Harmónia Centrum
Pajzsmirigy alulműködés ellen
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Pajzsmirigy betegség / Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy alulműködés kezelése gyógyszerek nélkül

Pajzsmirigy alulműködés esetén a hormonok a kívánatosnál kisebb mennyiségben termelődnek a szervezetben. Az alulműködő pajzsmirigy elsősorban a nőket érinti, a betegek háromnegyede nő. Jelentkezhet bármilyen életkorban, elsősorban a hormonális változásokhoz kötődően.

 • Így különösen gyakori a serdülő lányoknál, a várandósság idején, és a változókort követően.
 • Alapvetően a 60 év felett lévő nőket fenyegeti a pajzsmirigy alulműködése.

Mik lehetnek a pajzsmirigy alulműködés okai?

 • Az alulműködést a pajzsmirigy valamilyen megbetegedése okozza leggyakrabban.
 • Azonban veleszületett is lehet (gyermekkori törpeség kialakulásához vezethet a hormonpótlás elmaradásakor), és
 • kialakulhat felnőttkorban is a pajzsmirigy gyulladása következtében.
 • A pajzsmirigy alulműködésének oka lehet az agyalapi mirigy megbetegedése is.
 • Lelki oka is lehet pajzsmirigye alulműködésének.

Melyek a pajzsmirigy alulműködés tünetei?

pajzsmirigy alulműködésA tünetek felismerésének nehézségét az okozza, hogy az esetek többségében lassan, fokozatosan jelentkeznek, és eleinte még nem is jellegzetesek. A lelassult anyagcsere következményeként alakulnak ki. Főleg a menopauza utáni, ötven év körüli és feletti nőket érinti.

 1. Az egész testen jelentkezhetnek duzzanatok, de főleg az arc és a szem környékén tipikusak.
 2. Az ajkak megvastagodnak, az orr ellapul, az arc felpuffad, kikerekedik.
 3. A fogak szuvasodnak, törékeny lesz a haj.
 4. Általában száraz a bőr, a kéz és a láb hidegek. Fázik, aki pajzsmirigy alulműködésétől szenved.
 5. Megritkul a szemöldök. A testet borító szőrzet is eltűnik néha.
 6. Lassabb a beszéd, rekedtes lesz a hang.
 7. Emlékezetzavar, állandó fáradtság, fáradékonyság, levertség és más pszichés zavarok is jelentkezhetnek. Például gyakori a depresszió.
 8. Álmosság kerülgeti a pajzsmirigy alulműködéstől szenvedőt.
 9. A testsúly általában nő, a lelassult anyagcsere következtében. Gyakori a szorulás.
 10. A pulzus csökken, a szívműködés lassul.
 11. Ritkább a menstruáció, csökken a nemi vágy is.

Milyen tüneteket tapasztal?

 • Egy tünet észlelésekor nem kell aggódnia.
 • A tünetek összessége jelezheti pajzsmirigye alulműködését. Egy-egy tünet megléte még nem feltétlenül jelenti a pajzsmirigy működésének problémáját. 
 • Ha kérdése van, akkor munkatársunk a 06-1-269-2946-os telefonszámon várja hívását.

Pajzsmirigy alulműködés kezelése gyógyszer nélkül, diétával és megfelelő táplálkozással

Az alulműködés sokszor a jódhiányos étkezésnek a következménye.

 • Ilyenkor a jódozott só máris sokat segíthet a panaszon. Magas vérnyomásnál viszont nem ajánlott a só fogyasztása, ezért ha magas a vérnyomása, akkor kerülje a só fogyasztást.
 • A rozskenyér, a fehérkenyér és a zabpelyhek is tartalmaznak jódot.
 • Fogyasszon B, C és E-vitaminban gazdag ételeket!
  • Ezzel pajzsmirigye hormontermelésének helyreállítását is segíti.
 • Szelén és cink tartalmú ételeket is érdemes fogyasztani. Például a tojásban, tejtermékekben és a hüvelyesekben cink található. A teljes kiőrlésű gabonák szelénben gazdagok. Érdemes fogyasztania az ezekből készült ételeket.

A megfelelő étkezés általában azonban inkább a megelőzésben tud segíteni. Ha már kialakult az alulműködés, akkor a hagyományos orvoslásban élethosszig tartó hormonpótlással kezelik.

 • Személyre szabottan kell beállítani a gyógyszer napi adagját.
 • A hormontartalmú gyógyszerek folyamatos szedésének azonban mellékhatásai is lehetnek.

Pajzsmirigy alulműködés természetes kezelése

állapotfelmérés 30 éves természetgyógyász tapasztalat

30 év tapasztalatával segítünk Önnek pajzsmirigye egészséges működésében.

A kezelés menete alulműködő pajzsmirigy esetén

Megérkezésekor illatosan gőzölgő gyógyteával kínáljuk. Így lassan lecsendesül a munkahelyi, közlekedésbeli, esetleg otthonról hozott feszültség, elmúlik a stressz. Megkérem, hogy mutatkozzon be pár mondatban.

 1. alulműködő pajzsmirigy kezelése természetes módszerekkelBeszélgetünk az állapotfelmérés célú első kezelés előtt. A beszélgetés során próbáljuk megtalálni, mi lehet az oka (sokszor lelki okok állnak a háttérben) annak, hogy a szabályozási szervrendszer egyik legfontosabbja, a pajzsmirigy nem tudja teljesíteni a feladatát, és a szükséges szint alatt működik. Ez azért nagyon fontos, mert a jelentkező tünetek ugyan minden embernél hasonlóak, mégis mindenkinél más az az életmód, életvitel, és azok a külső hatások, melyek az alulműködő pajzsmirigy betegséghez vezettek.
 2. Talpreflexológiai módszerrel végzett állapotfelmérés következik, amelynek során fény derülhet olyan, esetleg lelki okokra, amelyek a problémát fizikai elváltozásként okozzák. Ezzel együtt egy – az emberi szervezet egészére vonatkozó - általános egészségi állapotfelmérés következik.
 3. Mielőtt a talpak kezelése elkezdődne, a fülekbe bizonyos akupunktúrás pontokba apró fültűket szúrok, melyek így máris teszik a dolgukat. Nincs más teendő velük, egészen a kezelés végéig, amikor kiszedem őket.
  • A megszúrt pontok legtöbbször a méregtelenítést célozzák
   • („lélek kapuja-pont”,
   • szimpatikus mesterpont,
   • vesepont,
   • májpont,
   • tüdőpont).
  • Amíg a tűk hatnak (ez kb. 25-35 perc), az állapotfelméréssel egy időben a problémás pontokon közben zajlik az első kezelés.
  • Tulajdonképpen ugyanannyi időben három dolgot is kap a segítséget kérő :)
   1. A beszélgetés közben feltárjuk, hogy mi lehet az oka pajzsmirigye alulműködésének.
   2. Egészségi állapotának felmérése talpreflexológiával, melynek során már talpmasszázs kezelést is kap.
   3. Fülakupunktúrás méregtelenítés.
 4. A második alkalomtól az azt igénylőkkel ekkor meditálunk, amíg a talpmasszázs történik.
  • A meditáció megnyugtatja a testet,
   • elcsendesíti az elmét,
   • kiegyensúlyozza és harmonizálja a lelket.
  • A talpmasszázs közben az alapzónák mellett, különösen kiemelt szerepet kap a hormonrendszer (más néven belső elválasztású mirigyek, szabályozási szervrendszer, endokrin rendszer), valamint az idegrendszer, különösen a napfonadék, illetve az előzetes állapotfelmérés során tapasztalt problémás területek.
  • Lelkileg felmerül, hogy nem túlszabályozott-e vendég élete, vagy az ellenkezője, hogy nem tűri a szabályokat.
 5. Végül megbeszéljük a tapasztaltak fényében a teendőket, és közben kiszedem a fültűket.
  • Ha szükséges, akkor gyógyteák vagy más gyógyító készítmények fogyasztására, és életmódbeli változtatásra teszek javaslatot.
  • Majd egyeztetjük a következő találkozás idejét.
 6. A gyógyítás és a hasznos tanácsok után következik a felüdülés. Búcsúzásképpen játékos-komolysággal bölcs mondásokat tartalmazó kártyák közül húz a vendég jobb- és balkezével egyaránt. Ezekkel a jelenlegi helyzetet próbáljuk megmagyarázni szabad asszociációval.
 7. Testben-lélekben felüdülve köszönünk el egymástól.

Juditnak már jók a pajzsmirigy értékek

"Kedves Rita!
Nagy szeretettel köszöntök minden olvasót és "beteg társat", de legfőképpen Téged, akiben egy olyan fantasztikus embert ismertem meg, amit nem könnyű megfogalmazni, szavakkal kifejezni. Ezért is gondoltam arra, hogy közzé teszem a véleményemet, megosztom a tapasztalataimat, biztatván a jövő "pácienseit" is.

A történet teljesen hétköznapi módon indult, egy rutin labor vizsgálat során kezdődő pajzsmirigy alulműködést mutatott a vérképem, amit egy fél év elteltét követő kontroll megerősített. Az egészségügy leterheltségének köszönhetően csak 1-2 hónapos várakozási idővel sikerült az endokrinológiára időpontot kapnom, és mivel mindenképpen úgy gondoltam, hogy elsősorban megpróbálkozom a természetes gyógymóddal, elkezdtem keresgélni az interneten. Így találtam Ritára, és haladéktalanul fel is kerestem Őt, de akkor még nem sejtettem, hogy ez valójában mennyire jó döntés volt.

Az első találkozás után szinte magamhoz sem tudtam térni a csodálkozástól. Az, hogy úgy éreztem, csak én vagyok, meg a problémám, felülmúlta minden elképzelésemet. Rita egy végtelenül szimpatikus, kedves, mosolygós ember, már a megérkezésemkor úgy beszélgettünk, mintha ezer éve ismernénk egymást. Megkínált teával, és az állapotfelmérést után elmondta, hogy milyen kezelések mellett milyen eredményre számíthatok, majd megtapasztaltam a kissé kellemetlenebb fülakupunktúrát és az annál kellemesebb talpmasszázst. Végül húztam kettő -mindegyiken egy-egy idézetet, vagy bölcs gondolatot tartalmazó- lapocskát, melyek jelentését is megbeszéltük.

És ez így ment 10 héten át, a nyugalom, és a kiegyensúlyozottság szigetén. Minden alkalommal teázás mellett meséltem arról, hogy mi történt a legutóbbi találkozás óta, aztán jött a gyógyítás. Jó pár tű a fülekbe, majd rögtön sor került a talpak masszírozására, közben kaptam a jobbnál jobb tanácsokat mindenféle témában -legyen az étkezéssel, az egészséggel, a sporttal, vagy bármi mással kapcsolatos-, amire éppen szükségem volt, ha bánatos voltam vagy rosszkedvű, ha aggódtam valamiért, vagy éppen stresszeltem valami miatt. Rita megmutatta a testgyertya használatát is, elmagyarázta, hogyan kell alkalmazni, sőt egy alkalommal megismertetett a meditációval, amiről mindig azt hittem, hogy ez nálam tutira nem működik, de hatalmasat tévedtem. Működött! A Ritánál töltött idő olyan gyorsan telt, hogy az egy óra is csak perceknek tűnt.

Már az ötödik alkalom után biztató eredményeim voltak, így további lelkesedéssel jártam Ritához, és a kezelés sorozat végén bebizonyosodott, hogy megérte. A legfrissebb laboreredményem szerint a pajzsmirigy értékeim jók, minden a referencia tartományon belül van, ami azt jelenti, hogy nem kell gyógyszerrel mérgezni a szervezetemet,  és már az endokrinológia is okafogyottá vált.

Hihetetlen ereje van Ritának, mint természetgyógyásznak, aki mindvégig nagy odafigyeléssel, türelemmel tette a dolgát. Búcsúzóul ellátott még pár tartós tűvel - bár ezektől időközben már megváltam-, és ajánlott egy gyógytea kúrát is.

Szeretném megtartani az elért eredményeket, ezért igyekszem odafigyelni mindenre, amit javasolt, tanácsolt, mert egy életünk van, és nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen minőségben éljük. Hiszem, hogy Rita még sokaknak fog segíteni, én is bátran ajánlom Őt mindazoknak, akik ezek után még esetleg kételkednének a természetes gyógymódokban.

Záró gondolatként tiszta szívből kívánok Neked nagyon jó egészséget, és még egyszer köszönök mindent. Amikor pedig úgy alakul, találkozunk még, a szavaiddal élve: " ha másért nem is, egy kis kényeztetés céljából". :-)

puszillak: Judit" - 2015.12.07

Erikának is rendben van a TSH értéke

"Kedves Gyógyásznőm!

Április 30-án voltam az utolsó kezelésen, azóta 3 tűvel még a fülemben, köszönöm, jól vagyok. Semmi rossz tünetem nincs, se gombóc, se rosszullét. Maradjon is így.

El szeretném mesélni, hogy tegnap voltam kontrollon az orvosnál. Emiatt kicsit nyugtalan voltam, mert ugye nagyon lekezelő a stílusa, és nem igazán nyitott ez a doktornő. Ahogy beszéltük, azt terveztem, nem mondom el neki, hogy alternatív gyógymódot választottam, és a hormoncsökkentésről is hallgatni akartam. Beküldtem az utolsó eredményem hozzá, míg kint vártam ( TSH 0.50 ). Amikor beléptem, még le sem ültem, azzal kezdte, hogy mit csinálok magammal, hogyan értem el ezt az eredményt. Nem volt más hátra, mint közöltem vele, hogy természetgyógyászhoz járok.

A reakciója az elmúlt másfél év negativitása után meglepő volt: azt mondta, csak azért szeretné tudni, hogy idézem: tanuljon tőlem. Mert ha valami működik, ő nincs ellenére. Megmondta őszintén, hogy ő nem hisz ebben, de látja másoktól is, hogy van eredménye, látványos, így nem is tud semmit mondani, csak hogy folytassam, amit csinálok.

Nagyon örültem és nem tudtam hirtelen hinni a fülemnek.

A gyógyszerre is rá kérdezett, és ezután őszintén elmondtam neki, hogy felezem jelenleg a 100-as letroxot, és az a cél, hogy teljesen elhagyjam. Rám bízta a döntést, mindenféle cinikus megjegyzés nélkül, ami korábban el nem maradt soha. Vita nélkül felírta az 50-es letroxot.

Kedves Rita!
Végtelenül hálás vagyok, hogy segítettél nekem. Tudom, hogy rajtam is áll a javulásom, én is igyekszem mindent megtenni. Köszönöm a kedvességed, a lélekemelő beszélgetéseket, a szerető-támogató öleléseket.

Szeretném kérni hogy továbbra is tarthassam a kapcsolatot, ha bármi kérdésem lenne.

Minden jót és szép napokat!
Üdvözlettel,
Dömsödi Erika" - 2019. május 16.

Találkozni szeretne Ön is Benke Rita természetgyógyász, reflexológussal pajzsmirigy alulműködése gyógyszerek nélküli, sikeres kezeléséért?

 • Benke RitaA konzultációra előzetes bejelentkezés alapján 30 év természetgyógyászati tapasztalatával várja Rita.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt.
 • Az első konzultáción alapos állapotfelmérésre kerül sor, amely alapján megállapítható, hogy
  • a sikeres kezeléshez milyen természetgyógyászati kezeléseket alkalmazunk, valamint, hogy
  • milyen életmódbeli változásokkal érhetünk el sikert pajzsmirigy működése helyreállításában.
 • Eljön Ritához alulműködő pajzsmirigye egészséges működéséért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.