Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Reumatológia / Gerincfájdalom kezelése / Derékfájás kezelése / Porckorongsérv, gerincsérv kezelése / Ágyéki gerincsérv kezelése

Ágyéki gerincsérv kezelése műtét nélkül

ágyéki gerincsérv tüneteiAz ágyéki gerincsérv az ágyéki gerinccsigolyákat rugalmasan összekötő porckorongok kitüremkedése. Leggyakrabban az alsó 2 porckorong sérül meg, mert felegyenesedett tartásunk miatt a keresztcsont és az első ágyéki gerinccsigolya, valamint az első és második gerincsigolya közötti porckorongokat éri a legnagyobb terhelés.

A gerinccsigolyák akadálytalan mozgását biztosító rugalmas porckorongok ugyanis az évek, évtizedek múlásával veszítenek rugalmasságukból, víztartalmukból. Emiatt regenerálódó képességük csökken, egyre vékonyabbak lesznek, ezért egyre kevésbé ellenállóbbakká válnak a gerincet, és ezáltal a gerinccsigolyák közötti porckorongokat ért terhelésre. Egyre könnyebben sérülnek meg.

 • A rugalmasságukat vesztett porckorongok könnyebben megsérülnek a gerinc hirtelen fordulásainál, gyors előrehajlásoknál érvényesülő nyíró hatás miatt.
 • Különösen nagy a sérvesedés veszélye az alsó 5 gerinccsigolya közötti porckorongnál. Ugyanis az ágyéki gerincet éri a gerinccsigolyák közül a legnagyobb terhelés. A háti szakaszon sokkal kisebb a sérvesedés kockázata.
 • Akkor is nagy a porckorongok sérülésének a veszélye, ha nem függőleges gerinctartással emel fel nehéz terheket, mert ilyenkor a görbült gerinc csigolyái közötti porckorongokra túlzottan nagy, egyoldalú terhelés jut.
 • Ha a gerinc, a felsőtest tartását végző ágyéki porckorongokra túl nagy terhelés hárul, vagy ez a terhelés túlzottan egyoldalú, akkor a porcokorongok víztartalmukat és rugalmasságukat vesztett rostos gyűrűi könnyebben sérülnek meg.

A rostos porcgyűrűk sérülése pedig azt eredményezi, hogy a porckorongok belső magját alkotó kocsonyás rész kitüremkedik a porckorongok melletti térbe.

 • Ha a kiboltosulás a gerinccsatorna felé történik, akkor a gerincvelőt nyomja.
 • Ha oldalirányba, a csigolyák közötti lyukak irányába, akkor itt a gerincvelőből a csigolyák közötti résen kiinduló ideggyököket nyomhatják.
 • Persze, ha a kitüremkedés olyan helyen van, ahol nem fut ideg, akkor nem érez fájdalmat sem, mert a porckorongok önmagukban alig tartalmaznak ideget.
 • A gerincsérv önmagában tehát nem mindig okoz fájdalmat. Csak akkor, ha a kitüremkedés valamilyen ideget nyom.
  • Ilyenkor viszont az ideg nyomódása miatt a nyomódott ideg előbb-utóbb begyullad, és a begyulladt ideg pedig megvastagszik. Márpedig a megvastagodott ideg még inkább nyomódik, és ez pedig még tovább fokozza a gyulladását az adott szűk területen.

A porckorongok sérvesedése leginkább a 25 és 45 év közöttieket veszélyezteti. Ez azért van, mert a porckorongok ilyenkor már veszítenek víztartalmukból, és könnyebben megsérülnek. 45 éves kor felett azért lehet viszonylag védett helyzetben, mert a porckorongokat erős rostos szövetréteg kezdi körülvenni, és ez a megerősítés megakadályozza a burok sérülését.

Melyek az ágyéki porckorongsérv leggyakoribb tünetei?

 1. ágyéki gerincsérvA deréktájon jelentkező fájdalom. Ez a derékfájdalom mindaddig jelentkezik, amíg a porckorong burka nem szakad szét. A porckorong falának szétszakadásával ugyanis a deréknál tapasztalható fájdalom sokszor megszünik.
 2. Zsibbadás és az izmok gyengesége az ágyéki gerincszakaszon, az alsó végtagban vagy a lábfejben.
 3. A porckorong kitüremkedésekor, amikor a kocsonyás belső rész már nyomja az ideget, akkor a fájdalom kisugárzik az adott oldali lábba vagy lábfejbe. Attól függően, hogy melyik porckorong sérült, melyik ideggyök nyomódik, eltérően nevezzük.
  • Ha a fájdalom az ülőideg nyomódása miatt alakul ki, akkor a faron, és a láb hátsó, vagy hátsó, külső oldalán lefutó ülőideg mentén sugárzik ki a fájdalom.
  • Ha pedig a comb elülső részén, a femoralis ideg nyomódása miatt alakul ki, akkor femoralgiáról van szó.
  • Az alsó végtagba lesugárzó fájdalom más idegek nyomódása miatt is kiakulhat még.
 4. Az ágyéki gerinc sérvesedésénél nemcsak az alsó végtag, hanem végbél és a húgyhólyag záróizmainak a beidegzése is sérülhet az ezt behálózó idegek gyökének nyomódása miatt. Ilyenkor a széklet és a vizelet tartásának illetve ürítésének a problémája is kialakulhat. Súlyosabb esetben pedig akár a széklet és vízelet űrítésének a képtelensége is. Ilyen súlyos esetben már azonnali műtéti beavatkozásra van szükség.
 5. A fájdalom, az érzékelés zavara, és a végtagba lesugárzó fájdalom általában az egyik oldalt érinti. Nagy méretű sérvesedésnél azonban előfordulhat az is, hogy az idegek nyomódása mindkét oldalon nyomja a végtagba lefutó ideggyököt, és ilyenkor mindkét oldalon jelentkeznek a tünetek.

Hogyan történik az ágyéki gerincsérv kezelése?

gerincsérv vizsgálataA tapasztalt tünetek megbeszélését követően alapos fizikai vizsgálatra kerül sor, amelynek során a reumatológus szakorvos a fájdalom kisugárzásának és a zsibbadásnak helye, valamint a fájdalom jellege alapján veszi számba a tünetek lehetséges okait.

A fizikai vizsgálat mellett képalkotó eljárásokkal még pontosabban felmérhetők a tünetek:

 • A röntgen az ágyéki csigolyák állapotát, esetleges kopását, meszesedését és egyéb degenerációját tudja kimutatni.
 • A CT még pontosabb képet adhat a csontos részek állapotáról.
 • A mágneses rezonancia vizsgálat pedig a lágy részek, a porckorongok, izmok, inak és szalagok állapotáról mutat képet a szakorvosnak.

A tünetek értékelése alapján a reumatológus szakorvos a sérvesedés súlyosságától függően személyre szabott gyógymódot állít össze. A porckorongsérv kezelésénél az esetek nagy többségében nincs szükség műtéti beavatkozásra. A panaszok megszüntethetők konzervatív kezelési módszerekkel is.

Ágyéki gerincsérv konzervatív, műtét nélküli kezelése

A legtöbbször már az ágyéki gerinc néhány napos pihentetése, a fájdalmat okozó tevékenységek végzésének a felfüggesztése is biztosíthatja a tünetek elmúlását, a panaszmentességet.

A fájdalom mérséklését, megszüntetését gyulladást gátló gyógyszerek szedésével tudja elérni. Ezeknek a gyógyszereknek a szedése azonban csalóka, mert nem a fájdalmat kiváltó okot szüntetik meg, csak a tünetet, a jelentkező fájdalmat nyomják el.

A legjobb megoldást az ágyéki gerinc személyre szabott gyógytornája biztosítja. A személyre szabott McKenzie torna gyakorlatok rendszeres végzésével az ágyéki gerinc kisízületeinek izmait megerősítheti olyan mértékben, amelyek már képesek lesznek az egymáshoz kapcsolódó csigolyákat és a közöttük lévő porckorongokat olyan feszesen tartani, ami megakadályozza a porckorongok kocsonyás belső részének kitüremkedését, és az idegek nyomódását.

 • Ha a rendszeres McKenzie torna gyakorlatok végzésével eléri a tünetmentességet, akkor meg is szabadul az ágyéki porckorongsérv veszélyétől.
 • Nem dőlhet azonban végérvényesen hátra, mert a csigolyák közötti kisízületek rendszeres tornáztatását nem hagyhatja abba élete végéig. Mégpedig azért, mert csak ezzel lesz képes biztosítani folyamatos tünetmentességét.

Ágyéki porckorongsérv műtéti kezelése

Szerencsére a műtéti kezelésre a legritkább esetekben van csak szükség. Éppen ezért a műtét előtt mindenképp meg kell próbálni műtét nélkül megszüntetni a panaszokat, és ezzel biztosítani a tünetmentességet.

Néhány olyan eset mégis van, amikor szükség lehet a műtéti megoldásra:

 1. Egyrészt akkor, amikor a konzervatív kezelések hatására nem szünnek a panaszok több hónapon át sem.
 2. Másrészt akkor van szükség mindenképp műtétre, amikor már a vizelet és a széklet visszatartása is komoly problémát okoz.
 3. Harmadrészt pedig akkor lehet elkerülhetetlen a műtét, amikor már a bénulás jelei tapasztalhatók az alsó végtagon.

A műtéti kezelés elkerülése azért is fontos, mert a sikeres műtét sem jelenti a tünetektől való végleges megszabadulás lehetőségét. Ugyanis a tünetek később újra megjelenhetnek. Ekkor azonban már a tünetek okozta panaszmentesség elérésére egy gerincsérvműtét után kell Önnek törekednie, tudva azt, hogy egy esetleges újabb műtét sem jelenti a végleges megoldást, tehát célszerű mindent megtennie a műtét nélküli, konzervatív módszerekkel történő panaszmentesség biztosításáért.

Eljön hozzánk ágyéki gerincsérve műtét nélküli kezeléséért?

 • Kérdezni szeretne munkatársunktól ágyéki gerinc panasza megszüntetéséről?
 • Szeretne bejelentkezni Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvosunkhoz konzultációra?
 • A konzultációra előzetes bejelentkezés alapján várja.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt!
 • A konzultáción szakorvosunk megvizsgálja, és teljes körűen tájékoztatja Önt gerince, gerincsérve állapotáról. A vizsgálat alapján panaszait enyhítő kezelést és/vagy gyógytornát javasol.
 • Szakorvosunkkal közösen döntenek a kiválasztott kezelési megoldásról.
 • A legjobb kezelés még pontosabb meghatározásához kérjük, hozza magával korábbi leleteit is.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.