Harmónia Centrum
Lábfej fájdalom nélküli életéért jön?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Talpfájdalom kezelése / Lábfej fájdalom

Lábfej fájdalom kínozza?

A lábfej fájdalom túlterhelés fájdalmas következménye is lehet. Amikor jár, akkor testsúlya 1,25-szerese nehezedik a lábfejére. Futás közben azonban még jobban terheli a lábfejét. Futásnál a lábfejére nehezedő teher testsúlya 2,5-szerese is lehet. Sőt akár még ennél is több.

Lábfej fájdalom napi 8000 lépés után

Megszámolta már, hogy hányat lép naponta?

napi 8000 lépésBiztosan nem. De nem is kell, mert mások már megtették ezt többször, és vannak erre adatok. Ha Önnek ülőmunkája van, és alig mozdul el az íróasztalától, akkor biztos kevesebbet lép naponta, de a felmérések szerint egy átlagos napon 8-10 ezer lépést is megteszünk.

 • Ön mit gondol?
 • Kevesebbet vagy pedig többet lép naponta?

A lábfejében kialakuló nyilalló, hasogató fájdalomnak több oka is lehet.

Melyek lehetnek a lábfej fájdalom okai?

kényelmetlen magas sarkú cipőNagyon gyakori oka a lábfej fájdalomnak a divatos, ám kényelmetlen cipő. A lábfejét összeszorító szűk, keskeny orrú cipő, főleg akkor, ha még magas sarka is van, könnyen deformálhatja a lábfejét.

Egy keskeny orrú, szűk cipő satuba szorítja lábfejét, és megnyomorítja lábujjait. A magas sarok pedig azzal fejeli mindezt meg, hogy túlzottan megemeli a sarkát.

 • Ezzel nemcsak természetellenes tartást ad a lábfejének és a talpának, hanem még vádli izmait is megrövödíti.
 • Amikor leszáll magas sarok talapzatáról, akkor vádlijának izmai visítani fognak majd, akkorát kell nyúlniuk. Ez nem csoda, hisz a magas sarkon teljesen elkényelmesedtek, és elszoktak sarka természetes állásától.

Városias, modern korunk vívmánya, a sár nélküli kövezett, aszfaltozott utak sem tesznek jót a lábfejének. Kövezett utakon sarka minden egyes lépéskor a kemény aszfalton koppan, és lépés közben pedig talpa is ezen a kemény, rugalmatlan burkolaton kénytelen gördülni. Az aszfaltburkolat keménysége mellett még nincs meg a talaj természetes járást segítő egyenetlensége sem.

Az ember lába és lábfeje a mozgáshoz, a helyváltoztatáshoz lett kifejlesztve, ezért lába és lábfeje egészségének nem kedvez semmilyen statikus helyzet. Ugyanúgy káros lehet lábfejére az állandó egy helyben állás miatt az álló foglalkozások többsége.

 • Nem kedveznek lába egészségének a gyártószalag melletti álló munkák.
 • Nem kedvez a munkaasztal melletti állandó álldogálás, hajlongás.
 • A vendéglátásban a vendégek között sürgölődő pincérek és a fazekak között állandóan mozgó szakácsok, vagy pedig az egészségügyben a betegekkel foglalkozó ápolók is gyakran szenvednek lábfejük fájdalmától. 

Ugyanúgy a másik véglet, az irodai munkák térhódításával elterjedt ülőmunkák is természetellenes tartásba kényszerítik hosszú órákon át a testét.

 • Ha ülőmunkája mellett nem mozgatja meg rendszeresen mindennapi elfoglaltságai közben nem használt izmait és ízületeit, akkor ez a gyakori derék, hát és vállfájdalmak mellett lábfeje deformitását, duzzanatát is okozhatja.
 • Mozgásra tervezett futóművei nem az íróasztala melletti szék koptatására lettek kitalálva. Ha erre nem jön rá, akkor a fájdalmak jelezni fogják majd.

Mozgásszegény életmódunk gyakori következménye az elhízás, amelytől a lakosság kétharmada szenved. Az állandóan cipelt plusz kilók is olyan túlzott terhet raknak az általában edzetlen lábfejre, amelyet deformitások nélkül nem képes hordozni hosszú évtizedeken át.

A lábfejre nehezedő túlzott vagy egészségtelen terhek mellett még az évek múlása is elősegíti a lábfejjel kapcsolatos panaszok kialakulását. Az évtizedek alatt a lábfej hosszboltozata és keresztboltozata is süllyed, és a talp egyre szélesebb lesz. A fiatal korban feszes és rugalmas bőr a zsírszövetek megcsappanásával szárazzá és töredezetté válik.

A túlterhelés mellett különféle betegségek is okozhatják a lábfej fájdalmát, például az érszűkület vagy a cukorbetegség.

Lábfej dagadás okai lehetnek

 • megerőltetés,
 • ízületi gyulladás ,
 • visszeresség vagy akár
 • trombózis is.

Mit tehet lábfeje fájdalmának megelőzésére?

Viseljen kényelmes cipőt!

A fájdalomért gyakran a kényelmetlen lábbeli a felelős, ezért lábfájdalmának a megelőzéséért sokat tehet azzal, ha kényelmes lábbelit visel. A kényelmes lábbeli azt jelenti, hogy pontosan az Ön méretének megfelelő a cipő. Emellett még megfelően széles lábfeje van, amelyben kényelmesen elfér a lába, és 3-5 centiméteres sarka van, ami nem polcolja fel a sarkát, de megfelelő tartást ad lábfejének.

Eddze, nyújtsa lábfeje, lába izmait!

A lábizmok és a lábfejben futó izmok rendszeres edzése, megerősítése és rendszeres nyújtása is sokat segít a fájdalom megelőzésében. A rendszeres mozgás legfőbb előnye, hogy az edzett izmok sokkal kevésbé fáradnak el, és jóval nehezebb túlterhelni egy edzett izmot, mint egy fejletlent, amely jóval kisebb terhelés hatására is begyullad.

Lába ápolása is segít

Lába ápolásával is sokat tehet lába egészségéért. Ha időnként alaposan megáztatja a lábát, akkor ezzel felpuhul az elhalt hámréteg, és nem fog elszarusodni a bőr. Nem kell a bőrkeményedéstől tartania. Segít az is, ha bekeni a lábát lábbalzsammal, lábápoló krémmel.

Talpmasszázs, lábfeje masszírozása

Nem tesz ugyan csodát, de a talpmasszázs és lábfeje időnkénti masszírozása is sokat segít.

Mik lehetnek a lábfej fájdalmak leggyakoribb típusai?

A lábfej fájás elsősorban járáskor jelentkezik, és a nap végére erősödik. Emlékezzen csak a reggeltől estig minden nap megtett több ezer lépésére.

Leggyakoribb a lúdtalp

lúdtalp, bokasüllyedésA talpfájdalom leggyakoribb oka a láb túlterhelése miatt kialakuló lúdtalp. Ha a lábfejben található szalagok lazák, és az izmok gyengék, akkor a hosszboltozat a lábfejet ért terhelés hatására lesüllyed, és ezzel együtt a sarokcsont kifelé, a belső boka pedig befelé fordul. Ennek a lábfej deformációnak egyenes következménye talp belső élének lelapulása, a talajhoz való közeledése.

A lúdtalpasság népbetegség. De nemcsak azért jelent komoly gondot, mert rengeteg embert érint, hanem azért is, mert a hosszboltozat lesüllyedése a lábfej estére rendre jelentkező fájdalmán túl még rossz testtartást is eredményez. Ennek pedig további fájdalmas következményei lehetnek. A lúdtalp is okozhatja az itt később még tárgyalt kalapácsujj és bütyök kialakulását, de emellett még a térd mozgását is megváltoztatja, és ez pedig térdízületek idő előtti kopását idézheti elő. Gondolta volna, hogy lúdtalpa ilyen sokféleképpen is megkeserítheti az életét?

Éppen azért a legjobb a lúdtalp kialakulását megelőzni a rizikótényezők csökkentésével, például a kívánatos testsúly megőrzésével, és a lábat tartó, támasztó és természetes mozgását segítő egészséges cipő viselésével.

Ha viszont már kialakult a lúdtalp, akkor a lábfejét tartó, kényelmes cipőbe megfelelő talpbetétet kell hordania. Egy személyre szabottan elkészülő talpbetét lesüllyedt talpát a szükséges helyeken fogja alátámasztani. A betét mellett még lúdtalp tornával érdemes erősíteni lábfeje izmait. Itt nem kell bonyolult gyakorlatokra gondolni.

Minden olyan lábfeje izmait megmozgató mozgás hasznos, amely segít megőrizni az izmok erejét és rugalmasságát. Ilyen gyakorlat lehet például egy felbontatlan konzervdoboz görgetése a talpa alatt, és a sarkán való járás után a lábujjhelyre állás illetve járás, és a külső illetve belső talpélen való járás, amelyek mindegyike megmozgatja lábfeje izmait.

Lábközéptáji fájdalom (metatarsalgia)

Nemcsak a hosszboltozat süllyedhet meg a lábfejében, hanem talpa elülső része is fájhat harántboltozatának süllyedése miatt.  A lábközépcsontok túlterhelésből adódó fájdalma a metatarsalgia, amikor a lábfejét ért terhelés hatására lábfeje elülső része, a talppárnák alatti rész terhelődik, és az izmok zavartalan mozgását segítő nyáktömlők gyulladnak be lábfejében, a lábközépcsontoknál.

Talpi fascia, a sarokcsontját a lábujjaival összekötő erős szalag gyulladása 

talpi fascia gyulladás kezeléseUgyanígy a lábfejben kialakuló gyulladás a talpi fascia gyulladása, amikor a sarokcsontja talpi részétől  a lábujjakig húzódó ínszövet gyullad be talpa túlzott erőltetése miatt. A talpi fascia gyulladásának is több oka lehet. A sorozatos túlterhelést okozhatja a rendszeres edzés, vagy a talp hirtelen túlerőltetése. Emellett azonban okozhatja a talpra nehezedő jelentős túlsúly vagy a talp túlerőltetéséből származó krónikus gyulladás is, például akkor, ha állómunkát végez.

A talpi fascia szalagon kívül lábfeje nemcsak hossz- és harántboltozatból áll, hanem összetett szerkezetként 26 csontból és mintegy 120 izomból és szalagból álló szerkezettel biztosítja a járását. Ebből a 120 izomból és szalagból bármelyik begyulladhat a túlterhelés hatására. Ha megerőlteti a lábfejében és talpán futó izmokat, szalagokat, akkor könnyen talpizom gyulladása lehet.

Sarokcsont sarkantyú

Gyakori lábfejfájdalom a sarokcsont túlterhelése, hosszadalmas irritációja miatt kialakuló sarokcsont sarkantyú, ami a sarok talpi részén és a sarki részen is kialakulhat. Ilyenkor a túlzott terhelés hatására a feszülő talpi fascia izom feszíti, irritálja a sarokcsonthoz tapadó részén a sarokcsontot borító csonthártyát. Ha ez a gyulladás sokáig kezeletlen marad, akkor a begyulladt csonthártya alatti területen meszes lerakódást, úgynevezett sarkantyút okoz, amelynek fájdalmát már sokkal nehezebb gyógyítani, tünetmentessé tenni, mint a fájdalom elején jelentkező gyulladást.

További kellemetlen fájdalmat okozó deformációk is előfordulhatnak még a lábfején.

Bütyök a nagylábujjon

bütyökGyakran előfordul a nagylábujjon kialakuló deformáció, a bütyök. Ilyenkor az öregujj a többi lábujj felé hajlik, és ez a nagylábujj tövénél csontkinövést okoz. A bütyök kialakulásának is az egyik leggyakoribb oka a túl szoros cipő, amely állandóan nyomja a lábujjat, és emiatt a nagylábujj elfordul a többi lábujj felé. A rendellenes tartásba forduló nagylábujj kezdetben még jól kezelhető megfelelő talpbetét, kineziológiai tapasz és torna együttes alkalmazásával.

Előrehaladott állapotban lévő bütyök kezelésére az ortopédusok előszeretettel javasolják a műtétet. Azonban jó, ha tudja, hogy a bütyök kialakulását okozó lúdtalpasságot, vagyis lábfeje deformitását a műtét sem képes kezelni. Műtéttel csakis a tünetet, a nagylábujja tövénél kialakuló következményt, a csontkinövést távolítja el.

Kalapácsujj a többi lábujjon

Nemcsak a nagylábujj tövénél alakulhat ki fájdalmas csontkinövés, hanem a többi lábujjon is, ha azok a kényelmetlenül szük cipőben nem tudnak megfelelően kiegyenesedni, és a lábujjakat állandóan nyomja a szűk cipő.  Gyakori veszély ez a magas sarkú cipők viselésekor, mert ezekben a cipőkben a testsúly jelentős része a sarokról áttevődik a lábujjak alatt lévő talppárnára, és ha emellett a kényelmetlenül szűk magas sarkú cipőben még nyomódnak is a lábujjai, akkor a lábujjperc csontok még jobban összepréselődnek. Ha az egyébként is vastagabb újjperc csontok még nem is tudnak kiegyenesedni a szűk cipő orr részében, márpedig a magas sarkú cipőkben ez a helyzet, akkor kialakul a kalapácsujj.

Tyúkszem és bőrkeményedés

A szűk cipőben behajlított állapotban szorongó lábujjakat a szorító cipő dörzsöli, irritálja, és ez pedig még tyúkszem és bőrkeményedés kialakulásához is vezethet.

A kalapácsujj kialakulását is a legjobb megelőzni lábujjai kiegyenesedését lehetővé tevő kényelmes cipő viselésével.

A bütyök és a kalapácsujj elkerülését is segíti, ha esetleges harántsüllyedése ellen megfelelő lúdtalpbetétet hord, és mindezt még kényelmes, széles lábfejű cipőben teszi, amely nem préseli össze a lábujjait, és ezzel nem kényszeríti kényszeredett tartásba.

Lábfej fájdalom kezelése

Ha lábfej fájása most jelentkezik, és nem valamilyen betegség van fájdalma hátterében, akkor könnyen lehet, hogy a cipőjével van gondja vagy pedig megerőltette a lábfejét. Ilyenkor kényelmes cipő hordásával, lábfeje pihentetésével, illetve néhány otthon használatos házi praktika használatával is megszüntetheti lábfájását.

Lábfej fájdalmának enyhítése házilag

A pihentetés mellett sokat segíthet egy kellemes lábfürdő, amely során előbb néhány percig hideg, majd pedig meleg vízbe rakja a lábát, és ezt megismétli 2-4 alkalommal. Ez fokozza a lábfej vérkeringését, mert a meleg víz kitágítja a hideg pedig összehúzza az ereket.

Megerőltetett, fáradt lába esténként jelentkező fájdalmának enyhítésére sokat jelent talpa megmasszírozása és/vagy megtornáztatása is.

 • Nem kellenek hozzá talpreflexológiai ismeretek és több évtizedes talpmasszázs gyakorlat sem, csak finoman masszírozza végig a talpát és lábfejét mindkét lábán.
 • Ugyanígy a lábtornánál is körkörösen mozgassa meg jobbra és balra többször, feszítse meg előre, hátra valamint jobbra és balra a lábfejét. Ez a néhány gyakorlat is elősegíti a vérkeringés megélénkülését.

Lábfej fájásával keressen fel szakorvost

Ha viszont néhány nap alatt nem múlik el a fájdalma, nem csökken a megerőltetés miatti gyulladás, vagy pedig bokasüllyedése miatt talpbetétre van szüksége lábfájdalma enyhítésére, akkor érdemes felkeresni panaszával háziorvosát.

Bármilyen sérülés vagy pedig komoly panasz esetén viszont érdemes felkeresni a szakorvost (panaszától függően ez a szakorvos lehet ortopédus vagy érsebész), aki meghallgatja panaszát, és lábfeje, lába vizsgálatával megállapítja lábfájása okát, és a legcélszerűbb kezelést javasolja Önnek lábfájdalma enyhítésére.

Kiszabadulna lábfej fájdalma börtönéből, csak nem tudja eldönteni, hogy fájdalmával kihez forduljon?

 • Munkatársaink segítenek Önnek, hogy fájdalmas panaszával melyik szakorvost érdemes felkeresnie.
 • Munkaidőben hívja őket a 06-1-269-2946-os számon, és segítenek Önnek.

Lépjen most, hogy később is lépni tudjon!

Lábfej fájdalma megszüntetéséről konzultálna ortopédusunkkal?

 • Dr. Hargitai Gergely ortopéd szakorvosOrtopéd orvosunk várja a konzultációra előzetes bejelentkezés után.
 • Munkatársainktól kérdezni, és a konzultációra bejelentkezni a 06-1-269-2946-os telefonszámon, vagy az űrlap kitöltésével tud. Adja meg elérhetőségét. Kollégáink rövidesen visszahívják Önt. Munkatársunk a panaszának megfelelő szakorvosunk konzultációját fogja javasolni Önnek.
 • A konzultáción szakorvosunk körültekintően megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja lábfeje deformitásáról, és a megfelelő kezelést javasolja problémájának orvoslására.
 • A konzultáció után már Ön is tisztán fogja látni lábfeje állapotát, és a lehetséges kezelési lehetőségeket. Szakorvosunkkal közösen fognak dönteni a legelőnyösebb kezelésről. Ragadja meg lábfeje gyógyulásának az esélyét!
 • Eljön hozzánk lábfeje egészségéért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.