Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Sportsérülések kezelése / Csonttörés gyógyulásának elősegítése / Csuklótörés gyógyulása

Csuklótörések gyógyulásának meggyorsítása lökéshullám terápiával

A csuklótörés az egyik leggyakoribb csonttörés. Általában valamilyen elesés következménye. A csukló 8 kéztőcsontból, valamint az alkart alkotó két hosszú csontból, az orsó- és singcsontból épül fel. Ha ezek közül bármelyik eltörik a csuklóízületnél, akkor csuklótörésről beszélünk.

sajkacsonttörés röntgenképHogyan törhetnek el a csukló csontjai?

Általában nyújtott karral való eséskor törik a csukló, illetve a csuklóízületet alkotó csontok, hiszen ilyenkor a kezünket használjuk az esés tompítására, így ezt a területet éri a legnagyobb erőbehatás.

Amikor csak az egyik alkarcsont törik el a csuklónál, akkor ez általában az orsócsont. Előfordulnak azonban olyan esetek is, amikor a másik alkarcsont, a singcsont is eltörik.

 • A fiatalok elsősorban valamilyen sportolás közben szenvednek gyakran csuklótörést.
 • Az idősebbek csuklóját alkotó csontok pedig a korukból adódóan a csontritkulás miatt törésveszélyesebbek. Ráadásul bizonytalanabb a járásuk, és az egyensúlyukat is könnyebben elveszítik.

Gyakran sérülhet a képen látható sajkacsont (os scaphoideum), mely a kéztőcsontok egyike. Ilyenkor a hüvelykujj tövében érezhető fájdalom, duzzanat. Ez a fájdalom a hüvelykujj és a csukló mozgatására, csippentő és fogó mozdulat hatására erősödhet.

Milyen tüneteket tapasztalhat csuklótörés esetén?

 • Mit tapasztal csuklója törésekor?fájdalom
 • duzzanat az adott területen (hasonlítsa össze a két csuklójának méretét! Látványos eltérés lehet)
 • csukló mozgása fájdalmas, nehezített lehet
 • a duzzanat vagy a csont elmozdulása miatt eldeformált alakja lehet a csuklónak
 • az ujjak mozgatására is erősödhet, kialakulhat fájdalom
 • az ujjak zsibbadhatnak, bizsergő érzés előfordulhat az ujjbegyek területén

Előfordulhat, hogy bár eltört a csuklója, mégis tudja használni a csuklóját, ujjait. Éppen ezért fontos, hogy a diagnózis felállításához forduljon orvoshoz!

 • Ha ugyanis törött csuklója rossz helyzetben vagy elégtelenül gyógyul, akkor ez későbbi deformitással, a csuklóízületben mozgó porcok fokozott kopásával, és az ezzel együtt járó fájdalommal és a csukló mozgásterjedelmének beszűkülésével járhat. Ne kockáztassa ezt!

Az orvos megvizsgálja az adott területet. Röntgenfelvétellel pedig megítélhető, hogy hol helyezkedik el a törés, mekkora elmozdulás látható a törött csontvégek között. Ezek az információk nagymértékben meghatározzák a terápiát. Bizonyos esetekben szükség lehet CT és MRI vizsgálatra is, ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a törésről, az esetleges szalag- és idegsérülésekről a tökéletes gyógyulás érdekében.

Milyen kezelésre számíthat csuklótörés esetén?

begipszelt csuklótörésKevésbé súlyos eseteknél elegendő lehet a konzervatív terápia alkalmazása is, azaz műtéti beavatkozás nélküli terápia. Ilyenkor leggyakrabban külső rögzítést (pl. gipszet, gipszsínt) alkalmaznak, valamint elengedhetetlen a gyógytorna. Így komplexen kezelve teljes gyógyulás érhető el a csukló korábbi mozgásterjedelmének visszanyerésével.

Amennyiben viszont a csontvégek között nagyobb elmozdulás jön létre, vagy nagyon sok darabra törik a csont, vagy más okból úgy dönt a kezelőorvos, hogy nem elegendő a külső rögzítés, műtéti beavatkozásra van szükség. Ilyenkor sokféle eszközzel tudják az eltávolodott csontvégeket rögzíteni egymáshoz pl. lemezekkel, csavarokkal és drótokkal. A műtéti megoldástól függően szükség lehet külső rögzítésre a beavatkozás után is.

Hogyha az alkart alkotó csontok közül törik valamelyik, vagy akár mindkét csont, gyakran a gipszrögzítés mellé úgynevezett háromszög kendőt (vagy más nyakba, vállra akasztható külső rögzítést) is alkalmaznak, mely a könyököt és a váll mozgását is korlátozza. Már a gipszrögzítés viselése alatt is fontos, hogy mozgassa a gipszben nem rögzített ízületeket (könyököt, vállat, ujjakat). Így a gyógytorna nem csak a törött rész rehabilitációját foglalja magában, hanem a teljes kar funkciójának helyreállítását, és a testtartás javítását is.

Hogyan zajlik a csuklótörés gyógyulása?

A csontok gyógyulásához szervezetünk a saját öngyógyító folyamatát használja fel, amellett, hogy ezt külsőleg (pl. gipszsínnel) vagy belsőleg (pl. műtéti csavarok behelyezésével) is szükséges támogatni.

csukló anatómiájaA kéztőcsont törések, különösen a sajkacsont törés kifejezetten nehezen gyógyuló töréstípus.

Márpedig a kéztőcsontok közül a leggyakrabban a sajkacsont törik el.

 • Gyógyulása függ a törés pontos helyétől, irányától és attól, hogy sikerül-e időben felismerni a törést.
 • Gyakran felléphetnek komplikációk a gyógyulás során, mert a sajkacsontnak bizonyos területei kifejezetten rossz vérellátással rendelkeznek, emiatt lassabban és nehezebben gyógyul. A bekövetkezett törés pedig tovább rontja a terület vérkeringését.
 • A kéztőcsont, különösen a sajkacsont törés nagy kockázatát a rossz helyzetben történő összeforrás vagy a csontok forradásának elmaradása jelenti. A kifejezetten rossz vérellátás miatt ennek komoly veszélye van. A törött sajkacsont forradásának elégtelensége a nagy fájdalom mellett a csuklóízület elégtelen mozgatását, és ezzel együttpedig a fokozott kopását okozhatja. 

Amennyiben törésgyógyulása elhúzódik, gyorsabb gyógyulása és csuklója korábbi mozgástartományának teljes és fájdalommentes visszanyerése érdekében forduljon hozzánk!

Különösen a sajkacsont törésénél jellemző, hogy szervezetünk nem képes egymaga összeforrasztani a csontvégeket.

 • Ilyenkor lehet segítségére a lökéshullám terápia, mely kifejezetten a szervezet saját öngyógyító folyamatát serkenti, segíti ezáltal a gyógyulási folyamatot, hogy minél hamarabb összeforrjanak a törött csontvégek.

Természetesen a teljes gyógyuláshoz mindig elengedhetetlen a gyógytorna is, mellyel visszatérhet kezének teljes funkciója a korábban megszokott mozgásokkal és mozgástartománnyal. A Harmónia Centrumban mind a mellékhatások nélküli lökéshullám terápiára, mind pedig a kezének tökéletes mozgását visszaadó gyógytornára lehetősége nyílik.

Mennyi a csuklótörés gyógyulási ideje?

Amikor „csak” az esés következtében gyakrabban eltörő orsócsont törik el a csukló közelében, vagy pedig a csukló kis kéztő csontja, a sajkacsont törik el, akkor elég a csukló ízületet rögzíteni egy rövid gipsszel.

Nagyobb esésnél, komolyabb törésnél, amikor már a másik alkarcsont a singcsont is eltörik, akkor már hosszú gipszre van szükség a törött csontok megfelelő rögzítéséhez. Erre azért van szükség, mert mindkét alkarcsont törésénél már sokkal instabilabb a csuklóízület, ezért rögzíteni kell. Ilyenkor a gipsz a tenyértől egészen a hónaljig ér.

Csuklótörésnél a gipsz 3-4 hétig van fenn általában. Ha azonban mindkét alkarcsont eltörik a csukló közelében, illetve az alkar töréséről van szó, akkor 4-6 hétig is rögzíteni kell az instabil ízületet.

Természetesen az ötödik és hatodik hétben már elég csak a rövid gipsz is, mert a korábbi 4 hétben az alkarcsontok megerősödtek annyira, hogy nem fognak elmozdulni.

A csukló törése során természetesen a két alkarcsont mellett a csuklót alkotó 8 kéztőcsont bármelyike is eltörhet.

Mikor javasoljuk Önnek a lökéshullám terápiát?

 • ha a törés bekövetkezte óta eltelt már legalább 3-4 hét (Ennél hamarabb még nincs szüksége a kezelésre, mert lehet, hogy lökéshullám nélkül is megfelelő ütemben fog gyógyulni a törés.),
 • hogyha nem visel külső rögzítést, vagy a rögzítés levehető a terápia idejére (Ez fontos a kezelés eredményessége érdekében.)
 • ha szeretné elősegíteni, meggyorsítani a csonttörés gyógyulását egy mellékhatások nélküli, sejt és csontépítést gyorsító terápiával. 

Lökéshullám kezeléssel felgyorsítaná csuklótörésének gyógyulását?

 • Dr. Hargitai Gergely baleseti sebészA csontépülés meggyorsításával és csontképződésének fokozódásával várjuk a kezelésre előzetes bejelentkezés alapján.
 • A kezelésről érdeklődni, és bejelentkezni+36-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • A konzultáción Dr. Hargitai Gergely baleseti sebész szakorvosunk megvizsgálja csuklótörését, és teljes körűen tájékoztatja a lökéshullám terápiáról, és gyógyulását meggyorsító kezelése várható eredményéről. Elmondja, hogy milyen előnye lesz csuklója teljesebb és gyorsabb gyógyulásának, és mindez hogyan fog történni.
 • Önnek nincs kockázata. A lökéshullám terápiát csak akkor fogja javasolni, ha csuklótörése gyógyulásának felgyorsítására komoly esélye van. A konzultáció után már Ön is tisztán fogja látni csuklótörésének gyorsabb gyógyulási lehetőségét.
 • Eljön hozzánk csuklótörése gyorsabb gyógyulásáért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.