Lumbágóra gyógyszer helyett

A lumbágó az éles, derékba nyilalló fájdalom, a derékfájás. A nyilalló fájdalom azonban nemcsak a deréktájon jelentkezhet, hanem lesugározhat az alsó végtag bármelyik területére is. Az éles, nyilalló fájdalom olyan erős lehet, hogy még fel sem tud egyenesedni. Legszívesebben meg sem mozdulna, mert a legkisebb mozdulatra is a fájdalom azonnal a derekába hasít.

Lumbágó okai mik lehetnek?

lumbágóra gyógyszer helyett

Lumbágóra gyógyszer helyett sokkal jobb a becsípődött ideget felszabadító masszázs

A hirtelen derékba nyilalló, minden előzmény nélkül ránk törő fájdalom leginkább egy ideg becsípődése miatt alakul ki. A gerinccsigolyák közül kilépő ideggyökök valamelyikét nyomja egy kimozdult csigolya. Vagy valamelyik porckorong kitüremkedése.

Okozhatja azonban a gerinccsigolyákat összekötő izmok, inak és szalagok, valamint a háti izmok valamelyikének a meghúzódása is.

Ez a kettő azonban a fájdalom kialakulásának közvetlen oka. Több olyan tényező is van, ami egyre inkább hajlamossá tesz az ideg becsípődésére, a lumbágó kialakulására.

Az életkor előrehaladásával a csigolyák kopnak, a csigolyák közötti porckorongok veszítenek a folyadéktartalmukból, és könnyebben csípődik be a kilépő ideg. A gerinccsigolyákat összekötő izmok, inak és szalagok rugalmassága is csökken. A csigolyákra ható egyoldalú terhelés, például az ülőmunka, a számítógép előtti állandó görnyedés, a mozgásszegény életmód nem tesz jót az ízületek rugalmasságának.

A jelentős túlsúly is túlságosan megterheli a gerincet. A plusz kilók cipelése meggyorsítja a csigolyák kopását. Minél több plusz kilót cipel magán, annál könnyebben csípődhet be valamelyik ideg a csigolyák közül kilépve.

Nem tesz jót gerince épségének a túl kevés folyadékfogyasztás és az egészségtelen étrend sem. Ezek mindegyik növelheti az isiász és a lumbágó kialakulásának veszélyét.

Lumbágó megszüntetése

Hogyan szüntetheti meg az idegbecsípődés vagy izomhúzódás miatti derékfájdalmát?

Gyógyszer lumbágóra nem használ

Mivel az idegek becsípődése vagy az izmok meghúzódása miatti lumbágó köznapi neve a derékfájdalom, ezért sokan gondolják, hogy a valamilyen fájdalomcsillapító gyógyszernek a bevétele segíthet itt is a fájdalom megszüntetésében is. A lumbágó gyógyszer azonban nem egy fájdalomcsillapítónak a bevétele.

Ráadásul a fejfájás és az izomfájdalmak megszüntetésére, a fájdalom tünetének elnyomására használt fájdalomcsillapító gyógyszerek a lumbágónál nem is használnak. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy ezek a fájdalomcsillapító gyógyszerek fejfájásnál is csak a fájdalmas tünetet nyomják el, és nem szüntetik meg a fájdalom kiváltó okát.

lumbágó okai

Mi okozza lumbágóját? Derítse ki a kiváltó okot! Kattintson a képre kérdőívéért!

A lumbágó kezelésénél is érdemes a fájdalmas tünet elnyomása helyett a lumbágó kiváltó okának a kiderítésére, és ennek a megszüntetésére törekedni.

Gyógymasszázs és gyógytorna a lumbágóra

Ha a derékfájdalmat a kimozdult csigolya által nyomott ideg becsípődése okozza, akkor a kimozdult csigolya izmainak és szalagjainak ellazítása utáni helyretétele megszüntetheti az ideg becsípődését. Ezzel pedig megszűnik a fájdalom kiváltó oka.

A gerinccsigolyákat összetartó megnyúlt izmok és szalagok miatt azonban a csigolya könnyen kimozdulhat ezután is. Ezért a kimozdult csigolya helyretététele után érdemes a csigolyákat összekötő izmokat és szalagokat rendszeres tornával megerősíteni. A rendszeres tornával megerősített izmok és szalagok ezután újra stabilan tartják majd a csigolyát, és sokkal kevésbé fenyeget majd a csigolya újabb kimozdulásának a veszélye egy hirtelen rossz mozdulat vagy megerőltetés miatt.

Ha pedig az izmok meghúzódása miatt fájdalmas a derék, akkor a meghúzódott izmok bemelegítés utáni kíméletes gyógytornája, nyújtása szüntetheti meg a fájdalmat.

Amíg olyan erős a fájdalom, hogy szinte mozdulni sem bír, és jobb lenne meg sem mozdulni, addig nem tudja tornáztatni a háti izmokat és a gerinccsigolyákat összetartó izmokat és szalagokat.

  • Ilyenkor a fájdalom elviselhető szintre csökkentésében jó szolgálatot tud tenni a fájdalmas izmok pihentetése, vagy pedig jegeléssel történő hűtése. Amikor nem fájdalmas annyira a mozgás, akkor hozzáláthat gerince tornáztatásához. Háta és gerince rendszeres tornája nemcsak a fájdalom megszüntetését segíti, hanem a csigolyákat összetartó izmok nyújtásával és megerősítésével a lumbágó későbbi megelőzését is.
  • Illetve, amíg erős a fájdalom és nem tud tornázni, addig a kíméletes gyógymasszázs is tudja csökkenteni a fájdalmas területen a gyulladást. A fájdalmasan begyulladt izmok és szalagok masszázsa csökkenti a gyulladást a fájdalmas területen, és ellazítja, nyújtja az izmokat. A fájdalmasan begyulladt izmok ellazítása és nyújtása pedig a gyakorlott gyógymasszőr számára lehetővé teszi a kimozdult csigolya helyretételét is. A helyére került csigolya környéki izmok és szalagok rendszeres gerinctornával való megerősítésével pedig el tudja kerülni a csigolyák későbbi kimozdulását is.

A becsípődés miatt begyulladt izmok és szalagok ellazulásában segít a meleg is, például egy 36 fokos kánikulában hamarabb ellazulnak az izmok, mint télen a 22-23 fokos masszázsszobában. Emiatt a meleg vízben való fürdés és zuhanyzás is segíti az izmok ellazulását. Ezzel szemben persze a túl nagy forróság nem jó. Azért, mert a nagy meleg növeli az ideg gyulladásának a veszélyét.

Mire figyeljen még?

A rendszeres gerinctorna mellett még biztosabban megelőzheti az idegek újbóli becsípődését, ha odafigyel az életmódjára is.

A rendszeres gyógytorna mellett mozog is. Különösen fontos ez akkor, ha ülőmunkája van, és nem mozgatja meg mindennapi elfoglaltságaival az ízületeit. Az íróasztal mellett ülve is figyeljen oda a helyes tartásra. Emellett pedig fontos az egészséges étrend, bőséges zöldség és gyümölcsfogyasztással. Ez azért fontos, mert a zöldségek és gyümölcsök sok vitamint, ásványi anyagot és emésztést segítő rostot tartalmaznak.

Fontos még a bőséges folyadékfogyasztás is. Ez azt jelenti, hogy nőként legalább napi 2 litert, férfiként pedig két és fél liter vizet fogyasszon naponta. A folyadék a tiszta víz és ásványvíz mellett lehet leves, gyümölcslé és tea is természetesen. Ne fogyasszon viszont alkoholt, energiaitalokat és cukrozott üdítőitalt. Az ereket károsító cigarettázás sem tesz jót gerince és az izmok egészségének sem.

Figyeljen még a stressz eredményes levezetésére is. Érdemes megtanulni néhány stresszkezelési technikát, és ezek közül azt használni, ami Önnél láthatóan a legjobban beválik a stressz kezelésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük