Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Gerincfájdalom kezelése / Derékfájás kezelése / Isiász kezelése

Isiász kezelése

Mi az isiász, és mi okozza?

Isiász, amit ülőidegzsába néven is emlegetünk

Deréktáji fájdalom, ami lesugárzik a lábba, és zsibbadást, érzékkiesést okoz. Ezt a fájdalmat az ágyéki 4-es vagy 5-ös csigolya elmozdulása okozza. Ha nem ismeri az anatómiát, akkor könnyen lehet, hogy ettől még nem tudott meg sokat az isiász által okozott kellemetlen fájdalomról? Beszéljük meg ezért részletesebben.

 • isiászA 4-es és 5-ös csigolyák közül indul ki a lábvezérlő ideg. Ha a 4-es csigolya elmozdul, akkor ez általában az egyik (ritkán mindkét) lábba sugárzó fájdalmat, illetve a comb külső oldalán, a lábszár térd alatti szakaszán, vagy a lábujjakban zsibbadást okozhat. A 4-es csigolyától kiinduló fájdalom elől a combon halad a lábszáron befelé, és a lábfej belső felén végződik.
 • Az ülőideg becsípődését okozhatja az 5-ös csigolya elmozdulása. Ez erős fájdalmat okoz a keresztcsont környékén. A fájdalom kisugárzik csípő felé, a farokcsontba, a forgókba vagy az ágyék felé. A derékból induló fájdalom a fenéken keresztül a comb és a lábszár oldalsó részén halad a nagylábujj felé.

Ülőideg gyulladás = Isiász

Tehát az isiász teste leghosszabb idegének, az ülőidegnek a becsípődéséből, gyulladásából adódó fájdalom. Mivel az ülőideg a leghosszabb ideg, ezért becsípődése komoly mozgásszervi galibát okozhat: az ülőideg a medencéből a csípő-fartájon át a combokba fut le, a térdhajlatnál pedig két ágra válik szét. Az ülőideg felel a combok és lábak érző beidegződéséért.

Az ülőideg gyulladás nem önálló betegség, hanem valamilyen egyéb betegségnek a fájdalmas tünete. Az ülőideg összenyomódása okozza a fájdalmat.

 • A gerinc ferdülése is okozhatja.
 • Sokszor a porckorongsérv (a sérv által nyomott ideggyök gyulladása) felelős az isiászért,
 • a porckorongok kopása, de
 • az ágyéki gerinccsatorna szűkülete vagy gyulladás is kiválthatja.

Lábába sugárzó fájdalmát mi válthatta ki?

Melyek az isiász tünetei?

 1. isiász tüneteiLegfontosabb tünete a fájdalom az ágyékcsigolyáknál, a deréktájon.
  • Az érzékelt fájdalom sokféle lehet. Az enyhe panaszoktól, a hevesen lüktető fájdalmon át a szinte kibírhatatlan gyötrelemig fokozódhat az isiásztól szenvedő kínkeserve.
  • A fájdalom hirtelen a semmiből is jelentkezhet, vagy enyhe panaszokkal kezdődve később egyre erősödik.
 2. A fájdalom kisugárzik a csípőre, a comb hátsó részén át pedig még a lábszárba, lábfejre is.
 3. A lüktető, szúró fájdalom általában csak az egyik lábon jelentkezik, de néha mindkét lábat érintheti.
 4. A fájó lábban a lesugárzó fájdalom gyengeséget, fokozódó zsibbadást, érzékkiesést okozhat. Az ülőideg mentén ezek a panaszok bárhol jelentkezhetnek.
 5. A legkisebb mozdulat is heves fájdalommal járhat.
 6. Köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor is fokozódnak a fájdalmak.

Ezek a tünetek főleg ülés közben jelentkeznek, amikor nyomódik az ülőideg.

Az isiász kezelése

gerinc melletti izmok lazításaAz isiász kezelése során a szakember azt vizsgálja meg, hogy milyen pozícióban érez fájdalmat. A lumbágóhoz hasonlóan, az ülőidegzsába is alternatív gyógyászati módszerekkel kezelhető talán a leghatékonyabban.

 • Eredményesen használható az isiász kíméletesen sikeres kezelésére a speciális gerinc, hát és derékmasszázs. A kimozdult ízületek és elmozdult csigolyák gyengéd, mégis erőteljes masszírozó mozdulatokkal kerülnek ismét vissza eredeti állapotukba. Már egy kezelés is nagymértékben csökkenti panaszait. A gerincmasszázs nagy előnye, hogy azonnal hat, és csillapítja a fájdalmakat, mert nem a fájdalmát, a tünetet nyomja el, hanem fájdalmának kiváltó okát szünteti meg, a kimozdult csigolya eredeti helyére való visszarakásával. Előfordul az is, hogy akár egyetlen kezelés elég lehet kínzó fájdalma megszüntetésére.
  • Hirtelen fellépő, nem elhúzódó fájdalomnál már egy alkalom is segít, és elég lehet a kimozdult csigolya helyrerakásához, tünetmentességéhez.
  • Krónikus, hosszú ideje szúró, hasogató fájdalomnál tünetmentessége biztosításához már kezeléssorozatra van szükség.
  • hát lazítása nyújtássalA csigolyák eredeti helyre való visszarakásával nemcsak a fájdalmat szüntetjük meg, hanem annak kiváltó okát, a gerinccsigolya kimozdulását számoljuk fel. Szeretné megismerni az ülőidegzsába kezelésének ezt a nagyon hatékony módszerét?
 • A csontkovácsolás is eredményes módszer panaszai megszüntetésére, a kimozdult gerinccsigolya eredeti helyre való visszaterelésére. A terapeuta tudja, hogy mekkora erővel dolgozzon, és Ön teljes biztonságban van a kezeléskor. A csontkovácsolás szelíd, nem fájdalmas, természetes gyógymód. A csontkovács fellazítja a becsípődött ülőideg körüli merev izmokat, és utána egyetlen szakszerű mozdulattal „helyére teszi” a kimozdult csigolyát.

Hogyan történik Centrumunkban az isiászt megszüntető masszázs?

Az isiász kezelése a feszülésben lévő izmok kilazításával kezdődik, a hát- és derékmasszázs oldalunkon leírtak szerint.

medence és szalagjai hátulnézetbőlEbben az esetben fontos az érintett terület óvatos megközelítése, a masszázs erejének fokozatos növelése, mert a befeszült izmok nagyon érzékenyek lehetnek. A gerinc legalsó csigolyáját (lumbális V, vagy LV) mindkét oldalon szalag kapcsolja össze a csípőlapáttal, valamint a csípőlapátokat a keresztcsonttal, illetve a keresztcsontot az LV-ös csigolyával. Ezek is fontos szerepet játszanak a terület stabilitásának megtartásában, így az izmok mellett szükség van a szalagok feszültségének oldására is. Ezt finom, de határozott harántujjas ringatással érhetjük el. Mind az izmok, mind a szalagok lazításának fontos eleme az ágyéki gerincszakasz (vagyis a derék) fej-láb irányú nyújtása.

Ha mindez megvan, következhet a csigolyák helyzetének ellenőrzése. Viszonylag gyakori, hogy a deréktáji (ágyéki, lumbális) szakasz görbülete (lordosis) hangsúlyosabb a kelleténél a helytelen tartás, az elhízás, illetve a hasizmok meggyengülése miatt.

derék nyújtásaAz ilyen, úgynevezett előreesett csigolyák korrekciójára több módszer is ismeretes, melyek közül a legegyszerűbb az, hogy háton fekvésben a mellkasunkra húzott térdeinket magunkhoz szorítjuk, belégzésre és a levegő benntartása közben megpróbáljuk lábainkat kinyújtani a földre, de ennek a mozdulatunknak térdeink alatt átkulcsolt karjainkkal ellen tartunk, majd kilégzésre lábainkat még jobban magunkhoz húzzuk. Ezt háromszor, 2-3-szor ismételve jól eső, látható lazulást érhetünk el. Ilyen módon az egyes csigolyák is könnyebben hozzáférhetővé válnak a további lazításhoz. Főleg akkor, ha hason fekvésben a kezelendő személy hasa alá párnát vagy egyéb magasító alkalmatosságot helyezünk.

A fájdalom általában egy pontból sugárzik ki, ez pedig a IV-es vagy az V-ös csigolya egyik oldalnyúlványánál van. Miután az általános feszülést sikerült kilazítani, fokozatosan mélyített pontnyomással tudunk az oldalnyúlványhoz csatlakozó izomra hatást gyakorolni. Másik kezünkkel az érintett csigolya tövisnyúlványát tartva a csigolya vissza is tud kerülni a helyére.

Azt gondolnánk, hogy a csigolya pozíciójának helyreállításával végeztünk is, ami bizonyos szempontból helytálló, de a probléma kiújulásának elkerülése érdekében lényeges lépés a keresztcsont helyzetének megállapítása, illetve ha szükséges, a megfelelő pozícióba történő visszaállítása. Hiszen amennyiben a keresztcsont nem áll helyesen, akkor a hozzá kapcsolódó gerinc sem fog tudni helyesen állni, hanem a keresztcsont kibillenésével ellentétes irányba fog elmozdulni, megpróbálván kiegyensúlyozni (kompenzálni) annak helytelen pozícióját.

Ez hosszútávon ferdeséget, aszimmetriát okoz az egész mozgásszervrendszerben. Ilyenkor esetenként az a meglehetősen kellemetlen helyzet áll fenn, hogy az elbillent keresztcsont teteje az egyik oldalon a vízszinteshez képest feljebb helyezkedik el, és a gerinc ellentétes irányú kibillenése miatt közelebb kerül az LV-ös csigolya oldalnyúlványához, így szűkül az idegek kilépésére szolgáló hely. Ez az ideggyökre helyeződő fokozott nyomás okozza a fájdalmat. 

A keresztcsont helyzetének meghatározása hason fekvésben történik. A csont tetejét és alját fogva meg kell állapítani, melyik oldal van lejjebb, illetve, hogy a csont teteje és a csípőlapátok közötti árok melyik oldalon mélyebb. A látottak alapján az érintett személy vagy hason fekve marad, és a csontot a megfelelő irányú, kitartott, határozott, de nem fájdalmas nyomással ingerelve az visszakerül a helyére.

ágyékcsigolyák oldalirányú korrekcióA másik esetben a mélyebb árok oldalára feküdve, lábait derékszögig felhúzva szükség lesz a közreműködésére a korrekciós mozdulat végrehajtásához. Így egy kitartott, jól irányított, saját erős mozdulattal, a pácienssel közösen érjük el, hogy keresztcsontja –ami a medence, így az egész test strukturális középpontja- a helyére kerüljön.

Ezek nem hirtelen mozdulatok, és csak abban az esetben/addig elvíve, kitartva végezzük, amíg a páciensnek nem fáj. A térdek csavarását, illetve lenyomását tartalmazó mozdulatok esetén mindig visszajelzést kérünk, hogy terhelhető-e még az ízület.
 
A keresztcsont helyrehúzását követően háton fekvésben ellenőrizni kell a csípőlapátok helyzetét is. Erre azért van szükség, mert ahogy fentebb láthatta, az érintett gerinccsigolyák szalagokkal kapcsolódnak a csípőlapátokhoz, így azok elmozdulása szintén szerepet játszhat a csigolyák helytelen pozícióba kerülésében. A lábak ellazító lerázogatása és meghúzása után meg kell nézni, hogy a bokák egyforma magasságban vannak-e, majd ugyanezt ellenőrizni az elülső-felső csípőtöviseken (SIAS-ok) is. Ha eltérés látható, akkor az eltérésnek megfelelően korrigálni kell a csípő állását.

Eljön hozzánk a lábába sugárzó fájdalom megszüntetéséért?

 • Varga Noémi gyógymasszőrBeszélni szeretne nyilalló, lábába kisugárzó fájdalma megszüntetéséről gyógymasszőrünkkel?
 • Szeretné tudni, hány kezelésre lesz szükség panaszai megszüntetéséhez?
 • Előzetes bejelentkezés alapján  várja Önt gyógymasszőrünk. 
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat. Kérdéseire válaszol munkatársunk.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A masszázs eredményeként pedig fájdalma megszüntetése várja.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.