Alacsony vérnyomás fejfájás tünettel

Alacsony vérnyomás esetén a vérnyomás olyan alacsony, hogy a vérkeringés nem tud elegendő tápanyagot és oxigént szállítani a sejtek anyagcseréjéhez.

Az alacsony vérnyomás elsősorban az agyi keringés elégtelenségében jelentkezik. Mivel nem jut elég vér az agyba, ezért az agy sejtjei a vérkeringéssel nem kapnak elég tápanyagot és oxigént normális működésükhöz. Ezért az alacsony vérnyomás olyan tünetekben jelentkezik, mint a fejfájás, fáradtság, kábultság, látászavar, sőt súlyosabb esetekben szédülés vagy akár ájulás is előfordulhat. Főleg akkor, ha a vérnyomás hirtelen leesik.

alacsony vérnyomás fejfájás

Alacsony vérnyomás fejfájással

A rosszullétet, az alacsony vérnyomást érzékelve a szimpatikus idegrendszer igyekszik a sejteket több tápanyaggal és oxigénnel ellátni. Ezért felgyorsítja a szív működését, növeli a pulzust. A szív szaporábban ver, hogy több tápanyag és oxigén jusson el a sejtekhez az alacsony vérnyomás ellenére is. Ezért a szédülést, rosszullétet a szervezet gyorsabb szívműködéssel, magasabb pulzussal, hideg végtagokkal és izzadással igyekszik ellensúlyozni.

Ha tartósan alacsony a vérnyomás, akkor nemcsak fejfájás, látászavar és rosszullét jelentkezik, hanem jóval fáradtabbnak érzi magát, kevesebbet bír, romlik a teljesítménye, és nehezebben tud figyelni, koncentrálni. Idővel alvási problémák és depresszió is jelentkezhet.

A krónikusan, tartósan alacsony vérnyomás elsősorban a fiatalok panasza. Közülük is elsősorban a fiatal, magas és vékony lányoknál jelentkezik. A helyváltoztatással, helyzetváltoztatással kapcsolatos alacsony vérnyomás pedig 65 éves kor felett jelentkezik kifejezetten magas arányban.

  • Ha nem valamilyen betegség okozza az alacsony vérnyomást, akkor a fiatalok jó eséllyel kinövik idővel. Az életmódjuk átalakítása azonban nekik is segít a tünetek minél hamarabbi megszüntetésében. Leginkább a rendszeres mozgás és a stressz eredményesebb kezelése segít a vérnyomás mielőbbi normalizálásában.
  • Az idősebbeknél jelentkező helyzetváltoztatásból származó alacsony vérnyomás ellen pedig a reggeli felkeléskor gyakran jelentkező szédülést, esetleges elesést azzal lehet a leginkább megelőzni, hogy nem azonnal kel fel az ágyból, hanem előbb kiül az ágy szélére, és csak néhány perc múlva fog felkelni, és elindulni. Az éjszakai fekvésből az álló testhelyzet fokozatos elérése csökkenti a helyzetváltoztatásból eredő alacsony vérnyomás esetleges tüneteit.

A legtöbb esetben nincs különösebb oka az alacsony vérnyomásnak. Ilyenkor a rendszeres mozgás, a stressz eredményesebb kezelése, egészségesebb, kevesebb telített zsírt és több fehérjét, gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend, valamint a bőséges folyadékfogyasztás segít a panaszok csökkentésében, majd megszüntetésében.

Alacsony vérnyomás valamilyen betegség tüneteként

Vannak olyan esetek, amikor valamilyen egyéb betegség következtében jelentkezik az alacsony vérnyomás. Ilyenkor a vérnyomás normális értékének visszaállításához az alacsony vérnyomást okozó betegséget kell kezelni.

Melyek lehetnek ezek az alacsony vérnyomást okozó betegségek, amelyek eredményes kezelésétől függ az alacsony vérnyomás megszüntetése?

  • A hormonrendszer zavarai alacsony vérnyomást okozhatnak. Például az alulműködő pajzsmirigy vagy a mellékvese elégtelen működése okozhatja a vérnyomás alacsony értékét.
  • A szív rendellenes működései, például a szívelégtelenség vagy a szívritmuszavar is okozhatja a vérnyomás alacsony értékét.
  • Vérszegénység és egyes daganatos betegségek is okozhatják.
  • Az emésztőrendszer panaszai és egyes vesebetegségek is okozhatják a vérnyomás alacsony értékét.
  • Allergia, mérgezések (például szén-monoxid mérgezés) és fertőzések is alacsony vérnyomást okozhatnak.
  • Tartósan ágyban fekvő betegeknél is gyakrabban jelentkezik a vérnyomás alacsony értéke.
  • Vízhajtók és vérnyomáscsökkentők túladagolása vagy a szívgyógyszerek szedése is okozhat alacsony vérnyomást.
  • Cukorbetegeknél a magas vércukorszint idővel károsítja az idegrendszert, ezért a normálistól eltérően a vérnyomás magas és alacsony is lehet.

Alacsony vérnyomás kezelése

Ha valamilyen betegség okozhatja az alacsony vérnyomást, akkor alaposan ki kell vizsgálni. Fontos tudni azt is, hogy milyen gyógyszereket szed, mert ezek a gyógyszerek, illetve a beszedett gyógyszerek egymásra hatása is okozhatja a vérnyomás alacsony értékét.

alacsony vérnyomás oka

Mi okozza alacsony vérnyomását? Derítse ki az Alacsony vérnyomás okai kérdőív kitöltésével!

Ha kideríti az alacsony vérnyomás kiváltó okát, akkor ennek a megszüntetésével jó eséllyel visszaáll a vérnyomás normális értéke. Például, ha valamelyik rendszeresen szedett gyógyszer mellékhatása lehet az alacsony vérnyomás, akkor az adott gyógyszer szedésének elhagyásával jó eséllyel visszaáll a vérnyomás normális értéke.

A magas vérnyomás gyakori oka a túlságosan sózott ételek fogyasztása. Alacsony vérnyomásnál azonban azzal, hogy sósabban eszi az ételeket segíthet magán vérnyomása normális értékének visszaszerzésében. Ha nincs olyan betegsége, például szívelégtelenség, aminek nem tesz jót a sósabb étkezés, akkor ez is segíthet.

Sokszor már az is segít, ha több folyadékot iszik. Ha minden nap megiszik legalább 2 liter folyadékot, akkor jobb az esélye arra, hogy vérnyomása normális értéke visszaálljon.

Az is segíthet, ha többször eszik napjában, és egyszerre kevesebbet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük