat, ideálisan elosztva a testsúlyt.

Cukorbeteg sebes láb kezelése

Ha az idegek károsodása miatt romlik a cukros láb érzékelése, akkor a kezelése is problémás. Hiszen nem érzi a fájdalmat, emiatt egyszerűen nem veszi észre a láb sebesedését.

 • Az érzéketlen lábon a cipő okozta sérülések fel sem tűnnek.
 • A láb nem megfelelő ápolása is sokszor okoz sebet.

Amikor cukorbeteg lábán már megjelenik a seb, akkor a sebet szakszerűen el kell látni, és a gyorsabb gyógyulás érdekében javasolt 

 • lökéshullám terápiás eszközzel a helyi kiserek keringésének fokozása, a sejtregeneráció serkentése, ami a tápanyag és oxigénhiánytól szenvedő sejtek anyagcseréjét javítja, és a vérkeringés javítása új erek képződését is segíti.

Többen kérdezik, hogy a cukorbeteg láb szűkülő ereit hogyan lehet tágítani, hogyan lehet tisztítani? Ez bizony nem olyan egyszerű. A megfelelő válasz erre a kérdésre a korábban már leírtak:

 1. A láb rendszeres tornáztatása segít a vérkeringés élénkítésében, az izompumpa működtetésében.
 2. Kerülje a magas sarkú cipők viselését, mert ezzel is megfelelő izommunkára készteti a vádliját.
 3. A kiserek vérkeringésének javítására és a sejtek regenerálására a mellékhatások nélküli lökéshullám kezelést kiválóan használhatja.

Centrumunkban a cukorbeteg láb sebeit lökéshullámmal sikeresen gyógyító csapatunk 2012 áprilisa óta használja a lökésterápiát a vénás és artériás erek keringésének javítására, a cukorbeteg sejtek regenerálódásának elősegítésére, és új erek képződésére.

 • A lökéshullám kezelés az oxigén és tápanyaghiányban szenvedő sejtek tápanyag és oxigénellátását javítja, és ezzel javítja a sejtek anyagcseréjét, elősegíti a sebek gyorsabb gyógyulását.
 • Minél hamarabb felkeresi cukorbeteg láb sebével gyógyító csapatunkat, annál hamarabb és kisebb fájdalommal gyógyul meg a sebe.

Beszélni szeretne gyógyító csapatunk sebész szakorvosával cukorbeteg láb sebe megelőzéséről vagy szakszerű kezeléséről?

 • Dr. Fekete László sebészDr. Fekete László fekélyes sebek gyógyítására szakosodott csapatának sebész szakorvosa cukorbeteg lábának konzultációjára előzetes bejelentkezés alapján várja.
 • Munkatársainktól a kezelés lehetőségeiről érdeklődni és bejelentkezni a 06-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét, és kollégáink visszahívják Önt!
 • Sebész szakorvosunk a konzultáción megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja cukorbeteg lába pillanatnyi állapotáról.
 • Szakorvosunk elmondja Önnek, hogy mit tehet még azért, hogy diabéteszes lába épségét a lehető legtovább megőrizze.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.