Harmónia Centrum
Eljön ízületei egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Ízületi gyulladás kezelése

Ízületi gyulladás gyötri?

Fájdalmat, merevséget érez valamelyik ízületében?

 • Az ízületi gyulladás bizony ezzel, a gyulladt ízület fájdalmával, merevségével jár.

Melyik ízülete fáj?

 • Erre az egyszerű kérdésre nem is olyan könnyű válaszolni, mert egyszerre több ízülete is fájhat különféle egyéb panaszok, tünetek észlelése mellett.
 • Az ízületi gyulladás mintegy 150 különféle ízületekkel kapcsolatos gyulladás összefoglaló elnevezése. Az Ön fájdalmának meghatározásához, és panaszának eredményes kezeléséhez ezek közül kell beazonosítani azt, amelyik a panaszát okozza.
  • Ez nem mindig könnyű, ezért alapos vizsgálatot igényel. Reumatológus legyen a talpán, aki rögtön diagnosztizálni tudja a tüneteket.
  • Alapos és körültekintő vizsgálat nélkül nem is próbálkozik vele a szakember.

ízületi gyulladásA lehetséges mintegy 150 féle ízületi fájdalom rákfenéje, hogy a fájdalmas ízületekben szinte mindig ott lappang és bujkál az a tompa fájdalom, ami megkeseríti az életét. Ezért a fájdalom bármikor jelentkezhet, kiújulhat. Nem tudja előre

 • mikor jelenik meg az ízület gyulladása,
 • mennyi ideig tart, és
 • milyen erős fájdalommal jár.

Ha ízületi fájdalommal küzd, akkor biztos hallotta már az artritisz kifejezést? Artritisznek is nevezzük az ízületek képen is látható fájdalmas gyulladását. Vagyis az ízületi gyulladás és az artritisz az ízületi fájdalmaknak ugyanazt kifejező, összefoglaló elnevezése.

Melyek az ízületi gyulladás tünetei?

 1. A jól ismert fájdalom, amely nemcsak mozgás közben jelentkezhet.
 2. A gyulladt ízület merevsége.
 3. Gyakori az ízület duzzanata, feszülése is.

Ezek természetesen csak a legfőbb, legjellemzőbb tünetek, amelyek az ízületi fájdalom típusától függően számos egyéb tünettel egészülhetnek ki.

A gyulladás okozta fájdalom a fájdalmas ízület duzzanatával jár együtt. Ezt a duzzanatot a begyulladt ízületben felgyűlt ízületi folyadék okozza.

 • Artritisz esetén „be kell járatnia” reggelente az ízületeit, mert merevnek érzi.  Ezzel a bemozgatással könnyebbé válik a mozgás.
 • Azonban a bemozgatás jótékony hatásával együtt is a mozgás meglehetősen korlátozott, és a fájdalmas ízületekben deformitások, különféle elváltozások is kialakulhatnak. A kezelés minél későbbi megkezdése ezen deformitások súlyosságának a veszélyét növeli.

ízületi deformálásAz artritisz jelentősen rontja az életminőséget. A porcot és a csontot támadja meg. Súlyosabb esetekben a fájdalom nemcsak mozgás közben jelentkezik. Merevek lesznek az ízületek, és korlátozódik a mozgásuk.

Fontos jellemzője, hogy nem előzhető meg a kialakulása, de a lefolyása lassítható megfelelő kezeléssel. Erre kell törekedni a kezeléskor.

Artritisz típusai a gyulladásban érintett ízületek száma alapján

 • Ha csak egy ízületet támad meg a gyulladás, akkor monartritiszről beszélünk.
 • Az oligoartritisz néhány ízületet támad meg.
 • Poliartritisznél viszont már nagyobb számú ízület betegszik meg.

Az ízületek gyulladását baktériumok (TBC-s artritisz) vagy vírusok (Lyme-kór) okozhatják, de az immunrendszer zavaraként is megjelenhet, pl. a sokízületi gyulladás esetében.

Az ízületi fájdalom lefolyása és időtartama szerint lehet

 • Az akut artritiszek csak rövid ideig tartanak, éppen ezért hirtelen, gyorsan fellépő tünetekkel járnak.
 • Más típusai pedig évekig is eltartanak.
 • A krónikus artritisz viszont egy életen át kíséri az ízületi gyulladástól szenvedőt.

A gyulladás lefolyása is változatos lehet.

 • Hullámzó, rosszabbodó, javuló időszakokkal
 • Enyhébb és súlyosabb tüneteket produkáló időszakokkal.

Melyek az ízületi gyulladás fajtái?

Reumatoid artritisz (RA)

sokak életét megkeserítő sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) az ízületek gyulladásos, autoimmun megbegetegedése. A nevéből adódóan sok ízületben megjelenik. Fokozatosan kezdődik a csukló, a kéz, a lábujjak, valamint a boka ízületeiben. Az érintett ízületek megduzzadnak, merevek lesznek. Majd deformálódnak is, és ezek a folyamatok visszafordíthatatlanok. Utána pedig terjed tovább más ízületekre és szervekre is.

Ez ugyanis nemcsak az ízületek, hanem az egész szervezet gyulladásos megbetegedése, amely az ízületek mellett a belső szervekre a szívre, a tüdőre, a vesére, a szemre is kiterjed.

Az ízületek merevek lesznek itt is, és megduzzadnak. A veszélye az, hogy a porcoknál is súlyos károsodást okozhat.

SPA – Spondilartritiszek, Bechterew kór

Az artritisz ezen csoportjába a keresztcsont és a gerinc kisízületeinél a szomszédos csigolyákat összekötő, csigolyák közötti porcok és szalagok gyulladásos megbetegedése tartozik.

Ez sokszor együttjár a végtagok ízületi gyulladásával, valamint a szem és nyálkahártya, valamint a bőr megbetegedéseivel is.

Gyulladásos nem fertőző bélbetegségekhez kapcsolódó ízületi gyulladás

Az egyes bélrendszeri gyulladásoknál az ízületekben, a mozgásszervekben is kialakulhatnak gyulladásos tünetek. Ilyen nem fertőző bélbetegségek a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn betegség.

 • Fekélyes vastagbélgyulladásnál az esetek kb. 10 százalékában, a Crohn-betegségnél pedig 20 százalékuknál fordul elő ízületek gyulladása is.

Az ízületi és bélpanaszok általában egyszerre jelentkeznek. Máskor viszont előbb a bélpanaszok jelennek meg.

Ezeknek a tüneteknek az erőssége általában együtt mozog.

 • Ha a bélpanaszok erősödnek, akkor az ízületei tünetek is jobban fellángolnak.
 • Csillapodásnál, enyhülésnél pedig egyszerre csillapodnak a panaszok. Ezért kezelni is együtt kell a tüneteket.

A mozgásszervi panaszok elsősorban az alsó végtagban, a csípőben, térdben, bokában jelentkeznek. Gyakrabban csak az egyik oldalon. Gyakori még a keresztcsont gyulladása is.

Reaktív artritiszek, azaz fertőző betegségeket kísérő artritiszek

Reaktív artritisztől szenvedhet, ha valamilyen szexuális vagy húgyúti, gyomor vagy bélfertőzése volt, és a fertőzést követő 2-3 héten belül az ízületek duzzanatával járó tüneteket észlel.

Ez a szexuális úton terjedő vagy bélfertőzéshez kapcsolódó ízületi gyulladás elsősorban az alsó végtag ízületeit, a bokát, a térdet, a keresztcsontot érintheti.

A reaktív artritiszek egyik speciális tünetegyüttese a Reiter szindróma

 • Ezt az gyulladt ízületek mellett a húgycsőgyulladás és a kötőhártyagyulladás hármas tünetcsoportja jellemzi.
 • Elsősorban a fiatal, 30 év feletti férfiak betegsége. Az ízületi fájdalom időtartama nagyon eltérő, néhány héttől akár néhány évig is eltarthat.

Pikkelysömör - Artritisz pszoriatika

pikkelysömörrel járó ízületi gyulladásA pikkelysömör a reumatológia és a bőrgyógyászat közötti határterületi betegség.

A pszoriázisos (pikkelysömörben szenvedő) betegek 33 százalékánál gyulladásos mozgásszervi elváltozások lépnek fel, amelyek vagy a bőrtünetekkel egy időben, vagy később jelentkeznek.

Néha a bőrtünet a reumatológiai elváltozások után jelentkezik.

Köszvény

fájdalmas köszvény, amit a szervezet túlzott húgysavtermelése okoz, általában a nagylábujj ízületén jelentkezik. Az ízületekben nátrium-urát kristályok rakódnak le, és ez akut fájdalmat okoz. Megduzzadnak az ízületek, gyakran gennyessé is válnak. Az ízületek el is pusztulhatnak krónikus köszvényben.

Oszteoartritisz, a degeneratív ízületi gyulladás

ízületi gyulladásA krónikus gyulladások leggyakoribb formája. Minden ízületi és geringkopásos gyulladás ide sorolható.

Ön is valamelyik ízületi gyulladástól szenved?

 • Gyulladása enyhítésének első lépéseként munkatársaink várják hívását munkaidőben a 06-1-269-2946-os számon.
 • Hívjon bennünket, mert Ön nem törődik bele abba, hogy  fájdalmas ízülete fáj, és holnap még jobban fogja érezni fájdalmát.

Az artritisz kialakulásának okai mik lehetnek?

 1. A mindennapok hajszája, a helytelen életmód (nem megfelelő étrend, mozgásszegély életmód) is okozhatja panaszait.
 2. nehéz fizikai munka, és a sportolás is nagy igénybevételnek teszi ki az ízületeket.
 3. Túlterhelődhetnek az ízületek (elsősorban a térdízület) jelentős túlsúly cipelésekor is.
 4. Sportoláskor a nem megfelelő bemelegítés, vagy a bemelegítés elmaradása vezethet könnyen ízületi problémákhoz.
 5. Az örökletes tényezők is jelentős szerepet játszanak az ízületi gyulladás kialakulásában.

A fentebb leírt csoportosítás alapján is láthatja, hogy az ízületi megbetegedések csoportjába igen sokfajta kórkép sorolható. Ezek pontos beazonosítása és a diagnózis felállítása gyakran még a reumatológus szakorvos számára is komoly kihívás.

 • ízületi gyulladás kezeléseA fájdalom először csak megerőltetéskor jelentkezik. Később azonban már éjszaka és pihenés közben is lehet érezni a panaszokat.
 • Az akut fájdalom mindig hirtelen tör rá az ízületre, a krónikus gyulladás viszont lassan, fokozatosan alakul ki. Az ízületek megvastagodnak, az izmok görcsössé válnak, és nehezítik, fájdalmassá teszik a mozgást.
 • Az ízületi fájdalmak hátterében leggyakrabban ízületi gyulladás áll. Lehet azonban más eredetük is a panaszoknak, ezért alapos kivizsgálást igényel minden eset.
 • Az olyan ízületi fájdalmak, mint a könyök ízületi fájdalom, bizonyos térd- és lábfájdalmak, az elmeszesedett váll eredményesen kezelhetők és gyógyíthatók is lökéshullám terápiával.
  • Az ízületi gyulladás néhány alkalmas kezeléssorozattal jelentősen csökkenthető.
  • Érdekli fájdalma csökkentésének kimagasló eredményességű lehetősége?

Ízületi gyulladás kezelése hagyományos és alternatív gyógyászati módszerekkel

izületi gyulladás vizsgálata kézenA Harmónia Gyógyászati Centrumban hagyományos és alternatív gyógyászati módszerekkel segítünk ízületi gyulladása kezelésében:

Melyik kezelés lesz az Ön panaszára a legjobb?

A legkorszerűbb eljárás az ízületi fájdalom kezelésére a lökéshullám terápia, amely hatékonyan és gyorsan szünteti meg a fájdalmat, illetve az azt kiváltó gyulladást is. A vállfájdalom, térdfájdalom, stb. hosszú időre megszűnik, és Ön újra teljes életet élhet.

Ízületi gyulladásának eredményes kezeléséről beszélni szeretne reumatológus szakorvosunkkal?

 • Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosElőzetes bejelentkezés alapján várja a rendelésre.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg nevét és telefonszámát. Kollégánk munkaidőben visszahívja Önt.
 • A konzultáción szakorvosunk megvizsgálja. Az alapos vizsgálattal nemcsak a nyilvánvaló dolgokat veszi észre a reumatológus szakorvos, hanem az apró részleteket is:
  • a duzzanatokat, elszíneződéseket és esetleges csomókat.
 • A vizsgálat után teljes körűen tájékoztatja Önt ízületei pillanatnyi állapotáról, és panaszait enyhítő kezelési megoldásokat javasol.
 • Szakorvosunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról.
 • A panaszait enyhítő megoldás még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.