Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Ízületi gyulladás kezelése / Sjögren-szindróma kezelése

Sjögren-szindróma kezelése

A Sjögren-szindróma több szervet érintő gyulladásos autoimmun betegség. Az immunrendszer hibás működése miatt alakul ki. Az immunrendszer által a szervezet védelmére termelt antitestek a szervezet saját sejtjeit támadják meg.

Legfőbb tüneteiként a szem- és szájszárazság, valamint a reumatológiai tünetek közé tartozó fájdalmas sokízületi gyulladás jelentkezik. Ezért soroljuk a reumatológiai megbetegedések közé, és ezért kezeli a reumagológus.

A betegség jelentkezésekor az immunrendszer hibás működésének hatására antitestek termelődnek a könny- és nyálmirigyek ellen, emiatt túl kevés könny és nyál termelődik. Ezért panaszkodnak a betegek a szem- és szájszárazságra. A legnagyobb problémát az okozza, hogy az antitestek termelődése egy állandó, folyamatos gyulladást tart fenn a megtámadott nyálkahártyában. Ennek az állandó gyulladásnak a hatására pedig a megtámadott mirigyet alkotó sejtek folyamatosan pusztulnak, ezért nem tudnak elegendő nyálkát (könnyet, nyálat) termelni, és megjelenik a nyálkahártya szárazsága.

A szem és a száj nyálkahártyái mellett azonban más szervek, például a vesék és a tüdő működését is megtámadja az immunrendszer.

A Sjögren-szindróma a krónikus sokízületi gyulladás után a második leggyakrabban előforduló autoimmun betegség. Az emberek 1%-át támadja meg. Általában a változókorban lévő nőket súlytja elsősorban.  A felmérések szerint kilencszer annyi nőbeteg van, mint férfi.

 • Ennek azonban az is oka lehet, hogy a nők gyakrabban fordulnak szem és szájszárazságukkal orvoshoz, és így az ő betegségük nagyobb arányban kiderül, mint a férfiak esetében. Ezt támasztja alá az a megfigyelés is, amely szerint a férfiak esetében a tünetek súlyosabb formában jelentkeznek. Ennek a legvalószínűbb oka az lehet, hogy a férfiak csak akkor fordulnak orvoshoz panaszukkal, amikor már nagyobb a baj.
 • Ebből is az a tanulság, hogy a tünetek jelentkezésekor érdemes orvoshoz, reumatológus szakorvoshoz fordulni, a súlyosabb szövődmények megelőzése érdekében.

Melyek lehetnek a Sjögren-szindróma kialakulásának okai?

Az immunrendszer hibás működése miatt jelentkeznek a panaszok. Azonban az még nem tisztázott, hogy pontosan mi okozhatja az immunrendszer kisiklott működését, és hibás reakcióját, amelynek során saját szervezetének 1-1 nyálkahártyáját nem ismeri fel, és idegenként beazonosítva támadja meg antitestek termelésével.

Nem tudjuk még, hogy örökletes okai lehetnek-e a betegség kialakulásának.
Azt is csak valószínűsíteni tudjuk, hogy a környezet hatása, a környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a panaszok jelentkezéseben.

Melyek a Sjögren-szindróma tünetei?

 1. A legfontosabb tünet a könnymirigyek gyulladása, pusztulása miatt a szem kiszáradása. Emiatt a szem viszket, és égni, szúrni kezd a vöröslő szem, mintha lenne benne valami. Jellemző az is, hogy a további tönetek nem egyszerre, azonnal jelennek meg, hanem több hónap vagy akár több év is eltelik a tünetek jelentkezése között. Ez is nehezíti a Sjögren-szindróma pontos diagnózisának felállítását.
 2. A másik gyakori tünet a szájszárazság. Természetesen a diagnosztizálás bizonytalanságát az is fokozza, hogy a szájszárazság gyakori tünet, és ebbej számos más oka is lehet. Okozhatja például a dohányzás, a cukorbetegség, a túl kevés folyadékfogyasztás, vagy egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Ugyanígy a szemszárazságnak is sokféle oka lehet, talán még a szemész szakorvos sem mindig gondol a Sjögren-szindrómára, ha más jellemző tünetek nem jelentkeznek még. Melyek lehetnek ezek az egyéb kísérőtünetek?
 3. A szájszárazság problémát okoz az evésben, az emésztésben. A kevés nyál megnehezíti az étel megrágását, lenyelését, és ez együtt a gyomor szintén lecsökkent nyáktermelésével együtt megnehezíti az emésztést.
 4. A nyáltermelés hiánya a fogak gyorsabb romlásához vezet, hisz a szilárd ételt hosszabb ideig forgatja a szájában az ember.
 5. Nemcsak az emésztés romlik, hanem az ízlelés és a szaglás is romolhat, és nyálmirigyek is megduzzadhatnak, fájhatnak, a nyelv is berepedezhet.
 6. A csökkent váladéktermelődés miatt az orr, a garat és a légcső, vagy akár a hüvely területén is égő érzés jelentkezhet. A légcső szárazsága köhögési rohamokat, a gége és a garat szárazsága pedig a torok kaparását okozhatja.
 7. A nyáltermelődés csökkenése egészen odáig is elmehet, hogy még a hasnyálmirigy is érintett lehet, mert ekkor ez sem tud elég emésztést segítő enzimet termelni, és ezért hasi fájdalmak, puffadás jelentkezhet.
 8. Az esetek negyedében nemcsak a különféle mirigyeket termelő nyálkahártyákat támadja meg az immunrendszer, hanem egyéb szervelet is, például a tüdőt, a vesét és az ízületeket is.
  • Az ízületek közül a legveszélyeztettebbek a boka, a térd, a kéz és a csukló. A fájdalmas ízületben, ízületekben nem lehet felfedezni kopást, mégis gyulladtak, duzzadtak.
  • Gyakori tünet a fáradtság, kimerültség.
  • Ritkán ugyan, de jelentkezhet a tüdő gyulladása, a lép megnagyobbodása, a vese gyulladása is.
 9. Idegrendszeri tünetei is lehetnek a Sjögren szindrómának, mégpedig szédülés, az érzékelés zavara, vagy ritkán ugyan, de akár még agyhártyagyulladás formájában is.
 10. Sokszor előfordul a nyirokcsomók kitapintható megnagyobbodása, amelyek egy része rosszindulatú nyirokcsomó daganattá is alakulhat. Ezért is nem lehet elégszer hangsúlyozni a tünetek jelentkezésekor a szakorvos felkeresését.

Sjögren-szindróma diagnosztizálása, kezelése

A panaszok jelentkezése lassú lefolyású, akár több évig is eltart. A tünetek változatossága a diagnosztizálást és kezelést is megnehetíti, mert gyakorlatilag nincs két egyforma tüneteket produkáló beteg. A panaszok jelentkezése mindenkinél más és más. Ezért van jelentősége annak, hogy időben megfelelő szakorvoshoz forduljon.

 • A leggyakrabban jelentkező szemszárazságot, a csökkent könnytermelést a szemészeti szakvizsgálat képes pontosan, szakszerűen kimutatni. A szemszárazságnak számos más oka is lehet, de mindig meg kell vizsgálni, és ki kell zárni ilyenkor a Sjögren-szindróma lehetőségét a szem szaruhártyáján, kötőhártyáján tapasztalható gyulladás vizsgálatával, illetve a könnytermelés vizsgálatára szolgáló Shirmer-teszttel. Ilyenkor egy szűrőpapírcsík nedvszívódásán mérik a szem könnytermelését.
 • Fogászati vizsgálat során pedig a szájban összegyűlt nyál mennyiségéből tud következtetni a gyakorlott szakorvos a nyáltermelés mértékére.
 • A reumatológus szakorvos pedig a Sjögren-szindróma által leggyakrabban érintett kéz, csukló, boka, térd fájdalma esetén fordít fokozott figyelmet az egyéb tünetek, így kiemelten a száj- és szemszárazság jelentkezésére, az ízületben jelentkező fájdalom csillapítására.

A Sjögren-szindróma gyanúját veti fel, ha a szájszárazság és a szemszárazság már legalább 3 hónapja fennáll.

Mivel a Sjögren-szindróma esetén autoimmun betegségről van szó, ezért mai ismereteink szerint gyógyítani, megszüntetni nem lehet. Ezért a betegség okának kezelése nem lehetséges, a tünetek, a nyálkahártya szárazság enyhítése a cél a kezelés során. Többek között

 • a nyáltermelődést szájzselével, műnyállal, nyáltermelődést fokozó rágógumivel lehet fokozni. A szájban jelentkező égő érzést B-vitamin pótlással lehet csökkenteni.
 • A szem kiszáradását, szárazságát műkönny használatával, szemcseppekkel tudja megelőzni. Gyulladás esetén gyulladást csökkentő szemcseppek is használhatók a gyulladás mérséklésére.
 • A nyálkahártyák szárazsága esetén általánosan fontos a bőséges folyadékbevitel, valamint a belélegzett levegő páradúsítása is.
 • A bőr szárazsága ellen hidratáló krémek használatával tud védekezni.
 • A fogak romlásának megelőzésére kiemelt fontosságú az alapos fogtisztítás.
 • Ha pedig az immunrendszer a hasnyálmirigyet is megtámadta, akkor az emésztést segítő enzimek termelődését is pótolni kell.

A száraz nyálkahártyák sokkal rugalmatlanabbak, sérülékenyebbek, és a fertőzésekkel szemben is sokkal kevésbé ellenállóak. A könny például a szaruhártya oxigén és tápanyagellátását is biztosítja. Ha ez elmarad, akkor emiatt különféle másodlagos gyulladások is sokkal nagyobb arányban fordulhatnak elő. Ilyenkor az autoimmun folyamatok melletti egyéb gyulladás is jelentkezik a szervezetben tovább gyengítve azt.

 • Az autoimmun gyulladástól szenvedő nyálkahártya szárazságának enyhítésével ezeket a másodlagos gyulladásokat is nagyobb eséllyel előzheti meg.

A legsúlyosabb szövődmény a korábban már említett nyirokcsomó daganat lehet. Azért kell nagyon komolyan venni a tünetek kezdeti jelentkezését, mert a nyirokcsomó daganatnak 40-szer nagyobb a veszélye a Sjögren szindrómában szenvedőknél.

 • Ennek a megelőzéséért nagyon fontos a tünetek időbeni felfedezése és kezelése, a szövődmények elkerülése, megelőzése érdekében.

Sjögren-szindrómája kezeléséről szeretne beszélni reumatológus szakorvosunkkal?

 • Előzetes bejelentkezés alapján várja a konzultációra.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg nevét és telefonszámát. Kollégánk munkaidőben visszahívja Önt.
 • A konzultáción szakorvosunk megkérdezi panaszait, megvizsgálja. Az alapos vizsgálattal nemcsak a nyilvánvaló tüneteket veszi észre a reumatológus szakorvos, hanem az apró részleteket is:
 • a duzzanatokat, elszíneződéseket és esetleges csomókat, nyirokcsomókat.
 • A vizsgálat után teljes körűen tájékoztatja Önt szem- és szájszárazsága és fájdalmas ízületei pillanatnyi állapotáról, és panaszait enyhítő kezelési megoldásokat javasol.
 • Szakorvosunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról.
 • A panaszait enyhítő megoldás még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.