Harmónia Centrum
Eljön talpa egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Lúdtalp kezelése

Lúdtalp kezelése

A lúdtalp gyakori lábdeformáció, a láb boltozatos szerkezetének lesüllyedése. Igazi népbetegség, ami kezelés nélkül sokunk napjait keserítené meg. Az állómunkát végzőknél gyakran előfordul. Például megfigyelték azt, hogy a kereskedelemben dolgozó eladók, és a vendéglátóiparban az asztalok között kanyargó pincérek között az átlagosnál jóval több lúdtalpas van. Mások is ugyanúgy szenvednek azonban tőle. Ez nem csoda, hisz a boka és a lábfej hosszboltozatának süllyedése jócskán megnehezíti a mozgást.

 • Ha Ön lúdtalpas, akkor estére biztosan alaposan elfárad a lába, a talpa pedig sajog. Fájhat a bokája, térde, csípője és/vagy a dereka is.
 • Biztosan azért jár ezen az oldalon, mert hathatós megoldást keres a panasza megszüntetésére?

Miért fáj a lúdtalpas láb?

A lábunk hordja a testünket, ezért nem mindegy, hogy milyen állapotban kell megbirkóznia testsúlyunk cipelésével. Állás és járás közben testünk teljes súlyát lábunk talpi része hordozza. A lábfejünkben lévő csontok és izmok tartják testünket. Boltozatos szerkezetű lábfejünk mozgás közben egy fáradhatatlanul működő lengéscsillapítóként is funkcionál.

 • lúdtalpHa a lábára nehezedő terhelés jelentősen meghaladja a láb teherbíró képességét, akkor ez különböző deformitásokat okozhat.
 • A lábfej testsúlyhordó feladatán túl lábfeje boltívesen kialakult szerkezete biológiai lengéscsillapítóként is működik. A talajra lépésekkor keletkezett megrázkódtatásokat rugóként csillapítja.

Nem csoda hát, ha a boltívesen jól működő lábfej szerkezet ellaposodásakor gyengül a rugó ereje, és romlik a lengéscsillapító hatása is. A szabad szemmel is jól látható elváltozáson (bokasüllyedés és telitalp) túl azt veszi észre, hogy gondja van a járással.

A lúdtalp gyakran alakul ki gyerekkorban, de később is bármikor bekopogtathat hivatlan vendégként. Kialakulására különösen hajlamosító tényezők az állómunka és a túlsúly. A nők életét gyakran a terhesség következményeként keseríti meg.

 • Önnek mi okozhatja a panaszait?

Melyek a lúdtalp tünetei?

A lúdtalp szempontjából is minden ember egyenlőnek születik, hisz mindegyikünk telitalpasként látja meg a napvilágot. Utána indulunk el különböző utakon, és utunk a lábunkat is alakítja. A természetes mozgást segítő boltozatok a felállás után és a járás során a lábunkban dolgozó izmok rendszeres munkájának hatására alakulnak ki. Ha földúton vagy homokos folyó vagy tengerparton mezitláb sétálunk, akkor a talaj egyenetlenségei ingyen masszírozzák talpunkat, és formálják lábfejünket.

Lábfejünkben kétféle boltozat alakul ki:

 • A lábujjainknak megfelelően vannak lábfejünkben a hosszboltozatok. Ezek a sarokcsonttól a lábközépcsontokig érnek. A nagylábujjhoz futó boltozat a legmagasabb, a kisujjhoz futó pedig a legalacsonyabb.
 • A harántboltozat a hosszanti boltozatnál előrébb van, és a lábközépcsontok végeiből áll. Ott, ahol a lábhoz csatlakoznak a lábujjak. A lépés közben a talajjal a kis és a nagylábujjunk mögötti lábközépcsont érintkezik. Lépéskor a többi lábközépcsontra alig jut teher a harántboltozat boltozatos kialakulása következtében.

Hosszboltozat süllyedés tünetei

hosszboltozat magasságaÁltalában a hosszanti boltozat hiánya szúr szemet.

 1. A boka lesüllyed, és lábunk belső éle vészesen közelít a talajhoz.
 2. Súlyos esetben már azt vesszük észre, hogy telitalppal járunk. A bokasüllyedés azért alakul ki, mert a lábfejünkben lévő szalagok nem tudták a lábboltozatunkat megtartani.

A lábunkra nehezedő terhelés nagyobb volt, mint lábunk teherbíró képessége. Ennek bizony komoly következményei is lehetnek:

 • Járáskor a térdünk megroggyantásával ellensúlyozzuk belső bokánk lesüllyedését.
 • Emiatt kitoljuk a fenekünket, ami azzal jár, hogy az ágyéki gerincünk nagyobb ívben hajlik. Ezért a lúdtalp hatására a bokánkon túl még fájhat a derekunk, a csípőnk és a térdünk is. Súlyos esetben a fájdalmak kész tárháza lehetünk.
 • Estére alaposan elfáradunk, és sajog a talpunk, meg a derekunktól lefelé minden porcikánk.
 • Ráadásul a talpunkon még bőrkeményedés is megjelenhet. Ez persze már szinte semmiség az előbbiekhez képest.
 • Az izmaink hosszával is gondunk támad. A bokasüllyedés miatt a lábujjak hajlítását végző izmok megrövidülnek, ami a lábujjakat hajlított helyzetbe húzza, és ennek hatására alakul ki a kalapácsujj.

Ön is ezeket a panaszokat érzi?

 • Ha igen, akkor tegye meg az első lépést fájdalma megszüntetése felé! Munkatársaink a 06-1-269-2946-os számon várják hívását.
 • Segítenek, és válaszolnak a kérdéseire.

Harántboltozat süllyedés tünetei

 1. A harántsüllyedés miatt leérnek, és terheltek lesznek a kis és a nagylábujj mögötti lábközépcsontok mellett a középső lábközépcsontok is.
 2. Bizsergő, égető érzést érzünk, és ez a fájdalom átsugározhat a lábhátra is.
 3. Bőrkeményedés is kialakulhat a lesüllyedt részeken.

Mit okozhat a lúdtalp?

 1. A hossz és a harántboltozat süllyedése megkönnyíti a talpi szemölcsök kialakulását.
 2. A harántsüllyedés bütyök kinövést okozhat.
 3. Lesüllyedt boltozatnál megváltozik a láb helyzete, ezért boka, térd és csípőízületi kopások jelentkezhetnek.
 4. A térdkompenzáció miatt X láb alakulhat ki. Ez fokozza az artrózis, a porckopás veszélyét.
 5. A megváltozott lábcsontok tartási rendellenességeket okozhatnak, ami a gerincferdülés veszélyét fokozza.
 6. Könnyebben fárad, csökken az állóképesség is.
 7. Minél inkább le van süllyedve a lábfej boltozata, annál csámpásabb lesz a járása.

Ön ezek közül melyiket szeretné a leginkább megelőzni lúdtalpa kezelésével?

A lúdtalp kezelése hogyan történik?

Ha ilyen panaszai vannak, és szemmel is látható a süllyedés a talpán, akkor mindenképp keressen fel egy ortopédust. Ha ezt elmulasztja, halogatja, akkor panasza egyre súlyosabb lesz. Előzze meg ezt.

A vizsgálat alapján az elváltozástól függően panaszai megszüntetésének többféle módja lehet:

 • Felnőttkorban a lúdtalp jól korrigálható a lábhoz jól illeszkedő lúdtalpbetét viselésével. A talpbetét hordása mellett még hasznos a lábfej izmait erősítő gyógytorna is. Kifejezetten hasznos a külső lábélen való járás. Ezek rendszeres végzése javítja lába teherbíró képességét, és erősíti a lábfej izomzatát.
 • Súlyosabb elváltozáskor ortopéd cipő viselését is javasolni fogja az ortopédus, vagy akár a műtét is szóba kerülhet. Ne várja meg ezt, hanem időben forduljon szakemberhez.

Gyerekeknél a talpbetét megtámasztása helyett a lábfej boltozatát kialakító izmok megerősítésére érdemes törekedni megfelelő tornagyakorlatok rendszeres végzésével.

 • Lúdtalpbetét használatával a lábboltozatot stabilizáló izmok fejlesztése helyett elsorvasztanánk őket.
 • Ezért is fontos gyerekkorban a megfelelő cipő viselése, amely tart, támaszt és tornáztat.

Eljön hozzánk talpa panaszmentességéért?

 • Dr. Hargitai Gergely ortopéd szakorvosKonzultálni szeretne ortopéd szakorvosunkkal lúdtalpa kezeléséről?
 • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várja.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción ortopédus szakorvosunk körültekintően megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt lúdtalpa állapotáról. Fájdalma megszüntetésére panaszait enyhítő kezelési megoldást állít össze Önnek. Vagy lúdtalpbetét viselését javasolja fájdalommentes járása érdekében.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.