Harmónia Centrum
Eljön talpa egészségéért?
(+36-1)269-2946
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Lúdtalp kezelése

Lúdtalp kezelése

A lúdtalp igencsak gyakori lábdeformáció. Igazi népbetegség, ami kezelés nélkül sokunk napjait keserítené meg. Az állómunkát végzőknél gyakran előfordul. Például megfigyelték azt, hogy a kereskedelemben dolgozó eladók, és a vendéglátóiparban az asztalok között kanyargó pincérek között az átlagosnál jóval több lúdtalpas van. Mások is ugyanúgy szenvednek azonban tőle. Ez nem csoda, hisz a boka és a lábfej hosszboltozatának süllyedése jócskán megnehezíti a mozgást.

 • Ha Ön lúdtalpas, akkor estére biztosan alaposan elfárad a lába, a talpa pedig sajog.
 • Biztosan azért jár ezen az oldalon, mert hathatós megoldást keres a problémájára?

Miért fáj a lúdtalpas láb?

A lábunk hordja a testünket, ezért nem mindegy, hogy milyen állapotban kell megbirkóznia testsúlyunk cipelésével. Állás és járás közben testünk teljes súlyát lábunk talpi része hordozza. A lábfejünkben lévő csontok és izmok tartják testünket. Boltozatos szerkezetű lábfejünk mozgás közben egy fáradhatatlanul működő lengéscsillapítóként is funkcionál.

 • lúdtalpHa a lábunkra nehezedő terhelés jelentősen meghaladja a láb teherbíró képességét, akkor ez különböző deformitásokat okozhat.
 • A lábfej testsúlyhordó feladatán túl lábfejünk boltívesen kialakult szerkezete biológiai lengéscsillapítóként is működik. A talajra lépésekkor keletkezett megrázkódtatásokat rugóként csillapítja.

Nem csoda hát, ha a boltívesen jól működő lábfej szerkezet ellaposodásakor gyengül a rugó ereje, és romlik a lengéscsillapító hatása is. A szabad szemmel is jól látható elváltozáson (bokasüllyedés és telitalp) túl azt vesszük észre, hogy gondunk van a járással.

A lúdtalp gyakran alakul ki gyerekkorban, de később is bármikor bekopogtathat hozzánk hivatlan vendégként. Kialakulására különösen hajlamosító tényezők az állómunka és a túlsúly. A nők életét gyakran a terhesség következményeként keseríti meg.

 • Önnek mi okozhatja a panaszait?

A lúdtalp tünetei

A lúdtalp szempontjából is minden ember egyenlőnek születik, hisz mindegyikünk telitalpasként látja meg a napvilágot. Utána indulunk el különböző utakon, és utunk a lábunkat is alakítja. A természetes mozgást segítő boltozatok a felállás után és a járás során a lábunkban dolgozó izmok rendszeres munkájának hatására alakulnak ki. Ha földúton vagy homokos folyó vagy tengerparton mezitláb sétálunk, akkor a talaj egyenetlenségei ingyen masszírozzák talpunkat, és formálják lábfejünket.

Lábfejünkben kétféle boltozat alakul ki:

 • A lábujjainknak megfelelően vannak lábfejünkben a hosszboltozatok. Ezek a sarokcsonttól a lábközépcsontokig érnek. A nagylábujjhoz futó boltozat a legmagasabb, a kisujjhoz futó pedig a legalacsonyabb.
 • A harántboltozat a hosszanti boltozatnál előrébb van, és a lábközépcsontok végeiből áll. Ott, ahol a lábhoz csatlakoznak a lábujjak. A lépés közben a talajjal a kis és a nagylábujjunk mögötti lábközépcsont érintkezik. Lépéskor a többi lábközépcsontra alig jut teher a harántboltozat boltozatos kialakulása következtében.

Hosszboltozat süllyedés tünetei

hosszboltozat magasságaÁltalában a hosszanti boltozat hiánya szúr szemet. A boka lesüllyed, és lábunk belső éle vészesen közelít a talajhoz, vagy súlyos esetben már azt vesszük észre, hogy telitalppal járunk. A bokasüllyedés azért alakul ki, mert a lábfejünkben lévő szalagok nem tudták a lábboltozatunkat megtartani. A lábunkra nehezedő terhelés nagyobb volt, mint lábunk teherbíró képessége. Ennek bizony komoly következményei is lehetnek:

 • Járáskor a térdünk megroggyantásával ellensúlyozzuk belső bokánk lesüllyedését.
 • Emiatt kitoljuk a fenekünket, ami azzal jár, hogy az ágyéki gerincünk nagyobb ívben hajlik. Ezért a lúdtalp hatására a bokánkon túl még fájhat a derekunk, a csípőnk és a térdünk is. Súlyos esetben a fájdalmak kész tárháza lehetünk.
 • Estére alaposan elfáradunk, és sajog a talpunk, meg a derekunktól lefelé minden porcikánk.
 • Ráadásul a talpunkon még bőrkeményedés is megjelenhet. Ez persze már szinte semmiség az előbbiekhez képest.
 • Az izmaink hosszával is gondunk támad. A bokasüllyedés miatt a lábujjak hajlítását végző izmok megrövidülnek, ami a lábujjakat hajlított helyzetbe húzza, és ennek hatására alakul ki a kalapácsujj.

Ön is ezeket a panaszokat érzi?

 • Munkatársaink a 06-1-269-2946-os számon segítenek, és válaszolnak a kérdéseire.

Harántboltozat süllyedés tünetei

A harántsüllyedés miatt leérnek, és terheltek lesznek a kis és a nagylábujj mögötti lábközépcsontok mellett a középső lábközépcsontok is. Bizsergő, égető érzést érzünk, és ez a fájdalom átsugározhat a lábhátra is. Bőrkeményedés is kialakulhat a lesüllyedt részeken.

Mit okozhat a lúdtalp?

 1. A hossz és a harántboltozat süllyedése megkönnyíti a talpi szemölcsök kialakulását.
 2. A harántsüllyedés bütyök kinövést okozhat.
 3. Lesüllyedt boltozatnál megváltozik a láb helyzete, ezért boka, térd és csípőízületi kopások jelentkezhetnek.
 4. A térdkompenzáció miatt X láb alakulhat ki. Ez fokozza az artrózis, a porckopás veszélyét.
 5. A megváltozott lábcsontok tartási rendellenességeket okozhatnak, ami a gerincferdülés veszélyét fokozza.
 6. Könnyebben fárad, csökken az állóképesség is.
 7. Minél inkább le van süllyedve a lábfej boltozata, annál csámpásabb lesz a járása.

Ön ezek közül melyiket szeretné a leginkább megelőzni lúdtalpa kezelésével?

A lúdtalp kezelése

Ha ilyen panaszai vannak, és szemmel is látható a süllyedés a talpán, akkor mindenképp keressen fel egy ortopédust.

A vizsgálat alapján az elváltozástól függően panaszai megszüntetésének többféle módja lehet:

 • Felnőttkorban a lúdtalp jól korrigálható a lábhoz jól illeszkedő lúdtalpbetét viselésével. A talpbetét hordása mellett még hasznos a lábfej izmait erősítő gyógytorna is. Kifejezetten hasznos a külső lábélen való járás. Ezek rendszeres végzése javítja lába teherbíró képességét, és erősíti a lábfej izomzatát.
 • Súlyosabb elváltozáskor ortopéd cipő viselését is javasolni fogja az ortopédus, vagy akár a műtét is szóba kerülhet. Ne várja meg ezt, hanem időben forduljon szakemberhez.

Gyerekeknél a talpbetét megtámasztása helyett a lábfej boltozatát kialakító izmok megerősítésére érdemes törekedni megfelelő tornagyakorlatok rendszeres végzésével. Lúdtalpbetét használatával a lábboltozatot stabilizáló izmok fejlesztése helyett elsorvasztanánk őket. Ezért is fontos gyerekkorban a megfelelő cipő viselése, amely tart, támaszt és tornáztat.

Eljön hozzánk talpa egészségéért?

 • Dr. Hargitai Gergely ortopéd szakorvosBeszélni szeretne ortopéd szakorvosunkkal lúdtalpa kezeléséről?
 • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várja.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • Az első konzultáción ortopédus szakorvosunk körültekintően megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt lúdtalpa állapotáról, és panaszait enyhítő kezelési megoldást vagy lúdtalpbetét viselését javasolja.

Gyógyulásához kérjen információt most!

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.