Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Kineziológiai tapasz felhelyezése / Kineziológiai tapasz felhelyezése törzsre / Kineziológiai tapasz felhelyezése derékra

Kineziológiai tapasz felragasztása derékfájása ellen

Hirtelen megfájdult a dereka? Meghúzódott valamelyik izom?
Vagy már hosszabb ideje fáj?

Mi a derék tape?

derék tapeA derék tape gyógyszerhatóanyagok nélküli színes textil tapasz, mely azonnal oldja derékfájdalmát.

Mi a kineziotape? A színes, bőrre ragasztható kineziológia tapaszról talán már Ön is hallott, de vajon tudja-e, mi mindenre alkalmas?

A kineziotape rugalmas anyagú szövet, mely a bőrére tapasztva különböző jótékony hatásokat nyújthat mozgásszervi panasza számára. Használja fájdalmak enyhítésére, hát- és hasizmai gyengesége esetén az izommunka átmeneti pótlására, ágyéki csigolyái megtámasztására.

Mi a szerepe a derék tape felragasztásának?

Deréktape esetén a kineziotape szerepe elsősorban a medence és ágyéki gerinc stabilizációja, másodrészt a derékon keresztül kasul húzódó izomzat relaxációja. Hogyan képes erre?

Felragasztási elv megválasztása

A ragasztás egyik része a haránt futó csíkok felhelyezése. A tape két vége általában csontos pontokat köt össze derekán, enyhe rugalmas húzással. Ezzel nagyobb összetartást ér el a deréktáji csontok kapcsolódásában. Derékpanaszai esetén ezért biztosan fog kapni egy vagy több vízszintesen felhelyezett csíkot a medencecsontjaira, a fájdalom mértékétől és helyétől, testtartásától, fizikai adottságaitól függően. Az elért csontos stabilitás már enyhíti a derék és gerinc csontok feletti fájdalmait. És a lehetőségeknek itt még nincs vége.

Amennyiben a fájdalmai felhúzódnak a háti szakasz aljára, vagy érzi oldalt az izmaiban is a görcsöt,  kiegészítő csíkokat helyez fel a szakértő. Rájuk relaxáló, izomlazító hatást elérő technikával ragaszt, végig az izmok lefutása mentén.  Attól függően, melyiket találja érintettnek teszteléskor, választhatja a gerinc menti hosszú úgynevezett paravertebralis izmainak, oldalsó hasizmainak, vagy széles és átlós hátizmainak kezelésbe történő bevonását. Ekkor az izom eredésétől a tapadásáig, csontos ponttól csontos pontig kíséri a szövetet, ezzel tehermentesítve a feszes, tónusos izmokat, oldja görcsüket, és tovább oldva a hozzájuk tartozó deréktáji csigolyák fájdalmát.

Ebből talán már látható, miért fontos, hogy szakember ragassza Önt.

Mi történhet ha nem szakember ragasztja fel a tapaszt?

A kineziológiai tapasz akkor tud hatni, ha a fájdalmas pontból kiindulva megkeressük annak kiváltó okát: egy izom vagy egy ízület gyengeségét. Egy szakember, aki anatómiai ismeretekkel rendelkezik, és elvégezte a kineziotape tanfolyamot, biztosan jól fogja felhelyezni  a kineziotape-et.

A derék tape minőségének és színének a kiválasztása

Ha meghatározásra került a felragasztási terv, ki kell választani a megfelelő anyagot. Válasszon megbízható, jó minőségű márkát. Cégünk az Acu Top Classic Kineziológiai tapasszal dolgozik.
A színválasztás történhet a színterápia elvei szerint, vagy pedig jó közérzetének sugallatára is hallgathat.

A deréktájon általában

 • a diszkrét bézst,
 • a melegítő hatású pirosat, vagy
 • a nyugtató zöldet szokták választani.

Húzóerő megválasztása

Ez után a megfelelő húzóerőt is meg kell választani, és eszerint mérni és szabni a szalagot.

 • A túl erős húzás hámsérülést okozhat.
 • A túl gyenge szalag húzása hatástalan lehet.

Megtanulható anatómiai szaktudás nélkül is?

derék tape felragasztásának oktatásaSokszor kérdezik szakembereinktől, hogy “Ha már egyszer próbáltam, csinálhatom otthon is a kezelést?” Jogos a kérdés, hiszen számos esetben elsajátítható az önálló tape felhelyezés. Számos internetes videó buzdít is rá. ugyanakkor nem minden ragasztás esetében igaz.

Sajnos a derék nem az a terület, amit begyakorlással a páciens maga is elsajátíthat, hiszen nem elérhető testrész, nem esik kézre.

 • Ugyanakkor krónikus fájdalmaktól szenvedők, valamint a fájós derekú kismamák számára hasznos lehet, ha valaki a környezetében is tud neki ragasztani hirtelen fokozódó fájdalom esetén.
 • Ilyen esetekre azt ajánljuk, hogy amennyiben a szakértővel megtalálták a megfelelő ragasztási technikát, és a kezelés sikeresnek bizonyult, a következő ragasztásra hozza el szerettét. Neki a kezelő megmutatja, és megpróbálja átadni, megtanítani az adott területre vonatkozó ragasztási technikát.

Természetesen sok gyakorlást fog igényelni a kísérőtől, akár több ilyen közös alkalomra is szükséges lehet visszatérni, mire magabiztosan elsajátítja, ám a hosszú távú kezelést nagyban megkönnyítheti a kísérő személy ragasztási ismerete.

derék tape felragasztása

Olvashatta, hogy kismamáknak, és krónikus derékpanasszal küzdő személyeknek több ragasztásra is lehet szüksége. Bizonyára felmerült Önben a kérdés, mikor nevezhető krónikusnak derékfájdalma? Mikor elegendő egy ragasztás? Kiknek ajánljuk még a tape-et?

Kíváncsi, hogy Önnek is ajánljuk-e a derék tape felhelyezését?

A válasz elég sok esetben lehet „Igen!” Felsorolunk pár valószínű esetet, hátha magára ismer bennük:

Lumbágója van?

 • 50 év felett jár, és úgy érzi, gerince már sokkal hamarabb elfárad napközben?
 • Megérzi a derekán a korát már a munkaidő lejárta előtt egy órával?
 • Időnként derék izmai begörcsölnek, begyulladnak?

Akkor ajánljuk elkezdeni a kineziotape ragasztást. Segít az erős fájdalmat minimalizálni, valamint társa lehet a felépülésben, és a későbbi fájdalmak megelőzésében. Ragasztasson tape-et a fájdalom kezdetétől pár hétig, akár a fájdalom enyhülés után is és párhuzamosan kezdjen heti rendszerességű gerinc tréninget, így amíg tornával vissza erősíti deréktáji csigolyáit védő és támasztó izomzatát, a tape segít hozzászokni a fokozódó terheléshez.

Munkahelyén pedig javítson íróasztala és széke ergonómiáján. Ebben is állunk szolgálatára.

Ön gyermeket vár, és a hirtelen megnövekedett súlyt dereka nem bírja el?

Derekát húzza előre egyre cseperedő magzata súlya? Az áldott állapot heteiben bátran vegye igénybe a kineziotape segítségét, mely megkönnyíti haránt hasizmainak támasztó szerepét. Ideális a kezelést kismama masszázzsal, és kismama gerinctornával kiegészíteni. Élvezze a terhesség időszakát, és csökkentse minden csökkenthető hátrányát!

Hasi típusú elhízása van?

Csillapíthatatlan étvágya, vagy emésztőrendszeri betegsége miatt az ideálisnál nagyobb hasi zsírtömeggel rendelkezik?

Az elhízás, kifejezetten a hasi típusú elhízás, gyakran társul deréktáji és háti panaszokkal. A kineziotape abban tud Önnek segíteni, hogy amíg elindul a fogyás útján, addig átmeneti fájdalom csillapítással elősegíti a jobb teherbírását. Súly csökkentésben és tartás korrekciójában is kérheti bizalommal segítségünket.

Imádja a kertjét szépíteni?

 • Zöldség-gyümölcs termesztéssel foglalkozik telkén, ám a kínzó derékgörcsök megfosztják a friss levegőn végzett munka élvezetétől?
 • Vagy épp az ingatlanon talál mindig valami felújítani valót, de fájdalma megakadályozza a hasznos munka elvégzésében?

Amikor tudja, hogy sok hajlongás és emelés vár Önre, pár nappal előtte helyeztessen fel egy deréktape-et, és csak a munka lezárultát követő harmadik napon távolítsa el. Amennyiben a munkafolyamat több hetes, menet közben cserére lehet szükség. A kineziotape megelőzheti a derékfájdalom kialakulását, illetve ha megelőzhetetlen, akkor is elviselhetővé csökkenti a fájdalom mértékét.

Már bekövetkezett a baj?

Egy rossz mozdulattal - legyen az hajlás, magasra nyújtózás, súly emelése – becsípte derekát? Hirtelen jött akut fájdalmára a pihentetés és melegbe burkolózás lenne a legideálisabb. Ismerjük azonban a nyüzsgő élet nehézségeit, amikor nincs idő a pihenésre. Ilyenkor egy jól eltalált kineziotape egy hét viselési idő alatt csodákat tud tenni Önnel.

Szerencsés esetben már ismételt kezelésre sem lesz szükség. Azonban ha azt tapasztalja, hogy fájdalma fokozódik, vagy nem enyhül, mindenképp szüksége lesz egy alaposabb orvosi vizsgálatra.

Keresztcsonti fájdalmaktól szenved?

A medence stabilizáció ez esetben is segítségére lehet, hiszen a keresztcsont a két medence csont közé ékelődik be, talapzatot adva gerincének. A kineziotape pedig a két medencefél összehúzásával a keresztcsont stabilizációjával enyhíti panaszait.

Gerincsérvet diagnosztizáltak Önnél, és megkezdte a kezelést, de még nagyon akutak a fájdalmai?

Kiegészítheti a gerincsérvvel való terápiás folyamatokat, de megkezdése előtt egyeztesse a kineziotape felhelyező személlyel, milyen kezeléseket kap már. Egyes kezelések a kineziotape-el nem összeegyeztethetőek. Ilyenkor fontos megbeszélni, melyik az Ön számára hasznosabb, hatékonyabb megoldás.

Deréktáji idegbántalmakra is megoldást nyújthat a tape

Rendszeres időközönként előjön isiásza? Feltételezhetően, a megelőzés módjának már utánajárt, és tesz ellene. Néha azonban elengedhetetlenül túlterheli magát, és belenyilall a fájdalom derekába, fenekébe, combjába, lábába. A következő akut ülőidegzsába fájdalomnál kérjen azonnali segítséget.

Amikor a mozgásterápia és a masszázs még nem segíthet a gyulladásos betegségén, ez a gyors és egyszerű terápia megkönnyebbülést hozhat. A kineziotape ilyenkor nem csupán a deréktájra helyezhető fel, hanem végig futhat a kisugárzás vonalán a lábon.

Ragasztáskor az egész lábat le kell öltöztetni, és előnyújtott pozícióba helyezni az ideget, ami pár percig kellemetlen lehet, de a fáradtság megéri, mert az eredmény azonnal érezhető lesz. Leggyakrabban az ischiadikus idegfonat, az ülőideg érintett, amihez hason kell feküdjön, és az ágy szélén lelógatnia a nyújtott lábát, a fájdalomhatárnak megfelelő mélységbe. A tape ugyanis az ideg körüli szöveteket is lazítani képes. Szakemberünk a legkedvezőbb ideg relaxációs testhelyzetet is megmutathatja Önnek, ha még nem ismeri, mely az első napokban nagy segítségére lehet.

Mikor nem ajánljuk derekára a kineziológiai tapaszt?

Olyan nincs. Mégis fontos megjegyezni pár esetet, amikor nem nyújt 100%-os megoldást.

 • Kinezioteape kezelésre bejelentkezéskor számítson arra, hogy egyes esetekben nem elegendő önmagában a tape kezelés a fájdalom és mozgásos panaszok enyhítésére. Hallgasson a terapeutájára.
 • Egyes bőrtípusok nem bírják elviselni az egyébként hipoallergén anyagokkal gyártott kineziotape-et. Allergiás reakciója viszketéssel, pirosodással jelentkezhet. Tesztelje bőrét otthon például sebtapasz viselésével, vagy kérjen próbaként egy 2 centis darabot, melyet a bőrén tart pár napig.
 • Deréktájon férfias szőrzet, vagy izzadékonyság is nehezítheti a ragasztó viselését. A tape felhelyezése előtt érdemes előkészíteni a ragasztandó felületet szőrtelenítés és zsírtalanítás formájában. Ennek hiányában meglehet, hogy a tape nem marad rajta a bőrön 2-3 napnál tovább. Megfelelően előkészített derékon azonban akár 5-7 napig is segítséget nyújt.
 • Zuhanyozni bátran lehet a tape-el, azonban érdemes elkerülni a hosszú forró fürdőben ázásokat, mert enyhíti a rugalmasságot és ragasztó erősséget. Ügyeljen arra is, hogy törölközéskor, öltözéskor ne sodorja fel a ragasztó szélét, mert már nem tapad vissza az eredetivel egyen értékűvel.
 • Erős akut derékfájdalma van? A tape akkor is jelenthet megoldást, de sajnos ilyenkor a kemény talajon való fekvés, a pihentetés elengedhetetlen a gyors regenerációhoz. Feküdjön sokat a hátán, lábait hajlítva pozícionálja egy sámlira, gimnasztikai labdára. Lefekvéskor, felkeléskor oldalfekvésen keresztül jusson el a kívánt testhelyzetbe, így még inkább kíméli a derekát.

Összefoglalva tehát, mi történik Önnel, ha derékpanaszával keresi fel gyógytornászunkat, és kineziotape felhelyezést választ kezelési módnak?

Hogyan történik a kineziológiai tapasz felragasztása derékra a Harmónia Centrumban?

 1. derék tape ruha alattA derék tape ragasztást végző gyógytornászunk meghallgatja fájdalmának megjelenési idejeiről, megjelenési formáiról szóló beszámolóját.
 2. Megkéri, hogy tegye szabaddá felsőtestét, majd megnézik, és tesztelik a fájdalmat esetlegesen kiváltó izmok, ízületek épségét. A ragasztáshoz előkészítik a területet, például zsírtalanítják.
 3. Közösen kiválasztják a kineziotape színét, melyből a szakember levágja a szükséges méretű darabokat, majd felragasztja.
 4. Ragasztás után vissza tesztelik a fájdalmas mozgásokat. Megnézik közösen, okoz-e bárhol rossz érzetet a tapasz. A kezelés végén szakemberünk ellátja otthoni tanácsokkal, és kontroll időpontot egyeztetnek.

A képen is láthatha, hogy a ruhája alatt megbújó derék tapasz semmi gondot nem okoz, megfér a ruhája alatt. Sokkal előnyösebb kezelés derékpanaszokra, mint a derékszorító hordása.

Derék tape szakember általi felragasztásával megszabadulna kínzó derékfájásától?

 • Eljön hozzánk derékfájdalma gyorsabb megszüntetéséért?
 • Beszélni szeretne kinesio tapaszokat ragasztó specialistánkkal derékfájdalma gyorsabb enyhítéséről?
 • A fájdalmas dereka tape kezelésére előzetes bejelentkezés alapján várja tape specialista gyógytornászunk a derékfájdalma enyhítésére legalkalmasabb tapasz felragasztásával.
 • Munkaidőben hívja+36-1-269-2946-os telefonszámunkat. Munkatársunk tájékoztatja Önt.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét! Kollégánk visszahívja Önt.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.