Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Magas vérnyomás kezelése / Vérnyomásmérés

24 órás vérnyomásmérés – vérnyomásmérés helyesen

A vérnyomásmérés rendszeres időközönként szükséges. Akkor is érdemes megmérni időnként a vérnyomását, ha semmilyen panasza, semmilyen érzékelhető tünete nincs a vérnyomás esetleges megemelkedésének. Ez a megelőzésnek, a magas vérnyomás időben történő feldezésének a legcélszerűbb módja.

 • A magas vérnyomás ugyanis sokszor és sokáig nem okoz semmilyen érezhető tünetet. Egyszerűen nem veszi észre, hogy magas lehet a vérnyomása. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a vérnyomás rendszeres mérésének fontosságát.

Mi a 24 órás vérnyomásmérés jelentősége?

Szakszerű vérnyomásmérés mellett is a vérnyomás értéke nem egyforma különböző napszakokban. Ezért egy mérés, egy vérnyomás érték alapján nem lehet következtetéseket levonni többféle szempontból sem.

 • Egyrészt reggel mindig magasabb a vérnyomás, mint este, ezért könnyen előfordulhat, hogy nyugalmi állapotban is akár 20 Hgmm-rel is magasabb lehet a reggeli, mint az esti érték.
 • Másrészt egy mérés alapján sosem érdemes következtetéseket levonni, mert a vérnyomás értékét véletlenszerű tényezők is befolyásolják. Legalább 3-szor érdemes megmérni a vérnyomást eltérő napokon és eltérő napszakokban, és ezeket az értékeket átlagolni kell.
 • Harmadrészt pedig akár arról is lehet szó, hogy éppen ezekben a napokban olyan élethelyzetben van, hogy érezhetően megemelkedik a vérnyomása is, és ez látszik a mérések eredményében is. Feszült érzelmi állapotban, izgatottan egyszerűen magasabb lesz a vérnyomása. Tehát ha az adott probléma megoldódik, vagy okafogyottá válik, és utána visszaáll a vérnyomás normális, megszokott 140/90 Hgmm alatti értéke, akkor szintén nincs oka aggodalomra. Az átmenetileg magas vérnyomás értékek nem kell, hogy elkeserítsék.

Miért fontos, és milyen előnyei vannak a vérnyomás rendszeres mérésének?

A vérnyomás rendszeres időközönkénti mérésének legfontosabb előnye a kezdődő magas vérnyomás lehető legkorábban történő felfedezése. Minél hamarabb, és minél kisebb emelkedésnél kezdik el kezelni a magas vérnyomást, annál könnyebb beavatkozni, és újra biztosítani a vérnyomás megszokott normális értékét.

Mit jelent másodlagos magas vérnyomásnál a betegség időbeli felismerése?

Időben történő felfedezésnél ez azt jelenti, hogy másodlagos magas vérnyomásnál a magas vérnyomást okozó betegség szakszerű kezelésével együtt a magas vérnyomás értékét is vissza lehet állítani a normális értékekre.

Mit jelent elsődleges magas vérnyomásnál az időbeli felismerés?

Elsődleges vérnyomásnál pedig időben történő felfedezésnél a legtöbbször elég az életmódot megváltoztani, és nincs szükség a vérnyomást csökkentő gyógyszerek szedésére. Minél később fedezik fel a magas vérnyomást, annál kisebb annak az esélye, hogy az életmód megváltoztatása önmagában képes garantálni a vérnyomás korábbi normális értékeit.

Az otthoni rendszeres vérnyomásmérés ezért nagy jelentőségű a magas vérnyomás időben történő felismerésében.

Emellett természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy azok, akik rendszeres időközönként mérik a vérnyomásukat, azok az átlaghoz képest tudatosabban gondolkodnak, és nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a megelőzésnek, az egészségük védelmének. Ezért ha a rendszeresen elvégzett mérésekkel időben felfedezik a kezdődő magas vérnyomást, akkor az ennek megszüntetésére javasolt életmódbeli változtatásokat is jóval nagyobb arányban tartják be. Ez a felelősen gondolkodó hozzáállás pedig jelentősen megnöveli az esélyét a magas vérnyomás életmód megváltoztatásával történő eredményes kezelésének.

Mi a helyes vérnyomásmérés menete?

A vérnyomást bármikor meg lehet mérni. Arra azonban figyeljen oda, hogy erre mindig nyugalmi állapotban, és nem egy megerőltető munka vagy testedzés közben vagy valamilyen felfokozott stresszhelyzetben kerüljön sor. Ekkor ugyanis a fizikai megerőltetés illetve a lelki feszültség miatt a szívünk is hevesebben ver, és a vérnyomásunk is jóval magasabb az átlagosnál. Egészséges állapotban azonban ez a vérnyomás az erőfeszítés abbahagyása, illetve a stresszhelyzet elmúlása után akár már néhány perc alatt is visszaállhat a megszokott értékére.

A vérnyomás általánosan elfogadott normális értéke nem haladja meg a 140/90 Hgmm értéket.

A vérnyomás mérése előtt egy órával már ne igyon kávét vagy energiaitalt, mert ez is befolyásolhatha a mérés értékét. Természetesen ugyanígy mellőzze az alkoholtartalmú italok fogyasztását és a cigarettázást is.

Vérnyomása megmérésekor, ha azt tapasztalja, hogy 140/90 Hgmm felett van az érték, akkor 1-2 perc múlva mérje meg újra a vérnyomását, és ezt követően 1-2 perc múlva újra.

Emellett más napokon, és más napszakban is mérje meg így a vérnyomását több alkalommal, de mindig nyugalmi helyzetben. Erre a legjobb megoldás az 5-10 perces pihenés utáni ülve történő vérnyomás mérés. Ha ilyen méréseknél hosszabb időszak alatt mindig magasabb értéket mér a 140/90 Hgmm-nél, illetve a mérések átlaga magasabb, akkor valószínűsíthető a magas vérnyomás, és legalábbis életmódja megváltoztatására a saját érdekében szüksége van.

Vérnyomásmérés melyik karon történjen?

A vérnyomást szakszerűen meg lehet mérni a bal és a jobb karon is, és ugyanígy a bal és a jobb lábon is. Annak sincs jeletősége, hogy állva, ülve vagy fekve méri a vérnyomást. A legjobb az, ha mindkét karon elvégzik a mérést.

A vérnyomás mérésekor a karja legyen alátámasztva, és ne lógjon a levegőbe. A felkar szabadon legyen, és figyeljen oda arra, hogy a felgyűrt ing vagy pulóverujj ne szorítsa el. Fontos az is, hogy mérés közben ne mozgassa a karját. A legjobb az, ha nem is nézi vérnyomásmérője kijelzőjét azon izgulva, hogy vajon „mennyi lesz a vérnyomás”.

A felkarra feltekert mandzsettát pumpálja tele levegővel, mégpedig addig, amíg a kar nagy artériájában le nem áll teljesen a vér áramlása. Ezután hagyja abba a levegő pumpálását, és egy szelep megnyitásával kiengedi a készülék a levegőt a mandzsettából. Ilyenkor az artériában újra megindul a vér áramlása, és ekkor mérődik meg a vérnyomás.

A felkaron, mandzsettás mérőkkel mért értékek mindig potosabbak, mint a csuklón mért értékek, ezért érdemes mandzsettás vérnyomásmérőt használnia.

Vérnyomásmérés eredményeként magas értéket kapott?

Benke Rita természetgyógyászA vérnyomás jó értékét szeretné tartósan mérni és megtartani természetgyógyászunk, Benke Rita segítségével?

 • A vérnyomása csökkentésének konzultációjára előzetes bejelentkezés alapján, 30 év tapasztalatával várja Rita.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és munkatársunk rövidesen visszahívja Önt.
 • A vérnyomásmérés eredményeként kért első konzultációján életútja egészségével kapcsolatos mérföldkövei alapján alapos állapotfelmérésre kerül sor. Ez alapján
  • kialakítjuk az új, vérnyomását csökkentő életmódját (mozgás, táplálkozás, esetleges fogyás, stresszlevezetési technikák), valamint
  • elkezdődik a fülakupunktúrára és talpreflexológiára alapozott kezeléssorozata is vérnyomása csökkentésének támogatására.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.