Harmónia Centrum
Eljön csípője egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Gyógytorna / Csípő gyógytorna / Csípőprotézis torna

Combcsont törést, csípőprotézis beültetést követő rehabilitáció

A csípőporcok kopásának és a balesetben bekövetkező csípő sérüléseknek különböző rizikófaktorai vannak (kor, túlsúly, korábbi csípőízületi sérülés, …stb)

Vizsgálat csípőműtét utáni gyógytorna előtt

A szakszerű csípőműtét utáni rehabilitáció akkor a legjobb, ha minden ismert hozzá: a kórelőzmények, az aktuális helyzet alapos megismerése, és a gyógytorna pontos célkitűzése.

 1. Ezért mindig szükség van egyrészt a sérülés és a műtét körülményeit bemutató korábbi leletekre.
 2. Az aktuális állapotot legjobban a páciens maga tudja vázolni, részletesen leírva, mit érez.
 3. Utána természetesen alapos vizsgálat következik, ahol a gyógytornász megtekinti a lábak hosszát. Megtekinti és megtapintja van-e esetlegesen a műtétet követő abnormális szöveti tünet.
 4. Ezután közös munkával megvizsgálják a végtag funkcióbeli képességeit, ügyelve arra, hogy ráterhelni az akut fázisban nem szabad – noha ez az ambuláns ellátásban ez már nem is gyakran jelenik meg.
 5. Az aktív mozgásterjedelem és izomerő vizsgálat után már csak a bizonytalanságokat kell megerősíteni.

A jövőbeli rövid, és hosszú távú célokat kezelő és páciens együttesen tisztázzák, és határozzák meg.

 • A csípőprotézis műtét utáni rehabilitáció célja lefedi a fájdalom csökkentését, a szövődmények megelőzését, a kezdeti fázisban ezen felül az önellátásba való fokozatos visszaterelést, járástanítást.
 • Hosszabb időt vesz igénybe a beszűkült mozgások és gyengülések fokozatos visszaállítása.
 • Összességében az életminőség javítási irány meghatározásában a páciens segíthet a legtöbbet.
 • Más a célja egy fiatalnak, aki traumás combcsont törést szenved, és más a célja egy idős, csontritkulásban szenvedő, esés következtében csípőjét összetörő személynek. Az ambíciózus, mégis reális cél meghatározásában a tapasztalt csípő specialista sokat tud segíteni Önnek.

A műtétet követően a kezelőorvos tiltásokat fogalmazhat meg Önnek.

 • Például az orvos engedélye nélkül tilos keresztezni a lábakat, jelentősen forgatni a combot ki és be; nyújtott lábbal magasra húzni a térdeket, (hajlítva ezzel a csípőt).
 • Tilos ráterhelni a műtött végtagra, vagy tilos mélyre ülni.

Amit lehet a műtétet követő friss időszakban (általában kórházi ellátás mellett):

 • Stabilan beállított helyzetben erejét bőven meghaladó ellenállással szemben, tehát a csípő megmozdulása nélkül izomerősítést végezni.
 • Keringésére és ép végtagjaira fordítani figyelmét a mozgáskorlátozottság ideje alatt is. Például plafon felé nyújtja ép lábát, és fent bokakörzést végez, vagy bicikliző mozgást végez az ép oldali lábával, miközben a műtött láb talpon van.

Csípőprotézis műtét utáni lábadozás során megtanítják Önnek, hogyan járjon, és hogyan lépcsőzzön, amíg védenie kell a lábát. Tartáskorrekciót, és testhelyzetváltásokat sajátít el. Például a hason fekvés 4-5 nappal a műtét után ideális nyújtást jelent a zsugorodásra hajlamos csípőhajlító izmok számára, de csakis az ép oldalon át fordulhat hasra.

Gyakorlatok csípőízületi protézis műtét után:

 1. Sarokcsúsztatás. Háton fekve ép oldali lába maradjon nyújtva, műtött térdét hajlítsa, húzza sarkát közel a fenekéhez. Közben törekedjen arra, hogy a térde ne billegjen kifelé-befelé. Visszacsúsztatás közben szintén így járjon el.
 2. Térdfeszítő izom erősítése véghelyzetben. Háton fekve helyezzen térdhajlata alá egy feltekert törülközőt. Szorítson rá térdfeszítő izmára, és emelje el sarkát a talajtól; de ne emelje el térdét a hengertől.
 3. Combtávolító izom erősítése. Hanyatt fekvésben, mindkét lába legyen nyújtva, lábujjaival és térdével nézzen a plafon felé. A nyújtott láb csússzon oldalra, majd zárja újra vissza lábait.
 4. Belső combizmok erősítése kislabdával. Hanyatt fekve helyezze a puha kislabdát nyújtott térdei közé, és szorítsa 5 másodpercig, mielőtt újra lazítana.
 5. Oldalt fekvésben csípőmozgások gyakoroltatása hajlított térddel, de a térdek között párnát tartva, hogy elkerüljük a tilos mozdulatot, a lábak keresztezését. Az első héten akár még emelésre is szükség lehet.
 6. Farizom gyakorlat: Hanyatt fekvésben, a lábakkal stabilan támaszkodva a talajon, emelje a fenekét el az ágytól, majd lassan engedje vissza. Nem kell olyan magasra emelni, hogy megtörjön a nyaka, dereka, inkább koncentráljon arra, hogy a farizmokat és hátsó combizmokat érezze.

4-10 nappal a műtétet követően a térd használatára újra fokozatosan lehetőség adódik, és az első két-három hónap alatt eljuthat a négykézláb és állva végzett feladatokhoz is.

Álló feladok megkezdésekor az alábbi feladatokat fogja kapni:

 1. Térd és combhajlító izom erősítése. Kezdjen helyben járni, és lépésről lépésre húzza egyre magasabbra térdeit, de ne emelje vízszint fölé. Ha szükséges, kapaszkodjon, hogy el ne veszítse egyensúlyát.
 2. Fellépés az érintett lábbal. Először csak egy könyv magasságú emelkedőt válasszon, lépjen fel rá az érintett lábbal, nyújtsa ki a térdét, majd lépjen le. Idővel cseréljen kis lépcsőfokra, és egyre magasabb lépcsőfokra.

Lépcsőzés szabályai csípőprotézis műtét után

Lépcsőzés szabályai eltérnek a tornán gyakoroltaktól: Kapaszkodással végezze, amíg nem erősödik meg kellően a kezdő gyakorlatokkal. Felfelé az ép, lefelé a műtött lábbal kezdjen minden lépcsőfokot.

Kiegészítő sportok a rehabilitációban

Kiegészítésnek úszhat gyors és hátúszásban, vízi tornára járhat, biciklizhet is, de kerülje a csípő számára ütközéssel és súrlódással járó sportokat (például futás, trambulinozás, megerőltető hegymenetben mászás…) és a nagy terpeszeket.

Eljön a csípőprotézis műtét utáni rehabilitációra hozzánk?

 • Reszegi Bettina gyógytornászReszegi Bettina csípőspecialista gyógytornászunk várja a konzultációra és személyre szabott csípőprotézis műtét utáni tornára.
 • Ne felejtsen el előzetesen bejelentkezni, és magával hozni műtéti leletét, zárójelentését.
 • Ha szeretne a fél éves gyógyulási időszak alatt teljes gyógyulást elérni, használja ki az időt Bettivel, legalább heti két alkalommal igénybe véve szakmai segítségét.
 • Munkatársainktól kérdezni, és bejelentkezni a +36-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt.
 • A konzultáción megbeszélik csípő protézis műtét előzményeit, menetét, majd csípő specialista gyógytornászunk körültekintően megvizsgálja, és a vizsgálat alapján teljes körűen tájékoztatja a gyógytorna lehetőségeiről.
 • Ennek alapján a közösen kijelölt cél érdekében személyre szabott csípő gyógytorna gyakorlatsort állít össze Önnek.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.