Harmónia Centrum
Eljön gerince egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Gerincfájdalom kezelése / Derékfájás kezelése / Porckorongsérv, gerincsérv kezelése

Porckorongsérv, gerincsérv kezelése

Porckorongsérvvel küzd?
porckorongsérvNehezet nem emelhet, mert gerincsérve van?

A gerincsérv a porckorongok belső kocsonyás magjának kitüremkedő és nagy fájdalommal járó betegsége.

 • Gerincünkben a porckorongok kötik össze egymással a csigolyákat. Ezeknek a porckorongoknak fontos szerepük van gerincünk stabilizálásában. A porckorongok sűrű folyadékkal feltöltött lufiként a gerinc lengéscsillapítói.
 • A porckorongok egy puhább belső és egy erősebb, kötőszövetes külső részből állnak. A puha, kocsonyás belső rész rugalmas párnaként biztosítja a gerinc rugalmasságát és terhelhetőségét.
 • A porckorongok kitüremkedő sérülése erősödő fájdalmat, zsibbadást és izomgyengeséget okozhat, attól függően, hogy hol történt a rostos gyűrű sérülése, és hol nyomódik emiatt az ideg.

Mi a porckorongsérv?

A porckorongsérv a porckorong belső magjának kitüremkedése, a rostos burok kiszakadása.

 • A csigolyatestek között elhelyezkedő gyűrűs szerkezetű porckorongok egy külső rostos gyűrűből és egy belső puhább, kocsonyás anyagot tartalmazó magból állnak. A belső kocsonyás anyag kicsúszhat a csigolyák közül a külső rostos porc sérülése miatt.
 • Akkor beszélünk porckorongsérvről, más néven gerincsérvről, ha ez a kitüremkedés bekövetkezik.
 • Amíg a porckorongot körülvevő rostos porc nem szakad át, csak kitüremkedik, addig vissza lehet fordítani a sérvesedés folyamatát.

Gerincsérv A-tól Z-ig, fájdalommentessége felé

Gerince a csigolyákból, valamint az azokat összekötő porckorongokból épül fel. A csigolyák nyúlványai által határolt csatorna a gerinccsatorna, amelyben a gerincvelő és az onnan kilépő ideggyökök találhatóak. A porckorongok szerepe az, hogy rugalmas összeköttetést biztosítsanak az egyes csigolyák között.

A porckorongok gyűrűs szerkezetűek, amelyek közepén egy zselés anyagú mag található. Sérvesedésről beszélhetünk abban az esetben, hogy ha a gyűrűs terület átszakad, és a zselés mag kitüremkedik.

Ha a sérv nagy, akkor nemcsak a gerinccsigolyákon kilépő ideggyököt, hanem magát a gerincvelőt is nyomhatja a kitüremkedés. A gerincvelő nyomódása miatt pedig nemcsak a felső vagy az alsó végtag, hanem a gerinc mozgása és érzékelése is károsodhat.

A gerincsérv kialakulásának szakaszai képeken

gerincsérv kialakulása

Az első képen a gyűrűs terület már sérült, de a belső mag még nem érintkezik a kilépő ideggyökkel.

 • A második képen már nyomja azt, ezzel előidézve a sérv jellemző tüneteit (zsibbadás, villanyozó fájdalom).
 • A harmadik képen a sérv már a gerincvelőt is nyomja, ezzel fokozva a fájdalmat.
 • Majd a legsúlyosabb esetben kiszakadhat a sérv. 

Mikor alakul ki a porckorongsérv?

Többnyire akkor, amikor huzamosabb ideig egyoldalúan terheli a gerincét, mégpedig olyan testhelyzetben, amelyben a csigolyák elülső része összenyomódik, a porckorong pedig a gerinccsatorna felé hátradomborodik.

Gerincsérv – az ülőmunka betegsége

A kényelmes ülés nem biztos, hogy kíméli a porckorongokat.

Ha ülőmunkát végez, akkor élete aránytalanul nagy részét ülve tölti el. Erre a huzamos terhelésre viszont az álló testhelyzetre kialakult homorú gerince nincs felkészülve. Hosszú ülés, vagy nem megfelelő szék esetén a folyamatos üléstől a gerinc hátradomborodik, a nyak és a váll pedig előreesik. A gerincére nehezedő, aránytalanul nagy terhet még előredőlő feje is növeli.

Fokozottan terheli gerincét a helytelen testtartás, és még inkább igénybe veszi a csigolyákat és a porckorongokat. Ez maradandó gerincproblémákat is okozhat. Ilyen probléma lehet pl. a porckorongsérv vagy a porckorongok kopása.

Melyek a porckorongsérv tünetei?

 1. a porckorong kitüremkedése nyomja a idegetHa a porckorongok sérülnek, akkor a puha belső részük kitüremkedhet, és áttörhet a kemény külső rétegen. A porckorong kiszakadt része nyomhatja, vagy akár meg is sértheti a gerincvelőből kiinduló ideggyököket. Attól függően, hogy hol történt szakadás a porckorongon, a derekán, a hátán, a nyakán vagy a végtagjain fájdalmat,
 2. az izmok gyengeségét vagy
 3. zsibbadást, az érzékelés kiesését érzi.
 4. A nyaki porckorongsérv veszélye fenyeget akkor is, ha olyan heves nyakfájdalmat érez, amely a kar felé sugárzik. Igencsak problémás lesz ilyenkor a nyaki gerinc mozgása.
 5. Ágyéki részen előforduló vagy háti sérveknél vizelet és székletproblémák is előfordulhatnak.

A porckorong kocsonyás belső részének kiboltosulása attól függően okoz tüneteket, hogy merre töremkedik ki:

 • Ha hátra, egyenesen, akkor “csak” derékfájdalmat okoz, mert a kiboltosulás nem nyomja a gerincből a lábba kiinduló ideggyököket.
 • Ha azonban hátra oldalra, akkor nagy a veszélye annak, hogy a gerincvelőből kilépő idegeket is nyomja a kiboltosulás, és ekkor a derékfájdalom mellett kisugárzó tünteket okoz. Bizsergést, zsibbadást, fájdalmat.
 • A bizsergés, zsibbadás kisugárzó helye attól függ, hogy mely csigolyák közötti porckorong boltosul ki, és így melyik ideget nyomja.

Erős fájdalomcsillapítókkal a fájdalom csökkenthető, de a fájdalom okát a fájdalomcsillapítók egyáltalán nem szüntetik meg. Csak a gerincsérv tünetét, a fájdalomérzetet csökkentik. Önmagában ez még kevés. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz.

Gerincsérv kezelése

a gerincsérv enyhébb esetben visszahúzódhatA porckorongokra is igaz, hogy jobb megelőzni ezeknek a lengéscsillapítóknak az elromlását, mint kitüremkedésük vagy kiszakadásuk esetén egyik szervízből a másikba vinni őket javításra. Viszont ha már kitüremkedett vagy kiszakadt a porckorong, és érzékeli a tüneteket, akkor jobb minél előbb a megfelelő szakszervizbe menni.

Ott a szakorvos a felállított diagnózistól - a kitüremkedés mértékétől, vagy az esetletes kiszakadástól - függően dönt a porckorongsérv kezeléséről.

 • Ha a porckorongsérv nem súlyos, tehát nincsenek vizelési zavarok és/vagy izomgyengeség, akkor konzervatív (gyógyszer, gyógytorna/fizioterápia) kezelés ajánlott panaszai csökkentésére.
 • Kifejezetten hatásos lehet a gerincsérv kezelésére speciálisan kifejlesztett McKenzie torna

Enyhébb esetben visszahúzódhat. Ilyenkor a fájdalom elmúlik, és a panaszok megszűnnek. Éppen ezért az orvos, hacsak lehetséges, akkor nem javasolja a műtéti megoldást.

A részletes vizsgálat utáni pontos diagnózis alapján ugyanis a legtöbbször össze lehet állítani egy olyan komplex kezelést, amely felesleges kockázat vállalása nélkül is eredményes lehet. Ehhez azonban valóban részletes szakorvosi vizsgálatra van szükség.

gerincsérv vizsgálataDr. Szeles Flórián reumatológus tapasztalata szerint a porckorongsérves betegek jelentős része műtét nélkül is meggyógyul, ha pontosan követi az orvos utasításait. A néhány napos ágyban fekvés (ha szükséges, akkor kemény fekhelyen), különféle fájdalomcsillapítók szedése, és a helyi izomlazítók hatására csökkenhet a fájdalom, a beteg a felépülés felé halad.

A pihenés, gyógyszeres kezelés és gyógytorna azonban súlyos esetben nem elég a felépüléshez. Ilyenkor gerincsérv műtétre, akár azonnalira van szükség. A műtét során eltávolítják a sérült porckorongot. A gerincsérv műtét ma már egyre nagyobb arányban egy mikrosebészeti eljárás. Ilyenkor a pontosan megválasztott helyen csak egy apró sebet ejtenek, és ezen keresztül távolítják el a sérült porckorongot.

Fontos a porckorongsérv kiújulásának megelőzése

Ehhez gerinckímélő életmódra van szükség.

 • Megfelelően összeállított és rendszeresen végzett gyógytornával gerince izmait kíméletesen erősítheti.
 • Az esetleges túlsúly fokozatos csökkentésével és szinten tartásával pedig a gerincre nehezedő terhet csökkentheti.
 • A Dorn-Breuss féle gerincmasszázs is sokat segíthet a megelőzésben is.

Eljön hozzánk gerincsérve visszaszorításáért?

 • Szeles Flórián reumatológusKérdezni szeretne munkatársunktól?
 • Beszélni szeretne Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkkal gyógyulásáról?
 • A rendelésre előzetes bejelentkezés alapján várja.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción szakorvosunk megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt gerince, gerincsérve állapotáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést és/vagy gyógytornát javasol.
 • Szakorvosunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról.
 • A legjobb kezelés még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával korábbi leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.