Harmónia Centrum
Aranyér kezelése életmódváltással
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Emésztési zavarok / Aranyér kezelése

Aranyér természetes kezelése mellékhatások nélkül

aranyér jeleiHa az Aranyér kezelése oldalunkat nézi éppen, akkor valószínűleg érintett az aranyérbetegségben.

 • Talán személyesen?
 • Vagy valamelyik hozzátartozója révén.

Tudta, hogy minden harmadik embernél előfordult már az aranyér problémája?

 • Nem valószínű, hogy tudta, hiszen nem köztudott ez. Senki sem beszél szívesen az aranyerességéről.

Kellemetlen, ám nagyon gyakran előforduló betegség ez, amely a széklettartásban és a székletürítésben okoz kisebb-nagyobb gondokat. 50 éves korosztálytól kezdve pedig a felnőttek felének volt már aranyeres panasza. Ezek a panaszok a végbél környékén kialakuló fájdalom, gyulladás, viszketés és vérzés.

Az aranyér nemcsak fájdalmas és kellemetlen állapot, hanem a kialakuló szövődmények – gyulladás, keletkező vérrögök – miatt komolyabb következményekkel is járhatnak.

 • Hacsak teheti, akkor előzze meg ezeknek kellemetlen szövődményeknek a kialakulását.
 • Ezt az oldalt olvasva máris sokat tesz ezért, hisz nyilván ezért tájékozódik itt is, hogy ezt megtegye.

Mi az aranyér?

Az aranyér a sokat ülő és korszerűen feldolgott élelmiszereket fogyasztó XXI. századi ember érbetegsége. A leggyakoribb végbél környéki egészségügyi panasz, amely tipikus civilizációs betegség. Kialakulásának legfőbb oka

 • mozgásszegény, ülő életmódunk, és
 • a túlfinomított élelmiszerek, félkész és kész élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztása.

Az aranyér egy, a végbélnyálkahártya alatt található vénás érkötegből fejlődik ki. Ennek a székletürítésben és a széklettartásban van pótolhatatlan szerepe. Gyulladásmentes állapotban ártalmatlan ez a vénás érköteg.

 • Azonban a végbél és végbélnyílás falában lévő vénákban nincsenek a vér szív felé visszaáramlását segítő billentyűk. Ezért a vénás pangás, a vénák tágulatát idézheti elő, és ez aranyeres csomókat alkot. Ezeknek a csomóknak az a veszélye, hogy megnagyobbodhatnak, begyulladhatnak, vérezhetnek.
 • Véralvadék is kialakulhat bennük, és ekkor már fájdalmat is okoznak.
 • Néha ki is fordulhatnak a végbélnyíláson ezek az aranyeres csomók.

Kétféle aranyeret különböztetünk meg az elhelyezkedésüktől függően

 • külső, belső aranyérA végbél belső oldalán, a végbél záróizma alatt helyezkedik el a belső aranyér. A legtöbb esetben ez sokáig észrevehetlen, láthatatlan, fájdalom és panaszmentes. Előrehaladottabb szakaszában azonban már kisebb-nagyobb vérzéssel jár, és kifordul a végbél záróizmán kívülre.
 • A külső aranyér a végbélnyílás záróizmán kívül, a végbélnyílás körüli területen található. Ezek a külső aranyeres csomók már panaszt okoznak a kialakulásukkor. Viszketnek, begyulladnak, fájnak. Bőr fedi őket, ezért kevésbé véreznek. A végbélnyílás körül kék színnel látja a külső aranyeret, lila színnel bedig a belső aranyeret.

A végbél és környéke szervezetünk legérzékenyebb területe, finom ér és ideghálózattal rendelkezik. Ha az ereket rögzítő kötőszövet megnyúlik, az erek kitágulnak, az aranyeres párna lecsúszik, a végbélcsatornából előesik, akkor aranyeres panaszról beszélünk.

Miért olyan fontos az aranyér problémájával foglalkozni?

Azért, mert meg kell előznie az aranyér szövődményeinek a kialakulását. Ha elhanyagolja aranyeres panaszait, akkor a hosszan tartó, gyulladt, vérző aranyeres csomók a széklettel történő szennyeződéstől ekcémához, a végbélnyílás fekélyéhez, hegesedéséhez, végső soron a végbél beszűküléséhez is vezethet.

 • Ezeket a szövődményeket meg kell előznie.

A kialakult aranyérbetegség vissza nem fordítható állapot, azonban megfelelő kezeléssel a tünetek enyhíthetők, megszüntethetők. Ezzel pedig megakadályozza a szövődmények kialakulását.

Kezeléséhez más betegség lehetőségét ki kell zárni

Végbéltáji panaszok esetén minden esetben ki kell zárni a nem aranyér okozta panaszokat. A nyálkahártya gyulladás, súlyosabb esetben annak kifekélyesedése, a végbél jó és rosszindulatú daganatai is hasonló tüneteket okoz, mint az aranyér. A végbélrák a korai szakaszban felfedezve gyógyítható betegség.

 • Minél hamarabb fedezik fel, és minél hamarabb kezdődik meg szakszerű kezelése, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Ezért végbéltáji panaszával időben forduljon szakemberhez.

Mik lehetnek az aranyér okai?

A végbéltájék vénáiban a vér pangását sokféle tényező kiválthatja.

 1. Az aranyér okai közül legfontosabb kiemelni az örökletes tényezőket. Ebben az esetben kötőszöveti gyengeséget öröklünk szüleinktől, melynek tünete az aranyér lehet.
 2. Fokozott hasüregi nyomásviszonyok kialakulása is vezethet aranyerességhez. A hasüregben kialakuló fokozott nyomás oka lehet
  • a terhesség, szülés,
  • székrekedés vagy
  • nehéz súlyok emelése. Talán a leggyakoribb közvetlen kiváltó ok, a székrekedés, a székelés közbeni erőlködés.
 3. Civilizált életünkkel együtt járó életmód beli okai is lehetnek az aranyeresség kialakulásának. Ilyenek
  • az elhízás,
  • mozgáshiány,
  • tartós állás/ülés,
  • rostszegény ételek túlzott mértékű fogyasztása, csípős, zsíros, túl fűszeres ételek fogyasztása,
  • alkohol, tudatmódosító szerek fogyasztása.

Önnél vagy hozzátartozójánál ezek közül melyik lehet kiváltó oka az aranyerességnek?

Melyek az aranyér tünetei?

Gyakran előfordul, hogy a kezdődő, gyulladástól mentes belső aranyér sokáig nem okoz tüneteket. Később azonban

 • vérzés (jellemzően a székletürítés után), véres széklet,
 • váladékozás,
 • fájdalom ülés közben,
 • kitüremkedés, előesés: amikor az erőlködéstől a belső aranyeres csomó kinyomódik a végbélnyíláson,
 • viszketés a végbél környékén,
 • székelési nehezítettség, székelés közbeni fájdalom formájában jelentkeznek a panaszok az aranyeresség előrehaladottságától függően.

A tünetek egészen korai stádiumban is felléphetnek, de egyes esetekben csak annyira későn jelentkeznek ezek a jelek, hogy csak műtéti megoldás lehetséges.

Azonban idejében felismert aranyeresség szelíd, kíméletes gyógymóddal is tünetmentessé tehető.
Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor a lehető legkorábban kezdje meg panasza kezelését, kezeltetését!

Ezeket a tüneteket az aranyeren kívül más betegségek is okozhatják. Ezért érdemes idejében kivizsgáltatni és kezeltetni a panaszokat. Másrészt a tünetek a napi normális életvitelt zavaró vagy akár lehetetlenné tévő kellemetlen panaszokká válhatnak.

 • Ne várja meg ezt az állapotot!

Hogyan alakul ki az aranyér?

A belső aranyeresség az aranyeres csomó előreesése, és a tapasztalható vérzés mértéke alapján 4 szakaszra osztható.

 1. A belső aranyeresség kezdetén az aranyerek még tünetmentes, kissé megnagyobbodott csomók a végbélnyílás belső oldalán. Ez a vénatágulat még nem okoz fájdalmat, tapintással még nem is érzékelhető. Csak az aranyér vizsgálat, a végbéltükrözés során fedezhető fel.
 2. A második szakaszban a megnagyobbodott csomók már a széklet ürítésekor kitüremkednek a végbélnyíláson, de maguktól visszahúzódnak.
 3. A harmadik szakaszban a kitüremkedő csomók már nem húzódnak vissza, de visszahelyezhetők még.
 4. Az aranyér negyedik szakaszában már kézzel sem lehet visszahelyezni a kitüremkedő csomókat.

Hogyan történik az aranyér kezelése?

végbél kezelése talpmasszázssalAz aranyér kezelése mindig egyénre szabott kell legyen, és az aranyeresség előrehaladottságától függően a kiváltó ok megszüntetésére kell, hogy irányuljon a tüneti kezelés helyett. Azzal együtt természetesen, hogy előrehaladott állapotban már a fájdalmas, gyulladt tüneteket is kezelni, orvosolni kell.

Már a kezdeti tünetek jelentkezésekor menjen el háziorvosához, vagy forduljon tapasztalt természetgyógyászhoz, aki az életmódjával és étkezési szokásaival kapcsolatban látja el olyan hasznos tanácsokkal, amelyek betartásával meg tudja állítani a tünetek súlyosbodását, és panaszmentes lehet.

Ellenkező esetben ugyanis, a tünetek súlyosbodásával már lehet, hogy nem előzheti meg a sebészi beavatkozást, és aranyér műtét elvégzésére lehet szüksége. Ne halogassa megfelelő szakember felkeresését, mert ezzel megelőzheti a tünetek súlyosbodását.

Időben megfelelő tanácsokat adó szakemberhez fordulva ugyanis a tünetmentes, gyulladástól mentes aranyerek a legtöbbször nem igényelnek kezelést. Étkezési és életmódbeli változások betartásával meg tudja akadályozni a tünetek súlyosbodását, sőt még javítható is az állapota.

A harmadik és negyedik szakaszban lévő aranyér azonban már szakellátást igényel. Ekkor már nem halaszthatja háziorvosa felkeresését, aki étkezési és életmódbeli tanácsok mellett, szükség esetén sebész szakorvoshoz vagy proktológushoz irányítja Önt.

Jelentkező panaszának, panaszainak kezelése során a tünetek elnyomása helyett oki kezelésre, a tüneteit kiváltó ok vagy okok megszüntetésére van szüksége.

rostban gazdag élelmiszerekHa túlságosan sok előre feldolgozott félkész vagy készételt fogyaszt, akkor ezen ételek helyett növelnie kell a kevésbé feldolgozott, nyers ételek fogyasztását étrendjében. Át kell térnie az emésztését megkönnyítő rostban dúsabb táplálkozásra.

 • Ez azt jelenti, hogy több gyümölcsöt, zöldséget és salátákat célszerű fogyasztania, mert az ezekben nagy arányban megtalálható egyébként emészthetetlen rostanyagok megkötik a vizet, és elősegítik azt, hogy széklete hígabb, folyékonyabb legyen. Ezzel pedig csökken a székelés közbeni erőlködése, csökkennek székrekedéses panaszai.
 • Ugyanígy a fehér lisztből készült pékáruk helyett fogyasszon több barna kenyeret vagy teljes kiőrlésű kenyeret és péksüteményeket. Az ezekben megtalálható korpa szintén segíti emésztése megkönnyítésében, a székelési problémák megoldásában.

relaxáló talpmasszázsA rostdús táplálkozás mellett pedig fogyasszon több folyadékot, mert ekkor lesz lehetősége a rostban dúsabb étkezésében lévő rostoknak megkötni több folyadékot, és ezzel hígitani a székletet.

Ha ülőmunkája van, és ráadásul még keveset is mozog, akkor kezdjen el rendszeresen mozogni. A rendszeres mozgás a bélműködését is serkenti, ezzel pedig elősegíti az emésztését. Ennek az lesz a jótékony következménye, hogy csökkennek a székelési nehézségei. Így pedig csökkennek vagy meg is szűnnek az aranyerességet kiváltó erős hasüregi nyomások.

Kérdése van aranyér problémájáról?

 • Munkanapokon reggel 8-tól este 8-ig hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.

Aranyér konzervatív, természetes kezelése

Az aranyér kezelésében nem szabad türelmetlennek lenni. Tapasztalatom szerint a pozitív változás beálltához legalább 6 hétre van szükség.

 • Kedvező irányú, apróbb változások természetesen vannak, de a teljes tünetmentességhez türelemre, a kúra nem feladására van szükség.
 • Nem szabad, hogy a viszonylag lassú gyógyulási folyamat a kedvét szegje, vagy arra indítsa, hogy az adott kezelést abbahagyja.

növényi rostban gazdag zöldségekA konzervatív terápia első lépése a diétás és életmód beli változások. A megfelelő mennyiségű rost bevitele, a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék fogyasztása elengedhetetlen az aranyér tüneteinek csökkentéséhez, illetve megszüntetéséhez.

Talpreflexológiai módszerrel végzett állapotfelmérés következik, amelynek során fény derülhet olyan, esetlegesen testi, lelki okokra, amelyek a problémát fizikai elváltozásként jelenítik meg az emberi testben.

 • Emellett egy – az emberi szervezet egészére vonatkozó - általános egészségi állapotfelmérést is végzünk.

A második alkalomtól kezdve, mikor már kevesebbet kell beszélnünk, egy kellemes, fájdalommentes masszázs következik.

 • Masszázs közben megbeszéljük a tapasztalatokat, teendőket.
 • Az alapzónák masszírozása mellett kiemelt figyelmet fordítok az emésztési rendszer zónáinak a masszázsára.

Törekszem arra, hogy Ön minden alkalommal elégedetten távozzon. Legyen elégedett a pillanatnyi állapotával, azzal, hogy kellemes volt, ami Önnel történt a kezelés során, és azt követően. És legfontosabb, hogy megszűnjenek a panaszai, amikkel hozzám érkezett.

Megszabadulna aranyeres panaszaitól Evarics Judit reflexológus támogatásával?

 • Evarics Judit reflexológusElőzetes bejelentkezés alapján várja Judit első konzultációjára.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk visszahívja Önt.
 • Az első találkozón Judittal megbeszélik az életmódjával kapcsolatos kérdéseket, székelési és széklettartási panaszait.
  • Készül egy talpreflexológiai állapotfelmérés és egy általános egészségügyi felmérés, majd
  • közösen kialakítják azt az életmódot, elsősorban a táplálkozást, mozgást, ezek arányát, valamint a lelki méregtelenítést (meditáció), ami elősegíti székelési és székletartási problémájának a javulását, megoldását.
 • Eljön Judithoz aranyér betegsége problémájának megoldásáért, megszüntetéséért?

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.