Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Fejfájás ellen / Cluster fejfájás

Cluster fejfájás rohamai vannak?

Heves fejfájás rohamai vannak, amelyek általában a nap ugyanazon szakaszában törnek Önre?
A rohamok általában arca ugyanazon oldalán jelentkeznek?

 • Ezek a cluster fejfájás tünetei lehetnek.

cluster fejfájásAz egyik legkínzóbb fejfájás a klaszter vagy másképpen cluster fejfájás. A hirtelen ránk törő fejfájás rohamok igen heves fájdalmat okoznak.

Ez a rohamokban jelentkező, erős, nyilalló fejfájás típus azonban szerencsére elég ritka. A felmérések szerint 200 emberből egynél jelentkezik. Azt is megfigyelték, hogy körülbelül ötször gyakrabban fordul elő a férfiak között, mint a nőknél. Jellemzője még az is, hogy elsősorban 20 és 40 éves kor között keseríti meg az emberek életét.

A cluster fejfájás az elsődleges, primer fejfájások közé tartozik, tehát bármilyen heves fájdalommal is jár, a legtöbb esetben nincs mögötte kiváltó betegség.

Ismeri a cluster fejfájás tüneteit?

 1. Hirtelen roham formájában, nagyon gyorsan jelentkezik, mindenféle előzmény nélkül. A heves, nyilalló fájdalom néhány perc alatt kialakul.
 2. Általában a nap ugyanazon szakaszában kezdődik a roham. Előfordul az is, hogy éjszaka álmából veri fel a nyilalló, lüktető fejfájás.
 3. cluster fejfájás tüneteiFéloldali fejfájás típus. Az arc egyik oldalán hirtelen alakul ki a fájdalom, sokszor a szem körül kiindulva. Az éles, égő fájdalom igencsak próbára teszi a szemet. Olyan érzés, mintha szúrna valami a szembe, és menten kinyomódna. Ez durván hangzik így leírva, és nagy fájdalommal is jár, de szerencsére nem veszélyesek ezek a fájdalmak abból a szempontból, hogy következmények nélkül elmúlnak hosszabb-rövidebb idő alatt.
 4. Az általában a szem környékéről kiinduló fájdalom továbbterjed a homlok és/vagy a halánték irányába. Vagy akár az állkapocs irányába is haladhat a nyilalló fájdalom.
 5. Egy ilyen fájdalmas roham egy-másfél óráig tart, azonban napjában többször is beköszönthet. A rohamok jelentkezése tarthat, heteken, hónapokon vagy akár még éveken át is. Aztán ahogy jött a fájdalom úgy el is tűnik. Hónapokra vagy akár évekre is fejfájás nélkül élheti az életét. Emiatt a ciklikussága miatt is nevezzük klaszter fejfájásnak.
 6. További jellemzője még, hogy a fájdalom általában ugyanazon az oldalon jelentkezik 1-1 cikluson belül. Néha azonban nem így van, és oldalcsere is előfordulhat.
 7. A betegek a fájdalmat éles, átható, égő, nyilalló fájdalomként jellemzik.
 8. Elsősorban a migrénre jellemző kísérő tünetek is megjelenhetnek, mégpedig az émelygés, a hányinger és a hányás.

A hasogató, nyilalló fejfájás lefekvésre sem múlik el, sőt még erősebb lehet. Jobban teszi tehát, ha nem fekszik, hanem áll közben. Szép számmal vannak olyan elvetemültek is közöttünk, akik mozognak, tornáznak fejfájásuk közben.

További tünetek is jelentkezhetnek még:

 • A szemet bántó, szúró, hasogató fájdalom az érintett oldali szem pirosodását, könnyezését okozhatja.
 • Izzadás jelentkezhet a homlokon.
 • A fájdalmas oldalon megduzzad az arc.
 • A pupilla is beszűkül.

Önnek milyen tünetei vannak?

Melyek lehetnek a cluster fejfájás okai?

 • Étkezési szokásai is okozhatják a heves rohamokat. Például az erjesztéssel készülő sajtok, savanyúságok, a füstölt húsok fogyasztása.
 • A tartósítószert tartalmazó ételek is okozhatják.
 • A klaszter fejfájás kiváltó oka lehet még az erős dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, és egyes gyógyszerek is. Például a szívbetegség ellen szedett egyes gyógyszerek is sokszor okozhatnak cluster fejfájást.

Cluster fejfájás kezelése

Szerencsére a heves fájdalomrohamok nem veszélyesek, de nem is gyógyíthatók gyógyszerekkel. Éppen ezért kezeléskor a fájdalom enyhítése és a fejfájásos periódus lerövidítése a cél.

Mivel a hirtelen jelentkező fejfájás néhány perc alatt lesz nagyon erős, ezért nagyon gyorsan, azonnal ható gyógyszerekre van szükség a fájdalom csillapításához. Azonban az injekcióban beadott fájdalomcsillapítók csak a tüneteket, a fájdalmat nyomják el, a fájdalom kiváltó okát nem szüntetik meg. Ezért az injekció lehetséges mellékhatásai miatt érdemes a fájdalom kezelésének természetes módszereit kipróbálni, mert ezeknek a kezeléseknek nincsenek mellékhatásai.

Cluster fejfájás természetes kezelése

A természetes módszerek kipróbálását a klaszter fejfájásnál kockázat nélkül meg is teheti, hisz a rohamok ugyan heves fájdalmat okoznak, de általában nem veszélyesek. Nem betegséget jeleznek.

Mivel a szem környéki fejfájások jelentős részét valamilyen májprobléma okozza, ezért a máj méregtelenítése fájdalma enyhülését, illetve a fájdalmas rohamok jelentkezésének ritkulását, megszűnését hozhatja.

Ha abbahagyja a dohányzást, és erőteljes mértékben visszafogja alkoholfogyasztását, akkor jó esélye van arra, hogy csökkentse a rohamok jelentkezésének az esélyét is.

Étkezési szokásainak a megváltoztatása is segíthet. Első lépésként érdemes elhagyni az étrendjéből a tartósítószerrel kezelt ételek fogyasztását.

Nem meglepő módon a stressz is okozhatja rohamait. Nyilván nem tudja stresszmentesen élni az életét, de azt megteheti, hogy megtanul stresszkezelő technikákat, és ezek közül az Önnél legjobban beváltat használja az Önben felgyűlt feszültség csökkentésére, mielőtt rohamai jelentkezhetnének.

Kérdése van Cluster fejfájása kezeléséről?

 • Keresse munkatársunkat munkanapokon reggel 8-tól este 8-ig a +36-1-269-2946-os számon, és válaszol a kérdéseire.

Cluster fejfájására természetes gyógymódot keres?

A kineziológia kiváló mellékhatások nélküli gyógymód a cluster fejfájás megszüntetésére, mert azt vizsgálja és kezeli, hogy mi az a testi dolog, ami a cluster fejfájás okát fenntartja, vagy táplálja Önnél.

A méreganyagok felhalmozódása vagy a stresszes állapot okozzák leggyakrabban tüneteket, de a kineziológia különböző ágai mindkét esetben hatékony megoldást kínálnak.

Kineziológia a méregtelenítésért

Ahogy már beszéltünk róla, a cluster fejfájás egyik fő kiváltó oka a máj méreganyagokkal való leterheltsége. A méregtelenítés azonban nemcsak mája egészsége –így fejfájása megszüntetése-, hanem az összehangolt agyműködés miatt is rendkívül fontos.

 • Ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy a mindennapjait sikeresen és örömmel élje meg.
 • Fontos ahhoz, hogy jól teljesítsen a munkahelyen, családban, és az élete minden területén, melyet az állandó vagy véletlenszerűen előtörő fejfájások szintén igencsak megnehezítenek.

Kevesen tudják, hogy az összehangolt agyműködésre a szervezetbe bekerülő különböző méreganyagok hatással vannak. A méreganyagok lebontása a májban történik, és a máját meglehetősen megterheli azzal, hogy folyamatosan kitéve hagyja magát ezeknek a méreganyagoknak. Az a méreganyag többlet, amit a máj nem tud lebontani a zsírsejtekben tárolódik. Ezért ha súlyfeleslege van, akkor hosszabb időbe telhet, míg teljesen megszabadul a fejfájást okozó káros anyagoktól.

A környezeti mérgek alatt értendő:

 • a külső, minket körülvevő környezetből felvett,
 • a táplálékainkkal bevitt,
 • a testen belül képződő,
 • és a testből valamilyen ok miatt el nem távozó anyagok, amelyek hatással vannak a sejtek életműködésére, és gátolják a sejtek szaporodását és anyagcseréjét. Attól függően pedig, hogy milyen hosszú ideje, milyen mértékben, és milyen erősségben vannak jelen a szervezetünkben, működésbeli és anatómiai károsodásokat okoznak.

A leggyakoribb, agyintegrációt befolyásoló és gyakran fejfájást is okozó környezeti tényezők

 • Oltások
  • A legfrissebb kutatások szerint a gyermekeknek adott védőoltásoknak sokkal több ártalmas mellékhatása van, mint azt korábban feltételeztük. A kutatások szerint maga az oltás és az oltásra adott reakciók hosszú távú hatással vannak az agyműködésre, és ezeknek a fejfájás tüneteinek kialakulásában is szerepe lehet.
 • Kémiai anyagok
  • Ezek azok az élelmiszer-adalékanyagok és a tartósítószerek, melyeket azért használnak, hogy megváltoztassák az étel ízét, színét, vagy állagát, vagy meghosszabbítsák eltarthatóságát. Ezek azonban nem kívánt mellékhatások sorát is okozhatják.
 • Elektromágneses sugárzás (elektroszmog)
  • Ebbe beletartozik a környezetében használt összes elektromos eszköz által kibocsátott sugárzás. Nem tudja elkerülni, mert az elektromos áram használata élete része. Ezzel világít, süt, főz. Rendszeresen használja a mobiltelefonját, számítógépét és tévét néz. A fénycsövek is sugároznak.

Kineziológia a stresszoldásért

Érdemes tudnia, hogy minden stresszt kiváltó, az élethelyzettel összefüggő baj mögött érzelmi vagy látásmódbeli probléma található. Ezért az elmében vagy a testben kialakulhat egy túlterheltség.

A kineziológiai oldás (kezelés) ezen segít. A test fizikai blokkjainak oldásával elméje is képessé válik másképp viszonyulni az adott helyzethez. Új megoldásokat talál, megszűnik a “nem látja a fától az erdőt” állapot, sikerül kilépni a berögzült helytelen viselkedésmintából, eredményre nem vezető gondolatkörből, mókuskerékből. Ezzel pedig megszűnik a stressz.

Hogyan történik Gazsó Csilla kineziológusnál a cluster fejfájást megszüntető, stresszoldó kezelés?

Minden alkalommal nyugodt körülmények között átbeszéljük panaszait, megoldandó feladatait.

Mit érdemes végiggondolnia még a kezelés előtt:

 • Mikor jelentkeztek a fejfájásos panaszai?
 • Van-e konkrét tárgya a stresszének?
 • Tud-e kiváltó tényezőről, vagy élethelyzetről, ami okozhatja a panaszait?
 • Esetleg indokolatlannak tartja stresszes reakcióit? Úgy érzi talán, hogy ok nélkül túlreagálja a dolgokat?
 • Tud aludni?

izomtesztelésA panaszok részletes átbeszélése és a kérdések megválaszolása után elkezdődik a kineziológiai vizsgálat, majd a kezelés. A vizsgálat lényege az izomtesztelés, azaz a biofeedback. Teste minden megtörtént eseményt sejtszinten eltárol, még azokat is, amelyekre nem emlékszik. Talán azért nem emlékszik, mert túl kicsi volt még, vagy pedig azért, mert olyan nagy volt a trauma, hogy az emléke elnyomódott. Azonban ez nem jelent gondot a kezeléskor. Lehet, hogy Ön tudatosan nem emlékszik, de a sejtmemóriája igen.

Az, hogy az Önnel megtörtént eseményeket hogyan éli meg, és hogyan viszonyul ezekhez, a helyesen feltett kérdésekre teste megválaszolja izomteszt segítségével.

 • Ha pozitívan él meg egy helyzetet vagy életkort, a vizsgált izom megtartja tónusát.
 • Ha viszont stresszt okozott Önben, akkor elgyengülést (tónuscsökkenést) tapasztalunk a vizsgálatkor.

Az izomteszteléssel pontosan felderíthetjük, hogy a múltbéli traumák hogyan és miként befolyásolják jelenlegi gondolat- és viselkedésmintáit. A felfedezett blokkok oldásával pedig lehetőséget kap új minták kialakítására, vagyis “tiszta lappal indulhat”.

 1. kineziológiai oldásKineziológiai izomtesztekkel keresem meg testében a stressz helyét. Megnézzük, hogy mi okozza a feszültséget az adott területen, és mi áll ellen a stressz oldódásának. Mindez kényelmesen ülve, a meridiánokon, az energiarendszereken keresztüli áramlást vizsgálva. Az oldás a kitesztelt pontok, pontpárok tartásával történik, tudatos figyelemmel kísérve az ott lezajló folyamatokat. Ezek a pontok a test energetikai rendszerét alkotó meridiánokon található akupunktúrás pontok, melyek feszültsége blokkot okozhat a teljes szervezetben, ami érzelmi-gondolati (később szervi) problémák és stressz formájában is megnyilvánulhat. A pontok tartásával nagyon leegyszerűsítve “rövidzárlatot” hozunk létre a rendszerben, így a blokk megszűnik, és a miatta felhalmozódott energia immár újra szabadon áramlik a teljes energetikai rendszerben, egyensúlyba hozva gondolati-érzelmi működését is. A tartott pontokban megjelenő finom pulzálás tudatja a kezelővel, hogy a feszültség megszűnt, és a rendszer újra kiegyensúlyozott állapotba került.
  • Önnek meg sem kell szólalnia, mert a teste beszél majd Ön helyett, az izomteszteken keresztül.
  • És teste sokkal jobban is emlékszik, mint Ön.
 2. Miután az összes stresszpontot felfedeztem, majd oldottam azokat, mutatok Önnek néhány egyszerű stresszkezelő gyakorlatot (pl. relaxációs technikákat).
 3. Ezután Bach-virág, Maui virág cseppek segítsévégel erősítünk rá nyugodt érzelmi állapotára.
  • Kitesztelem Önnek a megfelelő eszenciákat, amelyek segítenek hétköznapjaiban.
 4. Feladata a kezelést követően, otthon lesz, mert a kezelés során kitesztelek Önnek néhány erősítő gyakorlatot, amelyeket otthon végezve még tovább tarthatja fenn az elért eredményt.
 5. Ezeknek az öngyógyító, megerősítő gyakorlatoknak a végzését természetesen megmutatom Önnek.
 6. Tanácsokkal segítek abban is, hogy a stressz elkerüléséhez milyen életmódbeli változtatásokat érdemes beillesztenie mindennapi életébe.
  • Ezeknek a segítségével a jövőben kezelni tudja ezeket a helyzeteket, és megelőzheti a stressz kialakulását.

Cluster fejfájását szeretné a kineziológia segítségével megszüntetni?

 • Gazsó Csilla kineziológus, Theta Healing konzulensCentrumunkban előzetes bejelentkezés után szeretettel várja Gazsó Csilla kineziológus, Theta Healing konzulens.
 • Hívja munkaidőben a +36-1-269-2946-os számot. Munkatársunk válaszol kérdéseire.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és kollégánk munkaidőben néhány órán belül visszahívja Önt.
 • Az első konzultáción alapos állapotfelmérésre kerül sor, amely alapján megállapítható, hogy
  • cluster fejfájása eredményes kezeléséhez milyen természetes gyógymódokat válasszunk (kineziológia, Theta Healing, Bach virágterápia, relaxáció), valamint
  • milyen életmódbeli változások szükségesek fejfájása megszüntetéséhez.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.