Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Teniszkönyök gyógyítása / Teniszkönyök műtét helyett

Teniszkönyök műtét helyett könyökfájdalma megszüntetése

A teniszkönyök műtét miért kerül szóba, amikor szinte biztos nincs szüksége a fájdalmas műtétre?

teniszkönyök fájdalomA teniszkönyök a könyök és az alkar külső oldalának túlterheléséből kialakuló fájdalom közismert elnevezése. Önnél hogyan jelentkezett könyök fájdalma?

 • A fájdalom általában akkor jelentkezik, amikor rendre visszatérő módon végez monoton mozdulatokat a könyökével, az alkarjával, és ettől a túlerőltetéstől az alkar feszítőizmai begyulladnak.

Az alkar külső oldalán található feszítő izmoknak a fájdalma különösen akkor alakulhat ki, ha rendre visszatérő csavaró mozdulatokat végez az alkarjával, vagy munkájából adódóan erősen kell markolnia, szorítania valamit, például a munkájához szükséges szerszámnak a nyelét.

Nemcsak erős fizikai munkánál jelentkezhet azonban az alkar feszítőizmainak a fájdalma, hanem könnyebb mozdulatok esetén is, ha azokat túlságosan sokat kell végeznie anélkül, hogy az alkarja izmait kellőképpen nyújtaná is közben. Például a túlzott számítógép használat vagy a zongorázás is gyakran előhozza ezeket a jellemző tüneteket, ha közben nem lazítja, nyújtja a túlzottan igénybe vett izmokat.

Tulajdonképpen nem az alkar feszítőizmainak a terhelés hatására bekövetkező gyulladása okozza a fájdalom jelentős részét, hanem a túlerőltetett izom összehúzódása, amely miatt a felkarcsont külső bütykéhez kapcsolódó tapadási pontján túlságosan feszíti, húzza könyököt borító csonthártyát. Ez a csonthártya az állandó feszülés hatására begyullad, és mivel rengeteg idegvégződés található rajta, ezért igencsak fájdalmas tud lenni az okozott fájdalom.

Az alkar mozgatásakor érzett fájdalom olyan erős lehet, hogy egyszerűen a kézbe vett szerszámokat még megtartani sem tudja. Tehát erőteljes könyökfájdalomnál nem arról van szó, hogy fájdalmas a munkavégzés, hanem igazából még megfogni sem képes azt a szerszámot, amivel dolgoznia kellene.

Ilyenkor merül fel a teniszkönyök műtét elvégzésének a lehetősége. Sokszor a vizsgálatot végző ortopéd szakorvos is ezt javasolja.

Teniszkönyök műtét

Teniszkönyök műtétnél a fájdalmas alkar feszítő izmai körül található izompólyát átvágják. Az alkari feszítő izmok közös kiindulópontját a csonthártyával együtt leválasztják és meghosszabbítják, valamint a feszítő izomzatot borító hártyát is bemetszik. Néhány hétig pihen, és bízhat benne, hogy a műtét jó eredményt hoz. Megszűnik a könyökfájdalma.

Garancia azonban természetesen a műtétnél sincs erre. Természetesen a műtét után is oda kell figyelnie arra, hogy meghosszabbított alkari feszítő izmait se erőltesse túl, mert a gyulladás a műtét után is kiújulhat, ha ugyanúgy terheli tovább az alkarját, könyökét.

A teniszkönyök műtét során tehát a könyökében görcsbe rándult feszítő izmok inait amennyire szükséges leválasztják a gyulladt csonthártyáról, és a műtét során eltávolítják a gyulladt lágyrészeket.

Teniszkönyök műtét helyett mit tehet?

könyök fájdalom enyhítéseA fájdalmas műtét helyett megszüntetheti fájdalmas alkarja, könyöke gyulladását, és nyújtással ellazíthatja, megnyújthatja, erősítő gyakorlatokkal pedig megerősítheti annyira alkarja izmait, hogy ne okozzon Önnek panaszokat könyöke terhelése.

Arányosan, fokozatosan növelt terhelésnél és a terheléssel együtt folyamatosan végzett nyújtással megerősödik annyira alkarja izomzata, hogy nem fog könyöke, alkarja a terhelés hatására begyulladni.

Ha viszont már a túlzott vagy a túlságosan egyoldalú terhelés hatására begyulladt a könyöke, akkor fájdalma megszüntetéséhez a gyulladást kell csökkenteni.

A gyulladást természetesen csökkentheti a jól ismert fájdalomcsillapító, gyulladást csökkentő gyógyszerek vagy pedig krémek, kenőcsök használatával is. Ezek azonban csak a fájdalmas tünetet nyomják el, a gyulladást szüntetik meg. Fájdalma kiváltó oka a túlzott terhelésre nem elég rugalmas és nem elég erős alkar izomzata továbbra is megmarad.

Alkar és könyök gyulladása csökkentésére a legősibb hatásos módszer a pihentetés. A legtöbbször ez is segít, és elég a fájdalom megszüntetésére. Használhatja még a fájdalom megszüntetésének meggyorsítására a mellékhatások nélküli jegelést is.

teniszkönyök műtét helyettKrónikus, hosszabb ideje tartó, és nem vagy nehezen elmúló könyök fájdalomnál kiváló eredményeket biztosít a lökéshullám. Lökéshullám kezelésnél a görcsbe rándult izmokat a vérkeringés élénkítésével, javításával ellazítjuk. Vagyis a lökéshullám kezeléssel nem távolítjuk el a gyulladt lágyrészeket, hanem szervezete öngyógyító folyamatainak a felerősítésével a vérkeringés fokozásával megszüntetjük a gyulladást.

 • Mindezt mellékhatások nélkül.
 • Az esetek 80%-ában (10 fájó könyökből 8 könyöknél) már az 5 alkalmas kezeléssorozat végére panaszmentessé válik a könyöke. 1 további könyök pedig a kezeléssorozatot követő néhány hónapban válik panaszmentessé. Mindezt nagyobb fájdalom és mellékhatások nélkül. Néhány hetes lábadozás nélkül. A munkájából való kiesés nélkül, hisz a kezeléseket a munkájából hazafelé menve is el tudjuk végezni, ha bejön hozzánk.
 • A lökéshullám kezelés helyett természetesen választhatja a teniszkönyök műtétet is, ami körülbelül 50%-os eredményességet ígér a lökéshullám terápiás kezelés 80%-os eredményességével szemben. Néhány hetes lábadozással, és a munkájából való kieséssel együtt. Mindezt úgy, hogy vagy vár a sorára az állami egészségügyben, amíg sorra kerül a műtét, vagy pedig fizet egy magánklinikán 100 ezer forint körüli összeget a műtét azonnali elvégzéséért.

Hogyan dönt?

 • A teniszkönyök műtétet választja, vagy pedig inkább maradna előbb könyök fájdalma mellékhatások nélküli kezelésénél, a lökéshullám kezelésnél?

Teniszkönyök műtét megelőzése

A legjobb megelőzni azt a helyzetet, amikor már tényleg komoly könyök fájdalma van. Érdemes időben kezeltetni fájdalmas könyökét, hogy fel se merüljön a műtét esetleges lehetősége.

Az alkarja külső oldalán jelentkező első fájdalmaknál még nincsenek komoly panaszai. A legtöbbször egyszerű pihentetésre elmúlik a fájdalom.

Mivel azonban jó esélye van arra, hogy a munkájával, a mindennapi elfoglaltságával kapcsolatban alakult ki a fájdalom, ezért érdemes komolyan venni a jeleket.

 • Egyrészt nem biztos, hogy bármikor pihentetni tudja néhány napot, 1-2 hetet a karját, amikor éppen tapasztalja a fájdalmat. Például nem hagyhatja azonnal abba a munkáját 1-2 hétre.
 • Másrészt pedig ha nem tesz semmit az első fájdalmak jelentkezésénél, akkor könnyen lehet, hogy később egyre gyakrabban jelentkezhet majd, és egyre erősebb is lehet a fájdalom. Az egyre erősebb fájdalmat pedig természetéből adódóan egyre nehezebb lesz elmúlasztani.

Ezért az egyre erősebb fájdalmára megszokott módon szedett gyulladást csökkentő gyógyszerek helyett jobban jár, ha célzott gyógytornával, az alkarja külső oldalán futó feszítőizmok tornáztatásával, nyújtásáva megerősíti, pontosabban megnyújtja annyira ezeket az izmokat, hogy jobban elbírják az állandó terhelést, és ne fáradjanak ki olyan hamar, ne húzódjanak össze olyan hamar. Ugyanis, ha az izmok célzott tornáztatásával megnyújtja ezeket az izmokat, akkor a munkája során jóval többet tud dolgozni anélkül, hogy az összehúzódó izmok túlságosan feszítenék, irritálnák felkarcsonti tapadásuknál a csonthártyát. Márpedig ha nem feszül a csonthártya, akkor nem fog begyulladni, és nem fog fájni a könyöke, az alkarja.

Nemcsak célzott gyógytornával tudja azonban csökkenteni a könyökére nehezedő fájdalmas nyomást, hanem minden olyan eljárással, amely segít az alkar feszítőizmainak és a csonthártya gyulladásának a csökkentésében. Ehhez pedig az érintett területek anyagcsere folyamatait kell felgyorsítani, javítani.

lökéshullám teniszkönyök műtét helyettAz ultrahang kezeléssel vagy lökéshullám terápiával eléri azt, hogy felgyorsuljon a könyökében, az alkarjában a vérkeringés, és ez a felgyorsult vérkeringés feljavítja az itt lévő szövetek anyagcsere folyamatait. A felgyorsult vérárammal a sejtek több tápanyaghoz jutnak, és a keletkezett salakanyag is gyorsabb ütemben fog elszállítódni a sejtektől, és nem fog gyulladást okozni.

Tehát amikor fájdalmas könyöke vizsgálatakor azt mondja Önnek a szakorvos, hogy a teniszkönyök műtét lehet a megfelelő a fájdalom megszüntetésére, akkor gondoljon arra, hogy könyökfájdalmára szabott gyógytorna gyakorlatok rendszeres végzésével, és a vérbőséget fokozó lökéshullám kezeléssel jó esélye van arra, hogy elkerülje a műtétet.

Nincs szüksége a fájdalmas műtétre.

Ha van 5x15 perce, akkor műtét nélkül megszabadítjuk könyökfájdalmától

A lökéshullám kitörli könyökéből fájdalmát.

Meggyógyítjuk könyökét, és megszüntetjük panaszait fájdalmas teniszkönyök műtét nélkül.

 • Érdeklődjön könyökfájdalma megszüntetésének részleteiről, és jelentkezzen be hozzánk szakorvosi konzultációra a +36-1-269-2946-os telefonszámon!
 • Vagy töltse ki az űrlapot, és adja meg elérhetőségét! Munkatársunk visszahívja, és készséggel válaszol a kezeléssel kapcsolatos további kérdéseire.
 • Megtesz ennyit könyökfájdalma megszüntetéséért?
 • Eljön hozzánk könyöke panaszmentességéért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.