Harmónia Centrum
Migrén ellen természetesen
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Fejfájás ellen / Migrén

A migrén tünetei gyakran megjelennek Önnél?

A migrénes roham úgy tör rá Önre, mint a forgószél?
Lüktető, nyilalló fájdalommal járnak a heves rohamok?

A migrén olyan heves rohamokban jelentkező erős fejfájás, amelynél a legszívesebben talán elbujdokolna addig, amíg tart.

 • Ön is így érez fájdalma közben?

A migrénes fejfájás általában féloldali fejfájás, amely hirtelen ránk törő migrénes rohamokban jelentkezik. Bármely életkorban kiakulhat, de leginkább a fiatal felnőtteknél jelentkezik.

migrénA migrén elsősorban a nők fájdalmas fejfájása. A felmérések szerint a nők 17%-a szenved a migrénes rohamoktól, míg a férfiaknak csak 6%-a érintett. A fájdalmas migrénes rohamot látási és hallási problémák előzik meg, és hirtelen támad. A roham fél-egy napig tart általában. Előfordul az is, hogy valakinek csak életében egyszer van migrénes rohama, de sokaknál havonta többször is jelentkezik a hirtelen lüktető, nyilalló fájdalom.

 • Önnél milyen sűrűn jelentkeznek a rohamok?

Melyek a migrén tünetei?

 1. A migrénes roham közeledtét a fáradtságérzet és ingerlékenység jelzi. A rutinos migrénesek ezekből a tünetekből már nagy valószínűséggel tudják, hogy mi vár rájuk. Más figyelmeztető előjelei is lehetnek a rohamnak.
 2. Álmosság és szomjúságérzés tör rá az emberre.
 3. Ezt követheti a „csillagokat látok” szakasz, amikor vakító, villódzó fények jelennek meg, és/vagy a látótérkiesés is előfordulhat, akár a végtagok zsibbadásával együtt.
 4. A roham kezdete után néhány perccel, fél órával később jelentkezik az általában féloldali lüktető, nyilalló, hasogató fejfájás. Ilyenkor a fájdalomtól valósággal leblokkol a fájdalomtól szenvedő, és semmi másra nem tud gondolni, csak várja a roham elmúltát. Ennek a leblokkolásnak persze egyik legfőbb okozója az, hogy mozgásra még tovább fokozódik a fájdalom. Ezért a fájdalom enyhítése érdekében inkább mozdulatlanná dermed az is, aki megpróbál ilyenkor tenni valamit. Ehhez a lüktető fejfájáshoz még émelygés, hányinger és hányás is kapcsolódhat.

A migrénes roham, az erős fejfájás megviseli a szervezetét, és a roham elmúltakor teljesen kimerült lesz. Ez a fáradtság azonban fokozatosan csökken, és hamarosan el is múlik. Mindenkinél másképp jelentkezik a migrén, ezért vannak olyanok, akiknél ez a fáradtságérzet akár napokig is eltart, de aztán visszatér minden a korábbi megszokott egészséges kerékvágásba.

A roham általában fél-egy napig tart, de előfordul az is, hogy akár több napig is eltarthat. A nagy gondot az okozza, hogy akár havonta többször is jelentkezhet.

Mi növelheti a migrén előfordulásának valószínűségét?

Hajlamos Ön a migrénes fejfájásra?

Ha migrénes fejfájása van, akkor nagy a valószínűsége, hogy a családjában másnak is vannak migrénes rohamai. Ha pedig mindkét szülője küszködik ezzel, akkor sajnos nagy az esélye annak, hogy Önnél is ki fog alakulni.

Mivel a nőknél háromszor olyan gyakran alakul ki, mint a férfiaknál, ezért fokozott az örökletes tényezők veszélye akkor, ha Ön húszas éveiben járó fiatal nő. Gyerekkorban még nagyjából azonos arányban alakul ki a lányoknál és a fiúknál, később azonban a nők nagyobb arányban válnak a migrénes rohamok elszenvedőivé.

A hormonális változások is okozhatják a migrénes rohamok megjelenését.

 • Egyeseknél a terhesség idején, másoknál pedig a menopauza alatt jelentkeznek az első fejfájás rohamok.
 • A hormontartalmú gyógyszerek és a fogamzásgátlók szedése is növeli a rohamok megjelenésének esélyét.

nyugtató, feszültségoldó talpmasszázsA stresszes, túlhajszolt életmód sem kedvez testi és lelki egészségünknek. Többek között migrénes rohamok kialakulását is okozhatja, ha valaki állandó feszültségben éli az életét.

Az alvászavarok is kiválthatják a rohamokat, tehát a rendszertelen vagy túl kevés alvás is okozhatja.

A migrén is az elsődleges fejfájások közé tartozik, tehát általában nincs mögöttes, kiváltó betegség a rohamok jelentkezése mögött.

Migrén ellen mit tehet?

Számos gyógyszer van a migrénes rohamok megelőzésére és a rohamok súlyosságának csökkentésére is. Ezek a gyógyszerek hatásosak is lehetnek rohamai csillapítására. Azonban a tüneteket, a fájdalmat csillapítják, és nem a migrénes roham kiváltó okait kezelik.

Ráadásul a gyógyszerek mellékhatásaival is számolnia kell. Különösen akkor hordoznak a gyógyszerek nem kívánt mellékhatásai nagy veszélyt, ha havonta több migrénes rohama is van, és ezekre automatikusan kapkodja be a roham hatását csillapító gyógyszereket.

Még nagyobb a gyógyszerek mellékhatásának lehetséges veszélye, ha a rohamok megelőzése céljából már rendszeresebben szedi a roham jelentkezését megelőző gyógyszereket.

Mit tehet a migrén természetes kezelésére?

Véleményem szerint a migrén nem egy öröklött, hanem egy tanult magatartásforma.

Bizonyos élethelyzetekben mikor nem tudunk miként, nem tudunk hogyan reagálni, vagy egyszerűen olyan szituációba kerülünk, ami túl „sok" nekünk, aminek nem látjuk a végét, nem találjuk a kiutat, heves fejfájással reagálunk.

Ez általában szüleinktől ellesett, eltanult példa.

Nagyon ritkán találkozni olyan migrénes fejfájásra panaszkodó emberrel, akinek szülei ne lettek volna migrénesek. Nők az anyjuktól, férfiak az apjuktól „tanulják” el a fejfájást.

A migrénes fejfájás tünetei kezelhetők. Amikor jelentkezik a fájdalom, az többé-kevésbé csökkenthető különböző gyógyszerekkel. Ez azonban tüneti kezelés. Azonban mint minden fájdalom esetén, itt is a kiváltó okot kell megtalálni, feltárni és megszüntetni.

Hogyan történik a migrént megszüntető kezelés?

Közös munkánk során megkeressük a kiváltó okot, feltárjuk azokat a helyzeteket, amik kiváltják a migrénes fájdalmat. A migrén egy viselkedési forma, amit olyan helyzetekben használunk amikor eszköztelennek érezzük magunkat, ez természetesen egy nem tudatos folyamat.

Kezelések végére együtt találunk egy olyan megoldást, melynek hatására a válaszreakciók megváltoznak, az eredeti tanult forma felülíródik.

Hogy néz ki a kezelés a gyakorlatban?

 1. relaxáló, pihentető talpmasszázsElmélyült beszélgetésre számíthat egy lazító, relaxáló talpmasszázs közben.
  • A beszélgetés során, a talp megfelelő pontjainak ingerlésével, olyan kérdésekre is választ kapunk, amelyek egy egyszerű beszélgetés során nem jönnének elő.
  • Ha igény van rá, akkor a második alkalommal tanítok egy relaxációs módszert. Meg fogja tapasztalni, hogy ez a relaxáció akár otthon, akár munkahelyen elvégezve, nagyon hatásos lehet a migrén leküzdésében.
 2. Cél, hogy elérkezzen egy olyan nyugodt állapotba ami során nem kell a fájdalomhoz nyúlnia.
 3. A kezelés elején a Bach virágterápiás cseppeket is segítségül hívjuk az állapot javulásához, azonban a kezelések végére semmilyen eszközre nem lesz szükségünk ahhoz, hogy a migrént végleg megszüntessük.

Életmódja megváltoztatásával és mellékhatások nélküli természetes módszerek használatával is eredményesen csökkentheti a migrénes rohamok kialakulásának a lehetőségét.

Túlhajszolt élete átértékelésére, és korábbi életstílusának a gyökeres megváltoztatására nem biztos, hogy van lehetősége. Azonban stresszoldó technikák megtanulásával, és az Önnél legjobban bevált rendszeres használatával megtanulhatja a korábbinál sokkal jobban kezelni az életében előforduló stresszes helyzeteket. Nem kell tehát migrénes fájdalomba menekülnie a problémák elől, mert megtanulja kezelni azokat.

Természetes gyógymódot keres migrén ellen?

A migrén egy szüleitől tanult magatartásforma, amiből ki lehet tanulni. Megmutatom Önnek hogyan.

 • Evarics Judit reflexológusEvarics Judit reflexológus várja a konzultációra előzetes bejelentkezés után.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os számunkat. Munkatársunk válaszol kérdéseire.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt.
 • Az első konzultáción Judit részletesen felméri állapotát, amely alapján már megállapítható, hogy
  • migrénes rohamai ellen milyen természetes gyógymódokat válasszunk, valamint
  • milyen életmódbeli változások szükségesek lüktető fejfájása megszüntetéséhez.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.