Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Tüdőgyógyászat / Tüdőgyulladás kezelése

Tüdőgyulladás kezelése

 • tüdőgyulladás kezeléseHőemelkedése van? Vagy már magas a láza?
 • Rossz a közérzete?
 • Köhög?

Nem biztos, de az is lehet, hogy tüdőgyulladása van.

Talán azt gondolta eddig, hogy a tüdőgyulladás komoly panaszokkal (pl. magas lázzal) jár, ez azonban nem mindig van így. Akár az előbb felsorolt enyhe tünetek is tüdőgyulladás jelei lehetnek.

A tüdőgyulladást sokféle kórokozó okozhatja.

 • Vírusos kórokozók esetén gyakran az infuenza szövődményeként alakul ki.
 • Elsősorban azonban bakteriális eredetű lehet a fertőzés. Számos baktériumos (pl. pneumococcus és atípusos) fertőzés következménye lehet a tüdő gyulladása.

Mik lehetnek a tüdőgyulladás tünetei?

Tüdőgyulladás - a léghólyagok megtelnek gyulladásos váladékkalA gyulladás kiterjedhet a tüdő teljes területére, de érintheti csak egyes részeit is.

A tüdőben lévő léghólyagok levegőt tartalmaznak, gyulladás esetén azonban megtelnek gyulladásos váladékkal.

Tüdő gyulladása az őszi-téli hónapokban

A tüdőgyulladás tünete lehet:

 • Magas láz, amely hirtelen alakul ki.
 • Köhögés.
 • Szúró fájdalom a mellkasban, amely levegővételkor fokozódhat.
 • Hidegrázás is gyakran jelentkezik.
 • Sápadtság, étvágytalanság tanúskodik az általános rossz közérzetről.
 • Sokszor előfordul hányás is, hasi és hátfájdalmakkal.
 • A szapora pulzussal együtt légzési nehézségek (nehézlégzés) is jelentkezhet.

A tüdőgyulladásnak ez a drasztikus tünetekkel jelentkező fajtája jellemzően az őszi-téli hónapokban alakul ki. A gyulladás kiterjed a tüdő egészére. A tüdőgyulladásnak ez a típusa, ha más betegséghez is kapcsolódik, vagy pedig nagyon legyengült az beteg immunrendszere, akkor még halált is okozhat.

Tüdőgyulladás láz nélkül

Ahogy korábban említettem, enyhébb tünetek is jelezhetik a tüdőgyulladást:

A tüdőgyulladásnak ez az enyhébb típusa viszont az év bármely időszakában előfordulhat. Az enyhébb tünetek miatt talán nem is veszi komolyan, vagy talán csak egy egyszerű megfázásnak gondolja. Pedig érdemes komolyan vennie, mert ha legyengült az immunrendszere, akkor nehezebben fog meggyógyulni, és a gyógyulás ideje is elhúzódik.

A tünetek azonban az életkortól függően is eltérőek lehetnek:

 • Látványos jelek nélkül is jelentkezhet idős embereknél és csecsemőknél.
 • Időseknél gyakran nincs magas láz sem. Különösen krónikus betegséggel küzdőknél és legyengült immunrendszernél jelent komoly veszélyt a tüdőgyulladás jeleinek megjelenése.

Ön milyen tüneteket tapasztal?

 • A szövődmények veszélyesek lehetnek. Kerülje el a kialakulásukat. Időben forduljon orvoshoz panaszával, mert ekkor lesz nagy biztonsággal szövődménymentes a gyógyulása.
 • Tegye meg gyógyulása felé az első lépést! Munkatársaink a 06-1-269-2946-os számon tájékoztatják gyógyulása lehetőségeiről, és válaszolnak kérdéseire.

Tüdőgyulladás kezelése eredményesen

Egy mellkas röntgen kimutatja a tüdőgyulladást, a kezdődő tüdőgyulladást azonban még nem. Ezért időben történő orvoshoz forduláskor enélkül kell elkezdeni a kezelést. Vérkép vizsgálat is segítheti a tüdőgyógyászt a diagnózis felállításában és a kezelésben.

Ha bakteriális fertőzés okozta tüdőgyulladását, akkor az antibiotikumokkal kezelhető. Atípusos baktériumokra azonban a penicillin hatástalan, más antibiotikumot kell használni. A kórokozók egyre ellenállóbbak az ellenük használt gyógyszerekre. Ezért különösen fontos, hogy a szakorvos válassza ki a kezeléshez használt antibiotikumot, és ne a házi patikájából válasszon egy megfelelőnek tűnő gyógyszert.

Vírusok (pl. influenza) által okozott tüdőgyulladásra nem hatásos az antibiotikum.

Ha egészséges az immunrendszer, akkor a tüdőgyulladástól szenvedő komplikációtól mentes gyógyulása kb. 2 hetet vesz igénybe.

 • Legyengült immunrendszernél azonban nehezebb a gyógyulás, és lassabban is halad.
 • Fontos az is, hogy a tünetek elmúlása még nem jelent teljes gyógyulást. A tüdő gyógyulása lassú folyamat, és még hosszú ideig elváltozásokat jelez a röntgen.

Megelőzés a legjobb gyógymód

Az egyre ellenállóbb kórokozókkal nem igen tud mit kezdeni.

Azonban az örökletes tényezők mellett az életmódja is nagyban befolyásolja a betegségekkel szembeni ellenálló képességét.

Ha sokat mozog, gyakran van szabad levegőn, és egészségesen táplálkozik, akkor az immunrendszere is erősebb lesz, és sokkal ellenállóbb lesz a különféle baktériumokkal és vírusokkal szemben is. Márpedig ezek okozhatják a tüdőgyulladást.

A szabad levegő nem a nagyvárosok forgalmas utcáit jelenti, mert a benzingőzzel szennyezett levegő melegágya a légúti betegségek kialakulásának, ezért a tüdőgyulladás is gyakrabban alakulhat ki. A nagyvárosokban élőknél ezért különösen fontos, hogy hétvégén menjenek kirándulni, és sétáljanak az erdőben, vagy kerekedjenek fel, és menjenek vidékre.

A dohányzás is nagymértékben növeli a tüdő gyulladásának kockázatát. Egészsége védelmében szeretne leszokni róla?

Különösen veszélyeztetettek az idősek, és a különféle krónikus betegségekben szenvedők, akiknek legyengült immunrendszerét könnyebben megtámadják a különféle baktériumok és vírusok. Náluk kifejezetten fontos az influenza elleni védőoltás, mert így megelőzhetik a tüdőgyulladás veszélyét is.

Tüdőgyulladás eredményes kezelése 30 éves tapasztalattal

30 perc gyógyító figyelem30 év gyógyító tapasztalat

Dr. Hidvégi Edit felnőtt és gyermek tüdőgyógyász szakorvos 30 év tapasztalatával várja tüdőgyulladásra utaló panaszával. Szakszerű vizsgálatával és mindenre kiterjedő figyelmével a doktornő igyekszik olyan orvosi ellátást adni Önnek, amely hasznos tanácsaival együtt biztosítja minél hamarabbi teljes gyógyulását.

30 perces gyógyító figyelem várja magánrendelésünkön

 1. Az állami ellátásban megszokott 3 perc helyett 30 perc gyógyító figyelem várja magánrendelésünkön tüdőgyulladásával kapcsolatos panaszai részletes megbeszélésére, és a tünetek kivizsgálására. Konzultációján csak az Ön problémájával foglalkozik a doktornő. Csak Önre figyel, hisz nincs két egyforma panaszoktól szenvedő kis vagy már nagyobb beteg. A tüdőgyulladás tünetei mindenkinél máshogy és más féle intenzitással jelentkezhetnek.
 2. Mit érez? Mit tapasztal? Mi a panasza? Milyen tünetei vannak?
 3. Az Ön elmondása alapján tüdőgyógyászunk kérdéseivel tüdőgyulladásával kapcsolatban minden lehetséges tünetet számba vesz majd.
  • Részletesen megkérdezi panaszairól.
  • Nem maradhat ki egy sem.
 4. A részletes kórtörténet felvétele közben kérdezzen Ön is!
  • Tegye fel kérdéseit tüdőgyulladásával, panaszaival kapcsolatban.
  • A doktornő kérdései nélkül is mondani fogja Önnek a gyógyulásához szükséges tanácsait. Ha azonban felteszi a kérdéseit, akkor biztos, hogy nem fog kimaradni annak pontos megválaszolása sem. Éppen ezért az a legjobb, ha előre felírja a kérdéseit, amit szeretne feltenni majd.
 5. A fizikai vizsgálatokat a doktornő 30 éves tapasztalatával, kíméletes módon végzi.
  • Elől és hátul is mindkét oldalon meghallgatja a tüdejét. Egy légvétel normálisan 4-5 mp-ig tart, tehát ha csak 4 pontra teszi oda a fonendoszkópját, már akkor is 16-20 másodpercnél tart a vizsgálat. A doktornő nem 1-1 ponton szokott egy tüdőrészt meghallgatni. Basálisan, középen, csúcs felé - ez már 4x3 pont, ill. a hónaljvonalban is mko. 2x - összesen 16 pont. A tüdő szakszerű meghallgatása legalább egy-másfél percbe kerül.
  • A beteg köhögése is mérvadó, mivel 30 éves tapasztalatával sokféle okot meg lehet így is különböztetni.
  • A beteg terhelhetőségére részben felvilágosítást ad az az idő is, amíg a recepciótól a rendelőig bekíséri: milyen tempóban jön, ettől kifullad-e, jelentkezik-e közben köhögése.
  • Amennyiben szükséges a légzésfunkció elvégzése a PEF mérő készülékkel történik.
 6. Kérjük, hozza magával leleteit, ha vannak.
  • Együtt átnézik ezeket is, és megbeszélik a követendő terápiát panaszai megszüntetéséért.
 7. Tüdőgyulladása megszüntetéséhez melyik lesz a leghatásosabb terápia?
  • A doktornő ezt fogja javasolni Önnek az Önnel való egyeztetést követően.

Tüdőgyulladás jeleit tapasztalja? Eljön hozzánk szövődménymentes gyógyulásáért?

 • Dr. Hidvégi Edit tüdőgyász szakorvosMunkatársainktól szeretne kérdezni?
  • Várjuk hívását munkaidőben.
 • Beszélni szeretne Dr. Hidvégi Edig felnőtt és gyermek tüdőgyógyász szakorvosunkkal tüneteiről és a gyógyulásáról?
  • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várjuk.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción szakorvosunk részletesen kikérdezi, alaposan megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt tüdeje állapotáról, és panaszait enyhítő kezelési megoldást javasol.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.