Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Ortopédia / Sportsérülések kezelése / Szalagszakadás kezelése / Bokaszalag szakadás kezelése

Bokaszalag szakadás kezelése a boka mozgásterjedelmének teljes helyreállításához

bedagadt bokaA bokaszalag szakadás azonnali boka duzzanatot okoz, és kegyetlenül tud fájni. Ha bármikor „kifordult a bokája”, akkor már tudja milyen érzés, ha a bokaszalagok sérülnek. Azt a belenyilalló fájdalmat nem fogja elfelejteni élete végéig.

A bokasérülés  bekövetkezéséhez elég egy rossz lépés az útpadkáról lelépve, vagy gödörbe lépés a sötétben, egy hirtelen tett mozdulat, egy pillanatnyi szédülés, egyensúlyának az elvesztése, és már meg is történt a baj.

 • Megrándul, meghúzódik,
 • kibicsaklik vagy éppen
 • aláfordul a bokája, és húzódnak, rándulnak, szakadnak a bokaszalagok is. Nem kellemes érzés, maradjunk annyiban, de könnyfakasztóan fájdalmas is tud lenni.

A bokaízületet alulról alkotó ugrócsont felülről a szárkapocscsont és a sípcsont alkotta ízületi árokban mozog, és a csontokat a bokaszalagok tartják stabilan. A bokaszalagoknak kettős feladata van:

 • Egyrészt az ugrócsontot az ízületi árokban tartják.
 • Másrészt pedig megakadályozzák az oldalirányú elmozdulásokat.

A bokaszalagok sérülése igen gyakori. A boka sérülései közül az egyik leggyakoribb a bokarándulás, amely leggyakrabban a boka külső oldalát érinti. A bokaszalag sérülések leggyakrabban akkor következnek be, amikor a lábfej befelé aláfordul, mert ilyenkor teljes testsúlya a külső bokaszalagokat terheli. A bokasérülések 90%-ában a külbokaszalag szakad el, annak is a középső és elülső része. Ritkán sérül meg a hátsó szalag.

A bokaszalag sérülés osztályozása a szalagsérülés mértékén alapul

A bokasérülések, balesetek jellemzően a bokaszalagok kisebb-nagyobb sérülésével járnak. A megrándult, meghúzódott, kibicsaklott, aláfordult boka szalagjai kilazulnak, megnyúlnak, sőt részlegesen vagy teljesen el is szakadhatnak.

 1. Az 1. osztályba tartozó bokaszalag sérülés magába foglalja a szalag megnyúlását anélkül, hogy szakadás történne,
 2. A 2. osztályba a részleges szakadások tartoznak,
 3. A 3. osztályba pedig azok, amikor egy vagy több bokaszalag teljesen elszakad.

Bokaszalag szakadás tünetei mik lehetnek?

Legfőbb tünet a nagy fájdalom és a boka duzzanat.

 1. bokaszalag szakadás tüneteiA boka sérülésekor, rándulásakor megfeszült bokaszalagok megnyúlnak, és nagy erő hatására részlegesen vagy teljesen el is szakadhatnak.
 2. A külboka megduzzad, és már érintésre is fájdalmas.
 3. A fájdalom a legkisebb mozgatáskor is élesen jelentkezik, és a megduzzadt, fájdalmas boka mozgása jelentősen korlátozódik.
 4. A sérült boka bevérzik, véraláfutásos lesz és elkékül, a bokasérülés mértékétől függően.

Teljes és részleges bokaszalag szakadás

A bokaszalagok szakadásának mértékétől függően a szalagszakadás kétféle lehet:

 1. Részleges bokaszalag szakadásnál a sérült bokaízület stabilitása még megmarad, de az érintett bokaszalag egy része beszakad. Vagy pedig leszakad a csonthoz tapadási helyétől, akár egy csontdarabbal együtt. A bokasérülések nagy többségében a külső bokát tartó szalagok szakadnak be. Leggyakrabban a külbokaszalag elülső és középső része sérül meg. Ritkán szakad a hátsó bokaszalag.
 2. A bokaszalag teljes szakadásakor a bokaízület stabilitása is megszűnik. A bokaszalag teljesen elszakad, vagy leválik a csontról, vagy pedig egy csontdarabbal együtt szakad le teljesen.

Bokaszalag szakadás kezelése

A boka bármilyen sérülése után érdemes azonnal felkeresni háziorvosát vagy mentőt hívni, ha...

 • Bokafájdalma olyan nagy, hogy nem tud járni rajta.
 • Képtelen ráállni megsérült bokájára.
 • Sérült bokája nagymértékben megduzzadt., és a fájdalom és a bokaduzzanat pihentetésre sem csökken.
 • A bőr is megsérült a boka körül.
 • Bokasérülését olyan nagy erőhatás okozta (például magasról leugrás, elesés), ami a törés veszélyét is magában hordozza.
 • A boka duzzanat, a fájdalom pihentetésre sem múlik, sőt rosszabbodik a bokasérülést követő 2-3 napban.

A bokaszalag szakadásának kezelése magába foglalja a sérült boka pihentetését, a gyulladás csillapítását, és a fájdalom mérséklését, ezt követően pedig az óvatos mozgatását és a rehabilitációt. A műtét csak néha szükséges, ha komoly 3. osztályú sérülés történt, vagyis amikor egy vagy több bokaszalag teljesen elszakadt, és a bokaízület stabilitásának visszaállításához az elszakadt bokaszalag összevarrására van szükség. Műtétre van szükség bokatörés esetén is akkor, ha a törött csontvégek elmozdulnak egymástól.

A boka  sérülést követően 3 szakaszra osztják a gyógyulást – sérüléstől eltelt időt foglalja magába – amely meghatározza a kezelést is.

 • Az Ön bokájának gyógyulása melyik fázisban tart? 

Bokaszalag szakadás kezelése akut fázisban

A bokaszalag szakadás kezelésének legfontosabb feladata az akut szakasz alatt – amely az első 2-3 napot jelenti a sérülést követően – a fájdalom és a gyulladás csökkentése.

Jégzselét vagy akár a mélyhűtőből elővett zacskó borsót/babot/spenótot egy törölközőbe vagy konyharuhába csavarva tegyen a duzzadt bokaízületre, amilyen hamar csak tudja a sérülés után. Fontos, hogy ne állandóan, hanem 10-10 percenként helyezze fel vagy vegye le, melyet körülbelül 3 óráig ismételjen. A hideg segít a fájdalom csökkentésében azáltal, hogy az érzőidegek kevésbé lesznek érzékenyek.

 • Ez a leghatékonyabb gyulladást csökkentő és fájdalmat csillapító a sérülést követő pár napban.

bokarögzítőA boka felpolcolása segít megakadályozni és csökkenteni a duzzanatot. Itt arra ügyeljen, hogy se a térdében, se a csípőjében ne legyen nagy a hajlítási szög, mert így a keringés akadályozottá válik, és akkor nem sokat segít a felpolcolás.

Az orvosa lehet, hogy javasol mankót, bokarögzítőt, fáslit a további sérülés elkerülése érdekében.

Szubakut fázis

A gyógyulás szubakut fázisa a sérülést követő 4. naptól kb. 2 hétig tart. A szubakut szakasz alatt mozgásterjedelem növelését elősegítő gyakorlatok elkezdődnek, ami csökkenti a bokaízület merevségét, amelyet a boka duzzanat okozott. A gyógytorna segítségével elősegítheti a gyógyulást és a gyakorlatok segítik a bokaízület mozgékonyság növelését is. A gyakorlatok, amelyek segítenek például:

 • ABC betűinek leírása a levegőben
 • bokakörzés
 • óvatos nyújtás
 • lehetőség szerint súlynélküli aktivitások, mint pl. a biciklizés

Lehet, hogy ezen fázis alatt már kis súlyt rá tud vinni a lábára sétálás közben. Ilyenkor már el lehet kezdeni a bokarögzítő viselését, és a mankót használatát a sérült boka mozgásának megkönnyítéséhez.

Rehabilitáció fázis

A rehabilitációs fázis tipikusan akkor kezdődik, amikor már képes teljes testsúlyterheléssel járni, és járás során nincs szükség a mankóra. Ez a fázis nagyjából a sérülés utáni 2. héttől a 6. hétig tart. Minél komolyabb szalagsérülés illetve szakadás történt, annál hosszabbak a fázisok. A rehabilitációs fázis célja, hogy a bokaízület visszanyerje erejét, funkcióját és a teljes mozgástartományát minden irányba. A gyógytornász ezen szakaszban a következőre helyezi a hangsúlyt:

 • bokaízület nyújtása annak érdekében, hogy csökkentse az ízület merevségét és az ízületet feszülés nélkül tudja mozgatni, minden irányban
 • erősítő gyakorlatok, mint pl.: lábemelés, törölköző összegyűrése lábujjakkal, tárgyak felszedése

A rehabilitációs fázis után, ha már a teljes mozgástartomány visszatért, következő gyakorlatok lesznek a középpontban:

 • elasztikus szalag segítségével történő mozgás terjedelmet növelő gyakorlatok
 • egyensúlyt fejlesztő feladatok, akár egyenletlen felszínen végzett (pl. dynairen), akár az alátámasztási felület csökkentésével (pl. egylábon állás)
 • sport és rekreációs tevékenységek, ugrások és futások elkezdésétől, amíg a boka visszanyeri teljes funkcióját

Operáció, ha szükséges

Ha a boka sérülésekor operációra van szükség – ha a sérülés 3. osztályba tartozik, vagy ha úgy érzi, hogy állandóan ki akarna menni a bokája. Általában ilyenkor összevarrják az elszakadt szalagrészeket. A műtétet követően valószínű, hogy gipsszel rögzítik a bokaízületet és 6-8 hétig mankót kell használnia, amíg a sérült szalag meg nem gyógyul.

Ha a gipsz lekerül, a kezelés a szubakut fázisban kezdődik, és a rehabilitációs fázisban folytatódik, amíg a boka visszanyeri teljes funkcióját.

Ha úgy érzi, hogy kiment a bokája, még akkor is, ha Ön úgy gondolja, hogy csak egy apró bokasérülés történt, keresse fel mindenképp háziorvosát vagy ortopédus szakorvost. A bokasérülés korai kezelése segít megelőzni az olyan hosszútávú szövődményeket, mint

 • a mozgásterjedelem csökkenése és
 • a bokaízület krónikus gyengesége, ami a sérülést követően alakulhat ki.

Részleges bokaszalag szakadás után a teljes felépülési idő általában 6-8 hétig tart. Teljes bokaszalag szakadás esetén azonban a rehabilitáció hosszú hónapokig is elhúzódhat.

 1. A szalagok rehabilitációját elősegítő hialuronsav injekció 48 órán belüli beadásával a részlegesen vagy teljesen elszakadt szalagok hegmentesen gyógyulnak, és ez elősegíti a sérült bokaszalag korábbi erősségének és rugalmasságának a visszaállítását. Ez a sérült boka teljes terhelhetőségének visszaszerzéséhez nélkülözhetetlen.
 2. bokaszalag szakadás lökéshullám kezelésA sérült bokaszalagok rehabilitációját nagymértékben segíti és meggyorsítja a mellékhatások nélküli lökéshullám kezelés. A kezelés a sérült terület vérbőségének fokozásával javítja a gyulladt, sérült sejtek tápanyag és oxigénellátását. Ezzel elősegíti gyorsabb regenerálódásukat, és hamarabbi felépülést biztosít. A felgyorsult véráram nemcsak több tápanyagot szállít a sejtekhez, hanem visszaútján a gyulladás salakanyagait is felgyosult ütemben szállítja el. Ezzel pedig a gyulladás, a véraláfutások, a bokaduzzanat gyorsabb megszüntetését segíti elő.
 3. A sérült boka fájdalmának és gyulladásának megszüntetése után pedig a boka célzott gyógytornája, a bokaszalagok bemelegítés utáni kíméletes nyújtása és erősítése pedig nagyobb valószínűséggel biztosítja a sérült bokaszalagok teljes gyógyulásának lehetőségét. Ez pedig a sérült bokaszalagok sérülés előtti teherbírásának a visszaállítását jelenti. Vagyis a bokaszalagok korábbi rugalmasságának és erősségének a visszatérését, és a bokaízület teljes mozgástartományának a helyreállítását.

A bokaszalagok sérülése után a boka korábbi terhelhetőségének visszaállítását legnagyobb eséllyel tehát a 48 órán belül beadott hialuron injekció és a személyre szabott boka gyógytorna gyakorlatok rendszeres végzése biztosítja. A felépülési időt pedig nagymértékben lecsökkenti a gyulladást és a fájdalmat csökkentő és felépülést segítő lökéshullám kezelés.

A sérült bokaízület későbbi következmények nélküli terhelhetőségének biztosításához erre a hármas kezelésre (fájdalom és gyulladás csökkentése, hegmentes gyógyulás, szalagok korábbi stabitásának és terhelhetőségének visszaállítása) feltétlenül szüksége van.

 • Enélkül a hegesedéssel gyógyult, illetve megnyúlt, túlságosan lazán maradt bokaízület nem fogja megfelelően tartani a bokát. Ez pedig az ismételt sérülések jóval nagyobb veszélyét hordozza magában.
 • Valamint jelentősen megnöveli a nem megfelelően tartott ugrócsont és szárkapocscsont, sípcsont, valamint az ugrócsont és sarokcsont érintkező porcfelszíneinek fokozott kopását, és a bokaízületi artrózis megjelenésének veszélyét.

Eljön hozzánk bokaszalag szakadása gyorsabb rehabilitációjáért?

 • Bognár Dia boka specialista gyógytornászBokaszalag szakadása minél hamarabbi regenerálódásáról, a sérült bokaszalagok megerősítéséről, és bokája mozgásterjedelmének visszanyeréséről beszélni szeretne Tanos-Bognár Diána boka specialista gyógytornászunkkal? Minél hamarabb szeretne felépülni, és tanácsot szeretne kérni?
 • Bokaspecialista gyógytornászunk előzetes bejelentkezés után várja Önt.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A Diával való konzultáción megbeszélik bokaszalag sérülése rehabilitációját, és leletei alapján boka specialista gyógytornászunk a rehabilitációt meggyorsító lökéshullám kezelést végez Önnél, és panaszait enyhítő boka torna gyakorlatsort állít össze Önnek.
  • Önnek nincs kockázata, mert bokaszalag sérülésének meggyorsítására a lökéshullám kezelést csak akkor fogja javasolni, ha szalagszakadása gyógyulásának felgyorsítására komoly esélye van.
 • Gyógytornászunk azt kéri Öntől, hogy a rehabilitációs gyakorlatsor még pontosabb összeállításához hozza magával leleteit is.
 • Eljön hozzánk bokaszalag szakadása gyorsabb rehabilitációjáért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.