A B-vitamin erősíti immunrendszerét, és ezzel növeli védekezőképességét a bakteriális fertőzésekkel szemben. Serkenti a memóriáját és javítja a gondolkodását. Emellett pedig az emésztésének is jót tesz.
A B vitaminok két szempontból alapvető fontosságúak szervezete számára:
A B vitaminból 8 félét használ a szervezete. Ezeket a vitaminokat komplexnek is nevezzük, mert természetes állapotukban nem fordulnak elő külön-külön, hanem állandóan együtt vannak jelen. Természetesen eltérő arányokban az egyes élelmiszerekben.
A B-vitamin komplex csoport 8 különféle vízben oldódó vitaminból áll. Ebből a 8 B vitaminból csak egyet, a B7 vitamint képes szervezete saját maga előállítani. A másik hetet kívülről kell bevinni a szervezetébe. Mivel vízben oldódó vitaminok, ezért szervezete nem képes sokáig tárolni. A felesleges mennyiség a vizelettel kiürül. Ezért fontos a mindennapos pótlásuk.
Ennek a 8-féle B vitaminnak elegendő mennyiségben ott kell lenni a szervezetében ahhoz, hogy egészséges legyen, és megfelelő védettséggel rendelkezzen a fertőzésekkel és különféle betegségekkel szemben.
A különféle B vitaminoknak más és más feladata van szervezete működésében. Éppen ezért a vitaminok hiányából adódó tünetek is eltérőek lehetnek. Melyek lehetnek ezek a vitaminhiányból adódó jellemző tünetek?
A B1 vitamint más néven „agyserkentő vitamin”-nak is nevezzük. Új sejtek képződését segíti. Az immunrendszerét erősíti, és ellenállóbbá teszi a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.
A B1 vitamin hiányában romolhat a sejtek anyagcseréje. Izomgörcsök jelentkezhetnek és szívelégtelenség alakulhat ki. Az idegrendszer működése is romolhat, sőt akár komolyan károsodhat is. Vagyis mindazon kedvező hatások, amelyeknem a működését javítja, a hiányában problémákat okozhat.
Akár még az életveszélyes beriberi betegség is kialakulhat. A B-1 vitamin tartós hiányának következtében megjelenő beriberi idegrendszeri károsodásokat okoz.
Fontos szerepe van abban is, hogy a többi B-vitamin valamint a C- és E-vitamin jobban szívódjanak fel a szervezetben. Ezért nem véletlen, hogy a vitaminok felszívódását akadályozó túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás és kávéfogyasztás esetén a B1 vitaminnak a hiánya is könnyebben előfordul. Ezek mellett elsősorban az egyoldalú, hiányosan táplálkozóknál jelenik meg gyakran. Különösen akkor nagy a kockázata a kialakulásának, ha a hiányos táplálkozás mellett még folyamatosan nagy stressznek is ki van téve.
Megtalálható a májban, a sertéshúsban, a baromfihúsban, halakban, tojássárgájában. A növényi eredetű táplálékok közül a teljes kiőrlésű gabonákban, a búzacsírában, az olajos magvakban, a borsóban, babban, spenótban, kelkáposztában, gombában.
Az anyagcserét segíti. Kiváló antioxidáns hatásával a sejtek anyagcseréje során keletkező szabadgyököket megköti. Ezzel lassítja a sejtek öregedését. A szív és pajzsmirigy betegségek megelőzésében is fontos szerepe van.
A vörösvérsejtek képződését is segíti, és ezzel a sejtek oxigénellátását javítja. Ez pedig segíti a sejtek anyagcseréjét.
Segít a migrénes fejfájás tüneteinek enyhítésében is.
A B2 vitamin elégtelen mennyisége elsősorban kellemetlen bőrpanaszokat okoz. Többek között a bőr viszketését, gyulladását, vagy éppen az ajkának a kiszáradását, fájdalmas kirepedezését is okozhatja.
Emésztési problémákat is okozhat a hiánya.
Sok található belőle a májban és egyéb belsőségekben. Tojás, tej, sajt, joghurt, szója, spenót és a hüvelyes növények is sok B2 vitamint tartalmaznak.
Legfontosabb feladata, hogy segíti a jó koleszterin termelését, ezzel együtt pedig csökkenti a vérben a rossz koleszterin szintjét.
Ritkán fordul elő a B3 vitamin hiánya, de azért a túlzott alkoholfogyasztás komoly kockázati tényezőt jelent. Azért, mert az alkohol rontja a vitaminok felszívódásának hatékonyságát.
A B-3 vitamin hiányában kialakuló pellagra gyengeséggel, a mozgáskordináció romlásával jár együtt.
Nagyobb mennyiségben található meg a sovány húsokban, a tojásban, a tejben és a babban, borsóban.
Sokféle ételben megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben. Fontos szerepe van a zsír és a szénhidrát lebontásában. Felgyorsítja az anyagcserét. Ezért kifejezetten fontos megfelelő mennyiségű bevitele akkor, ha le szeretne fogyni.
Kutatások szerint növeli az antistressz és a nemi hormonok termelődését is.
A bőr egészségében is fontos szerepe van.
A B5 vitamin hiánya szintén bőrproblémákat okoz. A bőr viszket és érzékennyé válik. Pattanások jelenhetnek meg.
A májban, a tojásban, a joghurtban. A növényi táplékok közül a gombákban, szójában és a hüvelyes növényekben található meg, például a borsóban és a babban.
Fontos szerepet játszik a szerotonin, melatonin és a norepinefrin hormonok termelésében. Ha ezekből kevés van a szervezetében, akkor az levertséghez, depresszióhoz és alvászavarokhoz is vezethet.
Ez a vitamin a B9 és B12-es vitaminokkal együtt szabályozza a homocisztein nevű aminósav szintjét. Ennek az alacsony szintje különféle szívbetegségek kialakulásához vezethet.
Hiányának jellemző bőr és egyéb tünetei is vannak:
Sok található belőle a húsfélék közül például a pulyka és csirkehúsban, a halak közül például a tonhalban. A növények közül sok van belőle a répában, a lencsében és a napraforgómagban.
A B7 vitamin hiánya felnőtt korban azért is különösen veszélyes, mert gyakran nem is okoz tüneteket.
Súlyosabb esetekben azonban a köröm és a haj elvékonyodásával jár, és ezt követően pedig a haj hullását és a köröm berepedezését is okozhatja.
A testi tünetek mellett gyakran levertség, állandó rosszkedv is jelentkezhet még kisebb mértékű vitaminhiánynál is.
A terhesség idején még nagyobb a B7 vitamin hiányának a kockázata.
Fontos szerepe van a memóriazavarok vagy a depresszió kialakulásának megelőzésében.
A B9 vitamin az egyik legfontosabb összetevője annak, hogy a vérben elegendő vörösvérsejt legyen, és a hemoglobin termelését is elősegíti. Ez a vér oxigénszállítási képességének növeléséhez nélkülözhetetlen. Ezzel a vérszegénység megelőzésében is fontos szerepe van.
A B9 vitamin különösen fontos a terhesség idején a magzat egészséges fejlődéséhez. A B9 vitamin hiánya nagymértékben megnöveli az esetleges születési rendellenességek kialakulásának veszélyét.
A folsav hiányanak gyakori tünete az étvágytalanság.
Viszonylag sok van belőle a tejben és a májban.
A növényi táplálékok közül a babban, a céklában a petrezselyemben, zellerben, káposztában és a brokkoliban. A gyümölcsök közül főleg a sárgabarackban található meg.
A B12 vitamin vízben oldódó vitaminként mindennapos pótlásra szorul a szervezetében. Ezért érdemes minden nap B12 vitamint tartalmazó ételeket fogyasztani.
A B12 vitamin alapvető fontosságú az idegrendszer kifogástalan működéséhez, a növekedéshez és a vérképzéshez is.
A B9 vitaminnal, a folsavval együtt segíti a vörösvérsejtek termelődését, és a hemoglobin előállítását. A hemoglobin az oxigén szállításában és a sejtekhez való eljutásában segíti a vért. Ez alapvető fontosságú a sejtek anyagcseréjéhez.
A B12 vitamin hiányának legnagyobb veszélye a gondolkodási, szellemi képességek romlásának a kockázata.
Gyakran kialakul a vérszegénység is ennek a vitaminnak a hiányában. Azért, mert nem termelődik elegendő vörösvérsejt a kobalamin hiányában.
Fontos szerepe van az anyagcserében is. Ezért a hiánya rontja a zsírok lebontását, és ezzel pedig növeli az elhízás veszélyét.
Ennek a vitaminnak a tartós hiánya komoly idegrendszeri zavarokat is okozhat. Mégpedig olyan mértékben, hogy már vissza sem lehet fordítani a szellemi leépülést.
Igen, ha
Legfontosabb tudnia, hogy természetes formájában a cianokobalamin csakis állati eredetű élelmiszerekben található meg.
Legnagyobb mennyiségben a tejtermékekben és húsokban találhatja. Ezért különösen veszélyeztetettek a vegetáriánusok akkor, ha nem figyelnek oda a vitamin megfelelő pótlására.
Fontos tudni, hogy az élelmiszerekben lévő B12 vitamin tartalomnak nagyjából a 75%-a hasznosul majd a szervezetében. A jó felszívódáshoz egészséges bélflórára van szüksége.
B9 vitaminban gazdag étkezésnél, amikor sok leveles zöldséget, például salátaféléket, sóskát, spenótot és sok gyümölcsöt eszik, akkor átmenetileg elfedheti a vitaminhiány tüneteit akkor is, ha nem eszik állati termékeket. Azért, mert a B12 és a B9 vitamin együttesen segíti a vörösvértestek számának növelését és a hemoglobin képződést, ami a vér oxigénszállítási képességét javítja.
Ez a helyettesítés azonban csak átmeneti lehet. Növényi eredetű táplálékkal nem fogja tudni pótolni B12 vitamin szükségletét.
8-féle B-vitamin van, amelyek mindegyike fontos. Azért mert, más-más funkciót lát el. Ezért a hiányuk komoly panaszokat okozhat. Legtöbbször nem 1-1, hanem többféle B-vitaminnak jelentkezik a hiánya. Ezért ezek mindegyikének a pótlásáról kell gondoskodni. Éppen ezért az a legfontosabb, hogy egy B vitamint nem elég pótolni.
Mégpedig azért, mert csak 1-1 B-vitamin pótlásával nem fogja tudni megszüntetni azokat a tünetegyütteseket, amelyeket tapasztal.
A különféle B vitaminokat leginkább az állati belsőségek, halak és zöldségek fogyasztásával tudja a legjobban biztosítani.
Minél változatosabb az étrendje, annál biztosabb lehet abban, hogy nincs különösebb hiánya a B-vitaminokból. Enyhébb tüneteknél is érdemes azonban gondoskodni a hiányzó B vitaminok megfelelő pótlásáról.
Az is fontos azonban, hogy a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és a rendszeres kávéfogyasztás rontja a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek felszívódásának hatékonyságát. Ezzel pedig hosszabb távon vitaminhiányok kialakulása jelentkezhet.
A B vitaminok hiánya az idegrendszerre hat. Ezért hiányukban kisebb-nagyobb idegrendszeri zavarokkal kell számolni.
Fontos tudnia azt is, hogy a rendszeres mozgás segíti az immunrendszer erősítését, az emésztést, a vérkeringés javítását, az izmok és ízületek fájdalommentességének a megőrzését.
A rendszeres mozgás azonban a több kalória mellett több vitamint is igényel. Ezért minél többet mozog egészségéért és immunrendszere erősítéséért, annál több energiára és vitaminra van szüksége a szervezetének. Ezért a B-vitamin fajtákból is arányosan többet kell fogyasztania.
Célszerű B-vitamin szükségletét természetes, állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával pótolni. Ha viszont húsmentesen étkezik, akkor a B vitamint táplálékkiegészítő készítmény formájában kell biztosítani. Ekkor a legjobb lehet a B-vitamin komplex rendszeres, mindennapos fogyasztása.
A vírusfertőzések megelőzésében nagy szerepe van immunrendszere megerősítésének. Ha erősebb az immunrendszere, akkor kisebb a veszélye a fertőzés elkapásának. Erősebb immunrendszerrel védettebb a szervezete.
A B vitaminok azért is fontosak, mert a B2 és a B6 vitamin részt vesz a vörösvérsejtek képzésében. A vérkeringés javításával pedig a sejtek anyagcseréjét és regenerálódását segítő tápanyag és oxigénellátás javításához járul hozzá.
Vigyázzon magára gyorsan kimerülő B-vitamin készletei mindennapos pótlásával.
Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni
Hoppá...! Más vizekre szeretne evezni gyógyulásáért.
Biztos, hogy ez a legjobb megoldás?
Ha ezek után is elkattint a honlapunkról, akkor kívánom Önnek, hogy találja meg azt a partner gyógyítóját, aki egész életén keresztül hasznos tanácsokkal látja majd el Önt gyógyulásáért és egészsége megőrzéséért.